30 dec. 2009

In numele Poporului Suveran

“Poporul a decis”. “Poporul a vorbit”. Auzim din ce in ce mai des in ultimii ani aceste expresii, mergand pana la una extrema: "Poporul are intotdeauna dreptate". Totul in numele democratiei, unde, nu-i asa, poporul e suveran.

L-am vazut mai nou pe Traian Basescu guvernand, in direct, la OTV, alaturi de popor, cu poporul, langa popor. De altfel OTV e supranumita "Televiziunea poporului". Era firesc ca aici sa se lipeasca Alesul Poporului. L-am vazut concediind profesori (pensionari si suplinitori), condamnand sindicatele, vorbind despre numiri de ministri, despre legi, despre scumpiri.

Ba i s-a cerut chiar si o gratiere in direct. A generalului Stanculescu. Singurul motiv pentru care Alesul nu a facut acea gratiere fiind faptul ca, cel in numele caruia se cerea clementa, daduse ordin de deschidere a focului tocmai impotriva… poporului. Altfel vedeam si o gratiere in direct.

Da, stiam ca Traian Basescu guverneaza. Dar ca o face in direct, la tv, e o noutate. Nici macar Ceausescu nu guverna in direct, de fata cu poporul. Ci prin celebrele tele-conferinte cu prim-secretarii de partid, care se faceau, totusi, in spatele unor usi inchise. Acum poporul e martor, pentru ca trebuie sa aiba senzatia ca participa activ la tot ce se intampla, la toate deciziile care se iau. Poporul e SUVERANUL.

Pe vremea "Absolutismului" Regele intruchipa suveranitatea. Pe care nu o impartea cu nimeni. Limite ii erau doar Dumnezeu si natura. Intre aceste doua extreme avea o libertate absoluta de a decide. "Statul sunt eu" e expresia care evoca cel mai bine ceea ce au reprezentat Monarhiile absolute in istorie.

Azi tindem spre extrema cealalta. Spre un soi de democratie "absoluta", unde poporul, in fapt o masa fara personalitate, in numele democratiei, dicteaza. Iar el, Alesul, se supune doar Vointei Poporului. Vrea Poporul mai putini parlamentari? Se face. Vrea o alta Constitutie? Vrea "reforma "? Tot ce doreste poporul se indeplineste. "Poporul nostru, Stapanul nostru", pare a zice Alesul. Astazi, prin referendum la urne. Maine, prin vot electronic, cu un simplu click. Alesul pare a-si scoate palaria si a-si pleca pana la pamant capul in fata poporului, cum plebea facea odinioara in fata monarhului, atunci cand acesta isi exprima o dorinta.

Bineinteles ca orice om inteligent intelege ca poporul nu poate avea acest gen de putere. Ca totul e fals. Ca suntem in fata unui pericol imens. Ca masele, cu cat sunt mai largi, cu atat sunt mai usor de manipulat. Si, pentru a intelege mai exact, o sa il citez pe Lucian Boia din "Mitul democratiei", o carte extraordinara, pe care v-o recomand. Iata cum explica cunoscutul istoric ce este de fapt aceasta "suveranitate" a poporului:

"Suveranitatea poporului e un principiu abstract, ceva ce nu există în sine. Poate fi invocată în toate sensurile, în bine sau în rău. Dacă interesul suprem al naţiunii o cere, nu există sacrificiu prea mare. Teroarea bolşevică s-a exercitat în numele poporului. Fascismul şi nazismul au invocat la rîndul lor poporul. Iar războaiele „democratice", care timp de două secole au însîngerat lumea (incomparabil mai ucigaşe decît războaiele „aristocratice" de altădată), şi-au aflat justificarea în acelaşi principiu înalt, deşi ne-am putea îndoi că popoarele, sau măcar o majoritate de bărbaţi şi femei, ar fi dorit vreodată asemenea masacre."

Si o sa inchei tot cu un citat din cartea lui Boia, referitor la referendum. Cu promisiunea ca in 2010 o sa incerc sa abordez mai des astfel de teme:

« ( ...)democraţia nu înseamnă exclusiv „vot" ci şi, şi chiar mai ales, dezbatere. Marea problemă este de a apropia punctele de vedere şi nu de a le bloca definitiv la polii opuşi ai lui „da" şi „nu". Politica e mai presus de orice arta negocierii şi a compromisului. De altfel, filozofia referendumului dispreţuieşte minoritatea. Cu 51 procente din voturi se poate cîstiga totul; şi se pierde totul cu 49 procente! Este în joc şi problema competenţei. Uşor de zis că fiecare decizie trebuie să aparţină poporului, întrebarea e dacă poporul are suficientă competenţă pentru a se pronunţa asupra celui mai mic detaliu? De fapt însă, discutăm de dragul discuţiei. Dintotdeauna guvernanţii au guvernat şi nu poporul. »

23 de comentarii:

Liviu spunea...

Postarea dvs. abordeaza o tema extrem de vasta si de substanta si ar fi multe de comentat.

Ma limitez sa constat ca avem de-acum un Chavez dambovitean nu doar in spirit, ci si in forma. Deocamdata aparitiile la OTV se anunta a fi lunare - dar de ce nu si mai des, daca o va cere "poporul"?

Eu zic macar sa fim consecventi si sa desfiintam Ministerul Educatiei, al carui conducator - facand de altfel o figura jenanta - ne-a explicat mult mai putin convingator ce anume masuri au sa se ia. La OTV cel mai iubit fiu al poporului a aratat ce si cum in termeni mai fermi, la ce bun atatea ministere?

Oare lumea chiar nu vede incotro ne indreptam?

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Exact asta observasem si eu. Basescu a spus ieri mult mai simplu si clar si.. pe intelesul poporului, ce concedieri se fac, iar azi blegul ala de Funeriu mai mult a incurcat treaba. Cred ca ii va da curand un sut in fund de nu se vede. Plus ca Funeriu a mai introdus in discutie si sindicatele, dupa ce ieri, presedintele, spusese clar ca ele, impreuna cu clasa politica, mai mult rau au facut educatiei.

Da, cred ca va fi nevoie sa se arate mai des la OTV. Cred ca vom auzi cum diversi cetateni ii cer sa intervina in diverse probleme, iar Alesul va transa situatiile in direct. Cu siguranta va semna numiri si demiteri alaturi de DD. Iar poporul, deh, poporul, va trebui sa isi dea cu parerea pe orice problema de stat, la telefon sau pe internet, asa cum mai ieri se exprima pe tema de interes national: "daca a facut pipi Cioacă intre Bran si Brasov."

Serios vorbind.. nu. Lumea nu vede. Am vazut pe bloguri lucruri care m-au cutremurat.

Daniel Mălăelea spunea...

Basescu poate fi Ludovic al XV-lea de Bourbon care spunea ,,Dupa mine, potopul''. Nu poate fi in niciun caz ,,Regele Soare''(Ludovic al XIV-lea). Ma bucur ca faci referire la minunatul nostru profesor Lucian Boia.

Lilick Auftakt spunea...

@Daniel

Haha! Da, sigur: "Dupa mine potopul".
Da, si eu ma bucur cand pot sa citez din scrieri ale unor oameni ca Lucian Boia. :)

Anonim spunea...

Dan

Stimata domana(domnisoara)

Textul dvs - corect din punct de vedere al acuratetii - are totusi un mare defect. Nu surprinde esentialul. De altfel, nu va suspectez de rea credinta, ci de lacune de informare, poate si din cauza ca nu sunteti o telespectatoare fidela a OTV ci preferati cine stie ce alte posturi, de tipul Discovery.
Deci ce v-a scapat dumneavoastra. Un lucru extrem de simplu. Domnul presedinte Traian Basescu a intrat in sfarsit in panoplia celebritatilor gen Elodia, Magda Ciumac s.a.
Domnul presedinte Traian Basescu si-a gasit in sfarsit locul. El este in acelsi timp si Elodia si Magda, si Tolea si, si...

Anonim spunea...

Dan

PS
Radem glumim, dar telespectatorii OTV reprezinta baza electoratului lui Traian Basescu.

PS2
Sper ca serialul "Basescu" sa nu fie mai lung decat Elodia

PS3
Putem sa ne amagim ca vom asista si la o arestare in direct a presonajului principal din acest nou serial (hai ca iara nu mai pot fi serios)!!!

Anonim spunea...

Dan

Un calduros La Multi Ani ! proprietarei blogului si cititorilor fideli

Lilick Auftakt spunea...

@Dan,

Multumesc mult. Culmea e ca ieri, in timp ce era emisiunea, mi-au scris niste persoane sa ma uit la OTV (ma uitam deja) despre care as fi bagat mana in foc ca nici nu stiu ca exista un asemenea post, sau, oricum, ca nu stiu pe unde e programat pe telecomanda. Culmea e ca dobitocul m-a facut la un moment dat sa si rad. Bine, nu stiu daca radeam de ce spune, de el, de DD, de comicul situatiei (care de fapt e tragica). Cert e ca daca eu radeam, probabil fanii se tavaleau pe jos. Bineinteles ca pana la urma totul m-a enervat la culme. Altii nu au rezistat pana la final.
Da, ma astept sa-si insceneze si o rapire. Si poporul sa-l caute. Sa vina Mame Omizi... In timpul asta o sa se instaleze Elena la Cotroceni. Care Elena? Nu conteaza. El o sa reapara inaintea celui de-al treilea mandat, cand poporul, istovit de atata cautat, il va vota in procent de 80%.

Lilick Auftakt spunea...

La multi ani si tie! Merci de urari! :)

Liviu spunea...

@ Lilick

Eu, unul, nu mai suport sa-l vad de ceva vreme.

Vad pe la stiri 'highlights' din aparitiile lui, mai citesc despre ispravile pe care le face, dar sa stau sa-l urmaresc ca atare, timp indelungat, mai ales in parangheliile traditionale de la B1TV sau OTV, nu mai rezist.

Poate-s mai slab de inger si ar trebui sa ma fortific, nu de alta, dar ne asteapta (inca) 5 ani de aparitii televizate glorioase. E posibil ca ce vedem acum sa fie o palida prefigurare e vremurilor care vin.

Florin Matei spunea...

Vai, OTV aia e ,,televiziunea poporului''? Păi, înseamnă că eu nu fac parte din popor, pentru că habar n-am unde e - dacă e! - în grila de programe.
Atâta ştiu despre OTV, că un anume tip a vrut să-l vâre, odată, pe realizator într-un tomberon. Tomberonul ăla, dacă o mai fi păstrat pe undeva, pe-acolo, poate face oficiul, într-un viitor - sper, nu prea îndepărtat - de ,,ladă de gunoi a istoriei''.
Cât despre asemănarea Realesului cu Chavez, Lukaşenko, Ludovic al XV-lea sau al XIV-lea, să fim serioşi! Sunt asemănări generoase. De Pol Pot aţi auzit?

La mulţi ani, Lilick! Sper să ţii steagul sus şi în 2010, şi să ai aceeaşi combativitate, aceeaşi vivacitate şi aceleaşi principii! (Eu nu mă îndoiesc de asta!)

Vania spunea...

La mulţi ani, în numele poporului suveran!...

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Cu multa lamaie o sa reusim sa urmarim ce se mai intampla. :)


@Florin Matei

Hahaha! Ai niste comentarii mortale.

La multi ani, multa sanatate si bucurii.
Da, o sa continuam impreuna: impotriva populismului, a demagogiei, a manipularilor grosolane si a nationalismului gretos. Si pro institutii democratice ale statului, partide democratice, valori si elite autentice, principii solide. :) Sper sa reusim. :)

@Vania

Sa-mi trimita poporul suveran si o felicitare. :))

Traian Breazu spunea...

Uite Lilick, iti trimit eu o felicitare in numele poporului suveran:-)

http://1.bp.blogspot.com/_yTsYnvXhFh8/SKVz0O3dQuI/AAAAAAAAAb4/NQaqJ6iqiP0/S269/award2.png

Pe bune, propun blogul lui Lilick pentru premiul "cel mai bun blog al anului 2009", cine mai e de aceasi parere?

La Multi Ani Lilick! Toate cele bune in 2010, si sa ai un blog la fel de fain, si mai citit, si mai indragit!

Anonim spunea...

La multi ani si un 2010 mai linistit si mai bun ca anul asta. Si ne-am mai dori sa avem parte de cat mai putina demagogie si prostie, intr-un cuvant, fara politica.

Deceneu spunea...

La multi ani!

Si la anul care vine sa invatati ceva de la ilustru profesor, pentru ca anul acesta v-am last corigente.

Mai multe la la Urare pentru Noul An!

Lilick Auftakt spunea...

@Traian Breazu

Hahaha. Ce frumoooos! Multumesc mult pentru felicitare. Si sper ca si in 2010 voi avea parte de ajutorul vostru, de discutiile cu voi. Un an bun si tie, minunat si sa reusim impreuna ceea ce ne dorim.

@Vali

Multumesc din suflet. Dar din pacate nu cred ca vom avea linistea mult dorita nici anul asta. Nu ne vor lasa. Ramane totusi sa speram. Un an excelent, Valive! :)

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu

Merci pentru urari. Am citit si pe blogul tau. Fie ca anul ce vine sa fie unul al dezbaterilor! La multi ani! :)

Anonim spunea...

Cand l-am vazut pe Zeus la zeroTV mi-am adus aminte de mania proletara pe care o aveam pin aprilie uitandu-ma la lista Romaniei pentru PE...

http://atitudini.wordpress.com/2009/04/12/propunerea-romaniei-cirque-du-soleil-la-parlamentul-european/

Se pare ca mai pot aduga ceva pe ea: Basescu. Traian Basescu.

Cand ies din tara cred ca o sa spun ca sunt tingan. Nu roman. De la idieni macar nu sunt pretentii...

Chat Noir spunea...

La mulți ani, Lilick ! Sănătate și numai bucurii !

Lilick Auftakt spunea...

@Atitudini

Nu, te rog. Tiganii l-au votat pe Basescu. Nu vreau sa fii banuit de asa ceva. :))

Am fost pe blog la tine. Mi-a placut. Merci! :))

Numai bucurii si tie, @Chat Noir! La multi ani! :)

beatris spunea...

La Multi Ani 2010 tuturor vizitatorilor acestui blog si in mod special lui Lilick,daca NU va este cu suparare :))

Lilick Auftakt spunea...

@Beatris

Mie nu mi-e cu suparare deloc. Hahahah! Va pup! Un an bun! Sa fiti fericiti!