5 oct. 2009

Suicid si politica


Fostul ministru de Finante al Japoniei, Shoichi Nakagawa, nevoit sa demisioneze dupa ce a aparut beat in public, a fost gasit mort in locuinta sa din Tokyo.

"Nakagawa a fost invins la alegerile legislative din 30 august in circumscripţia sa din Hokkaido, pe care a moştenit-o de la tatăl său in 1983. Aceste alegeri s-au soldat cu o infrangere de proporţii pentru formaţiunea sa, Partidul Liberal-Democrat" - Mai mult in Ziua.

Nu-mi trece prin cap ca Basescu, lovit brusc de onoare, ar putea sa se sinucida, dupa ce de multe ori a fost banuit de euforie bahica excesiva. Insa recunosc ca m-am gandit de multe ori la sanatatea lui psihica, si la combinatia mortala intre tiroida si alcool.

Depresia si gandurile de sinucidere fac parte adeseori din viata politicienilor. Ca si bautura in exces. De Sutter povesteste ca Mitterand, De Gaulle, Chirac, Churchill si multi altii au suferit de tot felul de despresii, si au cochetat de multe ori cu impulsul de a se sinucide. Multi au recunoscut, evident, mai tarziu, ca au fost la un pas de a-si lua viata. Forrestal si Beregovoy au mers chiar pana la capat.

Iata cum vorbea de exemplu De Gaulle despre sinucidere: "La Dakar, cand dupa esec am ramas singur pe vaporul meu, in umezeala, ei bine, si eu am fost ispitit de aceasta idee."

Depresiile si gandurile suicidale sunt cu atat mai puternice cu cat suisurile si coborasurile in politica sunt mai mari. Un esec major in cazul unui politician cu tendinte autoritare, aflat in varful structurilor politice, e cu mult mai dur decat al unuia care este la baza valului, in urcare.

Un politician de top care sufera o infrangere majora e privit mult timp de la esec ca un ciumat. Partidul care l-a propulsat tinde sa se descotoroseasca de el in modul cel mai urat cu putinta, ca de o boala in stare sa lase urme adanci.

Poate v-ati gandit cat risca Basescu in cazul in care v-a fi invins acum. Si cat de disperat e din cauza asta. Dupa infrangerea din 1996 Iliescu a ramas o vreme singur. Oprescu povestea intr-un interviu cum incerca sa ii fie alaturi, din teama normala a medicului pentru psihicul pacientului. "In '97, dupa ce se pierdusera alegerile, mi-aduc aminte ca stateam in anticamera lu' domnul Iliescu ca sa ii spuna cineva "Buna dimineata", cand se ducea sa faca pipi." Asta in conditiile in care majoritatea amicilor politici il parasisera.

Nu stiu daca suntem aproape sau nu de sinuciderea unui politician. Asta numai Dumnezeu stie. Despre Mitterand se spunea ca avea un "moral de otel"... Si totusi a fost de multe ori la un pas de retragere. Puternicul Churchill vorbea adeseori de "my black dogs", dupa cum povesteste De Sutter, referindu-se la momentele de cadere psihica. Insa e foarte posibil ca, in cazul in care Basescu pierde, si sansele sa piarda sunt mari, sa vedem o transformare fantastica a pedelistilor in incercarea de a se mentine sus, scuturandu-se de liderul invins. La urma urmei e normal sa scapi de "mort" din casa. Va fi interesant!



Update: Oprescu, anunt important AICI.

20 de comentarii:

Mihai4 spunea...

Imi vin in minte cateva diferente: la ei onoarea care vine si din rusine culminand cu celebrul seppuku :http://ro.wikipedia.org/wiki/Seppuku
La noi: mitocania, marlania, minciuna, prostul gust, etc.
Of, si cum il facea nenea "Hrebe" pe Basexcu zilele trecute! Mai tineti minte? Si da, faptul ca Oprescu spune c-a facut anticamera la Iliescu in perioada aceea inseamna ca are cat de cat ceva caracter in el. Sanatatea psihica a lui Basexcu s-a cunoscut mereu pe fatza lui, dragilor. Uneori cred ca si noi ca societate incepem sa semanam din ce in ce mai mult cu expresia fetzei sale. Acolo Shoichi a fost penalizat la vot imediat la prima ocazie ivita dupa episodul cu betia. Poporul se simtea rusinat. La noi, ciu ciu. Cam astea-s diferentele. Nu crezi?

Lilick Auftakt spunea...

@Mihai4

Pe Nakagawa nu rusinea l-a facut sa se sinucida. Daca era asta, o facea din februarie cand a aparut beat. Uite ce scrie:

"In februarie, Nakagawa demisionase din guvernul premierului Taro Aso, după ce s-a prezentat intr-o evidentă stare de ebrietate la o conferinţă de presă susţinută in incheierea unei reuniuni ministeriale a G7 care a avut loc la Roma."

Nakagawa a cazut probabil prada depresiilor si a cedat dupa esecul politic. Despre astfel de momente incerc sa scriu sus.

codeus spunea...

'neata sarbatoritoo. api de aiestea gasesti tu de cuviinta a posta chiar de ziua ta? in loc sa o tinem tot intr-o veselie astazi tu vorbesti tot de politica si pe deasupra si de sinucideri.

Lilick Auftakt spunea...

@Cody

Da, mai. Hahaha! M-ati sarbatorit de-ajuns azi-noapte pe bloguri, pe facebook. :) Acum, daca s-a sinucis nenea asta japonez, ce sa fac? Tot la Basescu m-am gandit... :)))

Lucia Verona spunea...

La japonezi sinuciderea nu este din cauza depresiei, ci un gest de onoare, obligatoriu în anumite epoci, dar tradiţia se păstrează în unele familii.
La noi nici măcar demisia nu se practică...

codeus spunea...

ptiu sa ne scuipam in san ca am ajuns niste obsedati de cretinu' aista. ne ocupa tat timpul :)

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

La asta onoarea s-a cam ascuns 8 luni. Sau poate era atat de beat tot timpul ca nu mai stia ce e aia... :))

Vania spunea...

Şi pe mine m-au văzut vecinii beat, dar am compensat anesteziindu-mi amarul în noi beţii.

Lilick Auftakt spunea...

@Cody

Nu e foarte diferit fata de cum eram la inceputul anilor '90. Pot sa spun ca multi dintre noi am ramas la fel. :)


@Vania

Cui pe cui se scoate. Candidezi? :))

Anonim spunea...

nu mai visati :D
Base nu e genul de om care sa se sinucida. mai degraba e genul care moare cu dusmanu' de gat :D indiferent care e ala.

dracu

Anonim spunea...

La multi ani!

Lilick Auftakt spunea...

@Dracu

Si eu inclin sa cred ca nu se va sinucide. Bea prea mult ca sa se mai poata gandi la asta. Insa iti garantez ca cei despre care am scris mai sus erau cu mult mai puternici decat el. Citeste intai, studiaza, si mai vorbim. Daca nu cumva il crezi pe Basescu un supraom...

Lilick Auftakt spunea...

Update cu Oprescu. Amanunte aici: http://sorinoprescu.ro/

Lilick Auftakt spunea...

@Instalatorul

:) Multumeeesc!

Crăciun Florin spunea...

La multi ani, Lilick !

Apropo, bine-bine, ca scrii de Base azi nu este o chestie. Dar ce ai cu sarmanul liberal japonez ? Au crezi, cumva, ca poti pomeni de onoare cuiva de care onoarea a fugit ca dracul de tamaie ?

Dan Trofin spunea...

La Multi Ani, sanatate si impliniri pe toate planurile :)

Multam fain de visita !

PS : BOCanila nu s-ar putea sinucide... asta n-a fost in stare sa o mierleasca cand a cazut in studio la Gheorghe dintr-o pozitie carora la 9/10 le canta popa...
plus ca acest gest este unul de curaj si onoare in acea lume, iar la noi unul de lasitate... diferenta majora intre culturi ;)

INCERTITUDINI spunea...

Lilick!
Aud ca este ziua ta.
Din tot sufletul
LA MULTZI ANI!!!Cu sanatate si putere de face din gandurile pe care tzi le citim certitudini!!

Lilick Auftakt spunea...

@Florin

:) Multumesc mult. Saracul japonez nu are nicio vina. Dar mi-am adus aminte de problema asta... cu depresiile politicienilor. :))

Lilick Auftakt spunea...

@PatrickDan


Multumeesc! :) Uita-te la postarea pe care am pus-o acum sa vezi ce zice Bocanila. Cred ca a innebunit. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Gina, multumesc mult de tot! :)

Sa fie!