29 oct. 2009

Reapar listele negre

"Fiindca o tara care nu-si are aceasta vigilenta(…), aceasta continua veghere asupra destinului ei, e supusa pieirii. Ori noi ne-am dat seama de rostul pe care il aveam: scriitorii si ziaristii sunt cum sunt si soldatii pe campul de lupta" - Pantelimon (Pan) Vizirescu, publicist si scriitor, condamnat la detentie pe viata, la 10 ani de degradare civica si la confiscarea intregii averi.

Am citat din cuvintele acestui om care a vazut si simtit cu fiecare fibra teroarea comunista, pentru a intelege mai bine rolul presei, si riscurile la care se expun jurnalistii atunci cand critica puterea. Nu trebuie sa uitam niciodata ca semeni ai nostri au fost condamnati, si multi au murit, doar pentru pacatul de a scrie, de a avertiza, de a trage un semnal de alarma.

Lucia Hossu Longin dedica o serie speciala in “Memorialul durerii”, denumita “Demonul din calimara”, acestor “soldati” a caror arma e, si a fost dintotdeauna, doar penita.

Imi amintesc ca acum mai bine de un an, a aparut un articol in Cotidianul, apoi si in alte publicatii, in care ni se prezenta o lista neagra a jurnalistilor care-l ataca pe Presedinte, intocmita la Cotroceni, chiar la Cancelaria Presedintelui. Banuiesc ca cel care se ocupa in continuare de acest lucru e Catalin Avramescu, pentru ca nu o data am gasit pe blogul lui teme legate de presa si o monitorizare atenta a blogosferei.

Astazi, o mare parte a jurnalistilor e contestata de putere, infierata dur, pe alocuri si de cativa confrati, cu aproape aceleasi cuvinte cu care Silviu Brucan odinioara, scriind despre "viitorul luminos", instiga la crima fata de oameni ai literelor.

"Otravitori de suflete, naparci, megafoane (nota : avem azi varianta "tonomate"), nazisti in frac, canalii, vagabonzi politici, asmutitori la razboi, moaste, simbriasi, limbrici, gorile." Cum va suna acesti termeni cu care erau etichetati jurnalistii interzisi in perioada ’45 - '48 ? Ce facusera ei mai mult decat sa anunte pericolul iminent al dictaturii? Cati intelectuali sceptici nu au ajuns mai tarziu la canal, blestemandu-se ca nu au crezut o iota?

Poate nu va vine sa credeti, dar astazi, Dan Tapalaga face si el o lista a "naparcilor" care il contesta pe Presedinte, cu aceeasi manie proletara. O lista neagra, care nu difera cu nimic de cele facute acum mai bine de 60 de ani. Iat-o :

"Din cortegiul pestrit al falsilor dizidenti, luptatori cu sinistra dictatura basesciana, au prins voce si primesc tribuna tot ce-i demn de dispret intr-o societate normala: frustrati, penali, moguli, jurnalisti mancurtizati, impostori agresivi, oportunisti, turnatori la securitate, plastografi, manipulatori de profesie, naivi isterici, sindicalisti corupti, intelectuali ratati, ONG-uri clona, pe scurt o societate civila trucata. E posibil sa gasiti in funesta galerie de mai sus oameni de buna credinta, mai putintei la minte, luati de val in marea de vorbe despre pericolul dictaturii."

Jurnalistul devotat Cotroceniului ne-a etichetat pe toti. A facut o noua lista neagra. Sarmanul obedient nu isi da seama ca numai intocmind o asemenea lista serveste instaurarii unei dictaturi. Listele nu au ce cauta intr-o societate profund democratica. Listele cu "Cei care nu sunt buni romani" - va amintiti ce spunea zilele trecute Traian Basescu. Eu zic sa ne asteptam la si mai multe liste negre, daca vom avea nenorocul ca regimul B-SS-Q2 sa se instaureze dupa alegeri. Atentie si... remember:

12 comentarii:

Marius Mina spunea...

tapalaba e un individ putin mai disperat decat Traian Basescu, un surogat macoveic, care va disparea impreuna cu multi altii dupa ejectarea basescului de la cotrocenii din deal.
Pentru ca dupa Basescu va veni potopul peste tot aparatul din spatele sau. Inclusiv peste mutantul portocaliu, cu udre cu tot.

tony spunea...

Tapalaba asta este o nulitate demna de dispret alaturi de ceilalti idioti: Coiu,ITM,Canibalul,M.Macovei,
etc.Cum poate acest dobitoc portocaliu sa scrie despre o societate normala care il are pe Basescu presedinte ? Nu vede ca acest lucru este imposibil?

Lulutza spunea...

La cit de... culti in cap sint cititorii lui Tapalaba (trista in batista), ar fi trebuit sa dea note in subsol, pentru "mancurtizat", de exemplu... In DEX nu as crede sa existe, dar, ce-i drept, exista "goagal", chiar si pentru ministrii-candidati ai educatiei... :)

Pe de alta parte, am vazut ca batalionul de culti, ii aduc laude tapalabului, ca ar fi "curajos"! Da, da, da, curajos nevoie mare! Tot atit de "curajos" cit era si WCTudor pe vremea "Saptaminii", cind pupa coorurile imperiale ale "dinastiei odiosilor" si dadea cu barda in dusmanii de la Europa Libera! Mari lucizi ai natiei mai sint astia care-si imagineaza ca este un mare act de vitejie sa... pupi in sus si sa scuipi in jos! Ba pardon, stimabililor, sa cinti in struna "conducatorilor supremi" si sa faci - public sau in secret - liste negre cu criticii regimului este o meteahna tipic securistica! Ba chiar mai mult, este o instigare la violenta impotriva oricarei voci critice la adresa bulibasei "sistemului ticalosit".

Nici macar nu trebuia sa dea nume, ca oranjgutanii ii stiu prea bine pe "criminalii" astia cu pixul, pe unii chiar de la seful lor suprem. Tapalaba asta mai mult ca sigur e una dintre "cirtitele" SRI din presa, activate acum de bulibasa boborului! Totusi, nu prea cred sa aiba sanse sa-l mai faca general Bulibasbuzuc Voda! Poate doar consilier "informal" de campanie...

mihai 4 spunea...

Mai alaltaieri Basescu ii indruma pe romani la Prima tv, cred,sa nu mai priveasca la antene macar 2 saptamani si vor avea surpriza sa vada Romania altfel[hi hi]. http://img265.yfrog.com/i/83531060.jpg/ http://www.inpolitics.ro/articole/48888/Satui-de-umilinte-PDL-istii-nu-mai-vor-la-talk-showuri.html

Treaian Breazu spunea...

Oare exista si liste negre cu bloggeri incomozi?

apropos de articolul lui tapalaga, inspaimantatoare e si manipularea prin postacii platiti de comentarii, si cantitatea lor. Ineaca orice incercare de discutie pertinenta.

mirko spunea...

unde-s listele, vreau sa ma inscriu!

nicole spunea...

tapalaba s-a etichetat. Pe el si pe amicii lui pup-in-basesti

GS spunea...

Sunt obisnuit! De cand ma stiu sunt pe liste de la "negru" la "gri inchis". Am gura mare! Acum sunt, probabil, pe o lista "dark black" :)
Daca scapam de hahalera, voi trece de pe lista "dark black" pe cea "gri" pentru ca voi gasi alte subiecte :) )))))))))

Vania spunea...

Mai bine pe lista neagră decât în iadul cel veşnic!...

Lilick Auftakt spunea...

@Marius

Se pare ca a bagat si il el, frica disperata, Patapievici, care mai are putin si se ascunde sub pat. Serios!!! :))

@Tony

Nu, nu vede. Nu vede ca Basescu cultiva scandalul si ura cu o placere nebuna. Sau vede si se preface...

@Lulutza

Da, la fel de curajos ca Vadim. :))))

@Mihai4

Oriunde ar aparea Basescu Romania se vede la fel.

@Traian Breazu

Sigur ca exista.

@Mirko

Haha! Cred ca esti inscris din oficiu, ca peste 80% dintre bloggerii care scriu despre politica si nu il pupa in fund pe Basescu :))

@Nicole

E un individ extrem de nesimtit. Mi-a trimis o data un mail si habar nu are sa se exprime, sa salute, sa se prezinte.

@GS

Lasa ca e bine. Noi niciodata nu am fost pe liste de pupincuristi.

@Vania

Sigur! :))

marius spunea...

Ideile sunt mult mai puternice decat armele. Nu le permitem dusmanilor nostri sa aiba arme, de ce le-am permite sa aiba idei?- spunea Lenin.Cine vorbeste despre "libertatea presei" este retrograd si incearca sa opreasca cursa noastra victorioasa spre socialism,mai spunea tot el,pe undeva.
Stalin gandea altfel: Daca opozitia se dezarmeaza singura, toate bune si frumoase. Daca nu, trebuie s-o dezarmam noi.

"Listele negre"? Eu cred ca si reciproca este valabila, daca asa sta treaba. Numai ca aceasta nu mai poate fi stearsa sau arsa deoarece se afla in mintile oamenilor. De (prea) multa vreme.

Lilick Auftakt spunea...

@Marius

:) Merci pt citate.

Da, exista si reciproca, dar listele nu sunt negre, ci portocalii. Cu bufoni portocalii.