30 nov. 2009

Romanii au spus altceva la referendum!

Intotdeauna m-a enervat la Traian Basescu modul in care se extrage dumnealui din problema. Vorbeste despre politicieni ca si cand dansul, in ultimii 20 de ani, ar fi fost apicultor. Clasa politica este corupta, clameaza Basescu, omitand sa spuna ca el este, de fapt, seful suprem al acestei clase.

Ei bine, iata ca romanii nu sunt chiar atat de prosti. Iar dovada acestei stari de fapt este recentul referendum, atat de mult laudat de presedintele Basescu. Demagog perfect, Basescu se impauneaza cu reusita validarii referendumului dar, in aceeasi masura, se lauda si cu rezultatele obtinute. Intrucat rezultatele la prezidentiale nu sunt chiar asa de bune – ce mare branza sa-l devansezi pe Mircea Geoana cu un procent!? – Basescu isi trage referendumul pe turta sa. In definitiv, cu ce altceva ar putea sa se laude?

Vad ca toata lumea l-a lasat pe Basescu sa-si asume referendumul ca pe un succes, asa ca ma vad nevoita sa revin asupra temei. La prima intrebare, referitoare la monocameralism, cetatenii s-au declarat de acord in proportie de 77% cu propunerea facuta. La a doua intrebare, aceea privitoare la reducerea numarului de alesi, cetatenii s-au delarat de acord intr-o proportie chiar mai mare – 88%. Cum ambele intrebari veneau de la Traian Basescu, ar fi trebuit ca acesta sa obtina la alegerile prezidentiale cam acelasi procentaj, adica minim 77%. Ar fi trebuit sa castige detasat, din primul tur. Numai ca n-a fost deloc asa.

Romanii au spus altceva. Au spus ca sunt de acord cu reformarea clasei politice romanesti in ansamblul sau. Insa au mai spus ceva: ca nu sunt de acord ca Traian Basescu sa faca pe mironosita si sa se extraga, cu de la sine putere, din clasa din care face parte. Diferenta dintre procentaje este enorma. Intre 88% si 32% sunt nu mai putin de 56 de procente lipsa. Cu procentele respective, Basescu ar fi putut sa-si zdrobeasca adversarii. Unde sunt respectivele voturi? De ce nu se afla in tolba Marelui Reformator?

Eu zic sa nu-l mai lasam pe Basescu sa se impauneze cu succese care nu-i apartin. Pentru Traian Basescu referendumul din 22 noiembrie este un mare esec! Si el ilustreaza faptul ca electoratul roman stie cu exactitate unde sa-l plaseze pe actualul presedinte. Romanii i-au transmis intr-un mod foarte inteligent lui Traian Basescu ca s-au saturat de demagogia sa. Da, dorim reformarea clasei politice - au spus electorii - dar tu, Traian Basescu, trebuie sa fii primul reformat. Duminica, probabil, electoratul isi va definitiva aceasta optiune.

11 comentarii:

Anonim spunea...

"Tara arde si baba se piaptana!"
http://www.newyorker.com/online/photocontests/cartoonkit_desertisland/entry500549078?nextId=500549047

Lilick Auftakt spunea...

Merci @Baby

Ti-am raspuns si la postarea precedenta. :)

Deceneu spunea...

Nu-ti spuneam eu ca electoratul nu-i chiar asa de fraier cum il vad politicienii.

Drama e ca nu au alternativa, ca ii considera pe toti la fel, si nu sunt departe de adevar.
Politicienii sunt preocupati doar de putere, nu se gandesc la electorat, nu valorifica puterea in interesul cetatenilor.

Daca Basescu punea si a treia intrebare cu ridicarea imunitatii, romanii ar fi votat 95% pentru ridicarea ei, inclusiv a Presedintelui.

barack spunea...

Disperarea lui Basescu este maxima.Echipe de portocalii,la adapostul intunericului,ofera oamenilor mita electorala sub forma de cadouri si BANI.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu

Asa e.

@Barack


De-abia au plecat si de la mine. Le-am trantit usa-n nas. Erau cu pachete.

Anonim spunea...

Tanks@Lilick
Mai am un pic si m-apuc sa zmangalesc si pereti :) sa vezi, atunci!
P.S. Te-am trecut din nou, mai pe romaneste, la blogroll; sper sa nu te superi :)

Matilda spunea...

Exact ! Romanii au votat la referendum în acest procent, şi pentru că Băsescu a blamat cu obstinaţie clasa politică, omiţînd că el este fructul cel mai putred al acestei clase.

Jenika spunea...

Curat castigator ar spune un ironoc madam.....
Insa nu cred ca il atinge pe el o ironie asa fina si suava.....
:)

Anonim spunea...

La Mulţi Ani, Româncuţă de Ispravă ! La Mulţi Ani, România !
Doamne, ocroteşte-i pe români şi ne scapă de şacali !
http://www.youtube.com/watch?v=sEObN90aIU4

Lilick Auftakt spunea...

La multi ani, voua, tuturor. :)Va imbratisez cu drag! :) Vom invinge!

Anonim spunea...

As adauga si eu ceva.

Aici aveti un exemplu de tip de vot la referendum.

Este vorba de secventa de la minutul 20:20 pana la 22:45 - cum s-a votat la referendum in Ganeasa.

Nu are rost sa argumentez mai mult decat ceea ce reiese din reportaj. Dar asta sa insemne "romanii au ales"?

Cu tot respectul pentru ceilalti si pentru principiile democratiei, dar asta nu inseamna "a alege". Este mai aproape de un gest inconstient, automat si repetitiv...