28 iul. 2009

Lumea pe dos...


M-am intrebat adesea ce ne enerveaza la ei cel mai mult. Initial am crezut ca se aseamana cu idolul lor, si, cum acesta este o personalitate eminamente conflictuala, acest lucru s-a transmis de la el catre ei. Ca s-au molipsit...

Dar, de curand, am citit la Roxana Iordache un pasaj care m-a pus pe ganduri. Cititi AICI. E posibil ca Roxana sa nu-si dea seama ce briliant a pus in text. Sa-i fi scapat expresia din varful penitei, ca o caracterizare oarecare. M-am convins repede ca aceste cuvinte ii definesc pe deplin pe acesti oameni; de la senatori, deputati si ministri pana la bloggeri si simpli sustinatori: “Sustin, fara sa clipeasca, lumea pe dos”

“Uitaţi-vă la propagandiştii portocalii: sunt traşi la indigo. Flaşnete care redau la televiziuni lecţia învăţată papagaliceşte de la serviciul PR. Mutanţi. Cu tupeu incredibil. Susţin fără să clipească lumea pe dos. Că negrul e alb şi albul e negru. Contraatacă fără jenă, acuză diversionist, fără nici un fundament, ca să distragă atenţia de la nemernicia (Băsescului) lor”.

In definitiv cred ca asta ne enerveaza: lumea pe dos. O Romanie pe dos, o tara in care albul este negru si negru este alb. Si ceea ce este astazi alb era ieri negru, iar ce este negru acum poate maine sa devina din nou alb.

Ei ne propun – si asta trebuie tinut minte – o lume pe dos. Pentru asta sunt in stare de orice. Isi tocesc logica, isi contorsioneaza argumentele, induc false paralelisme, vin cu fraze boante si cu justificari de doi lei. Ne bombardeaza in fiecare aparitie televizata, incearca sa ne convinga ca Botosaniul e port la Dunare si ca la Miercurea Ciuc e mai mereu cald.

Construiesc argumentatii, cladesc constructii logice oricat de hilare, si depun un nemaipomenit zel in a le prezenta drept adevaruri. Ca stau sau nu in picioare respectivele ipoteze si concluzii... ei bine, asta n-are nicio importanta. Ei le construiesc oricum.

Unii dintre ei au fost odinioara decenti. Te si miri cum s-au transformat in propagandistii de astazi. Sever Voinescu a fost un ziarist competent. Astazi apare pe sticla si sustine, ca parlamentar PDL, lucruri de nesustinut. Marcel Hoara poate fi un personaj decent. Asta, fireste, doar daca pui televizorul pe Mute. Daca dai insa drumul la sonor si il asculti – chiar daca in timpul asta speli vase sau dezlegi cuvinte incrucisate – o sa te enerveze teribil, asa cum scria deunazi, pe blogul sau, Cristi Sutu. Si exemplele ar putea continua. Nu cum arata, nu cum se imbraca, nu cum gesticuleaza aceste personaje ne enerveaza, ci ceea ce scot pe gura. Ceea ce (ne) propun.

Multi dintre ei sunt intelectuali, asa ca logoreea lor chinuita si argumentele inventate ii fac si mai hilari. Lumea vazuta prin ochii lor seamna cu aceea a lui Frantz Kafka sau, poate mai exact, cu cea din romanul “1984” a lui George Orwell. Oamenii acestia au procedat ca in roman, asa ca au inventat un Minister al Adevarului, pe care-l pastoresc cu grija. Oricat ar fi de nesustinut tezele emise de acest minister, ei le dau glas si le propaga cu voiosie. Adevarul este trunchiat, sunt recunoscute numai faptele ce convin pe moment, apoi intervine denaturarea, comparatia fortata si, de multe ori, atacul la persoana. Pana la urma albul devine negru iar lumea se intoarce pe dos.

Daca tin bine minte, Ministerul Adevarului se ocupa si cu rescrierea istoriei. Manualele erau rescrise in functie de necesitatile momentului, iar ziarele din trecut se retipareau si se arhivau in functie de interesele prezentului. Trecutul era ca o pasta ce se modeleaza la nesfarsit, iar ministerul avea de lucru in permanenta. Asa ca nu ma mai mir ca d-na. Placinta, asa cum semnalam intr-o postare anterioara, a aderat la PD acum 12 ani pentru ca este o capitalista, o persoana de dreapta, si a gasit in acest partid ceva care s-o reprezinte. Istoria se rescrie atat de usor... Si se rescrie fix pe dos!

17 comentarii:

mirko spunea...

cinic bob aka cob huh atata tot!

Pro DOC spunea...

Excelent, Lilick! Si articolul tau si al Roxanei Iordache, asupra caruia iti multumesc ca ne-ai atras atentia. Amandoua aveti dreptate suta la suta: cel mai mult ne enerveaza la ei propaganda mincinoasa, egala aproape cu propaganda ceausista. Ne enerveaza perseverenta "neabatuta" cu care vor sa ne convinga ca albul e negru si viceversa. Discursurile lor bruiaza si manjesc realitatea cu tenacitatea cu care o faceau Ceausescu si intelectualii lui cand incercau sa ne convinga de faptul ca "Geniul Carpatilor" este un al doilea Pericle, iar mizeria in care abia supravietuiam nimic altceva decat "o epoca de aur".

Paratraznetul Fanica spunea...

Intr-adevar aceasta rasturnare a valorilor este ceea ce se incearca prin orice sistem totalitar ca metoda de manipulare a boborului si discreditare a opozantilor sistemului.

Au success la mase pentru ca masele sunt usor manipulabile si neinformate. Astfel o moara stricata de tipul Marcel Hoara poate parea competenta pentru ca da impresia ca detine atat de multe informatii. Convingerea cu care vorbesc niste prostii pedeleii te face sa crezi ca nu pot minti. Daca te-ai uitat la prim planurile cu Ridzi in emsiiunea lui Tanase, era destinsa, privirea cristalina, zambareata, parea ca si ea credea ce spunea. Reminiscentele speciei Homo Sovieticus de care cred ca vorbeste Roxana Iordache se regasesc din plin in tineretul PDL, mai ales Ridzi care care este de neclintit: e obedienta si isi accepta soarta (se sacrifica pt partid) fara sa o puna la indoiala, evita sa isi asume responsabilitatea pentru esecul ei (precum Boc nu vrea sa-si asume responsabilitatea pt dezastrul economic pt care a plusat din plin cu Guvernul lui incompetent), a aspirat sa poata fura si ea din cascavalul numit "bani publici" etc.

Spre deosebire de Homo Sovieticus original, aceasta specie de "Neo- homo sovieticus" este in plus mai smechera, mai plimbata pe afara, cu un apetit pentru lux si dat in stamba net superior parintilor lor.

Draghi spunea...

Sunt mai multe paralele cu lumea orwelliana... Gandeste-te la "momentul urii" la televizor... De fapt sunt multe alte lucruri care denota o inspiratie malefica. Cel care imi sare mie in ochi cel mai tare e incapacitatea de a crea sau a construi si dorintza permanenta de a demola, de a distruge.

Traian Breazu spunea...

Bine zis Lilick, bine a zis si Dna Iordache. Si pe mine ma enerveaza la culme acesti propagandisti de 2 lei. Iau de prosti nu doar interlocutorii, insulta inteligenta unei tari intregi. N-au nici o problema sa sustina azi ca 2+2 fac 5 iar maine se jura ca toata viata au spus ca 2+2 fac 3.

Ai dreptate Lilick, parca sunt scosi din Orwell, dar cu un amestec puternic de Caragiale. Farfuridi si Branzovenescu in carne si oase. De iar pute vedea Caragiale... Pana si numele unora, Boureanu, Placinta, William Branza (Branza: "un ateu care nu are nici un Dumnezeu e un om periculos" :-)). Daca nu ar fi trist ar fi foarte distractiv. Asta e deputatul de diaspora, ales uninominal.

Sunt atatea exemple pentru cum au incercat acesti propagandisti sa faca din alb negru, sa se succeasca cu 180 de grade fara pic de rusine. Poate voi enumera mai tarziu cateva, un best off, dar de fapt sunt toate cunoscute. Pacat insa ca aproape nimeni nu-i trage la raspundere pentru ce au zis si au facut in trecut. Ei mereu pornesc de la zero, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

[D][S][N] spunea...

'Lumea pe dos..." zici ? :)
Pe dosul cui ? :D

Matilda spunea...

Mai adevarat nu se poate ! De aceea propunerea dnei Verona se dovedeste inca odata de mare actualitate ! Dar cine s-o puna in practica? n_au niciun interes.

Lucia Verona spunea...

Foarte corect tot ce-ai scris, Lilick, aşa este, ei susţin, cum a zis şi Roxana, "lumea pe dos", şi îngrijorător este că o fac toţi la fel, cu aceleaşi "argumente", pe aceleaşi texte compuse în Modrogan sau cine ştie unde. Un partid de marionete. Sau de rinoceri.

Lilick Auftakt spunea...

@Mirko

Pe ce limba te exprimi? :)

@Pro Doc

O Epoca de aur "anticomunista". O haina intoarsa pe dos pe care ne-o vand de noua, curata, intacta.

@Paratraznetul Fanica

Imi pare rau ca nu gasesc niste filmulete cu Ridzi de cand a inceput ea sa apara mai des la tv. Mi le aduc aminte bine. Poza in fecioara pura, democrata, cinstita... Ti se face scarba.

@Draghi

Dorinta permanent de a demola. Asta explica simplu. Noi vre sa facem dar ceilalti nu vor. Si prostii ii si cred. E adevarat, cu mult mai putini azi.

@Traian Breazu

Ar fi foarte interesant sa enumeram... Te astept oricand vrei sa scrii ceva, ca de obicei.

@DSN

Nu e clar ca al nostru? :)

@Matilda

Niciunul. Sigur.

@Lucia Verona

Ma sperie aceasta lipsa de imaginatie a lor. Niciunul nu iese din rand cu nimic. De parca ar vrea cu orice pret sa-i lase lui Basescu pasul in fata. De fapt cred ca asta si vor.

Anonim spunea...

Se intrevad totusi si note de optimism in materialul tau. De unde le scoti pe taraba?

In lumea asta pe dos ne putem numi lilieci? Ne orienteaza si pe noi cineva?

Lilick Auftakt spunea...

@Paul

Notele de optimism vin probabil din faptul ca din ce in ce mai putini incearca sa construiasca aceasta lume pe dos. :)
In lumea lor noi suntem lilieci, da... Si sunt mirati de invazie. :)

Jpost.ID spunea...

Stateau trei lilieci atîrnati pe-o sîrma. La un moment dat, unul se întoarce brusc, cu capul în sus.
- Sa vezi ca asta iar a lesinat, îsi spun ceilalti doi, ramasi treji.

Lulutza spunea...

Parca un alt jurnalist, dar roman, acredita ideea ca "prima doamna" ar fi economist... :) Oare articolul ala din Paris Match nu o fi fost platit cu ceva bani de la Ministerul Turismului? Prea a aparut imediat dupa ce Nutzi a "promovat turismul" prin Champs Elisees...

Lulutza spunea...

Tot in "Lumea pe dos" se incadreaza si "Universitatea Bondrea"

Precizez ca am avut neplacerea imensa sa-l cunosc personal pe individul asta sinistru, pe vremea cind era sef de cadre la Ministerul Invatamintului. Era de o prostie atit de agresiva, incit cred ca era membru PD-l inca de pe atunci. Parca asta i-a "scolit" intru agresivitate "lucrativa" si manipulatorie pe toti membrii PD-l de azi ce se perinda pe ecranele televizoarelor noastre...

Auzi timpenie! Fabrica de diplome pe puncte "Spiru Haret" - comparata cu Harvard! Numai un PD-l-ist sadea putea face asemenea comparatie cretina!

Anonim spunea...

Deci ma intelegi ca imi ies din toate cele ale mele cand ii aud pe unii spunand ca negrul e alb si ca nu e criza e doar crestere economica negativa iar ploaia e furtuna.

codeus spunea...

ataen' Lilick :)

tony spunea...

"Coaliţia PDL-PSD a murit, cadavrul mutantului politic zace descompus pe masa de şedinţe din Palatul Victoria" spune un jurnalist portocaliu.Marcel Hoara e convins ca acest cadavru se lupta din greu cu criza economica si mai are putin si o invinge!