11 oct. 2009

Leapsa cu "El Comandante"

Deceneu mi-a dat o leapsa si nu prea cred ca ma pricep sa raspund la ea. Ce stiu eu despre "El Comandante"? Nu prea m-a interesat subiectul. "Dati un motiv pentru care personaje precum Che Guevara fascineaza generatia tanara si nu numai." Pe mine nu m-a fascinat deloc, asa ca...

Che Guevara reprezinta un brand. Ca si Michael Jackson de exemplu. Cand aud numele personajului ma gandesc si la un criminal ce nu merita atata pomenit (un agent al Moscovei), dar mai ales la o terasa :D din Vama Veche, cu o deschidere larga spre mare, care anul asta tocmai si-a schimbat denumirea. Se numea El Comandante, avea sloganul ”Party para la resistencia!” si in fiecare seara in fata se aprindea un foc de tabara in jurul caruia tineri rebeli cantau piese scrise de Bob Marley sau Janis Joplin.

Nu cred ca pot sa scriu mai mult, nici nu vreau, asa ca arunc leapsa altora. :) Lui Mos Califar , lui Flavius si lui Alex Mazilu. Nu inainte de a va ruga sa ascultati si o piesa oarecum potrivita in context.

6 comentarii:

Radu Portocala spunea...

In ciudatul panteon al stingii, Che Guevara reprezinta romantismul revolutionar si, din pacate, foarte multi tineri au inca vise revolutionare. Din ce in ce mai multi. Mitul lui a fost intretinut cu grija de toate miscarile stingiste din lume, folosindu-se pentru asta - lucru ciudat! - o singura imagine: fotografia facuta in 1960 de Alberto Korda. Aceasta imagine a ajuns sa simbolizeze esenta insasi a revolutiei "ideale" - fara afilieri si fara frontiere.
Fotografia minte, fiindca in realitate Guevara era mult mai putin aratos, si mitul minte, fiindca Guevara nu era nici pe departe un apostol al oprimatilor, ci un personaj cinic si brutal. Dar, ca de obicei, realitatea se sterge in fata mitului.

Lilick Auftakt spunea...

@Radu Portocala

Sigur, un personaj cinic si brutal, un agent platit, un propagandist. Eu consider subiectul asta o manipulare ingrozitoare, la care au aderat din pacate si personaje decente care au facut propaganda in orb, prin muzica si religie.

marius spunea...

Presupunand ca lupta pentru un ideal ar trebui sa creeze modele, atunci trebuie sa vedem si in ce fel s-a concretizat acest model - odata impus. Vreau sa spun ca ar trebui analizata viata cubanezilor (de ex.) in contextul in care idealul lui Che Guevara a fost transformat in realitate acolo, de catre tovarasii lui.
Cred ca "El Comandante" fascineaza... Dar mai cred ca ii fascineaza, ori pe cei ce nu-si cunosc trecutul, ori pe cei ce, din contra, si-l cunosc prea bine ca sa nu se lase (intentionat) "fascinati". Adevaratele Modele care ar trebui aratate unui popor, ar trebui sa fie cele care s-au jertfit sau au creat ceva pentru el sau pentru bunastarea lui,dar, mai ales,cele care nu l-au tradat niciodata. Identificarea si promovarea Adevaratelor Modele, ar trebui sa fie un Obiectiv de Stat Legitim, cred eu.

Alex Mazilu spunea...

http://www.alexmazilu.ro/oaxaca-mexico

I tried... :)

Lilick Auftakt spunea...

@Alex

Vin sa vad :)

flavius spunea...

servus...
nu stiu in ce masura ma voi "conforma" cu această leapşă...
;) am făcut însă în cîteva rînduri referire la Che fără să-i ridic însă statuie. Are destule ca orice bun produs de marketing...
iata:
http://flaviusobeada.wordpress.com/2009/01/02/%C2%A1viva-la-revolucion/
http://flaviusobeada.wordpress.com/2009/09/08/biscuiti-ostenii-mei-biscuim-maria-ta/
http://flaviusobeada.wordpress.com/2009/10/09/churchill-muller-si-obama-nobeli/
toate cele bune si o săptămînă liniştită! :)
p.s.: am mereu probleme "sa te vad" cu... mozilla... e ceva, "o scama" undeva...