15 oct. 2009

Joc de glezne la Cotroceni



Ce am inteles ieri din declaratia lui Basescu? Sa nu ne amagim. Traian Basescu nu a incalcat Constitutia. Inca. Nu a actionat in niciun fel. Nu stim nici daca chiar are de gand sa o faca altfel decat in spiritul legii. Eu cred ca e doar un joc. Un joc in care Basescu mizeaza pe cartea rabdarii, a asteptarii. E sarpele la zid. O cobra care se inalta, isi desface gatul, sasaie prelung si asteapta. Asta a facut ieri toata ziua. Si-a indreptat coloana de sarpe, a sasait prelung si a asteptat. Si mai asteapta inca. Are nevoie de timp, caci timpul e cel mai mare dusman al aliatilor. Timpul poate eroda constructia lor.

Blestematul chiar asa, inghesuit, fara iesire, o plimba gratios. O plimba prin toata gura. I-ati ascultat frazele scaldate, clatite? Nu zicea mai nimic. Scuipa argumente fara sens, total ilogice. In schimb dadea o excelenta impresie omului de rand ca el se preocupa, ca e responsabil, si ca e calm. Ca si Iliescu odinioara, care cucerea cu zambetul, Basescu a cucerit ieri cu impresia ca e preocupat de ceva. Ca il preocupa starea tarii! Sa fie clar: aceste lucruri le percepe doar prostimea usor de manipulat. Dar nu e putin lucru... Si ei voteaza!

Acum sarpele pandeste. Ce asteapta? Sa se prelungeasca cat mai mult situatia. Sa se certe partidele adverse, sa apara undeva o fisura. Nenorocitul e de fapt facut mat. Si stie asta. Dar amana s-o recunoasca, sperand ca isi va exaspera adversarul. Daca adversarul va face acum o greseala il va sfasia.

De fapt nu-l poate respinge pe Johannis. Si pentru asta si-a lasat si o portita. A declarat ca nu ii spune NU. Face joc de glezne. Temporizeaza. Joaca la ofsaid, daca vreti. Pandeste echipa adversa, si asteapta sa faca pasul in fata, ca sa-si lase adversarul in ofsaid. E foarte atent, parsivul... Dar asta e tot ce, in definitiv, mai poate face. Constitutia? Nu o incalca inca. Doar vorbeste. Vorbeste pe langa ea. Ca sa irite. Ca sa ne impinga sa ne enervam, sa gresim.

Puterea de a-i rezista acum, fara greseli, e esentiala. Nu trebuie sa existe fisuri, nu trebuie sa existe tradari. E singurul lucru pe care aliatii TREBUIE sa-l faca. Sa joace jocul lui. Calm, cu rabdare, sudati... Si la momentul oportun sa-l calce pe cap. Atentie, nu pe coada! Pe cap!

P.S. - Daca actuala majoritate nu va ceda niciun cap de ata, imi e greu, foarte greu sa cred ca cineva ar accepta sa fie numit premier, si sa riste sa nu fie votat de Parlament. Bineinteles, in afara de obedientii Stolojan si Boc...

15 comentarii:

atreides spunea...

Sigur, pana acum basescu nu a incalcat constitutia, doar a zis ca are de gand sa o incalce :)
Intr-adevar, cheia este la aliati, daca au taria sa nu tradeze si sa respinga in parlament orice guvern propus de basescu, omul e terminat.

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides

Da Doamne sa reziste. :)

Liviu spunea...

Am serioase indoieli ca partidele care il sustin pe Johannes au sa ramana solidare. UDMR are deja 'discutii' cu PDL.

Sunt de acord ca pentru Basescu e vital sa castige timp, atata ca e o arma cu doua taisuri. Va putea fi oricand acuzat ca e vinovat de prelungirea starii de criza politica.

Sa vedem. In acest moment poate sa iasa (cam) orice.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

PD-L se pare ca a invitat toate partidele la discutii. Udemeristii s-or fi dus sa vada "ce se da". Au iesit totusi dezamagiti, si fara sa dea semne ca ar vrea sa incalce protocolul cu aliatii. Dar sigur, oricand pot defecta. Cu cat trece mai mult timp, cu atat e mai rau.
Da, e cu doua taisuri, dar aici "mult timp" poate fi si o chestie de ore. Ceea ce nu il poate afecta enorm pe Basescu, poate distruge constructia aliatilor... Sa speram ca nu va fi asa.

Antonescu a fost foarte ferm. Nu a acceptat nicio discutie cu PD-L. Geoana s-a comportat la fel. Udemeristii si restul, minoritarii, sper ca vor avea ca stimul si aspectul emotional al sustinerii unui minoritar.

Elisa spunea...

Acum lupta se da intre a fi ei uniti impotriva lui basescu pana cade acesta si a fi fiecare pentru el(ca doar se afla in competitie pentru presedintie);aici este deja o fisura pe care va pedala ,in asteptare, basescu.Mi-e asa de teamaaaaa!Dar tot ma bucur pentru atat cat s-a intamplat.Doamne ajuta!

nicole spunea...

Sa nu uitam ca parlamentarii opozitiei din Republica Moldova au dat o lectie de demnitate.
Am incredere in parlamentarii opozitiei. Sunt constienti ca sansa de a rezolva problemele este sa fie uniti, sa nu cedeze santajului.

Crăciun Florin spunea...

Lilick, Basescu a incalcat Constitutia. Deja.

Nicaieri nu scrie cum consulta Presedintele partidele. Insa scrie ca este obligat sa o faca (art. 103 alin. (1) din Constitutie). O prima incalcare. Nu a purtat consultari cu PSD, considerand ca daca nu au venit cand i-a chemat el, nu au vrut sa vina. Gresit. Programul de consultari trebuia convenit cu partidele, nu stabilit de el. Partidele nu i se subordoneaza !

De aici au inceput incalcarile, unele dupa altele, pana acum. Faptul ca nu a comis inca incalcarea suprema, adica sa refuze opinia majoritatii parlamentare, asumata public, nu inseamna ca individul nu este in afara Constitutiei. Este.

hendrix spunea...

INCA nu a incalcat Constitutia, asa este. Dar AMENINTA cu incalcarea Constitutiei, spunand ca nu va desemna candidatul unei majoritati parlamentare de 65%!!! Eu unul, daca as fi in locul liberalilor, m-as adresa ACUM, IMEDIAT, Curtii Constitutionale pentru a clarifica, odata pentru totdeauna, sensul articolului 103. Motivatia ar trebui sa fie scandalosul discurs basescian de aseara, cand si-a devoalat intentia de a desemna un candidat al pedeleprelor, adica al minorotatii!
Ai dreptate in ceea ce priveste TIMPUL! De aceea am si avansat solutia adresarii IMEDIATE la CC. Totusi, nu cred ca se poate schimba ceva in coalitia ad-hoc creata in jurul lui Johannis. Mai mult, cu trecerea timpului, ba-secu este cel care poate fi acuzat ca INTRETINE CRIZA. Ieri, daca era un presedinte responsabil, ceea ce n-a fost niciodata timp de 5 ani, criza s-ar fi dezamorsat prin desemnarea lui Johannis. Lumea va intelege DIN NOU ca el produce crize, el le intretine!!! Daca am trai intr-o monarhie si regele ar proceda in halul in care se poarta acest dement securist eu cred ca ar fi linsat. In nicio tara de pe acest glob un premier nu poate fi numit altfel decat din partea unei MAJORITATI! Astept sa vad si reactiile internationale in fata crizei politice create intr-o tara membra UE, membra NATO, care se pare ca are in fruntea sa un lukashenko, un voronin...Exact, asta avem acum la 3coceni, un VORONIN care nu se da dus la cosul de gunoi al istoriei! Si voronin a crezut ca are haturile in mana dupa alegerile fraudate pe 4 aprilie...dar a pierdut! In urma unei coalizari in Parlament a tuturor fortelor politice opuse comunistilor moldoveni. Situatia politica de acum seamana izbitor cu cea din Moldova de peste Prut, cu voronin in rolul lui ba-secu, cu comunistii lui voronin in rolul pedeleprelor autohtone. Asa cum a picat ultimul regim comunist din Europa, asa va pica si ultimul regim nedemocratic din Romania! Asta urmeaza acum: NOIEMBRIE, ULTIMUL BAL!, ca sa parafrazez un film al epocii de aur cu un titlu care spune multe.

codeus spunea...

'neata Lilick. pentru orice partid care viseaza sa trateze cu PDL-ul sa se uite in urma la cum a fost tratat PSD-ul in coalitia recent defuncta si cred ca o sa i se taie pofta de a face intelegeri cu PDL-istii.

Zadkielix spunea...

Am impresia ca e APROAPE ULTIMA"..."sfortatre" ce si-o poate permite!
Acest joc de-a pasa responsabilitatea de a crea haos il pune in situatia (oarecum hilara) de a desemna pe cineva ce ...i-ar aduce alte (poate unele probleme), acum in plina toamna ...propagandistica!
Si mai am si acea (de aSTA DATA certitudine) CA "THE DEAR PRESIDENT" CE I-A CAM PIERIT "HA-HA-itul" se afla intr-o pozitie destul de ingata , delicata.
Nu stiu ce sa mai zic, insa acest moment de a desemna viitorul premier si de a intocmi urmatorul cabinet poate fi socotit un moment (oarecum) psihologic din aceasta ecuatie (total aberanta, haotica) ce ar avea unele ...urmari pe tabela electorala!
Dvs. , ce parere aveti?
Cu respecte,
Zadkielix alias D.M
http://rebeluniunea.tk

Vania spunea...

Greu de găsit capul, dar, da, ăla trebuie strivit!...

Jenika spunea...

Hm.....
:)

Bogdan spunea...

Lilick, nu mai exista majoritate... Parerea mea este ca s-a dorit doar sa-i dea SAH la Basescu, si nimic mai mult, ca sa se porneasca la lupta cu puteri egale si cum un Basescu incoltit de toate partidele.... Acuma o sa urmeze mutarea PSD .... PDL nu conteaza ( nu joaca) .... UDMR negociaza... PNL ramane consecvent si ramane cu Johannes.... Basescu stie ca acest guvern nu trece, ramane Boc si este ingrijorat ca nu intra in turul II...

marius spunea...

deja am impresaia ca UDMR-ul a facut taman pe dos!

Traian Breazu spunea...

Asa este Lilick, ca de obicei de acord cu tine. O mica nuantare: in opinia mea incalca Constitutia. si sunt de parere, ca si Hendrix, ca acest fapt nu trebuie permis, trecut cu vederea, trebuie intors impotriva sarpelui.