15 oct. 2009

Lucian Croitoru - "Agnus Dei" si barcutele de hartie.



Am stat si m-am intrebat: oare care este orientarea economica a domnului Croitoru, caci despre cea politica m-am lamurit demult. O fi un adept a lui Milton Friedmann? Sau a lui John Maynard Keynes? O fi mai de stanga sau mai de dreapta? Am gasit cateva articole despre domnia sa, interviuri si diverse materiale. Sa vedem:

- “Oamenii cu putere de decizie in politica gandesc uneori pe termen scurt. Ceea ce conteaza, insa, sunt consecintele pe termen lung.” (Business Standard, 01 august 2007) Oare domnul Basescu, care l-a numit in functie stiind ca nu e sustinut de Parlament, cum o gandi? Pe termen lung?

- “Există mari şanse ca scăderea economică din trimestrele II şi III ale acestui an să fie semnificativ mai mare decât nivelul de 6,2% din primele trei luni şi peste anticipaţiile din prezent.” (Saptamana Financiara, 16 iunie 2009)

- “De regula, anii electorali sunt periculosi si vulnerabilitatea la derapaje creste. De aceea, reformele trebuie aplicate cu fermitate la inceput, pentru ca, spre finalul mandatelor politice, tendinta este de slabire a politicilor.” (Business Standard, 01 august 2007). Acum unde suntem, nu pe finalul unui mandat politic?

- “Mulţi n-au crezut că vom avea o scădere puternică a economiei şi în trimestrul II şi au amânat foarte mult măsurile de restructurare care se impun. Dovadă stă faptul că productivitatea a scăzut substanţial, pe fondul reducerii producţiei şi vânzărilor în condiţii de criză, companiile operând prea puţine concedieri sau reduceri de salarii. Dimpotrivă, din diverse motive, statistica arată o majorare a salariilor în domeniul privat. (Saptamana Financiara, 16 iunie 2009) Conform ultimelor date, 25% din angajatii sectorului privat si-au pierdut in ultimul an locul de munca. Adica unul din patru. De la stat n-a fost concediat mai nimeni. Tot sectorul privat trebuie sa se restructureze??? Cam etatista viziunea...

- “Stiam ca in 2009 va fi criza, dar politica fiscala in Romania anului 2008 a echivalat cu dezarmarea unei armate inainte de razboi. Pentru a evita atacuri speculative BNR trebuie ajutata cu politici responsabile inclusiv in aria fiscala. Altfel, BNR nu face miracole.” (HotNews, 12 octombrie 2009). Curios! Anul trecut, si chiar la inceputul acestui an, cel ce l-a numit in functie, dl. Basescu, nu stia ca va fi criza. Daca politica fiscala de anul trecut a echivalat cu o dezarmare, cea de anul asta, a guvernului Boc, cum a fost?

- “Exista un risc major venind de la deficitul bugetar, a carei aducere in limita mentionata va fi dificila daca avem in vedere nivelul prevazut pentru acest an. Fara reforme serioase ale cheltuielilor publice, acest obiectiv nu va putea fi atins decat cu cresterea unor impozite majore.” (HotNews, 12 octombrie 2009) Veste proasta. Cu domnul Croitoru se pare ca ar putea creste substantial impozitele!

- "Este un an electoral, in urmatoarele 2 luni ma astept ca lupta politica se se accentueze dar nu cred ca aceasta lupta va afecta stabilitatea macroeconomica." (HotNews, 23 septembrie 2009) Acum, dupa nici o luna, cand este implicat in lupta politica, dl. Croitoru cred ca si-a mai revizuit parerea. Daca nu, trebuie sa si-o revizuiasca urgent! Cel care l-a desemnat are alta parere, si dansul nu tolereaza puncte de vedere diferite.

- Raspunzand unei intrebari, dl. Croitoru a spus ca economia Romaniei este destul de stabila... "Este adevarat ca rata somajului a crescut dar este totusi cea mai joasa intre tarile din centrul si estul Europei. Dar pe de alta parte inflatia scade iar contul curent se ajusteaza rapid. Politic - este un an electoral, dar clasa politica este hotarata sa implementeze acordul cu FMI.” (HotNews, 23 septembrie 2009) La cata hotarare manifesta clasa politica uite ca s-a ajuns la situatia de acum. Greu de stabilit astazi cine va mai implementa acordul cu FMI.

Si, in final, citatul de tip “Bomboana de pe Coliva”, ca sa intelegem cat de mult se pricepe dl. Croitoru la politica, si cat intelege in ce s-a bagat. Iata-l:
- “(politicienii - n.n.) ... au inteles ca instabilitatea poate duce la deprecierea rapida a monedei nationale. Acest lucru poate <> toate economiile populatiei in lei. Dar riscul cel mai mare al derapajelor este in zona fiscala, si cred ca la nivelul factorilor de decizie acest lucru este foarte bine inteles” (HotNews, 23 septembrie 2009). Chiar asa, au inteles? Presedintele Basescu a inteles? Sancta simplicitas!

Poate ca dl. Croitoru este cel mai bun miel pe care presedintele il putea alege pentru sacrificiu. Premierul desemnat pare a fi menit sa faca schite de guvern, sa le dea la imprimanta, apoi sa ia foile si sa faca din ele barcute. Le va lansa pe Dambovita si se va uita lung cum o iau la vale...

24 de comentarii:

tony spunea...

"In discutia pe care am avut-o cu domnul presedinte al Romaniei, am convenit ca o sa am un cuvant greu de spus in acceptarea membrilor Guvernului".
Aici Croitoru recunoaste clar ca este sluga lui Basescu care va face lista cu noii ministri.Este inca un idiot care nu stie sa zica NU.

Claudia Muresan spunea...

Mr. Barie al lui Pulea Voda: "Basescu mi-a promis ca voi avea un cuvint greu de spus in numirea ministrilor." Eu una sunt la Bruxelles, televiziunile online nu-mi merg, si ma plimb disperata de pe un site pe altul sa vad ce reactie au 'cei 65%'. Si ce vad? acum peste tot se intrec toti sa scrie despre CV-ul papusii de cirpa. Cea careia Lukashenka al nostru s-ar putea sa-i dea cuvintul, sau nu, cind o fi sa se aleaga ministri. Asta in timp ce reprezentantul legitim al poporului, i.e. parlamentul, e pus sa se uite de pe margine. Cui naiba ii pasa daca Croitoru asta e inginer sau economist!!!??? De ce, pe linga poza lui Pulea Voda, a metresei cu vuitoane, acum suntem agresati si cu poza si CV-ul unui oarecare Mr. Barbie, cu care i-a venit psihopatului sa se joace?

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Hahaha! Ce prost e. L-a asigurat pe el Basescu ca o sa aiba un cuvant (greu) de spus, si mai si face declaratia asta in public. :))

Lilick Auftakt spunea...

@Claudia

Vad ca esti suparata rau. Eu zic ca inca nu avem motive de suparare, din contra. Asa e, Basescu si-a mai gasit o papusa de carpa, dar o duce direct la taiere, ca pe o oaie. Cat de prost poti sa fii ca sa accepti sa fii numit si dupa cateva zile respins? Iar declaratiile lui "politice" sunt adorabile: "fletul absolut".

Claudia Muresan spunea...

@ Lil: eram suparata pe site-urile de news :). In rest, sunt doar frustrata ca n-am cu cine sa vorbesc pe aici si nu merge streamingul. si e frustrant fara tv...uuuh. political junkie at her worst.
(am vrut sa scriu Mr. Barbie la inceputul postarii anterioare, evident. Cum il chema pe amantul papusa al lui Barbie, ca nu mai stiu?. AAA - Ken! uite la wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Ken_%28Barbie%29 - seamana, nu).

Lilick Auftakt spunea...

@Claudia

Haha. Exact ala e. :))

Lilick Auftakt spunea...

Cat de prost poate sa fie. Cica a pus conditia sa ramana tot el PM daca ramane Basescu presedinte. Tocmai, cu motiunea, s-a vazut clar ca nu de Basescu sau de un alt presedinte depinde ramanerea PM-ului in functie. Cum s-a vazut si ca dorinta lui Basescu de a-l da jos pe Tariceanu nu a contat nici cat o ceapa degerata. Saracul....

Bogdan spunea...

Lilick, toata lumea si-a dat seama ce poate marinaru:

Evz.ro: Domnule Becali, cum comentaţi propunerea lui Lucian Croitoru în funcţia de prim-ministru?
Gigi Becali: Asta cu Croitoru nu se comentează. De ce? Pentru că aşa ceva nu se comentează. E inadmisibil ce s-a întâmplat. Ţi-a propus cineva o persoană, toată lumea e de acord cu această persoană, e unanimitate şi tu, ce faci? Toată lumea spune "hai să scoatem ţara din criză", iar tu spui că "nu vreau să scot ţara asta din criză". Adică ce vrei să arăţi? Că tu eşti Dumnezeu, eşti zeu, iar noi restul, suntem păcălici?

Sunteţi foarte supărat.
Sunt nervos, sunt supărat pentru că în ţara asta trăiesc şi eu, şi familia mea. De cinci ani ţinem ţara asta în criză. Investitorii fug. Asta e. Până la urmă, vreţi să vă spun ceva? Eu mă descurc, dar mi-e milă de amărâţii ăia care n-au de nici unele. Până la urmă, sincer, nu e problema mea.

„Fug investitorii de România”

Sunteţi întrebat la Bruxelles despre situaţia din România?
Toată lumea mă întreabă ce se întâmplă. Ştiu un om de afaceri care la secundă s-a răzgândit şi n-a mai investit în România. Nu mai vrea nimeni să investească. Fug oamenii de afaceri. Le este frică. Mi-a zis alt om de afaceri: "Domnule, îmi e teamă să investesc în ţară la voi, pentru că nu e siguranţă. Cum să investesc într-o ţară în care, într-o săptămână, au fost arestaţi doi miliardari? Înseamnă că ceva nu e în regulă". Era vorba de mine şi de Popoviciu.

Şi cum reacţionaţi?
Ce să le spun? Le-am zis că au dreptate. Şi le-am mai zis să aibă răbdare că terminăm cu dementul şi gata, vor veni vremuri mai bune.


:)) :)) Cu DEMENTUL :))

Deceneu spunea...

L Croitori probabil e ofiter sub acoperire, fost coleg cu PD-istul Bogdan Teodoriu la Institutul de Cercetari Economice sau Institutul de Economie Mondiala, de pe vremea raposatului, care era un "cuib de acoperiti".

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan

Vorbeste alt dement. :))

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu

Culmea e ca nu esti primul care imi spune asta. Imi confirmi.

Jenika spunea...

Madam...eu am fost si mai transant!

Dan Stoica spunea...

O intrebare la care ar trebui un raspuns scurt: care este majoritatea pe care o avea BallaDUR-ul la inceputul lui 2005?
@Deceneu Si eu am auzit ca Iohannis este agent BND (scuze, domnule Klaus Johannis, prostia lui Deceneu este coplesitoare; ati nimerit in discutie, la fel ca si la nominalizare, absolut nevinovat)

tony spunea...

Cum zicea si Andrei Badin,ce a facut Basescu azi se poate numi lovitura de stat.Basescu ar trebui arestat pe loc.

Liviu spunea...

Din ce am citit si din ce l-am auzit azi scotand pe gura, Croitoru pare un destoinic reprezentant al armatei de cyborgi portocalii ai lui voda de la Cotroceni.

Lilick Auftakt spunea...

@Jenika

Ti-am scris.


@Dan Stoica

Ce raspuns vrei? Ala dat de Basescu? Ala dat de Stanomir?

Hai sa citez cate ceva: "La sfârşitul anului 2004, după alegerile parlamentare, Traian Băsescu l-a numit pe Călin Popescu Tăriceanu prim-ministrul României, după ce a fost constituită majoritatea parlamentară, prin cooptarea Partidului Conservator la guvernare."

"Prevederile Constituţiei ii dau preşedintelui libertate deplină in alegerea premierului. Există şanse mari pentru repetarea scenariului din 2004, adică desemnarea premierului de la un partid care nu a obţinut in urma scrutinului majoritatea parlamentară (insă o constituie in timpul consultărilor de la Palatul Cotroceni cu preşedintele) şi nici nu s-a clasat primul in ierarhia care a fost indicată de rezultatele votului."

Deci in biografia lui Basescu sau in opinia lui Stanomir Tariceanu a avut o majoritate constituita in timpul consultarilor.

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Ce a facut e nemaipomenit de bine pentru liberali. Sa nu ne plangem acum. Chiar nu avem de ce. :)


@Liviu

M-am uitat si eu. 100% de acord cu tine.

Florin Matei spunea...

Dacă ar fi mai de dreapta ar îmbrăţişa teoria economică a lui Adam Smith. Dar nu-i...E, în schimb, un tip care nu iartă PNL că, prin Bogdan Olteanu, i-a suflat funcţia de vice-guvernator al BNR. Tema asta am abordat-o şi eu pe http://www.florinmatei.ro/

Dan Stoica spunea...

"La sfârşitul anului 2004, după alegerile parlamentare, Traian Băsescu l-a NUMIT pe Călin Popescu Tăriceanu prim-ministrul României, DUPA ce a fost constituită majoritatea parlamentară, prin cooptarea Partidului Conservator la guvernare."
Situatia era similara cu cea de astazi: PM desemnat nu avea majoritate, era una constituita (cu peste jumatate: PSD, PC, UDMR. Situatia a fost fortata de nominalizarea lul Cioflinceanu (atunci i-a convenit, astazi vad ca vorbeste de conflict cosctitutional intre puteri, blablabla), PC a cedat (tradat) de frica ca nu va intra in caz de alegeri anticipate si iata guvernul. Similaritatile sunt mai mult decat semnificative.
Nu spun ca neaparat Tiranu' are dreptate; noua putere (ce-mi plac complimentele Prosta'-Nobama - cred fiecare despre celalat ca au atitudine prezidentiala!) a incercat sa-l puna in fata faptului inplinit dar la Curtea Costitutionala cred ca-ti dai seama ca vor pierde.
Vom vedea daca a doua nominalizare va fi tot Croitoru sau va veni cel care de fapt vrea Base sa-l numeasca. Asta este adevarata intrebare...

hendrix spunea...

Croitoru este acum o falsa problema! Este evident ca el este o UNEALTA a securistului de la Anvers, exact ca si sarmana sluga boc. Este evident ca acest Croitoru joaca un rol PRESTABILIT de ba-secu, fiind constient ca nu are sustinere parlamentara, fiind constient ca nu poate trece prin Parlament ipoteticul sau guvern. Ce om s-ar pune in penibila postura in care se pune acum Croitoru? DOAR UN SECURIST! Faptul ca a fost inainte angajat al acelui institut ceusist intesat de securisti spune totul! Ar mai trebui un singur lucru pentru ca lucrurile sa fie clare: DOSARUL SAU! El exista, de asta a si fost ales de ba-secu!
Spuneam la inceput ca nu Croitoru este problema! Problema este ca astazi ba-secu a INCALCAT GRAV CONSTITUTIA. Daca pana azi doar ameninta cu incalcarea ei, azi a facut-o! El nu a respectat o notiune fundamentala a democratiei, aceea ca majoritatea parlamentara propune premierul, de care el trebuie sa ia act. EL A IGNORAT O MAJORITATE DE 65%!!! Trebuie neaparat ca Antonescu si cei care fac parte din coalitia ad-hoc sa se adreseze IMEDIAT Curtii Constitutionale. Lucrurile trebuie sa intre in normalitate, dar plecand de aici. Ba-secu stie ca a incalcat grav Constitutia si trebuie sa plateasca. Este momentul ca oamenii sa inteleaga ca traim in democratie si ceea ce a facut azi ba-secu a fost gestul unui DICTATOR, care actioneaza dupa dictonul ,,fac ce vrea muschiul meu"( asta ca sa citez un oranjgutan cu care m-am contrat dimineata ore in sir pe blogul Roxanei Iordache). Situatia este extrem de grava, ceea ce a facut azi ba-secu trebuie sanctionat de CC.

Lulutza spunea...

Am incercat sa-l ascult cu atentie pe marele finantist dl. Lucian Croitoru... Rezultatul: am adormit, somn adinc si fara vise. Intr-o galagie infernala, din surse multiple.

Rar mi-a fost dat sa aud un economist atit de anost si alunecos ca el, cu idei atit de saracute si cu un vocabular atit de limitat. Parole d'honneur: Nea Matreatza al lui Mordechai (sau Moshe?) ar fi mult mai bun de primministru decit nea Caisa asta. Macar are idei proaspete, de bun simt si simt al umorului...

Lulutza spunea...

P.S. Chiar aduce cu Ken individul asta! Pacat ca vorbeste! Isi imagineaza oare omul asta ca este capabil de comunicare mai mult decit un vinzator de ziare???

alex.dumitrascu spunea...

Croitoru a concurat si la un post de vicepresedinte la Bursa de Valori Bucuresti, dar a pierdut si acolo(nu demult asta vara).
Ori bursa e societate pe actiuni cu capital privat si extrem de pretentioasa la selectarea personalului chiar nu tine cu "influente".
In alta ordine de idei, vad ca a inceput sa ne bage lumea in seama:
http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=14663429

atreides spunea...

"In discutia pe care am avut-o cu domnul presedinte al Romaniei, am convenit ca o sa am un cuvant greu de spus in acceptarea membrilor Guvernului". Stiti cum imi suna mie chestia asta? Cam asa: ''Eu, cutarica, noul antrenor al echipei Steaua, am primit asigurari de la dl. Becali ca nu se va amesteca in formarea primului 11 si nici nu imi va dicta schimbarile la pauza''.