13 nov. 2014

Cum sa uitam?

Oricat ai vrea sa uiti tot ce faceau fesenistii in anii '90, nu poti. Pesedistii parca se chinuie zilnic, mai ales in campanii, sa ne aduca aminte. Au exact aceleasi apucaturi, aceleasi reflexe.

Imi aduc aminte ce misto grosier faceau fesenistii, ranjind, de Seniorul Coposu. Ca nu vorbeste bine ca Roman, ca Iliescu, ca altii, ca nu are stralucirea si elocinta lor. Pana la urma a vazut toata lumea cine a fost Coposu si cine au fost ei. Si o vedem pe pielea noastra, zilnic.

Campania asta e ca un turnesol care le scoate unora in evidenta reflexele, educatia, caracterele. Cum sa uitam daca ei nu ne lasa?

31 oct. 2014

Spaga lui Cocos, regimul Basescu si americanii

Basescu, in prima faza dupa arestarea lui Cocos, incercand sa ii disculpe pe Udrea si Cocos, spunea:
"Ar trebui sa se stie public daca Dorin Cocos a primit bani de acolo (...) Nu stiu daca Dorin Cocos a primit bani. Stiu ca a participat la o discutie, asa rezulta din dosar, dar nu rezulta ca s-ar fi facut si un transfer de bani"

Ieri, la o distanta de numai 48 de ore, Basescu si-a schimbat declaratia. De data asta parea a nu-l mai apara pe Cocos, ci era disperat sa o scoata din afacere macar pe Udrea. In plus, brusc stie ce e cu banii:
"S-a spus minciuna ca Cocos a incasat 9 mil dolari cand banii, in cea mai mare parte a lor, sunt blocati in banca de doi ani, la solicitarea autoritatilor romane."

Ceea ce nu spune Basescu e ca banii nu sunt blocati in bancile elvetiene de autoritatile romane, nu ar putea face asta, ci chiar de Ministerul Justitiei din SUA, americanii fiind cei care, semnand in ultimii ani un acord indelung negociat cu elvetienii, au dreptul de a cere blocarea banilor. Acordul impune de asemenea amenzi grele bancilor elvetiene care "ascund" bani negri, asa cum e cazul si in dosarul Microsoft.

Stia Basescu de doi ani despre faptul ca spaga lui Cocos e blocata de americani? Stiau Morar, Kovesi, Macovei si restul despre investigatiile si operatiunile intreprinse de Ministerul Justitiei si Fiscul american? Evident ca da. Niciunul dintre ei nu a scos un cuvant pana ieri...

P.S. Inca doua amanunte ar trebui sa dea de gandit. 1. Dosarul Microsoft incepe sa ne arate foarte clar de ce nu au vrut-o in 2013 Basescu, Morar si Macovei pe Kovesi la DNA. Morar si Macovei s-au opus chiar foarte dur atunci. Se specula ca Kovesi ar fi tradat tabara basista. In fapt, dosarul trebuia tinut secret, ceea ce dupa numirea lui Kovesi nu s-a mai intamplat, ea fiind mai apoi decorata de Ambasada Americana pentru... curaj. 2. La doar o singura zi dupa ce Kovesi a primit avizul favorabil in CSM, Elena Udrea a intentat proces de divort lui Dorin Cocos. 

7 oct. 2014

O fuziune facuta dupa 10 ani. De ieri, PDL nu mai e.

Ieri, la intalnirea lui Klaus Iohannis cu bloggeri si ziaristi, Vasile Blaga, dupa ce a anuntat in premiera, radios, in al noualea cer, nasterea Noului PNL, a oftat si a spus: "Ei, daca faceam asta din 2005..."

Imi aduc aminte ca, intr-un alt context, acum vreo trei ani, interogat pe acest subiect - cum, cand, in ce conditii se discutase fuziunea in Alianta D.A.", Calin Popescu Tariceanu s-a facut ca nu mai stie nimic. Desi acest articol salvat in memoria internetului, ca si altele, arata clar cum chiar fostul prim-ministru liberal, inaintea alegerilor prezidentiale din 2004, anuntase ca e foarte posibila, si dorita in PNL, fuziunea.

Dar ce s-a intamplat in acesti 10 ani, si cum a ajuns PNL, in sfarsit, acum nici cinci luni, sa invite PDL - vorba aia, "de buna voie si nesilit de nimeni" - sa faca impreuna pasul cel mare, dupa ce atata timp liberalii - trecuti si prin schisma PLD - nici nu voiau sa mai auda de fuziune?

PNL nu a fost niciodata un partid de mase. PNL nu a avut niciodata o adevarata masinarie electorala. In afara de Bucuresti si doua-trei judete, PNL, nu ar fi trecut niciodata singur de votul uninominal impus de Traian Basescu. Va amintiti ca isi dorea forma cea mai dureroasa si nedemocratica, VUM intr-un tur! Apoi un parlament slabit, unicameral, cu parlamentari mai putini si mai usor de cumparat? Toate aceste manevre nedemocratice transformau incetul cu incetul "Prin noi insine" in pura istorie.

Au fost toate acestea incercari si capcane care au aruncat PNL in bratele monstrului PSD? Si da, si nu. Acum pot spune clar, dupa stupida alianta USL, si modul si mai stupid cum a sucombat, ca liberalii au fost si violati, dar le-a cam si facut placere...

PDL s-a strecurat singur, sau aproape singur, daca punem la socoteala alianta electorala din 2012 cu PNTCD si FC, prin incercarile uninominalului. Doar votul proportional i-a salvat. Si masinaria electorala. Testul asta i-a intarit.
PNL insa a iesit din USL mai slabit ca niciodata in ultimii 10 ani. Demoralizat. Epuizat. Umilit. Stors de vlaga. Cu "victime" lasate pe altarul Justitiei, cu "prizonieri" prinsi in latul puterii, cu traume provocate de toanele unui lider slab, ranchiunos. Un partid saracit de resurse umane si materiale si cu o doctrina "in paranteza". A iesit din USL in ultimul moment, fara sa poata explica electoratului gestul, dar cu o ultima sansa de a mai salva ce se mai putea salva. Cel putin numele si istoria partidului.

Nu, nu Antonescu a salvat partidul. Nu ar mai fi putut. El doar s-a grabit sa anunte "nunta".

Evident ca PDL a profitat de moment, iar determinarea si viteza cu care a miscat Blaga lucrurile - usurat la randul sau de piatra de moara prezidentiala si de fanaticii LPC (loiali pana la capat) lui Basescu - i-a surprins pe multi.

Determinarea care se vede in discursurile lui Blaga pentru sustinerea neamtului n-am vazut-o in politica prea des. In momentul asta nu cred ca Iohannis ar putea sa castige. Si nu din cauza lui - m-am convins ieri ca e un om foarte decent, lucru rar in politica - ci a presei controlate de adversari sau a electoratului. Dar atentie la Blaga! Nu stim de ce e capabil omul asta si masinaria PDL-ului ca sa mai "scoata" un presedinte. Putem fi surprinsi.
Sigur ca sunt nemultumiri si de o parte si de alta cu aceasta fuziune. Sigur ca vor mai fi plecari spre cele doua refugii nascute din frustrari, PLR si PMP. Dar ideea e ca PNL ramane. Si e principalul partid al opozitiei. De ieri, PDL nu mai e.

26 sept. 2014

"Cazul Daianu" nu mai e, asa cum il numea Tapalaga, un unicat

Celor pasionati de "cazul Turcescu" as vrea sa le readuc in memorie interviul luat de Tapalaga lui Daianu, fix acum sapte ani, in septembrie 2007, dupa ce acesta a recunoscut ca a fost ofiter DIE.

Exista multe elemente comune. In primul rand se vorbeste tot despre o spovedanie, termen folosit si de Turcescu. Daianu acuza, de asemenea, framantari interioare. La un moment dat spune:

"Nu-mi cereti acuma... Sunt ca in fata unui complet de judecata. Nici nu ar trebui sa avem un asemenea dialog. Nu este firesc. Ce sa va spun?"

Ei, dupa ce l-ati ascultat pe Turcescu la B1, tonul afectat al  lui Daianu va suna cunoscut, nu? Parca sunt replici scrise de acelasi condei de scenarist.

Presa s-a intrebat si atunci daca acel caz era un adevar sau o farsa. Intr-un alt editorial Tapalaga se intreba chiar asa: "Cazul Daianu. Unicat sau farsa?" Iar in PS scrie: 

"Nu stiu ce sa cred. Uneori mi se pare sincer, macinat si apasat de trecutul sau. Alteori parca ascunde ceva si joaca perfect un rol. Cazul Daianu este, cel putin prin asta, unic. Si apoi ma intreb din nou: dar daca e doar o farsa?"

Bun, acum cazul Daianu nu mai e, asa cum credea Tapalaga, un unicat. "Destainurile" lui Turcescu par trase la indigo. Nu am aflat nici azi ce misiuni a avut Daianu. La fel ca si Turcescu, in acel interviu Daianu nu spune practic mai nimic. 

Dar ce spunea Pacepa in 2007 despre Daianu si ofiterii DIE? „In anii cand eram la carma DIE, aceasta a avut o regula sacrosanta: DIE nu este o institutie in care se intra la cerere si din care se iese la cerere.” 

Imi pare rau, dar nu cred sub nicio forma ca acest lucru sa se fi schimbat de-atunci.

25 sept. 2014

Melescanu: SIE e considerat de parteneri al treilea serviciu important din NATO

In postarea precedenta, in care ma intrebam cui ii serveste tema cu "ofiterul acoperit", citam trei opinii din presa, singurele ce mi s-au parut ca abordeaza tema la un nivel superior.

Intre timp insa a aparut si candidatura lui Melescanu, (fostul) sef SIE. Nu vreau sa discutam acum din punct de vedere politic cui ii foloseste aceasta candidatura, ci o sa citez un singur lucru din tot ce a declarat pana acum pe tema "ofiterului acoperit", un aspect ce mi se pare relevant in momentul de fata.

Intrebat la Realitatea TV cum vede abordarea acestei teme in campania electorala, Melescanu a spus:  

 - Suntem unul din primele trei servicii din NATO, primii fiind americanii, lucru acesta ni se spune intotdeauna de catre parteneri: "Sunteti un serviciu care boxati la o categorie de greutate mult mai mare decat o aveti dvs in realitate".

 - Se erodeaza increderea in calitatea serviciului si capacitatea de a-si pastra lucrurile in ordine

 - Gandeste-te ca incerci sa convingi pe cineva sa lucreze pentru Romania - si ii spui, fiti linistiti, totul este numai la noi  ... cand a doua zi apare in ziar ca numele unui agent a fost deconspirat, e o lovitura foarte grea pentru serviciu, ne afecteaza credibilitatea la nivelul serviciului. - Hotnews


Evident ca atunci cand seful spionajului extern spune ca SIE este considerat de parteneri unul dintre cele trei servicii din NATO (se subintelege ca dupa CIA si MI6), ar fi trebuit sa vedem stirea aceasta, mare, pe prima pagina a fiecarui ziar. Dar ori jurnalistii nostri sunt atat de orbiti de amanunte total nesemnificatve din "cazul Turcescu", ori chiar sunt majoritatea atat de "acoperiti" incat s-au facut ca nu vad aceasta "scapare" a lui Melescanu.

23 sept. 2014

"Ofiterul acoperit" - cui ii serveste de fapt aceasta tema?

Am citit cam tot ce s-a scris pe tema "ofiterului acoperit", insa ceea ce mi se pare relevant am gasit in trei articole. Iata ce scriu autorii, care avertizeaza, de fapt, in fata aceluiasi pericol:

Ovidiu Raetchi in "Efectele mărturisirii lui Turcescu" "Campania prezidențială pare – din motive atât de complicate și haotice încât sunt demne de fizica particulelor – că a deschis o cutie a Pandorei 007 neștiută încă pentru societatea românească. O societate care părea să meargă pe drumul cel bun sub raport instituțional și democratic. O societate care era obligată de războiul din Ucraina și de vecinătatea amenințătoare a Rusiei să își consolideze statul de drept, presa liberă, serviciile secrete moderne. Mărturisirea lui Turcescu și anunțul lui Băsescu privind candidatul acoperit pun sub semnul întrebării și cumva în stand-by toate aceste lucruri."

Cristian Tudor Popescu in "Securitatea – Reînvierea": "Şi în această atmosferă de iresponsabilitate scelerată, hop! şi Robert Turcescu la rampă, vârându-ne pe gât „mărturisirea” lui, ca ofiţer acoperit al Serviciului de Informaţii al Armatei. Al Armatei Române. Încă o instituţie de forţă a statului pusă în dificultate.
Detest teoriile conspiraţiei. Consider că prostia şi îngâmfarea au în politică un rol tot atât de important ca „marile combinaţii”. Totuşi, nu pot să nu observ, ca simplu utilizator de logică, că tot ce vedem pare să arate că sunt nişte ofiţeri acoperiţi printre noi, dar aparţinând unui serviciu neromânesc, dacă nu antiromânesc."

Dan Tapalaga in "Tara democratiei cu epoleti": "De afara, totul se vede prost, Romania se joaca cu credibilitatea unor institutii cheie, le taraste in campanii electorale si asta nu are cum sa nu sa afecteze increderea in Romania ca stat responsabil. Daca vom avansa mult asa, ma tem ca nu vom construi o democratie liberala, de tip occidental, la 25 de ani de la caderea comunismului ci o tara a democratiei cu epoleti."

9 sept. 2014

Plesu si Liiceanu - intepaturi publice pe tema alegerilor prezidentiale

Scriam zilele trecute intr-o postare pe Facebook ca, din ultimul articol al lui Plesu - intitulat "Cum sa fie un presedinte" - se intelegea ca acesta il va vota pe Iohannis, desi nu il numea direct. Argumentul prezentat? Unul pragmatic. Il voteaza pe cel care are cele mai multe sanse sa il elimine pe Ponta in turul doi. Ba exista chiar si o intepatura la Macovei. Desi nici pe aceasta nu o numea.

Chiar ma mirasem, pentru ca stiu cat de insistent e Tismaneanu atunci cand are o cauza. Cele patru (deja) apeluri publice pe care le-a lansat in eter pentru sustinerea Monicai Macovei nu sunt nimic pe langa nenumaratele telefoane si mail-uri pline de insistente pe care le trimite de obicei in toate cele patru zari, cand vrea sa obtina ceva. Sigur primise cateva mesaje insistente si Plesu, pentru a scrie ceva favorabil candidatei independente. Si totusi Plesu nu a cedat. Ba, daca recitesc acum articolul din Adevarul, imi dau seama ca e de fapt un raspuns mai mult sau mai putin nervos chiar pentru Tismaneanu. Ei bine, ieri a aparut si o reactie. Iata ce scrie Liiceanu in apelul de sustinere pentru Macovei:

 "Uimitor este că, recent, un distins intelectual umanist, vrând să păstreze față de cei trei candidați ai dreptei o echidistanță de bun gust, a simțit nevoia să o asocieze pe Monica Macovei (fără să o numească) cu „feminitatea de tip sabie, halucinată de radicalități nemiloase”. Ca literatură sună bine. În realitate, avem de-a face cu o metaforă-n vânt."

 "Un distins intelectual umanist"?

Am mai vazut parca episodul asta de nenumarate ori, in contexte politice diferite. De cateva ori, Plesu, dupa ce initial a tacut, sau chiar s-a impotrivit, a cedat insistentelor lui Tismaneanu. Mai cu jumatate de gura, dar a cedat. Sunt curioasa daca si acum o va face. Se poate insa sa nu cedeze si sa mai urmeze un alt articol. Si altul... Vom vedea. :)

5 sept. 2014

Puroiul ideologic

Asa arata (ca in poza de mai jos gasita pe ziare.com), concentrat, puroiul ideologic acumulat in Occident. Nu e reuniune internationala la care sa nu se inflameze, sa nu tulbure, asa cum se intampla si la acest Summit NATO. 

Tiermondisti, pro-palestinieni, pro-Hammas, pro-ISIS, anti-semiti, maoisti, anti-globalisti, che-guevaristi, marxisti reziduali, ecologisti, promoscoviti, pro-LGBT, feministe, anarhisti, "pacifisti", anarho-sindicalisti, ocuppy orice, ceva acolo... Vreo 30 de specii cu totul... Le vedeti bastile rosii, esarfele arabesti, mastile anonymous. Ce melanj infect! Si nu traiesc rau deloc: sunt bine sponsorizati ori de Moscova, ori de sauditi... 


Citeam zilele trecute, pe un site, despre primul ziarist american despre care se spune ca ar fi fost decapitat de ISIL. Se pare ca nu era tocmai ziarist, ci chiar un activist, un suporter infocat al teroristilor in Siria. Deci unul dintre cei care puteau fi surprinsi in fotografie. I-a sustinut pe teroristi pana a platit cu capul. Poate nu ar fi rau daca, macar cativa dintre cei din speciile enumerate mai sus, ar da putin mai des cu nasul de cei pe care ii sustin cu inflacarare. Daca ar incerca sa traiasca putin printre ei, cu ei. Riscul sa se intoarca mai scurti cu un cap e mare, dar vazand asta, restul poate s-ar mai potoli. 






22 aug. 2014

Despre animale politice. Perfectionarea stilului.

Dintre bocitoarele de ultima ora ale lui Basescu, Dan Tapalaga exprima totusi cel mai clar, limpede, articulat ce s-a intamplat cu Traian Basescu. In articolul "L-a invins sau l-a salvat pe Traian Basescu?" acesta scrie: 

"Cu tot jocul sau sofisticat, devine tot mai limpede ca Traian Basescu lucreaza azi pentru Victor Ponta, oricate eforturi face sa mimeze conflictul cu noua nomenclatura. Jocul a inceput mai demult, dar l-a acoperit mereu cu destula abilitate. Am destui martori carora le-am spus in urma ca doi-trei ani ca Traian Basescu si-a ales delfinul, urmasul politic, iar acesta nu e nici din PDL, nici din PNL, ci se cheama Ponta. Desi par radical diferiti, sunt facuti din acelasi aluat si actioneaza la fel, adica fara scrupule. Mai cred ca nu este singurul care, in ultimii ani, a mizat pe el. Ponta a inselat mereu doar asteptarile populatiei, nu si pe ale sistemului. 


Pe omul politic Traian Basescu, Elena Udrea l-a ingropat. Ar fi putut lasa in urma sa o mostenire politica mai demna, dar si-a atins limitele in momentul in care a dovedit ca e dispus sa sacrifice o tara pentru un om. Ca politician, lasa in urma sa o rusine. Pe Basescu, in calitatea sa de reprezentant al unei generatii in extinctie, Udrea l-a tarat dupa ea intr-o noua lume, sperand ca astfel se va salva si il va salva. Nu stim daca exista garantii ca vor supravietui amandoi. Spre deosebire de lumea veche, lupii tineri prezinta un grad infinit mai mare  de amoralitate si asta il enerveaza pana si pe Basescu. Lipsa oricaror garantii. Cinismul lui Ponta este chiar mai mare decat al lui."  



Ar mai trebui o completare totusi. Acest cinism al lui Ponta, chiar mai mare decat al lui Basescu, de acord, provine - asa cum de altfel explica si Crin Antonescu intr-un interviu la Realitatea - din admiratia fata de animalul politic Basescu. Ponta nu numai ca a vrut sa il copieze, dar chiar l-a depasit. Sa ne reamintim cum povesteste chiar Ponta primul impact cu mentorul lui, in prima postare pe blog:  


venit la mine de parca eram vechi prieteni, m-a luat direct cu bancuri, a hahait in stilul caracteristic si m- a batut de cateva ori pe spate! In cateva minute mi-a facut confidente, ce tare ii plac baietii tineri si seriosi asa ca mine, ca imi vede un viiitor luminos, bla bla ! Finalul a fost apoteotic – “bai Victore, pacat ca esti insurat, ca am doua fete, hahahaha!” . Recunosc ca am cazut pe spate, am devenit numai zambet si imi amintesc ca pe drumul spre studioul emisiunii ma gandeam ce om misto, deschis, dragut, nu rece (arogant o sa zica carcotasii) si pedant ca seful meu de atunci, cu care aveam o relatie strict profesionala, excelenta dar in niciun caz de glume si bancuri! Mai aveam putin si eram gata sa ma inscriu in fan clubul Basescu si deja ma mustra constiinta ca am scris de toate matrapazlacurile lui de la Primarie – un om asa simpatic nu avea cum sa faca toate relele scrise de mine acolo, probabil ca am fost prea aspru, relateaza Ponta.



Actualul prim-ministru avea insa sa se confrunte cu o surpriza in momentul inceperii emisiunii. Acelasi Traian Basescu, atat de prietenos cu cateva minute in urma, a inceput sa-l atace virulent. 
“Cum a inceput Base? Direct – “Aceasta sluga a lui Nastase, acest tanar ticalos a venit aici sa va spuna numai minciuni si sa-i apere pe coruptii pesedeului!” . Cum, cine, de cine zice? Mai aveam putin si ma uitam sa vad despre cine vorbeste, nu-mi venea sa cred ca zice de mine! Am avut cateva minute de deruta totala, mai aveam putin si ma ridcam umil sa-i amintesc ca sunt ala pe care zicea mai devreme (hahaind, e drept) ca-l vrea de ginere! Mi-am revenit pana la urma si mi-am intrat in haina de procuror prezentand toate faptele si probele!”, scrie Ponta.
Daca il va salva sau ingropa Ponta pe Basescu... habar nu am. Si poate e bine ca Basescu sa ramana inca ceva timp cu nelinistea asta.

Bocitoarele si obsedatii

Mesajele sustinatorilor lui Basescu, "socati" de sustinerea lui Basescu pentru Udrea, mi se par stupide, jenante. Basescu a anuntat din 2005 ca o sprijina si pregateste pe Elena Udrea. Dupa venirea din America, septembrie 2005, povestea ca i-a adus carti de acolo, sa se pregateasca. Deci nu e nicio surpriza ca o sustine. Bocitoarele ori se fac ca au uitat, ori au fost atat de oarbe de dragoste in tot timpul asta, neintelegand ca adevaratul proiect al lui Basescu si ceea ce lasa in urma e "Elena Udrea pentru Romania". 

De asemenea, mi se pare stupida si reducerea la insinuari sexuale a relatiei lui Basescu cu Udrea. Imi pare rau sa ii dezamagesc pe obsedati. Relatia lui Basescu cu Udrea n-are nimic sexual. Ci ii poate asigura, dupa incheierea mandatului, linistea, libertatea, situatia financiara. E relatia cu un sistem corupt, din care si ea si el fac parte. Nu, nu e vorba de vreo "orbire" la Basescu. Ci, din contra, de pragmatism. 

14 iul. 2014

Pentru ca e 14 iulie...

... si pentru ca e an de alegeri prezidentiale, nimic mai potrivit decat un citat din Alexandru Paleologu: 

"E de constatat că, la două secole după Revoluție, spiritul public francez este grav și iremediabil intoxicat de iacobinism și republicanism. Sunt foarte puțini acei oameni lucizi, care sunt considerați ca niște forme aberante; Jean-Francois Revel, un Alain Besancon, un Eugen Ionescu, un Joseph de Maistre, sunt socotiți niște curiozități. Și oamenii de stat de dreapta, azi, la putere în Franța, sunt tot de stânga. Asta este constatarea tristă, dacă vrem să spunem lucrurilor pe nume, acesta este adevărul. Și sunt toți malformați de prejudecata republicană. Este prejudecata cea mai stupidă din câte există. Ideea că republica e bună fiindcă ajunge la putere cel mai capabil, e o prostie. Nu ajunge niciodată cel mai capabil, ci cel mai veleitar. Și ratații profesional. Cazul Havel e o excepție, fiindcă s-a întâmplat acolo să reprezinte el ceva. Și Havel n-a reușit decât pe jumătate. Dar pentru noi, românii, republica înseamnă perpetuul pericol de alunecare către Răsărit, perpetuul pe

ricol de a încăpea pe mâna câte unui semidoct, sau, mai cu seamă, a unui semișlefuit." 

6 iul. 2014

Despre statul de drept in doar cateva cuvinte

"Libertatea prosperă atunci când religia este vibrantă şi se recunoaşte domnia legii în supunere faţă de Dumnezeu." - Ronald Reagan

In atentia politicienilor de dreapta care tind sa transforme "statul de drept" intr-o ideologie, eliminand partea cu "supunerea fata de Dumnezeu".




26 iun. 2014

De la statul de drept la clanul de drept. De drept penal.

Bercea Mondialul, februarie 2011:  "Nu m-a arestat o tara intreaga, m-au arestat fratii mei si mama mea."

Este una dintre afirmatiile esentiale in tot scandalul momentului. Bercea are dreptate. 

Conform sefului SRI, George Maior, clanul Bercea Mondial a facut obiectul a peste 400 de pagini de informari ale Serviciului, incepand cu 2001, documente care au ajuns la presedinţi, premieri, ministri şi organe de urmarire penala, despre activitati infractionale care puteau afecta siguranta nationala. Cu toate acestea, nimeni nu l-a deranjat nici macar o clipa pe Bercea, pana ce acesta nu a facut greseala fatala pentru el de a-si injunghia in 2011 un nepot, gest ce nu mai putea fi acoperit, pentru ca victima era chiar un membru al unei parti a familiei cu care se afla in conflict. 

Afirmatia "Nu m-a arestat o tara intreaga..." contine o sfidare absoluta a oricarei legi si a statului de drept, si e dovada ca o serie de politicieni de toate culorile (de la familia prezidentiala pana la cei din administratia locala), oameni din servicii, din sistemul de justitie si din presa au colaborat perfect - ca un adevarat grup infractional organizat - in protejarea acestui infractor si a clanului de interlopi.  Si nu ma indoiesc ca asa se intampla cu toate clanurile din tara, prea putine deranjate de justitie, si doar atunci cand faptele acestora nu mai pot fi musamalizate. 

"Fereasca Dumnezeu sa inceapa (Bercea - n.r.) sa vorbeasca", spunea procurorul Iacobescu in 2011. Urmarea o stim cu totii. Omul stia prea multe si i s-a luat dosarul. Iacobescu era o vulnerabilitate... Dar nu pentru statul de drept, ci pentru clanul de drept. De drept penal. 

21 iun. 2014

Ce spun procurorii: "Cazul Basescu afecteaza grav intregul sistem judiciar."

Sa lasam pentru cateva clipe toate scenariile politice la o parte. Da, si eu cred ca in declansarea scandalului Mircea Basescu sunt implicate serviciile romanesti si straine, si ca DNA-ul nu s-ar fi miscat de data asta fara un impuls clar, (cel mai probabil venit de afara), dar sa ne concentram asupra a ceea ce spun procurorii. 

Ei, bine, cazul Mircea Basescu e probabil cel mai grav si mai important din ultimii 24 de ani. Asa cum apare scris in rechizitoriu, nu e un simplu caz de coruptie, ci este un atac grav la adresa intregului sistem judiciar din Romania. Si aici nu mai e vorba de declaratii politicianiste. Ci de un proces in toata regula care, probabil, va duce in final la schimbarea raportului de forte pe planul separatiei puterilor in stat si, poate, la un moment dat, la o reala "domnie a legii". 

Dar iata ce spun exact procurorii in documentul trimis instantei care a decis in final arestarea preventiva a lui Mircea Basescu.  

"Trebuie subliniat că, prin modul în care inculpaţii au conceput săvârşirea faptelor, au afectat în mod grav relaţiile sociale referitoare la buna desfăşurare a raporturilor de serviciu în ceea ce priveşte instituţiile din întregul sistem judiciar, de pe toate palierele: Ministerul Public, tribunal, curte de apel, chiar Înalta Curte deCasaţie şi Justiţie, pentru aceasta din urmă pe mai multe planuri (recursul, cererea de strămutare, conform procedurii în vigoare la data faptelor), iar faptele care fac obiectul acestui dosar au aptitudinea de a afecta încrederea în întreg sistemul de justiţie." 

Cu alte cuvinte, anchetatorii arata ca faptele savarsite de Mircea Basescu şi Marian Capatana, dincolo de "gravitatea inerentă unei infracţiuni de corupţie, au un grad de pericol deosebit".  

Atentie! Apropiatii si simpatizantii lui Traian Basescu vor incerca sa devieze aceasta discutie, care este esenta intregului scandal, acoperind totul cu o ceata deasa de scenarii si speculatii. Vor incerca sa apere persoana Traian Basescu si vor uita brusc ca trebuie sa apere in acest caz tocmai sistemul de justitie si statul de drept. Pentru ca, sigur, poate parea absurd cum tocmai din familia celui mai mare aparator al independentei justitiei, exact sistemul de justitie si statul de drept sa fie atacate atat de grav. Si nu, Traian Basescu nu are absolut nici cel mai mic argument in favoarea si apararea sa. Presedintele stia de (cel putin) un an despre gravitatea cazului. Si a tacut. 




7 iun. 2014

Bipartidismul, disparitia partidelor mici, o societate civila mai activa

Bipartidismul e un sistem pe care am incercat sa il evitam in ultmii zece ani, un sistem invechit, la care majoritatea tarilor au renuntat, unele dintre ele extrem de greu. Un sistem caruia in special PNL i s-a opus pana in 2012, iar in ultimii doi ani PDL. 

Astazi, bipolaritatea vietii politice tinde sa se produca inevitabil, cu o viteza care poate ne surprinde, atat prin acceptarea fuziunii de catre partidele mari de dreapta  - PNL si PDL (cel mai probabil sub brandul PNL si apartenenta europeana la PPE) - cat si prin introducerea uninominalului majoritar intr-un tur - un logic pas doi. 

Singurul partid care avea parghii si interesul sa se opuna, UDMR, se pare ca va accepta acest sistem si se va alatura taberei careia de fapt ii apartine, adica cea a popularilor (PNL-PDL). Cum? Vom vedea. 

Sistemul bipolar aduce cu sine un deficit de democratie, produce efecte ireversibile, va duce la disparitia partidelor mici, dar creeaza un plus de stabilitate politica cu tot ce inseamna ea: predictibilitate, previzibilitate, coerenta, adica acea stabilitate ceruta de UE si NATO in aceasta zona de grave confruntari si tensiuni, din coasta Imperiului Raului. Unii spun ca e doar un pretext pentru un control mai riguros, altii ca drumul occidental pe care ne dorim sa il urmam ne impune acest sacrificiu. 

Disparitia in viitorul apropiat a partidelor mici: PMP, FC, PNTCD, NR, va face ca singura alternativa la politica marilor partide sa fie capacitatea societatii civile de a genera alternative politice, proiecte viabile si forta de a le putea impune marilor actori politici. Vom reusi sa facem fata acestei noi provocari? Vom afla... 

2 iun. 2014

"Povestea celor 13 luptători..." - Apel pentru gasirea osemintelor.

Va invit sa cititi pe blogul Despre Demnitate o poveste neterminata: 


"Povestea celor 13 luptători anticomuniști uciși în anul 1950, la Lugoj." 

Si un apel al autorului pe care il redau si eu mai jos:

"Familiile lor au încercat să afle ce s-a întâmplat cu ei vreme de 65 de ani. Au aflat cu multă întârziere că sunt morți. O vreme au crezut că nici nu au ajuns la Timișoara și că ar fi fost uciși pe drum, într-un tren „al morții”. Nu știu nici azi unde sunt îngropați cu exactitate, dar măcar acum au aflat că sunt pe Dealul Viilor. Urmașii lor trăiesc și astăzi cu trauma că nu le pot aprinde o lumânare la căpătâi, ci doar în gând, de Paști și de Sărbătoarea Morților. De-a lungul timpului, mamele lor, soțiile lor, surorile lor, copiii lor au scris oricărei autorități, sâcâind cu durerea lor mută, exprimată în politețea pe care nu o puteau avea, dar pe care o impunea o cerere oficială. Au scris oricărei instituții sau funcții care ar fi putut să le dea cea mai măruntă informație despre ei și prea rar au primit un răspuns, iar de cele mai multe ori când au primit totuși ceva în cutia poștală, a fost vestea că nu se știe mai nimic despre ei. Acum se știe. Aproape totul. Încă nu se știe unde sunt.

Facem un apel către cititorii acestui articol, ca, dacă au cea mai neînsemnată informație asupra locului unde acești oameni își odihnesc oasele dar nu și sufletele, să ne spună și nouă, lăsând un comentariu aici, sau scriind la adresa de mail: despredemnitate@gmail.com.

1 iun. 2014

Adio PNL, fara perdeluta! :)

Blitzkrieg-ul declansat luni dimineata de Johannis, prin demisia surpriza, l-a facut pe Antonescu sa-si piarda pamantul de sub picioare cat ai zice... Crin. Dupa cateva zile de haos, in care multi nici nu au inteles ce i-a pocnit, dupa anuntul candidaturii lui Johannis la sefia PNL, Antonescu a fost scos din joc, totul culminand cu anuntul facut ieri.

"CRIN ANTONESCU a anuntat ca nu mai candidează la alegerile prezidentiale din toamna. De asemenea, Antonescu a precizat ca renunta la interimatul de presedinte al PNL chiar de luni."

PNL-istii s-au reorientat din mers, aplaudandu-l pe Johannis (viitorul presedinte al PNL) si multumindu-i marelui "om de stat" demisionat, cu lacrimi de crocodil, dupa modelul patentat de Basescu "Draga Stolo...". Viata merge mai departe. Un ultim crinist infocat, Anca Radu, promite insa razbunare infioratoare alaturi de tradatul Crin. Amin!



16 mai 2014

Apel IRL

Acest apel este adresat Preşedintelui României, prim-ministrului României, preşedinţilor partidelor politice şi Organizaţiilor Non-Guvernamentale


Creşterea agresivităţii Rusiei este o realitate pe care nu o putem ignora. Această agresivitate se manifestă, astăzi, la frontierele României prin destabilizarea statului ucrainean, inclusiv cu mijloace militare, destabilizare al cărei scop este expansiunea rusească până la gurile Dunării. Dar agresivitatea Rusiei se face simţită şi în România, sau în raport cu România, mai ales în plan diplomatic şi pe zona propagandei. La fel de evidente sunt şi intenţiile Rusiei de a slăbi forţa Statului Român. Rusia vrea un Stat Român dominat de corupţia politico-economică, o economie românească dependentă de resursele energetice rusești şi o opinie publică românească abil manipulată către antiamericanism şi antioccidentalism.
Ca stat membru al NATO, România are, astăzi, garanţii solide că un scenariu de agresiune militară precum cel din Ucraina este imposibil în ţara noastră. Dar nimeni nu ne poate oferi garanții că statul și societatea românească vor fi îndeajuns de puternice pentru a rezista presiunii forțelor interesate în deraierea României de la traseul occidental. Puterea statului român, forța economiei românești și moralul societăţii noastre depind numai de noi.
Este un moment greu pentru România, iar clasa politică are datoria să se ridice la înălțimea responsabilității pe care o are în faţa celor 22 de milioane de români.
Este un moment în care mizele politice meschine trebuie lăsate deoparte și înlocuite cu acțiunea în concordanță cu interesul național: apărarea României euroatlantice, România libertății, a economiei de piață și a statului de drept.
Propunem de aceea, încheierea unui “Pact Național pentru România Euroatlantică” între toți factorii responsabili – președintele țării, prim-ministrul guvernului și partidele politice. Prin acest pact, fiecare dintre părțile semnatare ar urma să se angajeze, în principiu, la acțiune în următoarele sensuri:
1. Afirmarea permanentă și respectarea necondiționată a apartenenței României la familia democrațiilor euroatlantice. Întărirea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.
2. Consolidarea instituțiilor statului de drept, mai ales a instituțiilor anticorupție și a instituțiilor de siguranță națională. Abținerea de la orice declarații şi acţiuni publice de natură să slăbească ori să discrediteze aceste instituții.
3. Izolarea politică a oricăror partide sau formațiuni politice care promovează mesaje sau politici de natură să deturneze România de la parcursul occidental.
4. Asumarea și promovarea cu prioritate maximă a politicilor de natură să asigure independența energetică a României.

ANDREI CHILIMAN,
Președintele Consiliului Consultativ al INIȚIATIVEI ROMÂNIA LIBERALĂ
VLAD MOISESCU,
Președintele Consiliului Director al INIȚIATIVEI ROMÂNIA LIBERALĂ

3 mai 2014

10 mai si 20 mai!

19 apr. 2014

De ascultat...

5 apr. 2014

Marsul regal - fotografii de la Bucuresti

3 apr. 2014

5 aprilie - Marsul regal

22 mar. 2014

Marsul pentru viata! Fotografii

20 mar. 2014

Vin alegerile europarlamentare. Poate cele mai importante alegeri!

26 feb. 2014

Suleyman a invins.. :)

Intr-o tara in care Suleyman Magnificul are audienta mai mare decat Ponta si Antonescu la un loc (si nu e deloc ceva rau pentru starea psihica a romanilor), nu isi va da prea multa lume seama daca PNL e inlocuit de PRL (Partidul Reformator Liberal) in USL, si ca in loc de Antonescu devine Tariceanu candidatul aliantei. Romania, mereu surprinzatoare. Si, trebuie sa recunosc, ingenios modul in care a fost scos Antonescu din carti, pe mana lui.

25 feb. 2014

Trei povesti...

Primul clip este despre povestea incredibila a pianistei in varsta de 110 ani Alice Sommers, cel mai in varsta supravietuitor al Holocaustului. Din pacate a murit acum doua zile. "The Lady in Number 6", un documentar despre viata Alicei Sommers, este nominalizat anul acesta la Oscar. Dumnezeu sa o odihneasca in pace! 



Al doilea clip este despre Dobry Dobrev. Un batran crestin ortodox din Bulgaria, in varsta de 100 de ani, cu o viata impresionanta. Dupa ce si-a pierdut in mare parte auzul in cel de-al doilea razboi mondial, de 10 ani isi petrece timpul pe strazi strangand bani pentru a contribui la refacerea unor manastiri si a-i darui pentru cauze caritabile. Nu a oprit niciun banut pentru el. A daruit echivalentul in leva a 40.000 de euro pentru catedrala Sf. Alexandr Nevski. 



Ai treilea film este despre Medi Wechsler Dinu, 105 ani, "absolventa de Belle Arte, studenta si la matematici si la filosofie, pictorita la Balcic, casatorita cu ziaristul si poetul Gheorghe Dinu (Stephan Roll), singura persoana in viata care i-a avut ca profesori pe Nae Ionescu, Dan Barbilian si Dimitrie Gusti." (sursa

17 feb. 2014

Cate ceva despre vocatia monahala si despre implinirea destinului

S-a vorbit si inca se vorbeste mult zilele acestea de cazul Iuliei, fetita care a fugit la manastire. Dar nu despre ea as vrea sa va scriu acum. S-au spus deja atatea... Ci despre doua cazuri, doar doua, dintre miile de destine implinite ce au urmat calea catre Sfintele Juraminte. E vorba de Maica Dolores Hart, care a cunoscut lumea Hollywood-ului inainte de a intra la manastire, la 24 de ani, care l-a sarutat pe Elvis Presley in filmul "Loving You" si a pasit pe covorul rosu la Premiile Oscar, in 2012. Si despre Fratele Alessandro, incurajat in manastire sa mearga catre o cariera artistica, devenit deja cunoscut in toata lumea anul trecut. Vocatia monahala nu i-a impiedicat nici pe unul, nici pe altul, sa isi urmeze destinul, asa cum l-au visat. Priviti mai jos doi oameni impliniti, fericiti...  



30 ian. 2014

"Vasile Moldoveanu – Un tenor român pe patru continente" - un document exceptional

Maine, vineri, 31 ianuarie 2014, de la ora 18:30, la Opera Nationala din Iasi se lanseaza editia digitala a volumului "Vasile Moldoveanu – Un tenor român pe patru continente". Am citit deja o mare parte din carte. Marturiile tenorului Vasile Moldoveanu, prezentate sub forma interviului pe care il acorda Ioanei Diaconescu, la care se adauga contributia importanta a prietenului nostru Alexandru Patrascu, autorul blogurilor Despre Demnitate si Despre Opera, formeaza un document deosebit de complex, ce descrie si trateaza in primul rand situatia artistilor pe vremea comunismului, relatiile cu ARIA, cu partidul, "libertatile" si "privilegiile" pe care le aveau. Un capitol despre care nu stiu ca pana acum cineva sa il fi studiat si aprofundat. Si ma refer, desigur, la institutii precum IICCMER. Cartea este disponibila oricarui utilizator de internet si este gratuita. Ei i se adauga o pagina updatata pe Wikipedia si cateva "dovezi" audio ale talentului si faimei incontestabile de care s-a bucurat maestrul Vasile Moldoveanu la Metropolitan Opera din New York, in cele peste 100 de spectacole sustinute.

 

20 ian. 2014

Invitatie la dezbatere despre societatea civila si provocarile sale

Clubul Liberal Conservator vă invită marti, 28 ianuarie, la Sala CreArT din Piata Alexandru Lahovari Nr. 7, la o prima dezbatere despre rolul societatii civile.

"În căutarea adevăratei societăți civile. Este o societate civilă autentică una ce nu e racordată la agenda reală a cetăţeanului?" 

De mai bine de 24 de ani întrebuinţăm, de multe ori cu o încredere aproape magică, o expresie: "societatea civilă". În numele acestei "societăţi civile" s-au schimbat legi, s-au modificat Constituţii, au avut loc dezbateri mai mult sau mai puţin publice. În numele "societăţii civile" s-au semnat petiţii şi s-au organizat dezbateri de interes naţional.

Dar este cu adevărat "societate civilă" acea entitate care nu este loială agendei publice? Putem numi legitim ca fiind o "societate civilă" expresia publică a unor interese şi demersuri ideologice ce de multe ori sunt străine de dorinţele, idealurile, credinţele şi simţămintele societăţii româneşti?

 Pornind de la aceste intrebari, propunem o serie de dezbateri despre necesitatea naşterii unei adevărate societăţi civile, care să fie cu adevărat racordată la agenda cetăţeanului şi nu vrăjită de provocări ideologice. Vă invităm să vă alăturaţi nouă şi să participaţi la această primă dezbatere. Temele de discuţie programate:

Societatea civilă si provocările sale

1. Cum deosebim societatea civilă reală de una ideologizată.
2. Relatia societăţii civile cu Statul.

liberalconservator@gmail.com




13 ian. 2014

Apel catre monarhisti si toate organizatiile care sustin restaurarea Monarhiei!




10 ian. 2014

You Movie - aproape de start!

Revin cu promovarea Concursului Național de Film de scurt metraj pentru liceeni You Movie,  despre care vă povesteam înainte de Anul Nou. Se apropie lansarea și există deja câteva testimoniale de la regizori și actori români. Raluca Aprodu, Tudor Istodor, Adrian Titieni, Nicoleta Lefter, Bogdan Dumitrache, Tania Popa, Șerban Pavlu, Ana Ularu, Radu Iacoban, Andi Vasluianu și Florin Zamfirescu sunt primii ambasadori You Movie care invită elevii să fie creativi, să profite de această șansă și să  își descopere talentul în arta filmului.

"Țările foarte dezvoltate au o cinematografie foarte puternică. Cred că am merita-o și noi..." - Florin Zamfirescu

3 ian. 2014

2014. A doua zi. Dezolant.