21 oct. 2009

Democratia "simplificata" prin resorturi legale, democratice. Propaganda prin cuvinte putine, repetate in sloganuri.


1."Nu sunt un dictator. Doar am simplificat democratia."

2 "Vom dizolva Parlamentul in mod legal, prin resorturi legale. Democratia va fi rasturnata cu uneltele democratiei."

3."Toata propaganda folosita trebuie limitata la un numar mic de cuvinte, care vor fi repetate in sloganuri, pana ce ultimul votant intelege ceea ce vrei tu sa inteleaga."

4. "Printr-o utilizare / aplicare constanta si inteligenta a propagandei, oamenii pot ajunge sa perceapa Paradisul ca fiind un Infern, si invers - pot ajunge sa perceapa cel mai abject trai ca fiind Paradisul"

Adolf Hitler

Nu o sa ma refer la primele doua citate. Sunt mult prea clare. Insa, daca il citim pe al treilea, nu incepe sa ne rasune in urechi "322", "moguli", "oligarhi", "Grivco"? Le-ar fi folosit si Hitler daca astazi ar fi fost in locul lui Basescu? Eu zic ca sigur, da!

Cel de-al patrulea citat imi readuce in minte una din declaratiile recente ale lui Traian Basescu, referitoare la televiziuni. Si anume indicatia de a nu ne mai uita la Antene sau la Realitatea. De ce se teme Basescu? Ii e frica sa nu fim convinsi ca Paradisul in care traim (cu el la Cotroceni) e un Infern? :)

Ba chiar si in domeniul predarii istoriei Basescu parca l-a copiat pe Hitler. E adevarat, foarte prost. Iata doua citate, in oglinda:

5. "Chiar şi azi, in scolile primare superioare, istoria mondiala se preda adesea prost. Puţini profesori inteleg ca scopul predarii istoriei nu consta in invatarea unor date si fapte, ca este lipsita de importanta cunoasterea exacta de catre copil a datei unei batalii sau a incoronarii unui monarh. Nu despre asta e vorba. A invata istorie inseamnă a cerceta cauzele care au determinat evenimentele istorice." - Adolf Hitler

Si Traian Basescu: "Atata vreme cat exista Internetul, care este un mijloc de informare inestimabil, copiii nu ar trebui sa-si umple capul cu date care nu le folosesc la mai nimic. Nimeni nu spune ca perioada domniei lui Neagoe Basarab este o informatie esentiala pentru cineva."

Cum sunt o groaza de citate care seamana ca doua picaturi de apa, si cum Traian Basescu pare sfatuit dupa Mein Kampf, ma intreb doar cine e sfatuitorul domnului Basescu. Eu il banuiesc pe Catalin Avramescu, recunoscut ca avand o aplecare catre fascism. Voi?

Update: Cititi va rog pe Ghilotina de campanie ce s-a intamplat azi la Antena 3. Eu am murit de ras. :))

24 de comentarii:

Un istoric siderat spunea...

Curand dupa ce s-a instalat la Cotroceni, discursurile lui Basescu au prins o patina fascista. Si Basescu i-a molipsit si pe pedelisti, dar astia sunt doar niste tonomate functionand cu fise de la Cotroceni. Or fi ei indignati si revoltati de asemanarea din ce in ce mai evidenta a prntipurilor idolului lor cu "principiile" naziste, dar cred sincer ca la Cotroceni exista un Goebbels, care-si bate joc de toti sau o crede si asta sincer ca ideologii marelui Reich pot "sugera" sau "inspira" propaganda politica a unui partid, intr-o tara ce se crede democrata, in secolul XXI. O idee de marete "succesuri"!

Recitesc ziarul "Gandul" din 27 mai 2005, care reproduce cuvintele lui Basescu: "Presedintele este sinteza subconstientului colectiv al poporului!". Ascult frazele rostite de presedintele suspendat la mitingul de duminica, 22 aprilie 2007, din Piata Constitutiei: "Nu o sa cedez niciodata intereselor de grup in defavoarea intereselor romanilor"! Hm! Unde am mai auzit eu cuvintele astea? Sau, mai degraba, unde le-am mai citit? Deschid "Readings in Western Civilization", editata de George Knoles si Rixford Snyder, a V-a editie, New York, 1951, la paginile 497-498. Citesc: "Fuhrer-ul este purtatorul vointei poporului, el este independent de toate grupurile, asociatiile si interesele. (...) El intrupeaza vointa colectiva a poporului in el insusi"! De unde este citatul asta? Aaaa! Din Ernst Rudolf Huber, "Legea Constitutionala a Marelui Reich German", editata in 1939! Vi se pare ca exista vreo asemanare intre discursul "contactului" cu poporul, practicat de "providentialul" Basescu, si textul taios, dar "avantat", al constructiei juridice a statului nazist german? Ascult din nou banda audio a discursului lui Basescu din Piata Constitutiei: "Va asigur ca voi simti din timp cand romanii nu ma vor mai vrea. Dar, deocamdata, stiu ca ma vreti. (...) Va iubesc, romani, va iubesc!". Asadar, presedintele va "simti" cand poporul nu il va mai dori! Mda, corect, asta nu este posibil in nazism! Fuhrer-ul nu are cum sa stie cand nu il mai vrea poporul! De ce? Fiindca este "purtatorul vointei colective a poporului", nu are cum sa nu se mai vrea pe el insusi! Or, Basescu este doar "sinteza subconstientului colectiv al poporului"! El va simti subconstient dorinta poporului de a se desparti de el, nu va deveni sclavul propriei vointe, in detrimentul vointei poporului! Vedeti? Aceasta este diferenta intre nazism si democratie! In nazism "vrei", in democratia populara "simti"!

Lucia Verona spunea...

Ţi-am spus eu! Discurs clar de extremă dreapta.

Lilick Auftakt spunea...

@Istoric

Multumesc.

@Lucia

Din ce in ce mai mult. :(

Crăciun Florin spunea...

Foarte interesant. Si postarea istoricului este in completare.

Basescu a trecut de la stanga la extrema dreapta. Lucia Verona are dreptate.

Claudia Muresan spunea...

Nazistii, si asta multi se incapatineaza sa nu inteleaga, erau foarte in avangarda in privinta comunicarii. Carl Schmitt ii avertizase ca cine nu e jucator in lupta propagandistica pierde. Iar Hitler si-a transformat partidul si pe sine in cei mai mari jucatori. Nothing new. Politica moderna se bazeaza pe comunicare si inevitabil modelul liberal de stat rational pierde.
Iar asta cu repetarea de mesaje scurte si percutante, la infinit, e o tehnica ce nu da gres. Obama a aplicat-o cu disciplina de national-socialisti si a cistigat: fara conferinte de presa, fara discutii libere in campanie(inafara de dezbaterile obligatorii). Discursuri citite si declaratii standard, repetate identic si de sustinatori. In felul asta, oricine se poate transforma in orice: un empty suit ambitios sustinut financiar de 'Casunenii' di Chicago devine presedintele SUA si simbolul sperantei unei lumi intregi, un securist devine presedintele anticomunistilor. Facts don't matter. Disciplina cazona e cheia succesului in comunicarea politica, imi pare. Si profesionismul. Cind un candidat participa la o emisiune TV in care nu stie la ce sa se astepte, nu are un plan de comunicare si nu spune nimic care sa genereze o stire (e.g. Crin Antonescu aseara la Antena3), inseamna ca nu s-a pregatit sau nu a fost pregatit si ca a ratat o oportunitate. Cind "esti viu", cum spune Lilick, cind te intereseaza si substanta, actiunea, rezultatele concrete, pierzi din vedere acest lucru (a se vedea totala ignorare a comunicarii pe vremea guvernului Tariceanu), dar pierzind aceasta batalie, paradoxal, pierzi si ocazia de a face ceva. Ti-o iau inainte cei care se pricep la ce, cum si cit sa spuna.

Vania spunea...

Au bere irlandeză la Grivco?

Lucian spunea...

Eu cred ca pana si Avramescu ia notite de la tiranul nostru

Lilick Auftakt spunea...

@Claudia

Acum, ce pot sa zic, mie felul ed a comunica a lui Tariceanu, sec, rece, DA, NU, mi-a placut. Mi-ar placea ca si Crin sa aiba ceva mai mult din sobrietatea si eleganta lui Tariceanu. Crin poate nu a facut ieri stiri, asa e, dar si asta, pe noi nu cred ca ar trebui sa ne deranjeze. Insa pt cei nehotarati e esential, si ai dreptate, ar fi fost necesar.

@Vania

Ei zic ca au doar ruso-germana. :)))))

@Lucian

Ai dreptate. :)))))

Draghi spunea...

De acord cu faptul ca Basescu e un Hitler a (unei parti a) romanilor. Stie sa induca in "poporul basescian" o stare de irationalitate, de rautate, stie sa scota in prim plan cele mai urate trasaturi de caracter.

Cat de mare e de fapt "poporul basescian" nu cred ca putem stii cu adevarat, pentru ca se manipuleaza masiv. Dar cred ca ne putem face o idee despre foctorul cu care exagereaza. Cititi aici:

http://pesurse.ro/2009/10/cum-se-fraudeaz-traian-bsescu-singur-.html

Cum s-a terminat aventura nemtzilor cu Hitler, se stie...

http://www.youtube.com/watch?v=NbNZWyFJylE

Lilick Auftakt spunea...

Draghi

Merci pt informatii. Sa va arat ceva. Mor de ras. Pun update sau tema noua curand. :))

Lilick Auftakt spunea...

Update!!!

Draghi spunea...

Genial!!! Bravo Lilick!

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi

Supermisto! Ca sa vezi unde ajunge obedienta. Astia sunt in stare sa-l aplaude si pe Hitler de frica sa nu-l supere pe Basescu. :))

Ionut spunea...

in primul rand felicitari pentru acest post draga lilick...ar tb multiplicat si dat fiecarui om sa il citeasca si sa isi aduca aminte ce a insemnat dicatura lui Hitler pentru omenire...si apoi sa retraim ultimii 5 ani petrecuti alaturi de acest exemplar ratat de dictator...si sa luam decizia corecta: CRIN presedinte...o revolutie a bunului simt si a recuperarii demnitatii.

Lilick Auftakt spunea...

@Ionut

:)) Bine-zis: dictator ratat! :))))

Andrei Bădin spunea...

@lilick: personajul e mult mai grotesc decât cele îngânate la antena 3 sau faza cu banii pentru băsescu la nuntă. am scris în vară și pe blog și în jurnalul național de altă mitocănie a individului. la direcția de tineret timiș trebuiau să se dea 200 de vacanțe la mare unor premianți din familii sărace. popoviciu a dat toate vacanțele copiilor, nepoților sau protejaților pd, evident bogate. ar mai fi ceva de comentat?

Lilick Auftakt spunea...

@Andrei, a, deci asta era? Stiu, sigur, articolul tau. Ce mizerabil om.

Anonim spunea...

Interesant. Pacat ca autorul interviului dar si autorul blogului nu sesizeaza numeroasele erori de logica:

1. Punctele 1-4 din Hitler incearca o asociere a lui Hitler cu Basescu, pe baza asocierii celor doi prin intermediul PDL-istului. Aceasta se numeste Association Falacy.

2. Punctul 5 incearca aceeasi chestie si comite inca o greseala de logica. Aceasta este numita "genetic falacy": concluzia este bazata pe originea argumentului, si nu pe valoarea argumentului in sine. Adica se apeleaza la ceva irelevant pentru a demonstra sau infirma argumentul. In cazul de fata, orice este spus de Hitler este gresit, nu? Ironia face ca acest tip de eroare sa mai fie cunoscuta si ca "Reductio ad Hitlerum" (vezi wikipedia)

Lilick Auftakt spunea...

Pacat ca anonimul de mai sus, istoric de profesie, fan Basescu, nu sesizeaza erorile de logica din discursul basescian.

Anonim spunea...

Ignoratio elenchi (teza irelevanta): este adevarat ca am ignorat discursul lui Basescu, dar nu despre aste era vorba in argumentul meu, ci despre interviu.

Lulutza spunea...

@Lilick - Anonimul de mai sus are un fir logic de... Kindergarten! Nu a spus nimeni pe aici ca Basescu este vegetarian, ca Hitler, deci Basescu e Hitler. Trecem peste detaliul ca eu sint vegetariana, iar Basescu este consiliat de un "canibal" incapabil de idei personale si proaspete, ci numai copiate din terfeloage cu zvastika pe coperta...

Nu a spus nimeni pe aici ca Base are un "suflet de artist", ca Hitler, care si el avea un "suflet de artist", dar "talent" in alta arta decit cea poetica... asadar si prin urmare, orice suflet de artist este un suflet de hitlerist :)

Pur si simplu, am descoperit "sursa de inspiratie" a ideilor inaltatoare, a panseurilor si actiunilor lui Basescu: Hitler, propagandistii si ideologii lui! Sa zica "merci" musiu Base si consilierul lui canibal ca nu-l mai pot da "genialii" aia in judecata din cauza de... violare cu perversiuni a dreptului de autor!!!

Asa ca "Anonimul" (canibal?) n-are decit sa pupe-n fund copia si sa ofteze, in continuare, dupa original!

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

:)) Sigur!

Lulutza spunea...

P.S. Am mers si eu cu masina pe "autostrazile lui Hitler" si am ramas uimita cit de solide sint inca, dupa atita amar de ani! Iar marca mea preferata de automobil este Volkswagen, o alta lovitura data de Hitler imperialismului american! Iete ca in privinta lucrurilor bune "facute/inspirate de Hitler", Base este "antihitleristul perfect" si da peste nas oricarei "concurente"! Asa e Base asta, "perfect si ireprosabil" in toate cele!

Anonim spunea...

@Lulutza:

Cum rezulta din ignoranta pdl-istului ca presedintele Basescu se inspira din ideologia nazista? A spus Basescu in persoana ca este de acord cu acele afirmatii? E adevarat ca Basescu este populist , dar de aici pana la a face comparatii cu Hitler e cale lunga sa ne-ajunga. Iar la faza cu istoria au dreptate si el si Hitler, deci are-i problema? Sau tie ti se pare ca a memora mecanic niste ani de domnie inseamna ca stii istorie.

De fapt am intervenit doar fiindca, dand intamplator peste blog, am observat ca si aici ca si in multe alte locuri discutia se face pe chestii absolut ridicole (gen Basescu e ca Hitler, ca Fidel Castro, ca Lukashenko etc). Si asta in ciuda faptului ca mandatul presedintelui a fost cel mult mediocru, deci ar fi, slava Domnului, destule lucruri concrete de reprosat (de exemplu sustine prosteste existenta unui minister inutil de dragul unor apropiati ai lui; a inchis ochii la sustinerea "din umbra" a campaniei Elenei Basescu de catre PDL; etc).

Iarasi, si aici ca si in alte locuri, prin simplul fapt ca nu accepti sa fie aduse argumente irelevante si ilogice, esti catalogat drept "fan Basescu" si trimis sa pupi dosuri. Fratilor, degeaba le reprosati mereu politicienilor ca in campanie se improasca cu noroi, daca si voi faceti acelasi lucru.