6 ian. 2011

"Alba ca Zapada", o amenintare 2.0

“Alba ca Zapada” e denumita, in orice dictionar de termeni argotici din lume, cocaina. Drogul alb. O vorba spune ca provoaca epuizare (vezi Sleepy), modificari schizofrenice ale dispozitiei (vezi Happy sau Grumpy), alergii ( Sneezy, desigur) modificari de personalitate (Bashful, Dopey) te trimite la… Doc(tor) si, in cele din urma, te omoara.

Credeti ca Goebbels-ul Cotroceniului, Sebastian Lazaroiu, nu stia amanuntul asta cand a propus pentru «conceptul-cheie al anului 2012, menit sa revolutioneze ordinea sociala si institutionala», numele mortii albe in argou? Sigur ca stia. Cum stiu asta destui colaboratori ai lui din blogosfera sau din presa. Mesajul intre ei insa e clar si simplu: «Le vom lua mintile !» Epuizati-i prin diversiunile voastre, distrageti-le atentia, atacati-i, dezbinati-i, creati circ!

Alba ca Zapada nu va fi un partid, ne spune chiar inventatorul conceptului. Va fi insa un instrument machiavelic, specializat pe propaganda neagra, care va functiona in primul rand in online: «Vom vedea bloguri mai influente decât marile titluri consacrate pe hârtie. Lupi singuratici sau grupuri mici se vor exprima mai liber pe internet decât ar putea să o facă în cadrele televizuale cu scaune, mese şi moderatori care constrâng şi falsifică opiniile», spune Lazaroiu, comandantul «lupilor singuratici».

Pe cat de alba ca zapada «cocaina» politica a consilierului basescian... pe-atat de neagra strategia pusa la cale de Cotroceni. Dar o sa mai discutam pe tema asta...

13 comentarii:

neinfectat de ipocrizie spunea...

Baietii lui Lazaroiu sunt experti in propaganda neagra. Au fost foarte activi in 2009, vor fi si mai activi in viitor.

Campaniile astea in online, sau regizate in strada nu au un impact propriu. Sun insa o rotita intr-un mecanism de propaganda, care nu functioneaza fara alti complici in media sau in politica. Valva starnita de o asemenea actiune in campania electorala poate fi folosita pentru a motiva o frauda electorala. Pentru ca cineva sa poata sustine ca un eveniment de ultima ora in campanie ar fi schimbat pe ultima suta de metri optiunile alegatorilor. Asa cum s-a facut si pe 1 decembrie 2009 cu demonstratia "spontana" din mai multe orase impotriva declaratiei de la Timisoara.

Site-urile si blogurile care se ocupa cu acest tip de dezinformare trebuie demascate, poate va face cineva o lista, ca toata lumea sa stie cu cine au de aface si despre ce e vorba.

Lilick Auftakt spunea...

Da, exact asta e ideea, cum bine ai remarcat. Sunt teme si evenimente care nu au practic nicio influenta, insa sunt umflate cu pompa in online, ca sa dea impresia ca au forta, ca sa justifice mai apoi procente de vot care de fapt sunt furate.

clerc spunea...

La vreme de criza si recesiune, pe fundalul unor masuri si politici publice inepte, genocidare si aberante, cetateanul obisnuit ar trebui sa raspunda presiunii exercitate de realitate. Iar realitatea romaneasca de azi se numeste saracie si saracire, dezumanizare si lipsa de speranta. Asemenea lucruri ar trebui sa aiba intiietate in fata oricaror manipulari mediatice si internaute. Cind e vorba de supra-(de fapt, sub-)vietuire, nu mai pui botul la fumigene si simbolisme.
Insa perversitatea e diabolica: Lazaroiu and comp. stiu prea bine ca insul dezorientat, disperat si angoasat, deci depresiv, invadat de realitate, careia nu-i gaseste solutie, are tendinta sa se refugieze, sa boicoteze realul, sa evadeze. Or propaganda asta ofera: evazionism oniric, alternative (evident, false) atragatoare la o realitate respingatoare.
Eu pe Lazaroiu, ca pedeapsa, l-as interna intr-un azil de batrini suferind de boli psihice grave. E cea mai buna lectie si terapie pentru un autist pervers, cinic si amoral, total lipsit de omenie si compasiune.
Ar fi fost un nazist desavirsit. Ca si Boc - dar pe alt plan. El, "geniul" raului, omul cu planul de la Wannsee, iar Boc, executantul mecanic si entuziast.
Asta e, reinventam nazismul blind la cinci eoni dupa Scriptura. Iar solutii nu vad, oricum, nu unele pasnice, pentru ca asasinii astia nu se lasa dusi de la putere. Poate doar cu picioarele inainte. Orice dialog cu aceste lepre este si inutil, si degradant. Nu vor incerca decit sa ne manipuleze, sa schimbe agenda, sa accentueze detaliile, sa minimalizeze, sa generalizeze, sa fac sofism.
Au avut dascali buni: Plesu, Tismaneanu, Liiceanu, Patapievici etc.

Shadow spunea...

Secu recidivus as spune. Deci emisiunile "moderate" falsifica opinia. Iar "blogurile" arondate la partid reprezinta "incoronarea opiniei". tovarasul lazariche nu are si el ca si madam gatlej ceva ore suplimentare la secu ? Asa ca sa-si "arondeze" sfarsitul lunilor comuniste deh.

Lilick Auftakt spunea...

@Clerc, "Or propaganda asta ofera: evazionism oniric, alternative (evident, false) atragatoare la o realitate respingatoare."

Din pacate, uneori, cad in plasa si oameni inteligenti si informati. Asta si datorita influentei celor enumerati in final de tine, profesori in manipulare, colaboratori eficienti si bine inregimentati. Fara ei, strategiile lui Lazaroiu n-ar avea prea multa forta.

Lilick Auftakt spunea...

Da, @Shadow, iti imaginezi ca o spune, si unii debili il si cred. Cred ca "adevarul" sta in blogurile platite de partid, nu in ceea ce declara x sau y in emisiunile live. Te indoiesti ca vreunul dintre ei ar avea norma la SECU? :D

Hendrix spunea...

Cred ca i se da prea mare importanta lui lazaroiu si tampeniilor scoase de el din gusha! Diversiunea aruncata de el in august pe blog ca alegerile ar putea fi castigate de un partid nou(Alba ca Zapada) a facut destule valuri atunci! Ma gandeam atunci la o biata diversiune, aruncata publicului in lipsa de altceva, la sfarsit de august. Cum s-ar zice, un nebun arunca piatra si alti zece ,,inteligenti'' sar dupa ea. Cat timp fazanii continuau sa rumege ,,subiectul'' diversiunea era reusita, nu?
Chiar nu inteleg ce rost are acum rediscutarea acestui subiect diversionist. Daca este clar ca este o diversiune securista, nu cumva le facem jocul luand in serios subiectul?
As preciza faptul ca Alba ca Zapada ar putea fi totusi o varianta de avarie a pedeleprelor, un plan B. Adica ,,atacurile'' unor ideologi ca preda sau macovei, cica principiali, cica puri si duri, ar fi putut naste suspiciuni in directia asta. Derutarea adversarului! Pedeleprele sunt constiente ca nu se pot cosmetiza peste noapte in ingeri in jurul unor ,,puri'' ca preda si macovei, care isi joaca rolul de ,,opozanti'' ca la manual! Al manipularii, evident.

Lilick Auftakt spunea...

Pentru ca anumite persoane care citesc aici pe blog trebuie sa stie ce au de facut. Ai inteles? :)

Hendrix spunea...

Da, @Lilick, abia acum mi-am dat seama! La asta nu m-am gandit...

radu spunea...

Online-ul afecteaza maximum 5% din votanti. Don`t worry. Voi reveni.

Lilick Auftakt spunea...

@radu, asta n-are importanta. Conteaza cine sunt cativa din cei 5%, si ce forta au ca subiectele lor sa patrunda in mass-media si sa le eclipseze pe cele serioase.

radu spunea...

Lilick, iata de ce sunt de acord cu Emil si sustin racolarea cat mai multor oameni activi din elitele intelectuale. E nevoie de un mesaj simbolic percutant si de un mit comparabil ca forta cu cele pe care le vantura, cu succes, basistii.

Lilick Auftakt spunea...

@radu, si eu sunt de acord cu el. :)