30 nov. 2009

Romanii au spus altceva la referendum!

Intotdeauna m-a enervat la Traian Basescu modul in care se extrage dumnealui din problema. Vorbeste despre politicieni ca si cand dansul, in ultimii 20 de ani, ar fi fost apicultor. Clasa politica este corupta, clameaza Basescu, omitand sa spuna ca el este, de fapt, seful suprem al acestei clase.

Ei bine, iata ca romanii nu sunt chiar atat de prosti. Iar dovada acestei stari de fapt este recentul referendum, atat de mult laudat de presedintele Basescu. Demagog perfect, Basescu se impauneaza cu reusita validarii referendumului dar, in aceeasi masura, se lauda si cu rezultatele obtinute. Intrucat rezultatele la prezidentiale nu sunt chiar asa de bune – ce mare branza sa-l devansezi pe Mircea Geoana cu un procent!? – Basescu isi trage referendumul pe turta sa. In definitiv, cu ce altceva ar putea sa se laude?

Vad ca toata lumea l-a lasat pe Basescu sa-si asume referendumul ca pe un succes, asa ca ma vad nevoita sa revin asupra temei. La prima intrebare, referitoare la monocameralism, cetatenii s-au declarat de acord in proportie de 77% cu propunerea facuta. La a doua intrebare, aceea privitoare la reducerea numarului de alesi, cetatenii s-au delarat de acord intr-o proportie chiar mai mare – 88%. Cum ambele intrebari veneau de la Traian Basescu, ar fi trebuit ca acesta sa obtina la alegerile prezidentiale cam acelasi procentaj, adica minim 77%. Ar fi trebuit sa castige detasat, din primul tur. Numai ca n-a fost deloc asa.

Romanii au spus altceva. Au spus ca sunt de acord cu reformarea clasei politice romanesti in ansamblul sau. Insa au mai spus ceva: ca nu sunt de acord ca Traian Basescu sa faca pe mironosita si sa se extraga, cu de la sine putere, din clasa din care face parte. Diferenta dintre procentaje este enorma. Intre 88% si 32% sunt nu mai putin de 56 de procente lipsa. Cu procentele respective, Basescu ar fi putut sa-si zdrobeasca adversarii. Unde sunt respectivele voturi? De ce nu se afla in tolba Marelui Reformator?

Eu zic sa nu-l mai lasam pe Basescu sa se impauneze cu succese care nu-i apartin. Pentru Traian Basescu referendumul din 22 noiembrie este un mare esec! Si el ilustreaza faptul ca electoratul roman stie cu exactitate unde sa-l plaseze pe actualul presedinte. Romanii i-au transmis intr-un mod foarte inteligent lui Traian Basescu ca s-au saturat de demagogia sa. Da, dorim reformarea clasei politice - au spus electorii - dar tu, Traian Basescu, trebuie sa fii primul reformat. Duminica, probabil, electoratul isi va definitiva aceasta optiune.

If history: Tariceanu si Johannis


Istoria nu se scrie niciodata cu “daca”.

Daca Cleopatra ar fi avut nasul mai scurt, daca Napoleon n-ar fi atacat Rusia, daca Lenin n-ar fi avut sifilis, daca japonezii n-ar fi atacat Pearl Harbour... istoria s-ar fi scris, cu siguranta, altfel. Totusi, cateodata, nu te poti opri sa nu te gandesti: ce-ar fi fost daca?...

Ma intreb si eu, uneori: ce-ar fi fost daca Traian Basescu si-ar fi calcat pe inima si l-ar fi numit premier, in decembrie anul trecut, pe Tariceanu? Ar mai fi trebuit sa deconteze acum, singur, povara crizei economice? Ar mai fi trebuit sa poarte, atarnat de gat, bolovanul numit Emil Boc? Ar mai fi existat acum mult hulitul impozit forfetar daca la finante ar fi fost ministru Varujan Vosganian? Povara crizei n-ar fi fost mai usoara daca s-ar fi purtat in doi? Nu ar fi decontat premierul liberal cea mai mare parte din costurile crizei?

Si cum s-ar fi distribuit acum voturile? Cum ar fi putut electoratul liberal sa-l voteze in turul doi, cu inima usoara, pe Mircea Geoana? Cum ar fi privit astazi termenul de "tradare" daca Traian Basescu n-ar fi comis o tradare anterioara, aliindu-se, pe neasteptate, cu PSD-ul? Cate voturi ar fi primit Traian Basescu, in turul doi, de la electoratul liberal?

Ma gandesc si la solutia Klaus Johannis. Acelasi mod de rezolvare a problemei, aceeasi functie de prim ministru, acelasi refuz... Cum ar fi fost perceput acum Basescu daca primarul din Sibiu ar fi fost astazi premier? Ar mai fi fost vazut Basescu ca un om incapatanat si absurd? Sau ca un individ curajos si preocupat de binele tarii?

Imi revine in minte cazul Frantei. In 1986, socialistul Francois Mitterand a avut curajul sa-si numeasca adversarul direct, pe liderul RPR Jacques Chirac, drept premier. Urmarea? Doi ani mai tarziu Mitterrand l-a zdobit pe acesta, pentru a doua oara, la alegerile prezidentiale, si a castigat al doilea mandat. Francezii au apreciat faptul ca presedintele pusese pe planul intai Franta si interesul general, lasandu-si deoaparte orgoliul si interesele personale.

Un deceniu mai tarziu Chirqac era, la randul sau, presedinte. Invatand din propria patanie, el si-a desemnat adversarul, pe socialistul Lionel Jospin drept premier. Urmarea? Jospin n-a mai prins nici macar finala, si Chirac a obtinut, in turul doi, o victorie la pas.

Ce-ar fi fost daca presedintele Basescu isi lasa deoparte orgoliul si propriile interese si numea un premier neamt? Ce-ar fi fost daca ar fi pozat drept un presedinte impaciuitor, predispus la compromis in numele interesului general? Alina Mungiu Pippidi scria recent ca, daca presedintele l-ar fi desemnat pe Johannis drept premier, ar fi avut, inca de pe acum, al doilea mandat in buzunar.

Intuiesc faptul ca Traian Basescu ar oferi orice liberalilor in schimbul sustinerii in turul doi. Culmea e ca solutia i-a fost livrata deja de doua ori presedintelui Basescu, pe tava, chiar de catre liberali. Si tot de doua ori Basescu a dat cu piciorul solutiei fara sa clipeasca.

Ma intreb: daca Traian Basescu ar putea da timpul inapoi, l-ar numi premier pe Calin Popescu Tariceanu? Dar pe Klaus Johannis? Din pacate (sau din fericire!) istoria nu se scrie cu "daca"...

29 nov. 2009

Basescu si negocierile transparente.


Dupa ce trompetii portocalii au recitat zile-n sir, ca pe "Zdreanta", poezia "Grivco" invatata de la seful lor, sunt nevoiti acum sa-si inghita limba. Idolul lor, curatul, bunul, frumosul, genialul Basescu a negociat si el in birourile firmei Grivco, in 2004, curat transparent, fara caciula-n cap, cu Felix Motanul. Care astazi ii improspateaza memoria.

Poate portocaliii isi mai aduc aminte si de negocierile alea cu PSD/Sarbu, care au durat doi ani, si care au dus la Coalitia mult visata de seful lor. Prin ce cotloane si cotete au fost facute? Din cate imi aduc aminte, intr-un final, discutiile s-au purtat transparent la toaleta Senatului. Si spun transparent, pentru ca imi imaginez ca negocierile s-au facut in fata pisoarelor, unde barbatii de la PSD si PD-L si-au scos mai mult decat doar palaria unul in fata altuia.

Deoarece in acest moment, pentru portocalii, situatia e mai mult decat disperata, ma gandesc ca pentru un vot in plus, sau pentru o noua tradare, Basescu ar negocia chiar si in buncarele al-Qaida daca ar fi nevoie. Transparent, desigur. Adica fara turban. O singura nelamurire mai am, acum, totusi, ca ne-am lamurit de transparenta Presedintelui. Cum negociaza dansul cu Duduia? Cu capul acoperit sau descoperit? :))

28 nov. 2009

Lovituri de campanie: Patriciu genial! "Sangerosul Geoana" - un alt scandal marca OTV

Basescu trebuia scos la lupta in aceasta campanie. Pana in turul doi s-a abtinut sa loveasca, asa cum povestea in seara de 20 noiembrie la B1 TV. Insa, asa cum tot el spunea, avea de gand sa scoata arme extrem de dure in turul doi. Nu, nu el personal. Ci slugile lui. Asa cum au mai facut. El ar fi mimat o atitudine pozitiva. Planul i-a fost deturnat insa de Dinu Patriciu, care a scos filmul cu lovitura din 2004, in secunda doi a reinceperii campaniei.

De ce pare Dinu Patriciu astazi contracandidatul lui? De ce lupta se da astazi intre Patriciu si Basescu ? Pentru ca Basescu trebuie prezentat pana la sfarsit asa cum este: un om al scandalului, jucatorul, distrugatorul, cel care nu construieste nimic. Nu trebuie lasat sa mimeze acum, la sfarsit, altceva.

Putea sa faca asta Geoana? Sigur ca nu. Campania lui Geoana (aliat cu Crin si Johannis) e una pozitiva. Au un proiect pe care il promoveaza: "Johannis Prim-ministru". Basescu nu are inca niciun proiect. El trebuie momentan sa explice ca lovitura nu e tocmai o lovitura, ca mogulii il ataca... etc, etc. Vesnica placa. Si, ceea ce e cel mai important, trebuie sa atace chiar el. Ceea ce si face, acum, cu procesul. A cazut in plasa.

Putea, bineinteles, sa joace altfel. Sa isi ceara scuze pentru gestul din 2004, sa pareze cu mesajul christic "sa ridice piatra cel care nu a facut in viata lui astfel de greseli". Lumea l-ar fi inteles. Si iertat. Dar nu a facut-o. Patriciu tocmai pe caracterul lui impulsiv si razbunator a mizat. Miliardarul, genial jucat, are aliat in acest razboi un copil. Pumnul dat de Basescu, repetat de mii de ori pe televiziuni, a fost vazut de zeci de mii de copii. Astazi, pe strada, auzeam un tata spunandu-i fetitei de sase-sapte ani: "Daca nu ma asculti, il chem pe Basescu". Un Bau-Bau de ocazie... :)

Filmul e desigur real si Patriciu il are in intregime. Iar cel care i l-a dat, acel Severin despre care a vorbit la Realitatea TV, a candidat anul trecut la alegerile parlamentare din partea... PD-L. (E adevarat ca neaga ca ar avea vreo legatura cu filmul) In timpul asta partidul e macinat. Bate vant de schimbare si, in sanul lui, se da o lupta apriga pentru putere. Inclin sa cred ca va fi castigata de Blaga, cel care incalzeste de zor scaunele la Antena 3 in ultima vreme, bine primit de oamenii Mogulului.

Ceea ce face Patriciu nu implica moralitate. Patriciu face politica, iar politca e extrem de murdara. El face exact ce a facut Basescu cinci ani de zile si se pregatea sa faca si acum, pentru turul doi: sa joace murdar. De ce o face tocmai acum, se intreaba Basescu. De ce scoate abia acum filmul. Pentru ca Patriciu stie ce inseamna razbunarea la rece. Stie sa amane. O face o data si bine.

Apar insa dezvaluri "senzationale" si din tabara Basescu. Marca OTV. Bogdan Draghici acuza: "CLANUL GEOANA A UMPLUT DE SANGE UN OM CARE ISI APARA LOCUINTA SI I-A TERORIZAT FAMILIA". Cine e Bogdan Draghici? Un dezaxat. Un personaj de la OTV. Fostul director general adjunct al Institutului National de Administratie, eliberat din functie cu scandal, acum cativa ani, de catre ministru Blaga. Dar daca vreti sa vedeti exact cine e, si cat de credibil e personajul, intrati AICI. :))

Basescu spune ca nu ar fi lovit baiatul, dar nu neaga ca l-ar fi impins.

"- Sincer, domnule preşedinte, nu m-aţi convins prin explicaţiile publice că la Ploieşti nu s-a întîmplat nimic. După cum nu înţeleg de ce nici stafful dumneavoastră şi nici televiziunile nu cer o expertiză în străinătate. Nu aţi avut o iniţiativă oficială…
- Aici greşiţi.
- Corectaţi-mă!
- Eu am contactat experţi acreditaţi de Ministerul Justiţiei şi ne-au cerut două lucruri: înregistrarea orginală şi camera cu care s-a făcut filmarea. Punctul lor de vedere este că nici un expert nu va accepta să dea un certificat în lipsa înregistrării originale şi a camerei. Pînă luni sper să fie gata acţiunea penală, împotriva domnului Patriciu. Îl dau în judecată pentru afirmaţiile pe care le-a făcut la Realitatea TV.
- Care din ele?
- Susţine că a văzut două lovituri, una în stomac şi un pumn în faţă. Acţiunea mea îl va obliga să probeze. Proba nu poate fi decît înregistrarea originală. Şi, dacă găsim înregistrarea originală, găsim şi camera originală. Acest lucru trebuie lămurit. Sînt două puncte de vedere. Eu spun “Nu”, Patriciu spune “Da”.
- La ce spuneţi “Nu”? La lovitură?
- La lovitură.
- Dar spuneţi “Nu” la împingere?
- Îmi este imposibil să vă spun aşa ceva.
Eu nu îmi aduc aminte episodul. A venit şi prea tîrziu şi aici mă întreb de ce au trebuit 5 ani ca acest lucru să apară? De ce n-a venit la referendumul din 2007? În orice caz, rămîn agăţat de acest lucru şi nu văd posibilă rezolvarea decît în instanţă pentru că cineva deţine originalul.
- Încă ceva. Spuneţi că nu vă amintiţi ce s-a întîmplat. Dar vă amintiţi că s-a întîmplat ceva acolo?
- Nu. Cavalcada alegerilor este complicată. La cîte mitinguri sînt, nici nu le mai aşezi la un moment dat în minte. Ca dimensiuni sau care unde a fost. La cîte incidente sînt într-o campanie… eu am luat coturi în faţă. Ce mi se pare în neregulă e de ce timp de 5 ani nimeni nu s-a sesizat. Şi au fost multe alte momente în care domnul Patriciu l-ar fi putut utiliza din punct de vedere politic. De ce acum?"


Interviu Gazeta Sporturilor. Catalin Tolontan.

P.S. - In legatura cu procesul: in afara de doi martori total necredibili, restul, vreo sapte-opt, nu au negat lovitura. Nici macar Roberta Anastase nu a negat. Astept marturia Monei Musca, care se afla exact in spatele lui Traian Boxescu atunci cand l-a impins pe baiat.

P.P.S. - Dinu Patriciu il da si el in judecata pe Boxescu: “Eu pot sa inteleg stresul si disperarea unui om aflat intr-o situatie dificila, dar asta nu ma poate opri sa nu-l dau si eu in judecata, chiar luni, pe domnul presedinte pentru calomnie, deoarece a vorbit despre trucarea unei casete si trebuie sa aduca probe in ceea ce priveste aceasta afirmatie. Pe de alta parte exista martori care imi sustin cele afirmate si care au vazut tot ceea ce s-a intamplat acolo”

Dati-i o palma lui Funeriu! Treziti-l!

Dupa ce se termina campania voi scoate clipul de mai jos. Ma face sa-mi vars matele. Il las insa acum ca sa vedeti, inca o data, cum arata votantii portocalii. Exact cum i-a descris Orban. Greata mi s-a amplificat inca de aseara. Am vazut o reluare in care Funeriu, cel care era sa fie Ministrul Educatiei (!!!), se prostitua la OTV intr-o companie "selecta" (era si Zavoranca pe-acolo), din disperarea de a-l apara pe Traian Basescu. Am inteles ca a facut-o si la Taraf TV. Iar acum cateva minute, ca sa confirme deviza sefului "Nu-mi place, dar mai vreau o data", a repetat prestatia de la OTV si la RTV. Ce parere aveti despre acesti "intelectuali" ajunsi la conditia de limbric?

27 nov. 2009

Dinescu: "Basescu i-a dat o palma sotiei intr-o emisiune la SOTI."



Dinescu la Tanase. Alte dezvaluiri... Poetul tocmai a povestit ca, acum un an, Daniela Crasnaru i-a povestit cum ca, pe vremea cand exista SOTI, familia Basescu a fost intr-o zi invitata la o emisiune. Inainte sa intre in emisie, Basescu, agitat, i-a cerut nevestei sticluta cu apa si zahar cu care isi aranja suvita. Aceasta, panicata, nu o gasea. Atunci ia el geanta, o rastoarna, nu o gaseste nici el, si ii rade un dos de palma nevestei in vazul tuturor celor care se aflau acolo. Astept caseta si martorii. :(

Felix Tataru, scoate caseta sau lasa-ne!


















Poza este de la Mos Califar, care arata ca angajatii presedintelui au filmat momentul din unghiul perfect. Asa cum a si recunoscut, ieri, in direct, Felix Tataru. Daca nu scot caseta acum, se compromit total. Hai, Felix! Arata ca nu esti o carpa.

Intre timp, imaginile circula prin presa internationala.

Familia copilului cere scuze din partea Presedintelui Basescu

"La nici 24 de ore de la aparitia unui filmulet in care Traian Basescu este prezentat lovind un copil, familia baiatului este speriata si revoltata, cerand scuze din partea sefului statului." - ziare.com

Familia confirma ca baiatul a povestit inca de acum cinci ani ca a fost batut de presedinte, dar nu au crezut decat acum cand au vazut si imaginile. Reactia presedintelui e extrem de jenanta. Intrebat daca imaginile sunt un trucaj, seful statului a spus ca a vazut imaginile demontate pe un computer la sediul de campanie, insa trebuie facuta o expertiza a unui specialist. Pai, nu e chiar el in imagini? II trebuie expert care sa ii spuna daca e trucat sau nu? Sau, cum spune Emil Neacsu: "E ca și cum JFK ar fi cerut să vadă filmul lui Zapruder ca să confirme că a fost împușcat..." :)) Basescu a inceput sa semene cu Elena Udrea care, prinsa cu "vocea" la Realitatea FM, a spus ca nu stie sigur daca ea a fost sau nu.

O alta stire bomba! Curtea de Apel Bucuresti suspenda decretul Presedintelui de numirea a lui Blaga in functia de ministru al Internelor


Curtea de Apel Bucuresti a dispus vineri suspendarea decretului de numire in functia de ministru de Interne a lui Vasile Blaga.

Decizia a fost data vineri dupa ce fostul ministru de Interne de PSD, Dan Nica, a contestat in instanta decizia de numire a lui Vasile Blaga, anunta Antena 3.

Pe data de 1 octombrie presedintele Traian Basescu a semnat decretul de revocare din functie a ministrului Dan Nica si l-a numit pe Vasile Blaga pe aceeasi functie.

Pe data de 5 octombrie Dan Nica declara ca revocarea sa a fost facuta ilegal si ca ilegalitatea s-a facut cu fals in acte. - ziare.com

Doar o poza...












E in legatura cu filmuletul aparut ieri. Si cu faptul ca a fost furnizat din interiorul PD-L. O sa mai vorbim zilele urmatoare despre asta in functie de ce mai apare... E formidabil ce se intampla. :)

Copilul recunoaste ca a fost lovit de Presedinte, dar ca asta nu l-a marcat


„Vă confirm că eu sunt cel din imagini. Este o chestiune din trecut care nu m-a afectat nici atunci, nici acum. Aveam 10 ani, iniţial d-l preşedinte mă luase pe scenă şi am vrut să spun ceva legat de Iliescu şi Năstase şi probabil de emoţii am spus că Iliescu şi Băsescu nu sunt buni sau ceva de genul, apoi d-l preşedinte m-a dat jos de pe scenă. S-a enervat că spusesem o prostie şi când m-am dus lângă dânsul voiam să-mi cer scuze, dar m-a împins. Chiar am râs, nu a fost ceva care m-a marcat”. viaObservatorulph.ro

P.S. - Intre timp si matusa baiatului a spus ca a fost agresat si ca asteapta scuze de la Presedinte. :))

26 nov. 2009

F.Y.

Piesa a fost compusa pentru G.W.Bush, dar eu cred ca se potriveste sa i-o dedicam monstrului de la Cotroceni!



Si Zburli, aka Mihai Burlacu are un mesaj similar. :)

"Revolutionari" loviti de boala


De cate ori il aud pe Traian Basescu ca se adreseaza romanilor, si le cere sa lupte impotriva mogulilor, imi rasuna in urechi Internationala si parca il vad in fata pe Lenin. Lui Basescu nu-i lipseste nici pumnul in sus, ridicat revolutionar, amenintator. Parca a dobandit si privirea fixa a lui Lenin, din ultimii ani de viata, atunci cand ataxia locomotorie il lovise ireversibil.

Tremurul mainilor presedintelui, tremurul vocii, sunt semne clare ca omul e distrus fizic. Imi aduc aminte ca Pavlov, laureat al premiului Nobel, a afirmat la un moment dat in legatura cu Lenin ca "revolutia a fost facuta de un nebun caruia sifilisul ii afectase creierul". La Traian Basescu nu cred ca e vorba de sifilis, insa boala provocata de tiroida, glanda cheie a unei bune functionari a organismului, trebuie sa ne puna multe semne de intrebare. Si sa le puna tuturor celor care aleg sa mearga la "revolutie" cu un asemenea om.

Ion Ghergheata, pe Facebook, face o trimitere la un text inspaimantator, la inceputul caruia scrie, ironic: "Poate surprinzator, dar nu Basescu a scris aceste memorabile cuvinte". Va rog sa il cititi in intregime. Daca nu veti gasi nicio asemanare cu discursul basescian de azi, furibund impotriva "mogulilor", veti ramane cu avantajul de a lectura un document cu valoare istorica. Desi sunt sigura ca multi veti simti un fior rece pe sira spinarii. TEXTUL.

Good bye, my love, good bye! :)

Cicula pe net: "Pe 4 decembrie Demis Roussos, pe 6 decembrie Demis Basescu!" :))


Demis Roussos - Good bye my love
Asculta mai multe audio Muzica

Alina Mungiu asteapta cateva asigurari de la Geoana. Plus doua CV-uri. Ale candidatilor...

Alina Mungiu, cea care sustinea acum cateva saptamani ca daca Basescu il numea pe Johannis ar fi castigat alegerile, are astazi din nou un articol extrem de lucid. Cere cateva garantii pentru a-l vota pe Geoana:

"Ce curios, Basescu, desi am vorbit mai des, nu m-a intrebat niciodata daca am vreun student sau fost student de valoare. Dar Geoana, pe care l-am pus pe lista neagra si care m-a torpilat pe la sponsorii SAR cat a putut, m-a intrebat nu o data. Totdeauna a colectat oameni buni.
Dar, evident, asta nu e suficient. Poate ca Mircea Geoana se poate alege doar ca si candidatul PSD, pe seama mobilizarii. Dar nu cred. Daca vrea sa fie votat si de noi, daca vrea ca macar sa nu iesim din casa sa-l votam pe Basescu cu inima indoita, trebuie sa auzim pentru prima data si foarte distinct ca PSD nu mai e ce a fost. Trebuie sa auzim ca nici un procuror anticoruptie nu va fi dat afara, ca dl Geoana, daca ajunge presedinte, ne va ajuta sa intarim ANI, nu sa o slabim, si trebuie sa dea Uniunii Europene semnalul clar si neechivoc ca anticoruptia va continua, iar fondurile europene sunt in siguranta."


In acelasi timp, pe parcursul articolului, gasiti si cateva argumente foarte clare pentru a nu-l vota pe Basescu.

Si eu cred ca Geoana trebuie sa ofere aceste garantii celor inca sceptici. Dar, pentru ca fotoliul de la Cotroceni e, dincolo de o reduta de cucerit de catre fortele politice, si un post, cel care accede la el trebuie sa indeplineasca cateva conditii. Sa comparam CV-urile celor doi. Nu ma adresez neaparat liberalilor care stiu cum sa voteze. Ci nehotaratilor si scepticilor. Pe cine ar "angaja" ca Presedinte European, avand in fata CV-urile celor doi?


Mircea Dan Geoana
Curriculum Vitae

Date biografice:
• Data si locul nasterii: 14.07.1958 Bucuresti
• Casatorit, doi copii
Studii si specializari:
• 2005 - Academia de Studii Economice Bucuresti -doctorat in economie
mondiala
• 1999 - Harvard Business School - Program de dezvoltare manageriala - Grupul
Bancii Mondiale
• 1994 – NATO - Curs privind institutiile democratice
• 1988 - 1993 - Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept
• 1991 - 1992 - Ecole Nationale d'Administration- Paris
• 1978 - 1983 - Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Mecanica
Activitate profesionala:
• 2004 –prezent – Senator de Dolj si presedinte al Comisiei pentru Politica
Externa a Senatului Romaniei, membru al Comisiei Parlamentului Romaniei
pentru Integrare Europeana
• 2005 - reprezentant personal al Presedintelui in exercitiu al OSCE pentru
Georgia
• 2000 - 2004 - Ministrul Afacerilor Externe
• 2001 - Presedinte in exercitiu al OSCE
• 1996 - 2000 - Ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in SUA
• 1994 - 1995 - Director general in Ministerul Afacerilor Externe
• 1993 - 1995 - Purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe
• 1991 - 1994 - Director in Ministerul Afacerilor Externe
• 1983 - 1990 – Inginer, Trustul Energomontaj- Bucuresti
Activitate politica interna si internationala:
• Din 21 aprilie 2005, presedinte al Partidului Social Democrat
• 2001 - 2005 - Vicepresedinte al Partidului Social Democrat
• Din ianuarie 2006 - co-presedinte al Comitetului Internationalei Socialiste pentru
Europa de Sud-Est
Activitate editoriala:
• 2006 – “America, Europa si Modernizarea Romaniei - Fundamente pentru un
proiect românesc de societate”, publicata de Editura Economica
• 2005 - “Drumul spre Europa si Lumea transatlantica” – primul volum al cartii
„Politica externa a Romaniei la inceputul secolului XXI”, publicata de Editura
Univers Enciclopedic
Alte activitati:
• Presedinte al Institutului Aspen Romania
• Presedinte de onoare al Asociatiei George C. Marshall Romania
• Membru fondator al Clubului Harvard Romania-Moldova
• Membru fondator al Asociatiei Fostilor Studenti Romani la ENA (Ecole
Nationale d’Administration)
• Membru in Consiliul de Conducere al Institutului Aspen Italia
Limbi straine:
• Engleza
• Franceza
• Spaniola



CV Traian Basescu
NUME: BASESCU
PRENUME: TRAIAN

Data si locul nasterii: 4 noiembrie 1951, orasul Basarabi, jud. Constanta
Starea civila: casatorit
Religia: ortodox
Nationalitatea: româna
Cetatenia: româna
Limbi straine: engleza
Studii:
• In 1976 a absolvit Institutul de Marina "Mircea cel Batrân", Facultatea de Navigatie, Sectia
Comerciala
• In 1995 a absolvit Cursurile Avansate de Management în Industria Transportului Maritim ale
Academiei Norvegiene, ca bursier al acestui stat
Activitatea profesionala:
• 1976-1981 Ofiter Maritim gradele III, II si I, pe nave de mare tonaj la NAVROM Constanta
• 1981-1987 Capitan de Cursa Lunga, Comandant al navelor: ARGES, CRISANA si BIRUINTA
- Nava Amiral a Flotei Comerciale Române
• 1987-1989 Sef al Agentiei NAVROM din Anvers
• 1989-1990 Director General al Inspectoratului de Stat al Navigatiei Civile din Ministerul
Transporturilor
• 1990-1991 Subsecretar de Stat - Seful Departamentului Transporturi Navale din Ministerul
Transporturilor
• 1991-1992 Ministru, Ministerul Transporturilor
• 1992–1996 Deputat, Parlamentul României
• 1996–2000 Ministru, Ministerul Transporturilor în guvernele V.Ciorbea, R.Vasile si
M.Isarescu
• 2000–decembrie 2004 Primar General al Municipiului Bucuresti
• 20 decembrie 2004 - prezent Presedinte al Romaniei
Activitatea politica:
• 1991-1992 Ministrul Transporturilor în Guvernele Roman si Stolojan
• 1992-1996 Deputat al Partidului Democrat si Vicepresedintele Comisiei de Industrie si Servicii
a Camerei Deputatilor
• 1996 dupa demisia din Parlament si renuntarea la imunitatea parlamentara, Director
Coordonator al campaniei electorale a D-lui Petre Roman
• din 1996 Deputat PD de Vaslui, Ministrul Transporturilor în Guvernele Ciorbea, Vasile,
Isarescu
• 2000–2001 Presedinte al Organizatiei Partidului Democrat a Municipiului Bucuresti
• 2001–18 decembrie 2004 Presedintele Partidului Democrat
• 2003-18 decembrie 2004 Co-presedinte al Aliantei D.A.

Despre tampiti si ipocriti


Crin Antonescu in campanie: "Cine are de gand sa voteze cu Basescu in turul doi, sa voteze cu Basescu din turul intai. Nu am nevoie de voturile lor." (via KingSnake)

In concluzie, cei care se arata acum "dezamagiti" ca Antonescu il sustine pe Geoana, ori sunt tampiti ori ipocriti. Slava Domnului ca sunt putini!

25 nov. 2009

Cum a vrut Basescu sa elimine PNL din Parlament

Va aduceti aminte ca Traian Basescu a insistat, in 2007, pentru uninominalul pur (zis si dur). A provocat atunci si un referendum care a picat. Astazi va pot arata ce ar fi insemnat ca referendumul lui Basescu sa treaca. Va voi arata de fapt ce au vrut de fapt Traian Basescu si acolitii lui. Ca doua partide mari, ca doua gasti de baroni care culeg voturi cu autobuzul, sa-si dispute Romania. Si PNL sa fie scos cu forta din Parlament. Voturile noastre, ale celor 20% care i-am votat pe liberali, nu ar fi contat. Noi nu am fi avut absolut nicio reprezentare in Parlament. Un electorat format 35% din intelectuali, asa cum arata studiile sociologice, nu ar fi avut nicio reprezentare. Sa enumar personalitati care nu ar fi fost reprezentate in Parlament?  Va spun, ca sa mai demonstrez inca o data, daca mai era nevoie, ce pericol pentru Romania e Traian Basescu. Dupa el, Parlamentul trebuia sa fie rosu-portocaliu cu doua puncte de verde. (Foto: EVZ)

Noi impunem linia partidului

Se tot vorbeste despre electoratul liberal in ultima vreme. Se spune ca el va stabili cine va fi presedinte pentru urmatorii cinci ani. Dar, se intreaba toti cei care analizeaza, oare va asculta electoratul liberal de liderii partidului?

As vrea sa ne aducem aminte insa de ceva... De cate ori, cel putin in ultimii doi ani, va aduceti aminte ca PNL nu a facut ce si-a dorit electoratul liberal? Nu stau sa mai rascolesc acum dupa articole si comentarii, dar cred ca multi va aduceti aminte de momente cheie din punct de vedere politic, cand analizam impreuna, comentam, ne dadeam cu parerea, ca pana la urma PNL sa urmeze exact directia pe care noi ne-o doream.

Nu cred ca un alt partid mai urmeaza atat de bine linia impusa de sustinatorilor lui. Va spun sincer ca e inca unul din motivele pentru care iubesc acest partid. Ma uit la sustinatorii altor partide. Ma refer in primul si-n primul rand, normal, la portocalii. Ei asteapta sa se pronunte Basescu si de-abia apoi incep sa tricoteze pe temele impuse de el. Uneori am impresia ca Presedintele le baga cartonasul in buzunar cu ce au de spus, la fel cum face si cu consilierii lui.

Se intreaba astazi unul, altul: oare vor vota liberalii cu Mircea Geoana? Dar oare nu multi dintre noi am afirmat, cu mult inaintea lui Crin, ca votam cu oricine intra in turul doi impotriva lui Traian Basescu? Candidatul Epsilon sau Foca de la circ NU au fost inventii ale liderilor importanti ai PNL! Astazi, Epsilon si Foca de la circ au un nume: Mircea Geoana.

Am citit la Adi_Ocs, care face si o trimitere la Turambarr. Ambele articole sunt bune. Dar niciunul nu vorbeste despre asta. Despre puterea electoratului PNL de a-si impune optiunile la varful partidului.

Nu avem obiceiul de a asculta orbeste comenzi. Dar va asigur ca gandim similar, pentru ca suntem informati si cunoastem o multime de detalii din istoria recenta a partidului. Si nu avem nevoie sa ascultam de comenzi, atata timp cat politica si strategiile PNL merg pe directia pe care o dorim. Am fi poate mai razvratiti daca PNL ar alege sa ia masuri politice pe care le respingem. Dar nu o fac. Stiu si ei ca daca si-ar pierde electoratul dur, ar fi foarte grav. Ura noastra fata de unul dintre candidati e mai puternica decat dispretul pentru celalalt...

Iar noi suntem cel putin jumatate dintre cei care l-au votat acum pe Crin. Si intelegem si sustinem PNL, alegand asa-zisul "rau mai mic", termen pe care eu il resping de cand l-am votat pe Basescu in 2004. Pentru ca e un termen pe care l-au inventat el si-ai lui, ca sa ne motiveze. De fapt nu exista rau mai mic. Ci doar mai bine si mai rau, cu nuanta foarte rau. Candidatul Epsilon, oricum s-ar fi numit, reprezinta "mai binele".

Si e mai bine ceea ce ne e NOUA bine. Mie, tie. Nu partidului in primul rand! Dar si lui, daca ne e alaturi. Ne impune ceva PNL ? Nicidecum. Asta e optiunea noastra si nu ne-o schimba nimeni. Nici mama PNL-ului, daca peste noapte s-ar razgandi, nu ne schimba optiunea. Dar Crin si-ai lui nu se razgandesc...

Electoratul liberal e cel mai radical anti-Basescu. Cu mult mai radical decat cel al PSD, pe care l-as caracteriza drept "caldut". La noi "frige". Pentru ca noi nu am votat pentru salarii, locuri de munca sau ce rahat mai promitea Geoana in campanie pentru cei care aveau timp sa asculte. Am votat pentru niste principii. Principii incalcate sistematic de Traian Basescu si ai lui.

Daca am asculta ce zice Traian Basescu am deveni robotei portocalii. Daca am sta sa ne invete el cine e liberal si cine nu, asa cum incearca, ne-am pierde personalitatea, asa cum s-a intamplat cu slugile lui, de la simplu votant la consilier prezidential. Oare ce liberal ar accepta asa ceva?

Singurul risc e ca unii dintre cei care l-au votat pe Crin sa stea acasa. Vreo 25%. Dar multi sunt dintre cei care nu au votat nici in 2000 cu Iliescu si nici in 2004 cu Basescu. Si le respect principiul de a nu vota niciodata comunisti. Sper doar, repet SPER, ca de data asta sa faca o exceptie doar pentru Crin. Pentru cel care nu a avut sansa sa ajunga un presedinte ne-comunist si ne-securist. In speranta ca, mergand alaturi de el mai departe, visul asta se va implini candva. Si vom avea ocazia sa-l impunem la Cotroceni.

24 nov. 2009

"Liberalul" si Casa din Mihaileanu


Traian Basescu: "Ce nu este liberalism: profitorii statului. (...) Cei care au cumpărat proprietăţi de la stat uitând să plătească preţul corect."

Ups! Presedintele se referea cumva la Casa din Mihaileanu cumparata la "pretul corect" de 19000 dolari/400 mp, adica 47,5 dolari/1 mp? Dar de ce se incrimineaza singur? Nu cred ca exista vreo persoana in Romania care sa-l fi banuit ca ar fi liberal. :))

Singur in fata singurului mandat. :)

"De unul singur dar incotro?" - se intreaba, pe buna dreptate, Cristian Teodorescu. E bine sa fie puse si astfel de intrebari. Si e bine sa fie precizat ca Traian Basescu, de fapt, nu poate face de unul singur nimic. Pentru cei care s-ar mai putea pacali sa ii acorde votul. Nu a putut sa faca nimic bun cu o majoritate de 70%, dar singur?

Caracterul conflictual l-a distrus pe Basescu. S-a autoizolat. Iar in politica asta inseamna moarte. Si nu trebuie sa ne uitam mult in urma ca sa intelegem cum se intampla asta. Doar ieri l-am vazut cum l-a atacat furibund pe Crin Antonescu, dupa anuntarea rezultatelor. Pentru ce trebuia sa o faca? Ca sa radicalizeze electoratul lui Crin? Multumim. Un ajutor nesperat. Sau de ce trebuie sa repete in disperare cuvantul "roman", "romani"? Ca sa-si indeparteze si electoratul maghiar? Multumim din nou.

Nici Hitler nu a reusit sa castige in 1932 alegerile doar cu sprijinul poporului, desi a avut aceeasi abordare electorala. El singur si poporul contra partidelor. Nu va reusi nici Basescu. Sunt insa si persoane care ii incurajeaza aceasta atitudine ostila. Nici nu isi imagineaza cat rau ii fac. Si cat bine ne fac. Din nou ma bucur. Si lor va trebui, in final, sa le multumim.

Aud ca exista si pedelisti rationali. Sau doar oportunisti. Isi dau seama ca Traian Basescu nu mai are sanse si inclina sa sara in barca majoritatii. Sa-l lase singur. Crin le-a dat un mesaj clar: daca vor sa vina, sa vina acum. Nu ii va primi in partid dupa caderea lui Basescu. Si bine face ca anunta asta.

Si, ca sa mai radem putin, o voi cita pe Roxana Iordache cu o fraza geniala: "Singurul mandat pe care îl va mai lua Băsescu în viaţa lui va fi mandatul de arestare." :)) Poate fi un raspuns la intrebarea lui Cristian Teodorescu. :)

Basescu pentru nevoile romanilor!

Viral nou. :))

Realegerea...



"(...) Îmi revine deosebita onoare să propun Congresului al XIV-lea să aleagă, în funcţia supremă de secretar general al Partidului Comunist Român şi membru al Comitetului Central, pe cel mai iubit fiu al naţiunii noastre socialiste, care de şase decenii, cu înălţător patriotism şi exemplară dăruire revoluţionară, şi-a dedicat munca şi viaţa cauzei partidului şi poporului, eminentul strateg revoluţio­nar, ctitorul României socialiste, luptător înflăcărat pentru împlinirea idealurilor nobile de libertate, independenţă naţională şi progres, pentru triumful socialismului şi păcii, to­varăşul Nicoale Ceauşescu" - Manea Manescu - 24 noiembrie 1989

Citatul este cules din Jurnalul National, ziar care rememoreaza cateva date despre o realegere celebra, intamplata acum fix 20 de ani. Te trec fiori pe sira spinarii atunci cand il auzi astazi pe Traian Basescu vorbind in numele poporului, adresandu-se doar poporului, romanilor, cerand sa fie reales. Si minimizand rolul partidelor sau al Parlamentului, garantiile democratiei. Piei, Satana!

Dictatura bunului-simt

Spre disperarea lui Traian Basescu si a portocaliilor, campania lui Crin continua. Crin a ales sa continuie dupa ce a vazut ca ieri, in primul discurs dupa aflarea rezultatelor finale ale alegerilor, Basescu a ales sa il atace murdar tot pe el.

Votantii lui Crin, tineri si informati, asa cum arata studiile sociologice, au inteles si vor intelege care e miza. Si ca Traian Basescu nu are nimic in comun cu dreapta romaneasca. Si, din pacate, nici cu democratia. Un om care a votat de trei ori cu Ion Iliescu, care in 2000 s-a abtinut, iar in 2004 a votat cu el insusi, deci tot cu stanga, nu are nicio legatura cu liberalismul.

Crin l-a descris pe Traian Basescu, ieri, extrem de bine. E cel care "intra peste tine in casa, iti omoara parintii, si zice ca e tatatl tau.". Iar "liberalii" gen Valeriu Stoica sau... Stolojan, care au vrut sa vanda PNL unui partid de stanga, PD, vor fi consemnati in istorie ca atare. Niste tradatori ai dreptei. Mi-e mila de ei, fiindca istoria nu iarta.

Suntem in fata unei competitii intre cele doua aripi ale FSN, conduse astazi de Basescu si Geoana. Avem de ales intre liderul unui partid nedemocratic, PD-L, in care nu se aude decat o singura voce, si unul in care exista mai multe tabere, PSD. Primul partid a oferit liberalilor doar dreptul la disparitie, si, prin vocea liderului sau, inca din 2000, un mesaj cat se poate de clar. (Priviti va rog, in clipul la care am dat trimitere, chipurile umile ale celor doi fosti liberali tradatori). Al doilea partid pare deschis spre sprijinirea unui proiect liberal pe termen lung.

PSD are acum sansa unei democratizari reale. De fapt nu liberalii aleg acum. Ci PSD are sansa sa aleaga spre ce se indreapta. PD a pierdut intre 2005 si 2007 sansa asta. Au sperat ca Basescu sa ii umfle la 51%. Au jucat pe o singura carte, a liderului populist si demagog. Proiect ratat.

Basescu vorbeste astazi, din obisnuinta, cu POPORUL. Insa poporul lui, astazi, conform rezultatelor votului, e la fel de mic ca al lui Geoana. In jur de 30%. Niciunul nu are autoritatea sa vorbeasca in numele lui. Insa cel care poate vorbi dupa 6 decembrie trebuie sa fie doar cel care a inteles ca, in tara asta, liberalii au multe de spus. Si ca ei vor impune, in frunte cu Crin Antonescu, "dictatura" bunului simt.

23 nov. 2009

Ce ne ofera Geoana si ce ne ofera Basescu. Avem de ales?

Cuvantul lui Voda...



Ce se mai aude dupa declaratia ferma si clara a lui Crin? Portocaliii sunt negri? Au scos vreun cuvant? Asteapta, ca de obicei, cuvantul lui Voda, pentru a se pronunta si ei? :))
A propos: Crin a spus astazi a patra oara de cand a inceput campania ca nu il va vota pe Traian Basescu si ca nu se pune problema vreunei intelegeri cu el. De cate ori credeti ca trebuie sa mai spuna ca sa inteleaga asta toata lumea? O data, de trei ori, de 10 ori?

Pentru cei... dezamagiti de discursul lui Crin

Crin a spus ca a fost furat. Ca exista sondaje care au manipulat. Nimic mai adevarat. Priviti cate procente sunt in dreptul lui Oprescu si in dreptul lui Crin la ultimele sondaje CCSB. Cei doi sunt la o distanta extrem de mica. Nu exista explicatii pentru cele 10-15 procente ale lui Oprescu. Cine si pentru ce a avut interesul sa il umfle atat cat sa se perceapa ca exista doua grupe? Cea "mare": Basescu - Geoana. Cea "mica": Crin si Sorin. Nu cumva asta e exact ce isi dorea Basescu? Nu el si l-a dorit contra-candidat pe Geoana?

E adevarat ca, de alaltaieri, dintr-o disperare de a contra-ataca, cineva din staff-ul lui Crin, dar si vreo doua bloguri pro-liberale pe care nu le numesc, au facut prostia sa scoata pe "piata" niste sondaje false, care nu ne-au ajutat la nimic. Din contra.

Cand mi-am dat seama (destul de tarziu, recunosc) ca suntem pe cale sa cadem intr-o mare plasa, am incercat sa explic ca manipularile astea se intorc impotriva noastra. Cum si cele gen CCSB sau INSOMAR se vor intoarce impotriva celor care le-au masluit.

Un mesaj pentru toti cei care au jonglat cu cifre false: nu va mai crede nimeni. Iar data viitoare cand se va mai intampla, voi ataca direct persoanele, indiferent ce jocuri fac.






















P.S. - Mai jos inca o dovada ca liberalii sunt cei mai simpatici si cei mai umani. Merci, Anca Radu. Superb! :)

Continuam lupta!

Nu am reusit sa vad pana acum tot discursul lui Crin de dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor. Insa am citit in Gandul si va recomand si voua. Putem sa analizam ce a spus, dar totusi cred ca nu asta e important. Important e ca am trecut in alta etapa in proiectul "Jos Basescu!". Etapa rationala. Nu va luati dupa mai stiu eu ce ziaristi, analisti... Judecati cu mintea voastra si e de ajuns.

Ma bucur ca l-am votat pe Crin. A meritat din plin votul nostru. Si a obtinut un rezultat foarte bun, in masura in care PNL nu are masinarie de produs voturi pe banda. Iar voturile noastre sunt curate. Sigur, a mai facut si greseli. Dar cine nu face? Conteaza acum daca va fi in stare sa duca lupta mai departe impreuna cu PNL. Eu cred ca da. Iar daca in turul unu a mai fost cum a fost, in turul doi lupta va asigur ca va fi pe viata si pe moarte. Vreti argumente pentru care trebuie sa luptam? Nu cred ca e nevoie. Avem in dreapta un dusman de moarte al PNL - Basescu, in stanga un adversar traditional - Geoana.

Nu conteaza ca e Geoana. Putea sa fie oricine. Sunt aliati care nu ne plac si voi scrie si despre ei si de ce nu ne plac. Raul mai mic... Suna oribil. Dar pe cei care se opun anihilarii lui Basescu ii voi considera dusmani ai liberalilor. Raul cel mare. Pentru ca sansa PNL sa devina un partid si mai puternic este aducerea PD-L la valoarea lui reala, de 5 - 7%, atat cat avea acum cativa ani. Si lucrul asta va asigur ca se va realiza, dar FARA BASESCU la Cotroceni. Asa ca... la lupta! Nu e o lupta anti-basescu, ci mai mult decat atat. O lupta PENTRU liberali.

PS - Un sfat: nu va mai luati dupa cei care incearca sa bage strambe acum. Unii o fac din prostie, altii din interes. Cititi mai bine la Mihai Voicu pe blog daca vreti sa aflati cum voteaza liberalii.

PPS - Pentru cei care se dau mai mironosite decat e cazul si le pute Geoana. Nu uitati ca in 2004 ati votat tot un social-democrat: pe Basescu.

22 nov. 2009

Care pe care...

Se apropie ora sa aflam cine a furat mai mult. Sa fie PSD-ul? Sa fie PD-L? Cred ca de data asta isi vor imparti victoria. Realitatea il va da invingator pe Geoana iar Antena 3 pe Basescu. Sau invers... ce mai conteaza? Asa ar fi frumos. Sa impace si capra si varza. Poate maine vom afla ceva mai clar. Daca nu cumva se vor mai face cateva manarii si la numaratoare. Important e ca cei din mediul urban au fost prezenti la vot in numar mai mare. Asta e o victorie. A noastra. Rezultatul de aici va fi cel credibil. Mediul rural e o alta lume. O alta Romanie. Sunt multe de discutat... Un singur lucru pot sa va spun: sunt sigura ca Basescu nu va mai fi presedinte. Vorba lui Mos Califar: "Noi l-am facut presedinte, noi il dam jos" (citatul nu e exact, ideea insa da). :) Iar portocaliii sa nu mai incerce sa manipuleze in ideea ca liberalii vor sta acasa. Vom vota cu furie!

Cum a fost la vot?

CSOP Orele 15 pentru București.
Crin Antonescu – 35%
Traian Băsescu – 30%
Mircea Geoană - 15%


Vad ca bucurestenii voteaza cum trebuie, si ma bucur pentru noi, cu mentiunea ca inca e cam mult pentru Traian Basescu. In turul doi trebuie corectata aceasta eroare.

M-am intors de curand de la vot si totul a fost cat se poate de civilizat, as putea spune perfect. Domnul care mi-a preluat buletinul m-a intrebat daca vreau sa votez si pentru Referendum. I-am spus nu si a tras o liniuta in dreptul numelui meu pe acea lista. La dumneavoastra cum a fost? Totul in regula?

Iti multumesc, Daniel, ca m-ai ajutat sa inteleg mesajul lui Crin...

Crin a socat aproape pe toata lumea atunci cand l-a numit pe Tudor Chirila un reper moral. In locul lui nu m-as fi gandit sa dau un asemenea raspuns. Imi veneau imediat in minte Corneliu Coposu, Doina Cornea, Regele Mihai si atatia altii, majoritatea apropiati ai liberalilor, sau din randurile lor.

Nu as vrea sa analizez acum neaparat de ce sau daca Tudor Chirila, cu a lui celebra "Scrisoare pentru liceeni", e un reper moral. Poate are sansa sa devina. Ma intreb doar daca toti cei care au criticat realizeaza de ce nu au fost socati de raspunsurile contracandidatilor. Pai ce ar fi putut sa raspunda Geoana sau Basescu uitandu-se, din punct de vedere istoric, sau in gradenele studioului improvizat, in spatele lor? Da, Crin era singurul care avea alternative.

Si inca multe! Oameni buni, noi putem face liste de repere morale. Oameni care au crezut in Romania si care au iubit pana la moarte Partidul Liberal. Ne plang peretii la Sighet numele lor. Electoral sau nu, Crin a transmis un mesaj pe care nici macar pomenitul reper nu l-a inteles. Din pacate... Intr-atat ne-a pervertit mocirla in care traim.

Un mesaj pentru viitor. Eu, cel putin, asa l-am simtit. Tarziu. Foarte tarziu. Acum. Si era unul dintre cele mai constructive mesaje din dezbaterea din seara de vineri. Si numai un idealist precum Crin il putea transmite. In momentul in care am realizat asta mi-a fost rusine ca l-am judecat si eu. Crin, inconjurat de repere morale, facuse un pas mai departe.

La ce privim in fata? Ce ne propun contracandidatii lui? "Sangele proaspat" urcat pe culmile puterii de catre Traian Basescu? La Udrea, la Ridzi, la Minimus sau Minimum Prighena? La Elena Basescu? La cel care-i "garanteaza" pe pesedisti pe bannere electorale? Spre "Tanarul Vanghele"? Ori poate spre tanarul Mazare?

Dar de ce nu analizam putin si personajele numite de ceilalti doi? Patriarhul cu epoleti sub sutana poate fi un reper moral? Dar doamna Basescu? E un reper moral un om care a permis, de zeci de ori, sa fie calcat in picioare, public, si care a crescut niste monstri langa ea dintr-o bunatate neintrecuta decat de o imensa prostie? Mi-e sila...

Cei care il critica pe Antonescu pentru ca l-a numit pe Tudor Chirila, multi dintre ei chiar liberali, realizeaza totusi ca, punandu-i in gura lui Crin altceva decat el a ales intr-un moment (constient fiind ca poate supara multa lume - a spus clar asta), ar face un lucru de 100 de ori mai ipocrit si mai electoral? Sa ne batem cu pumnul in piept ca il avem pe Neagu Djuvara suntem toti in stare. Dar cati dintre noi avem curajul sa aratam cu degetul in viitor, catre un tanar care sa merite increderea noastra, fara sa starnim hahaituri ironice, strambaturi sau indiferenta?

Multi au spus ca nici macar nu stiau cine e Tudor. "Chiar asa... oare cine e? Baiatul ala care canta. A, da. Ce mare scofala? Un amarat de rocker? A, a scris si o scrisoare-manifest? Ia uite cu ce indoctrinam tinerii in ziua de azi. Asta ne mai lipsea pe criza asta."

Cineva insa a inteles imediat. Un profesor tanar, foarte apropiat de elevii lui. Pe care ii invata adevarata istorie. Pentru care face totul sa ii ajute sa vada trecutul cu ochii lor. Un om care merita sa fie el insusi numit ca reper moral. Si nu ma indoiesc ca pentru elevii lui chiar e. Il cheama simplu, Daniel. Si nu e nici pe departe Preafericit. Insa in sinea lui cred ca e un om fericit. Si e un sustinator al liberalilor. Multumesc, Daniel...

Ultimul sondaj - 21 noiembrie

21 nov. 2009

De campanie...
















1. Am trecut azi prin sectorul trei, pe langa cateva bannere mari cu Basescu, fara sa mi se para ceva ciudat, desi imi atrageau privirea. La un moment dat imi dau seama ca pe fiecare El Comandante purta o mustacioara. Nu stiu cine, probabil echipe de pesedisti, lipisera niste abtibilduri negre sub nasul lui Basescu. Abtibilduri pe care scria discret: "Traiti bine?" Mi s-a parut o idee mult mai inteligenta si mai subtila decat cea a pedelistilor, si anume aceea de a face bannere identice cu ale lui Geoana, pe care alaturi de candidatul PSD apar Vantu, Voiculescu, Hrebenciuc, Iliescu, Nastase, Vanghelie. Idee grosolana si disperata.

2.Mi-am mai adus aminte ceva... Basescu ieri, la B1 TV, a vorbit despre niste procente: El 38-40%, Geoana 25-27%, Crin 20%. Le-a repetat chiar, si a asigurat ca sunt cat se poate de corecte. Mai sa fie... Adica cei trei candidati au in jur de 85%? Si Oprescu, Vadim, Becali, Kelemen plus inca cinci se inghesuie pe 15 procente? Nu sunt un telespectator portocaliu ca sa si cred minciunile lui Basescu. Dar tare prosti trebuie sa ii mai considere Basescu pe votantii care i se uita in gura. Serios.

P.S. - Scuzati calitatea execrabila a pozei, facuta din mers. Daca o mariti puteti insa sa zariti mustacioara. :)

P.P.S. - Un titlu superb pe Ghilotina de campanie, care era foarte bun de slogan: Nu puteti voi fura cat putem noi spera. Superb! :)

In spatele candidatilor

Pana sa discutam despre prestatiile personajelor principale din seara asta, as vrea sa ne oprim putin sa-i studiem pe cei din spatele lor. Punctez pozitiv echipa de sustinatori ai lui Crin Antonescu si nota de eleganta, sobrietate si prestanta pe care au afisat-o domnii Djuvara sau Ilfoveanu. Cu un plus special pentru Calin Tariceanu, singurul care, dupa parerea mea, l-a eclipsat pe Crin Antonescu azi. Ca imagine, doar ca imagine...

Sunt subiectiva, stiu, insa nu sunt singura. Si ochiul camerei de luat vederi l-a cautat in mod special pe Tariceanu, cum, parca pentru a sublinia diferenta colosala, din echipa lui Basescu a urmarit buzele siliconate ale Elenei, sau burta revarsata si picioarele Robertei. Din echipa PSD-ului camerele au fixat de multe ori mainile Mihaelei Geoana, care framantau mai tot timpul ceva. Cate un biletel sau, poate, intreaga soarta a lui Mircea Geoana de azi inainte. :)

Cateva instantanee foarte interesante pe blogu'lu'OTRAVA.

20 nov. 2009

Basescu minte sinistru! E coautor al crimelor mineriadelor


Actualul presedinte tocmai a spus, in dezbaterea cu ceilalti candidati, ca el, pe 13-15 iunie 1990, a privit evenimentele de la televizor, din Constanta. Sotia lui spune insa cu totul si cu totul altceva in celebrul interviu din 1995. Iata:


"Cand ati venit la Bucuresti?
In octombrie, anul trecut (1994). Pana atunci veneam numai sa spal vasele si sa fac curat. Vreau sa va spun ca este pentru a doua oara in 20 de ani de casnicie cand avem familia reunita. Prima oara a fost pentru 10 luni, din februarie ′90 pana in noiembrie acelasi an, cand sotul meu a fost ministru secretar de stat. Cand am venit la Bucuresti chiar am avut unele neintelegeri; eu si fetele, cand venea sotul acasa, ne duceam dupa el in birou. Si el se enerva. Isi lua dosarele si pleca in alta parte. Era obisnuit singur."


Deci e cat se poate de clar pentru toata lumea, cred, ca Basescu a participat activ la evenimentele de acum aproape 20 de ani, din postul pe care il avea. Si ca nu vom afla niciodata exact ce s-a intamplat si nimeni nu va fi condamnat atata timp cat acest om al trecutului va fi la Cotroceni.

Traian Basescu catre sotie: "Na, fă, că te-am făcut și first lady."


Iata ce povestesc jurnalistii de la EVZ ca se intampla in 2004 in redactia Evenimentului Zilei. Citez:

"Băsescu a descins, fără să anunțe în prealabil, în redacție, cu puțin timp înaintea ședinței de sumar. „Am venit să vă mulțumesc pentru sprijin”, a spus el jurnaliștilor care se strînseseră pe hol și începuseră să aplaude. Emoționat, noul președinte a continuat, vorbind despre libertatea presei, promițînd că nu va repeta greșelile guvernării anterioare. Și-apoi a dat-o pe glume, relatînd discuția avută cu nevastă-sa în noaptea precedentă, discuție care a fost mai scurtă decît ne-am fi așteptat: „Na, fă, că te-am făcut și first lady. Hă, hă, hă!”."

Sunt curioasa cum mai justifica si aceasta mizerie lingaii de serviciu.

"Deasupra florilor noastre ciuperca cheama a pustiu"

Anca Radu si-a amintit de piesa lui Pittis si a distribuit-o pe Facebook. Nici ca se putea un mesaj mai potrivit pentru liberali inainte de vot. Ne regasim in fiecare vers, in fiecare cuvant, in fiecare acord. Si tot ceea ce scriem si simtim e intr-o armonie perfecta cu sensul si emotia pe care le transmite Motzu Pittis. Ascultati cum accentueaza cuvintele "Necinstea si Prostia". Si cat de bine ne pica versul: "Deasupra FLORILOR noastre ciuperca cheama a pustiu". Sau "Din cer cad pasari albastre SI TOTUSI NU E PREA TARZIU". Cat despre "Ni-e lehamite de marsuri, de tromboane si plocoane" ce as mai putea sa zic? Nu, sigur, nu suntem amenintati de ciuperca si de avioanele razboiului. Insa o alta amenintare ne apasa pe umeri. Si trebuie sa ne mobilizam cat nu e prea tarziu.

Pittis l-ar fi votat pe Crin. N-am nici cea mai mica indoiala. Iar Crin ar trebui sa-i asculte piesa inainte de confruntarea de azi. L-ar ajuta enorm.

19 nov. 2009

Valoarea votului

Orice s-ar intampla duminica, vreau sa stiti ca votul vostru, al celor care il veti vota pe Crin Antonescu, nu se poate cumpara cu o galeata portocalie pe care scrie Basescu. Nici cu un pachet de faina pe care scrie Geoana. Votul vostru e egal cu al lui Ion Diaconescu, al lui Neagu Djuvara, al Doinei Cornea, al lui Emil Constantinescu, al Zoei Petre, al Luciei Hossu-Longin sau al altora ca ei.

Votul nostru are in plus o valoare morala. Nu votam doar impotriva lui Basescu sau a lui Geoana duminica. Votam impotriva unui sistem profund viciat, care permite santajul cu dosare, cu stenograme, cu "mape profesionale" si care are tot interesul sa tina in mocirla o mare parte din semenii nostri, pentru a-i putea mai usor manipula electoral. Pentru a-i mana ca pe vite la mitinguri electorale. Pentru a le cumpara votul pe un pret de mizerie. Indiferent daca liderul liberal va castiga sau va pierde, noi, ca persoane particulare, moral vom castiga. Insa daca el va pierde, ca tara vom pierde.

Vor urma cinci ani de razbunari... Indiferent daca castiga Geoana sau Basescu. Amandoi stiu asta. Si ne cersesc votul in genunchi, de frica. Pe 22 trebuie sa sanctionam ambele tabere ale fostului FSN si un trecut de care trebuie sa ne despartim acum. Hai la revolutie!

Sorin Ionita: Basescu da indicatii, pe cartonase, consilierilor prezidentiali. :))


Dupa ce Alina Mungiu a explicat de cateva ori in Romania Libera cam ce le poate pielea colaboratorilor apropiati ai lui Traian Basescu, iata ca si Sorin Ionita, tot un fan al presedintelui, dar unul ceva mai rezervat, ne informeaza in legatura cu presedintele urmatoarele: "(...)nu ia idei de la consilieri, ci le dă el lor cartonaşe cu ce trebuie să spună în public, atunci când are răbdarea s-o facă. Cel mai adesea însă, ei trebuie să se prindă si singuri, fără cartonaşe, care e punctajul de discuţie al şefului, din cele câteva împuşcături de la şold pe care le execută acesta spontan, la vreun meeting sau ieşire în presă." - EVZ

Bravo Sorin Ionita. Ai pus punctul pe I. Si acum, doamnelor si domnilor, sa numesc, fiindca imi face o deeeeosebita placere, cateva dintre aceste goarne prezidentiale. Care nu se deosebesc cu nimic de niste simpli postaci de partid. Sa le scoatem ca pe niste martoage chioare la targ, sa le facem de ras, daca Sorin Ionita i-a dat in vileag. :D Ei bine: Cristian Preda! Catalin Avramescu! Sebastian Lazaroiu! Si i-as adauga si pe comicii TRU si Sever Voinescu.

Mai sunt, desigur, si altii. Dar acestia par cei mai vocali. Ma intreb: oare paralela intre Traian Basescu si Corneliu Coposu i-a fost indicata pe cartonas lui Cristian Preda? Sau, asa cum sugereaza Sorin Ionita, actualul europarlamentar s-a prins singur ce isi doreste mai mult si mai mult prea-iubitul? :))

Nu va lasati atrasi in razboiul dosarelor


"Multi vorbesc acum si despre "votul util". Ne spun ca, daca vrem sa scapam de Basescu, sa votam cu Geoana care are mai multe sanse. Eu va propun un lucru simplu: veniti la vot toti cei care vreti sa votati cu mine si vom vedea duminica seara adevarul. Nu va faceti griji pentru turul doi. Pâna si sondajele aranjate arata ca pot castiga detasat în vreme ce situatia domnului Geoana e mult mai complicata si s-ar complica serios pe parcursul urmatoarelor doua saptamâni, când vor aparea "dosare" pe care cei care au guvernat împreuna pâna în septembrie le-au adunat unul despre altul." - scrie Crin Antonescu intr-o scrisoare adresata votantilor lui.

Mie mi se pare un argument foarte bun. Si singura sansa de a stopa razboiul dosarelor, al stenogramelor si a opri santajul. Singura sansa ca la Cotroceni sa nu ajunga cel care a avut mai multe arme scoase din mocirla manipularilor politice. Ei lupta cu dosare. Noi doar cu un Crin. Nu va lasati atrasi in jocul lor. E o lupta care nu e a noastra si nu vom invinge, ci vom fi invinsi.

18 nov. 2009

Sinteza Zilei: Crin versus Geoana


Scriu sub impresia momentului si e important ca evenimentele sa fie tratate la cald. Stiu ca sunt subiectiva dar mi s-a parut ca Antonescu a fost mai bun. Crin a fost mai idealist, dar acesti idealisti schimba lumea. Fraza lui Crin "sper ca aceasta atitudine (de "imaturitate" - n.m.) sa ma insoteasca pana in mormant " este definitorie. Numai ei, acesti nebuni idealisti, frumosi si puri, schimba lumea.

Cat despre Geoana, el a fost mai paternalist si mai potolit. Mai domol. Nu stiu daca a fost mai domol pentru ca e mai diplomat. Cred ca a fost mai domol pentru ca el are multi ticalosi in partid si multe schelete in dulapul acela vechi care se cheama PSD. Si ca cerseste, ca si Basescu, voturi de la PNL, in eventualitatea ca va intra in turul doi.

Crin a fost mai demn. Nu a cautat sa castige voturi cu orice pret de la PSD. A aratat ca nu e dispus sa faca orice compromis. A fost mai spontan. De la replici de genul "nu e in interesul meu sa va intrerup", pana la nervozitatea acida cu care se foia pe scaun. Era o nervozitate netematoare, a unuia caruia ii vin repede replicile si, daca nu ar fi fost Gadea sa modereze, i-ar fi servit-o mai des lui Geoana peste bot. Si cum sa nu aiba Crin argumente, cand Geoana a promis salarii profesorilor, a promis 25.000 euro pentru fiecare capsunar intors acasa, ba a promis chiar si faptul ca va trimite un roman in spatiu? In rest, Geoana a spus numai banalitati caldute, din care nu am retinut decat ca are un singur ideal: "Sa-l bata pe Basescu".

Inceputul emisiunii a fost semnificativ din punctul de vedere al limbajului trupului. Crin statea drept, iar Geoana sa inclina in directia opusa lui Crin, cam cu 15 grade, de parca se temea sa stea prea aproape de acesta. In final Crin a capatat chiar o anumita grandoare, atunci cand a spus ca : "Nu doresc schimbarea lui Basescu nici macar cu mine, ci schimbarea sistemului care l-a generat pe actualul presedinte."

Felicitari liberali!



Legea educatiei a fost declarata NECONSTITUTIONALA! O victorie atat pentru liberali, cat si pentru profesori. Un nou esec pentru Presedintele Basescu si pentru Guvernul Boc. Basescu, doi! Treci la colt! :))
Update: Si ce s-a mai strofocat Cristian Ghinea sa faca analiza asta. :)) Nota doi si lui!

E nevoie de Tariceanu. Cei doi cacaciosi, Basescu si Geoana, trebuie spulberati.


Codrin are mare dreptate. E nevoie si de Tariceanu. Si nu doar in turul doi, ci chiar acum, in eventualele confruntari cu fricosii Basescu si Geoana, care se ascund dupa staff-uri ca doi cacaciosi. Prezenta lui Tariceanu in spatele lui Crin ar da un plus de greutate candidatului liberal.

Pe de alta parte, Crin trebuie sa ii atace pe amandoi. Si pe Basescu si pe Geoana. Pentru ca nu are nimic de pierdut. Lui Geoana ii e frica de o confruntare in trei, pentru ca Basescu si Antonescu s-ar coaliza impotriva lui. Iar Basescu, dupa discutia de la Cluj, numai de o intalnire cu Crin nu mai are nevoie. Crin, cu moralul foarte sus, ar lovi si mai puternic.

Pe subiectul Moscova, Geoana TREBUIE sa dea niste raspunsuri. Iar Basescu a promis ca va raspunde la scrisoarea lui Crin si inca nu a facut-o. Pe subiectul Hayssam trebuie sa raspunda amandoi: si candidatul PD-L si cel al PSD. NU Crin a mers in avion cu Hayssam. NU el l-a primit in audienta si mai apoi l-a ajutat sa scape.

Din intalnirile astea sigur va castiga cel care va fi perceput ca cel mai curajos si fara bube pentru care trebuie sa dea socoteala. Bafta Crin! Si nu uita de Calin!

17 nov. 2009

Basescu si Regele...












... Cioaba, desigur.

La Sibiu, Basescu a avut parte de sprijinul Regelui Cioaba, caruia i-a si multumit public in uralele multimii. O multmime care arata ca mai sus. Puteti sa gasiti secventele in care ii multumeste, pe basescu-live.ro. N-am inteles de ce i s-a reprosat atunci lui Orban faptul ca a spus ca pe Basescu il voteaza tiganii... E un neadevar?

In timp ce persoane din afara Sibiului erau aduse cu japca la mitingul pro-basescu, tineri din Sibiu manifestau anti, intreband "Unde-s sibienii?". Ascultati mai jos:

Un razboi care nu e al nostru


Asist scarbita la actualul razboi intre servicii, unde fiecare se pozitioneaza de o parte sau de alta, in functie de interesul electoral de moment, si ma bucur ca PNL e singurul partid care nu joaca niciun rol in aceste ultime sfortari ale taberelor de a-si impune omul la Cotroceni. Pe de o parte securistii lui Basescu, pe de alta parte ai lui Geoana. Vorba celui din urma: "Nici noi nu mai stim cati suntem".

Si daca asta nu era de ajuns, Bucurestiul traieste azi o Apocalipsa. Greva celor de la metrou si atitudinea ministrului Berceanu nu sunt decat alte fatete ale luptei dintre PD si PSD, pe final de campanie electorala.

Pentru orice om de bun-simt cred ca e clar ca nu putem avea decat o singura alegere: Crin Antonescu. Singurul care nu face parte din acest joc murdar. Si nu-l putem ajuta decat stand departe de un razboi care nu e al nostru, ci al dusmanilor nostri. Singura noastra lupta e de partea revolutiei morale. Si e rezistenta in fata incercarilor de a fi din nou manipulati. Lasati-i pe ei sa se bata in dosare si stenograme. Pe Basescu si pe Geoana. In mocirla in care se scalda nu cresc crini...

16 nov. 2009

Articol din Le Figaro


"Cotidianul francez de dreapta publica, in editia de vineri, un articol intitulat "Memoria refulata a Romaniei", in care ilustreaza, din diversepuncte de vedere, ideea ca, dupa 20 de ani, nu exista si nu poate avea loc o lustratie in Romania.

Cotidianul considera ca impuscarea sotilor Ceausescu, in urma cu 20 de ani, la capatul unui proces-parodie, ramane "pacatul originar al unei Romanii postcomuniste zgarcite cu amintirile". Din epoca nascuta ulterior, cotidianul retine figurile unui Iliescu, unui Basescu, dar si unui Plesita pentru a-si ilustra povestea cu personaje reprezentantive pentru ceea ce s-a intamplat in cei 20 de ani in relatia dintre putere si Securitate, comunism si mentalitate colectiva.


Trimisul special la Bucuresti al ziarului, Arielle Thedrel, a stat de vorba cu mai multe personalitati din Romania. Intre acestea, fostul procuror militar Dan Voinea. Desi nu spune, Dan Voinea stie ca, la 25 decembrie 1989, a devenit o marioneta a istoriei, scrie autoarea articolului. In acea zi, generalul Stanculescu, ministru al apararii in Frontul Salvarii Nationale, instanta politica ce tocmai se substituise Partidului Comunist Roman, i-a telefonat pentru a-i cere sa intocmeasca in graba un dosar impotriva lui Nicolae si Elena Ceausescu, detinuti intr-o cazarma din Targoviste. Din lipsa de timp, acuzatiile erau succinte. Procesul s-a deschis in secret. "Eu - declara Dan Voinea citat de Le Figaro - ma asteptam la un proces adevarat, dar oameni inalt plasati cereau capul lui Ceausescu. Nimeni nu mi-a zis ca vor fi impuscati atat de repede".

Voinea marturiseste insa ca, la sfarsitul procesului sotilor Ceausescu, "pe moment" s-a simtit "usurat". Dar astazi el este "nemultumit", pentru ca moartea ispasitoare a Ceausestilor, tiranii pe care ii ura, "nu a folosit la nimic". Voinea spune ca nomenclatura "a confiscat revolutia" si, sub haine noi, fostii comunisti detin in continuare puterea, politica sau economica. De altfel , spune Voinea ironic, "daca nu ar fi fost impuscat in 1989, Ceausescu ar fi devenit fara indoiala senator".

Cotidianul Le Figaro scrie, citand opinia sociologului Silviu Matei, ca cea de-a 20-a aniversare de la caderea comunismului trezeste putin interes in Romania. Publicatia adauga explicatiile regizorului Cristian Mungiu, care spune ca si-a construit filmele care l-au facut celebru pornind de la constatarea ca, dupa 20 de ani, "comunismul a devenit o notiune abstracta in Romania".

"Nimeni nu se simte responsabil pentru ce a fost. Fiecare prefera sa creada ca singurul vinovat este Ceausescu. Iar el este mort", explica Cristian Mungiu. Revolutia din 1989, adauga cineastul, "este un secret de familie". Toata lumea stie de fapt ce s-a intamplat cu adevarat, dar nimeni nu vorbeste despre aceasta. Ca si cum romanilor le-ar fi rusine de compromisurile lor mediocre din timpul comunismului si de "revolutia" lor iluzorie, singura din Europa de Est patata de sange (700 de morti), manipulari sordide (groapa comuna de la Timisoara sau pseudoteroristii tragand asupra manifestantilor la Bucuresti) si de o parodie de proces care va ramane pacatul originar al Romaniei postcomuniste, comenteaza Le Figaro.

Ziarul aduce apoi in prim-plan o imagine de la Hotelul Crown Plaza, unde, in fata "dinozaurilor si a catorva lupi tineri" din Partidul Social Democrat, "una dintre formatiunile politice nascute pe ruinele Partidului Comunist", fostul presedinte Ion Iliescu "pare sa fie singurul care mai intretine fara complexe mitul unei miscari populare spontane". In 1989, acest fost ministru comunist acuzat de Ceausescu de "deviere intelectualista" i-a succedat Geniului Carpatilor. Va conduce Romania pana in 1996, apoi din 2000 pana in 2004. Nu, repeta el fara incetare in fata jurnalistilor, nu a fost nici complot, nici lovitura de stat. Iar daca s-a dat ordinul de a-l "lichida pe Ceausescu" a fost pentru "a pune capat manevrelor diversioniste ale unui grup de profesionisti hotarati sa puna in dificultate noua putere", scrie Le Figaro, citandu-l pe Iliescu.

In varsta de 79 de ani, Iliescu vorbeste inca precum un ideolog marxist lipsit de cainta, apreciaza cotidianul francez. In iunie 1990, el a apelat la minerii din Valea Jiului pentru a-i tabaci pe studentii care manifestau in Piata Universitatii. "Mineriadele" au facut aproape 60 de morti. Un proces a incercat sa stabileasca rolul exact jucat de Iliescu in aceste evenimente. Fostul presedinte a fost exonerat. Ca si generalul Nicolae Plesita, mort in urma cu cateva saptamani intr-un spital din Bucuresti, la varsta de 80 de ani, ca urmare a unei serii de afectiuni cronice, si care a fost inmormantat cu toate onorurile, mentioneaza Le Figaro.

Articolul vorbeste si despre activitatea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Cotidianul francez mentioneaza ca CNSAS a fost infiintat in 1999, dar, in lipsa vointei politice, a inceput sa functioneze cu adevarat de-abia din 2005, dupa sosirea la putere a presedintelui Traian Basescu. "Presedintele roman este un fost marinar. La inceputul anilor '80, el conducea Agentia navala romana din Anvers, genul de post pe care, in vremea aceea, doar oamenii considerati 'siguri' puteau sa-l ocupe", scrie Le Figaro. In 2006, devenit presedinte, Basescu a condamnat public crimele comunismului, ceea ce a reprezentat o premiera in Romania. Ceremonia s-a desfasurat in Parlament in huiduielile extremei-drepte si glumele rautacioase ale deputatilor din opozitie, aminteste publicatia franceza.

Cotidianul scrie si ca o comisie de istorici condusa de Vladimir Tismaneanu i-a cerut presedintelui Basescu scaderea pensiilor fostilor ofiteri ai politiei politice comuniste. Traian Basescu nu a dat insa curs cererii istoricului Vladimir Tismaneanu. Ca si cum, si pentru el, ar fi de preferat ca perioada comunista sa ramana o "abstractiune", comenteaza Le Figaro.

Marius Oprea, care conduce Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, spune ca, infiintata in 2005, aceasta fundatie "este o agentie publica tratata ca un ONG". Aceasta inseamna ca primeste foarte putine subventii si, adesea, ii este greu sa asigure salariile celor 30 de angajati. Cu dovezi, fundatia a intentat procese impotriva a 400 de fosti ofiteri din politia politica comunista. "Dar ei nu au fost nici macar audiati de justitie. Am fost anuntati ca faptele au fost prescrise", spune Oprea, citat de Le Figaro.

Romania nu a avut niciodata traditii democratice, de aceea, cultura impunitatii cu greu poate fi inlaturata, explica Laura Stefan, de profesie jurist si membra a unei organizatii non-guvernamentale specializate in lupta impotriva coruptiei. Pe de alta parte, ea spune ca, in Romania, coruptia reprezinta un flagel pe care nici presiunile Uniunii Europene nu reusesc sa-l limiteze. Stefan, scrie Le Figaro, atrage atentia ca "elitele politice au in continuare tendinta de a gandi ca pot face orice si, in special, sa confunde veniturile publice cu banii personali"."
- Vremea Noua

Articolul original AICI.

Cititi si acest articol din Le Figaro, in care democratia din Romania e descrisa astfel:
"Aujourd'hui, la Roumanie est une démocratie kafkaïenne où se mélangent rhétorique, démagogie et populisme vulgaire."