21 oct. 2009

Parlamentul - organul reprezentativ SUPREM al poporului roman


"Aflu de pe fluxurile agenţiilor că mâine e proiectat la Parlament un vot de susţinere a lui Johannis. Daca liderii politici împing Parlamentul pe o asemenea cale, vom avea de-a face nu doar cu o sfidare a Preşedintelui, ci şi cu o încălcare foarte gravă a Constituţiei."

Acesta este un citat de pe blogul lui Cristian Preda. Vorbeste despre sfidarea presedintelui de catre Parlament. Eu scrisesem de cateva ori despre faptul ca Presedintele sfideaza Parlamentul, majoritatea parlamentara. Dar sa vedem cine are dreptate.

Daca ar citi putin mai atent Constitutia, domnul Preda ar observa ceea ce si un copil observa, ca, in Romania, Parlamentul e superior Institutiei Presedintelui. In primul rand sa ne uitam la ordinea in care Institutiile Statului sunt prezentate in Constitutie (primul fiind Parlamentul), apoi sa vedem articolele din care reiese ca Parlamentul e superior Presedintelui :


ARTICOLUL 61
(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.

ARTICOLUL 80
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.


Booon! Acum sa explicam atat domnului Preda, cat si celorlalti portocalii care incearca zilele astea sa tricoteze pe marginea acestei evidente, ce inseamna SUPREM. Sa o luam incepand cu DEX-ul, ca la gradinita:
suprem - SUPRÉM, -Ă, supremi, -e, adj. Care există în cel mai înalt grad, care este cel mai bun, cel mai mare; mai presus de toate.


Ei, deci suprem inseamna "mai presus de toate", da? Si acum cine sfideaza pe cine? Presedintele o Institutie "mai presus de toate", cu alesi uninominal, sau invers ? Mai bine domnul Preda si restul portocaliilor ar recunoaste, sincer, ceea ce azi fostul premier Tariceanu spunea in discursul sau din Parlament : si anume ca ei isi doresc un Presedinte maaare si un Parlament mititel, mititel de tot, cam cum e pe la fratiorul Putin. Mititel si foarte portocaliu.

20 de comentarii:

Draghi spunea...

Io cred ca incet incet isi dau seama si portocaliii cum sta treaba. De ex. ieri, Nutzi, cred ca a fost foarte surprinsa sa constate ca "organul suprem" nu era acela pe care il stia ea. Si asta cred ca i-a lasat un gust foarte amar pe cerul gurii... :D

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi


Cu Nutzi e clar. Dar ca si altii se dedau la a gusta alt "organ suprem" e grav. :))

Lucian spunea...

d-l preda s-a dilit la cap de o buna perioada de timp, poate sa se ia frumos de mana cu alde lazaroiu, voinescu, tru, it morar, patrasconiu, etc. si sa ne scuteasca de magariile astea, care nici macar nu sunt subtile

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian

Nici eu nu inteleg cum un parlamentar ca el (chiar euro) nu sustine Parlamentul - garantul democratiei, ci un personaj funest ca TB.

Lulutza spunea...

Dl. Cristian Preda este membru PD-l, iar un membru PD-l care indrazneste sa-l contrazica pe comandantul lor suprem devine imediat un fost membru PD-l. Iar dupa cite a facut supremul pentru PD(l) in primul mandat - 30% in loc de maximum 10% in 2004, functii grase pentru Eba, Nutzy, 'telectuali obedienti, borduristi & buldogi & gunoieri & croitori "placintari" - ar fi un gest de tradare sa-l contrazici pe cel care "are intotdeauna dreptate"!

La mintea si "bunul-simt" al astora, toti cei care nu se lasa racolati, fuzionati, absorbiti la "partidul oranjgutan" sint tradatori ai tarisoarei, nepatrioti, lichele etc etc etc...

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Da, asa e. Dar nu-mi vine sa cred ca e mai slugarnic decat un portar de hotel.

Lulutza spunea...

@Lilick - poate asteapta bacsisurile, ca nu-i ajung banii din salariu! "Famelie mare, renumeratie mica"... :D

Dan Stoica spunea...

Am citit un comentariu care rezuma mai bine situatia actuala decat prezentarea solemn-plicticoasa pe care o faci ( stiu ca nu-ti place Bleen, fiindca vinde porti metalice :D, spre deosebire de liberalii de vita veche care comercializeaza benzina, mobila ): "Parlamentul desemnează prim miniştri, de ce Preşedintele n-ar adopta legi?". Crezi sincer ca (in viitorul previzibil, trei ani sa zicem) Iohannis o sa fie PM? Bun, este hotarat sa se lase folosit drept berbece electoral, treaba lui. Insa voi, ca liberali, ar trebui sa rememorati (imi pare rau ca revin) situatia de la sfarsitul lui 2004: majoritate parlamentara constituita, A. Nastase si Lae Vacaroiu presedintii camerelor, nu mai lipsea decat desemnarea candidatului la functia de prim ministru din partea aliantei PSD+PC+UDMR. Dar matrozu' a spus altfel ("o sa vedeti ca or sa-si schimbe pozitia" - UDMR si apoi PC). Si asa a ajuns BallaDUR tau PM (NU AVEA MAJORITATE CONSTITUITA LA NOMINALIZARE)! Chiar credeai ca va aplica metode diferite?
PS Cand sesizeaza alianta (coalitia) voastra Curtea Constitutionala si de ce nu a facut-o pana acum? Pui pariu ca nici nu o vor face (curand)?
@Lulutza Ultima oara cand am verificat (de curand) Marius Oprea era tot director la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România. Asta dupa ce a fost numit de Cioflinceanu si a scris cartea despre pirat (iti poate spune Lilick care). Un raspuns scurt si concret la multe vorbe.

Lilick Auftakt spunea...

@Dan Stoica

Nu il citesc pe Bleen, nu neaparat pentru ca e un vanzator de usi, ci pentru ca scrie niste povestiri pe care nu le gust. Mie imi plac mai mult articolele aplicate, cu citate, dovezi, surse exacte. Am o fire indreptata mai mult catre analiza. Intre a scrie o povestioara de un gust indoielnic si a posta un text care aduce in primplan date concrete, prefer textul cu date concrete.
Deci baiatul nu scrie pe gustul meu in primul rand.
Uite, pe Preda il citesc. Mai sunt si altii, tot portocalii, pe care ii citesc. Ieri mi se reprosa ca am in blogrol VoxPublica... Dar Bleen ar putea doar sa concureze pe un post la Urzica din punctul meu de vedere. Sper ca ne-am lamurit.
La mine poate ca e solemn plicticos dar corect, nu cred ca poti sa spui nu, la el e din puctul meu de vedere... de gradinita.

Cu "Balladur" gresesti profund, si te rog sa consulti presa vremii: Basescu nu l-a pus pe Tariceanu premier pana ce nu s-a convins ca are o majoritate in Parlament. PUR s-a alaturat Aliantei DA exact in timpul consultarilor de la Palatul Cotroceni. Atunci Basescu l-a acceptat cu bratele deschise pe Voiculescu.

Orice ar face Basescu si oricat s-ar chinui acum, chiar si dupa alegeri anticipate nu poate decat sa amane o solutie. Cred ca realizezi asta, nu?

Dan Stoica spunea...

Cu sau fara matroz la conducere, dupa 6 decembrie va fi o cu totul alta situatie politica. Cu sau fara voia coalitiei 65% (sau Grivco, cum vrea fiecare) Iohannis nu va fi PM (stii si tu asta!). Iar aceasta alianta nu va supravietui in forma actuala. Iti trebuie doar luciditate ca sa vezi ca este determinata doar de conjunctura si de interesul extrem de limitat (in timp) de al infrange pe tiran!. Insa sa se stranga 4-5-6 sefi de partide ca sa-l infranga pe unul nu face o foarte buna impresie alegatorilor...
PS Imi aduc aminte (usor amuzat) ca imi raspundea-i (la o opinie pe care a argumentat-o C. Preda - nimeni nu poate castiga prezidentialele din primul tur) ca nu te intereseaza ce spune sluga marinerului...

Lilick Auftakt spunea...

@Dan

Ba am considerat de ceva vreme, si am si scris aici, ca trebuie sa fim chiar foarte atenti ce scriu cateva persoane, printre care si Preda.

Coalitii de conjunctura sunt toate. Doar nu crezi ca exista vreo coalitie
perena. Doamne fereste. Dar Johannis va fi premier, pentru ca in ciuda faptului ca Basescu mizeaza pe o distrugere a coalitiei, in timp, el e liantul anti-basescu, adica al celor 70 % care nu il mai vor la Cotroceni.

Dan Stoica spunea...

Scuze: raspundeai

Crăciun Florin spunea...

Rautacioasa. Asta esti. O mica rautacioasa. O sa primesti vizita lui Cristian si o sa iti atraga atentia, in mod ferm, academic, ca spui lucruri cu rautate. Chiar daca sunt perfect adevarate.

Vad ca ai vizite portocalii. Prietenul nostru comun, Niku_elektricu, are o postare de nemultumit pe actuala situatie. Este foarte dezorientat. Vad ca si vizitatorul tau, Dan Stoica, este nesigur. Inteleg ca fara argumente prefera sa duca mai departe lizincile politicianiste ale deontologilor din Modrogan.

Mi-a placut postarea ta.

Lilick Auftakt spunea...

@Dan

In ceea ce ai dreptate, desi nu te-ai referit exact, e ca in 2004 nu a fost o coalitie inregistrata la Tribunal asa cum vrea acum Basescu.


@Florin

Ei, eu sper sa nu ma mai viziteze, pt. ca la el pe blog ii tot pun intrebari, sau ii atrag atentia ca sustine prostiile lui Basescu, si nu ma baga in seama.

hendrix spunea...

Fara indoiala ca Parlamentul este cea mai importanta institutie, esenta democratiei! Fara indoiala ca nu Parlamentul sfideaza presedentia, ci tocmai ba-secu SFIDEAZA pe fata Parlamentul, prin faptul ca sfideaza Constitutia. A sfidat-o joia trecuta cand l-a desemnat pe croitor, in pofida unei majoritati de 65%. A sfidat-o si azi, dupa ce Parlamentul a reconfirmat, cu o majoritate de 256 de voturi, sprijinul pentru Johannis.
Din pacate, el nu va putea fi OBLIGAT sa-l desemneze pe Johannis premier. Doar daca CC il va OBLIGA! Chiar nu inteleg de ce n-au facut acest lucru pana acum. Inclin sa cred ca totul nu este decat un joc politic. Propunerea lui Johannis il pune in dificultate pe ba-secu, care astfel intretine o criza politica creata chiar de el. Actiunea de azi din Parlament este doar de imagine, care sa puna in evidenta abuzul basescian. Lumea se pare ca a inteles lucrurile in mod corect, sondajul Insomar de ieri dandu-l pe ba-secu prima data sub 30%, prima data pe locul doi! Refuzul de a-l desemna pe Johannis il va afecta profund, fiind pusa sub semnul intrebarii chiar accederea lui ba-secu in turul doi, in ciuda optimismului crispat de la ora 14, de la BEC. Ranjetul fortat al lui draga stolo spunea totul despre moralul efigiei sistemului securisto-comunist. Gustul amar al infrangerii au inceput deja sa-l simta!

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Poate sa fie doar un joc politic deocamdata. Dar e un joc pe care Basescu il joaca perdant.

O sa pun in curand o postare noua, sper ca si pe gustul lui Dan. :)

Petrisor spunea...

Io cred că Traian Băsescu e chiar prost. Îmreună cu liota lui portocalie. Ăştia dau dovada de multă-multă prostie şi incapacitate. Io mai cred că pă-ştia trebuie să-i izolam cu forta ca altfel rîia greu se duce.

Lilick Auftakt spunea...

@Petrisor

Imi pare rau sa te dezamagesc, dar ca ei sunt cateva milioane de romani tocmai buni de prostit.

Liviu spunea...

Pai nu e nimic nou, cel putin ca principiu. Ni se explica si acum ca orice institutie care nu-i cade la picioare lui Basescu incearca de fapt sa dea o lovitura de stat, nu?

Iar coalitia PNL-PSD seamana cu alianta dintre ciobanul muntean si cel vrancean, pasamite ca sa mi-l omoare pe ciobanul dobrogean ot Murfatlar. Tare-i place lui Basescu rolul de victima.

YODA spunea...

Ştii ce-o să fac? O să mă duc la biserică pentru acele cîteva milioane de romani. Poate-poate în al 12-lea ceas, Lilick