26 oct. 2009

Cum votam la Referendum






Stiu ca in preajma datei de 22 noiembrie lumea va cauta detalii despre cum sa voteze la Referendum. M-am gandit sa le dau din timp o mana de ajutor.

In primul rand nu refuzati buletinele de vot. E posibil sa primim trei buletine. Doua pentru Referendum, asa cum vedeti in poza alaturata, si unul pentru Presedinte. Pentru toate trei e posibil sa semnam o singura data, ceea ce este oricum un abuz. In cazul asta, e clar ca nu trebuie sa lasam buletinele albe celor din comisie, pentru ca oricum intram la numaratoare. O sa mai revin cu detalii. Ce facem cu buletinele pentru Referendum? De exemplu facem ASTA.

UPDATE: AICI

29 de comentarii:

Cristina spunea...

Scriem pe ele orice. Deseneam ceva. Numai sa avem grija sa se vada cat mai bine ce scriem. Ei vor fura. Traian Basescu si sleahta lui vor fura mult.

Liviu spunea...

Si daca nu vreau sa votez la referendum?

Eu nu vreau decat sa votez la prezidentiale. Referendumul lui Orange Voda nu ma intereseaza.

Lilick Auftakt spunea...

Cristina

Sigur!

@Liviu

Incerc sa spun ca ni se vor da trei buletine. Vei semna o singura data cum ca le-ai primit. Ce faci?

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Nu uita ca am mai avut alegeri la care am primit si cate patru buletine si am semnat o data. De data asta referendumul este in aceeasi sala, cu aceeasi comisie. Nu ca data trecuta.

Liviu spunea...

Pai tocmai asta intreb. Cum fac sa nu fiu inregistrat ca participant la referendum, ci doar la prezidentiale?

Pur si simplu nu vreau ca prezenta mea la prezidentiale sa conteze automat la referendum.

dan spunea...

Clar,ne-a pacalit.O sa ne trezim cu buletinele in mana,si daca suntem mai mult de 50% la vot Referendumul trece.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Din pacate nu cred ca avem cum. Tu vezi alta solutie? Sa face scandal?

@Dan

Da!

atreides spunea...

Mda, ne-au tras-o cu chestia asta, nu cred ca putem refuza prezenta la referendum. Daca va fi intr-adevar asa, eu propun urmatoarea varianta: pe buletinul pentru unicameral sa votam NU, ca sa conteze vocea noastra, iar pe buletinul pentru numarul de parlamentari sa scriem niste injuraturi suculente la adresa lui basescu (ce e aia ''jos base''? Cu siguranta we can do better than that :) )

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides

Da. Putem si asa (Nu - injuraturi). Dar e mai complicat. Se incurca lumea.

A, sigur, scrieti ce injuraturi vreti. Eu nu injur si nu prea stiu... Dar daca trebuie facem si niste exercitii cu injuraturi groaznice. :))))

Anonim spunea...

Injuraturile sunt doar pentru persoana care le emite,se racoreste(i-am zis-o,hahaha)) :( si nu vor ajunge niciodata la urechile "vizionarului".
Eu sper ca pot sa iau buletinul pentru referendum si fiindca initial am anuntat ca nu vreau sa particip la refendumul asta de...k*** favorabil ilegalistului nr 1 al tarii,il voi rupe in fata comisiei si dupa mine vor face si altii la fel.Precizez ca astept sa fiu cu buletinul in mainile mele .Asta daca este cu o singura semnatura.Daca este cu semnatura separata pentru referendum refuz ,tot cu voce tare si ei n-au cum folosi buletinul respectiv.Nu?
:( nu pot publica acest comentariu..o sama reintorc,draga Lilick :)
Elisa

Pro DOC spunea...

Minunat, Lilick, ca ai pus in discutie ce vom face cu buletinele de vot pentru referendum, care ne vor fi bagate de gat la prezidentiale.
Potrivit Legii referendumului nr.3 din 2000, amendata de mai multe ori, inclusiv de "guvernul" Boc 2, (dar nu si la art. 5/ 2), "Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale".

Prin participarea noastra - de la care nu avem cum sa ne sustragem din moment ce vrem sa ne alegem presedintele - validam automat referendumul, indiferent ce măscări scriem pe buletinele respective. Eu, de pilda, as prefera sa le anulez prin dubla stampilare, si pe optiunea DA si pe NU.

Dar, si aici atentie! - cand se vor numara voturile pentru referendum, cele anulate se vor scoate din calcularea rezultatului si vor ramane de cantarit cele cu optiunea valabil exprimata. Teama mi-e ca, dintre cele valabil exprimate, jumatate plus unul vor avea stampila pe DA. Din aceasta perspectiva, nu ar fi mai bine totusi sa punem stampila pe NU? Macar, atunci cand se vor comunica rezultate referendumului, sa se vada explicit cati votanti au respins propunerea prezidentiala de asa-zisa "reformare a statului".

Bineinteles, sub nicio forma nu trebuie sa punem in urna buletine de referendum "virgine", fiindca riscam ca ele sa fie in cele din urma stampilate de cineva "binevoitor", in numele nostru.

Lilick Auftakt spunea...

@Elisa,

A intrat comentariul. Trebuie sa fim pregatiti pentru toate variantele. De fapt trebuie sa fim pregatiti sa nu ii lasam sa ne fure. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

:) As vrea ca din vreme sa aflam ce se va intampla la sectia de vot. Vad ca s-au grabit ca niciodata sa faca aceste buletine. Daca s-au grabit, atunci ar trebui sa se faca niste discutii pe la televizor in legatura cu felul in care se va semna: cate liste sunt, cum... Daca vorbim din vreme, noi, oricum vom fi pregatiti pentru orice eventualitate, dar lumea care nu se informeaza se va trezi cu trei buletine si... gata. Ma ingrozesc.

Pro DOC spunea...

@Lilick

Din moment ce vor cantari doar participarea la referendum si voturile valabil exprimate, cred ca mai bine ar fi sa stampilam NU, cel putin pe buletinul cu unicameralul. Pe al doilea, privind reducerea numarului de parlamentari, am putea, la o adica, sa spunem DA, asta fiind, in fond, si initiativa legislativa a liberalilor. Asa cel putin presedintele nu va putea spune ca unicameralul lui a trecut cu majoritatea covarsitoare a voturilor valabil exprimate.
Legea referendumuli nr. 3 din 2000:
Art, 12/ 2) Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin "DA" sau "NU" asupra problemei supuse referendumului, decizand cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul tarii.

E vorba deci de majoritate simpla, nici macar de jumatate plus unul din voturile valabil exprimate!
De altfel, art 41/(4) spune: Buletinele nule nu intra in calculul voturilor valabil exprimate.

@Anonim
Nu cred ca ruperea buletinelor de vot pentru referendum este o idee buna. Din cate stiu, e chiar o infractiune pedepsita de lege. Daca insa pentru buletinele pentru referendum va fi nevoie de o semnatura separata din partea noastra, cel mai intelept ar fi sa refuzam aceste buletine, contribuind astfel la nevalidarea referendumului (prin neparticipare).

Vania spunea...

Până să facem AIA, în prealabil e de dorit să facem scandal...

razvan sidoreac spunea...

ma voi prezenta la vot si voi intraba din'nainte daca semnez o singura data pentru toate trei buletinele, sau daca semnez pentru fiecare in parte. in caz ca abuzul se comite am doua variante: ori nu mai votez nici pt presedinte, ori votez cu NU la referendum. daca imi va fi respectat dreptul de a vota doar ce vreau, voi vota doar pentru presedinte

Horea spunea...

Daca procedura se va face cunoscuta dinainte si vom fi OBLIGATI sa semnam o singura data pentru toate cele trei buletine chiar daca noi nu suntem de acord cu participarea la referendum nu am putea ataca acest abuz in justitie pentru incalcarea dreptului la libera exprimare?

tony spunea...

E sigur neconstitutional.Nu scrie nicaieri ca votul pentru referendum este obligatoriu asa cum au decis slugile lui Basescu,deci alegerea mea va fi sa nu votez referendumul.

lau spunea...

cu exemplul sunt si eu de acord.

Elisa spunea...

Logic nu poate fi o singura semnatura pentru 3 stampile...deci ramane sa refuzam participarea la referendum.
Lilick,trebuie sa se vorbeasca despre asta si la televizor asa cum spui,iar daca "ganditorii" buletinelor de vot si a listelor cu votantii au gresit mai au timp sa repare.
ProDoc,
chiar daca as vrea sa rup buletinul in mod ostentativ nu m-ar lasa sotul meu sa fac asta in public.Chiar nu ne dam in spectacol,trebuia sa spun ca asa as vrea sa fac.Multumesc.

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Merci pt asta: "art 41/(4) spune: Buletinele nule nu intra in calculul voturilor valabil exprimate." Nu stiam. :)

@Vania

Sigur. Eu am inceput. :)) Scandalul macar "se vede". AIA nu.

@Rasvan Sidoreac

Sper sa aflam exact pana la vot.

@Horea

Probabil ca da.

@Tony

Nu scrie. Si chiar daca nu va fi asa, cu o singura semnatura, unele comisii e posibil sa mai "greseasca".

@Lau

ok :)

@Elisa

:) Esti extrem de draguta si mare revolutionara. Te pup. :)

Liviu spunea...

Mihai Voicu imi raspunde pe blogul lui ca Autoritatea Electorala Permanenta sustine ca vor exista 2 coloane pe formularul de prezenta, cu cate o semnatura fiecare vot. Cred ca ar trebui verificat mai indeaproape.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

O sa vedem noi. Trebuie ca lumea sa fie informata.

Zadkielix spunea...

Mda! sau...mDA!
Curcul si ...goana dupa asa ceva e in desfasurare!
Restul e doar poveste!
Nu vreau sa am gandesc la "cat de bine va fi..." cand vom mai imbatrani....
Buletinele pot sa le si coloreze, sa le dea cu praf magic, sa le traduca etc
Rezultatul e sigur ...
E stabilit de "vointa"...absenteistilor...
Degeaba!
....

Draghi spunea...

@Lilick

Mi-am permis sa reiau ideea din postarea ta intr-un loc mai putin frecventat de cititorii acestui blog, si am primit un comentariu din care reiese ca situatia e mult mai grava decat se vede la prima vedere! Fi atenta:

Acum vor fi urmatoarele categorii de electori: care voteaza pentru prezidentiale si cele doua intrebari; care voteaza doar la prezidentiale; care voteaza doar la una din intrebari; care voteaza doar la ambele intrebari. Cu o singura sectie de votare si o singura semnatura, toti electorii vor fi considerati prezenti la vot, dar modul in care va fi considerat numarul total de voturi la fiecare sectiune (prezidentiale/intrebari ) va putea fi tendentios. De exemplu, daca unui candidat, sa zicem dlui Antonescu, ii vor dispare 200000 de voturi, disparitia va putea fi pusa pe seama a 200000 de electori care au fost prezenti la vot, dar nu ar fi votat pentru prezidentiale ci doar la una sau la cele doua intrebari. Sistemul permite mutarea evidentei electorilor prezenti la vot de la referinta voturilor exprimate la referinta semnaturilor de pe tabele. Adica lucrurile pot fi mult mai grave decit in aparenta, deoarece, daca Lilick are dreptate, atunci poate fi facuta nu doar fraudarea rezultatului referendumului ci si (mai ales) al rezultatului prezidentialelor.


http://nastase.wordpress.com/2009/10/25/raspunsuri-86/#comment-66983

mirko spunea...

bine te-am regasit!pe buletinele pt.referendum le las un link cu stupid.base.kissmyass.eu

mirko spunea...

mi-a mincat blogu' un comm.?

Lulutza spunea...

Chestia asta cu reducerea numarului de parlamentari este o capcana. Parerea mea. Cintecul de sirena "econoama" al pedelistilor... Daca PSD va face iar coalitie cu pd minus l, ceea ce nu-i exclus deloc, un "nou" parlament uni- sau bicameral va fi cit de curind bicolor. Pina va mai imparti vreun suprem niste stele de generali si va deveni... noaptea generalilor! Cu un parlament micut, aparent "de austeritate", democratia si pluralismul politic vor fi si ele... rupte-n fund!

Pe de alta parte, cum v-ar placea un parlament "economicos" plin de udre, roberte, boiagioaice, videni, boci, hoare, popovici, onaci, fluturi, mantogi, solomoni, sechelarii, hontzani, simirazi etc?! Cu vagi urme de minoritati nationale servile... Suna ca dracu'! Parerea mea.

Anonim spunea...

Tule muman Bas