10 ian. 2011

Bogdan Duca despre "demnitatea" lui Tismaneanu

"Gruparea „Martorii lui Băsescu” plânge de mila părinţilor fondatori ai PNL-ului. Sunt „îndureraţi” peste poate de faptul că pe Brătieni, pe Duca sau, mai recent; pe Horia Rusu, i-ar apuca depresiile postmortem din pricina felului în care Crin Antonescu şi actuala conducere a PNL înţeleg să se manifeste politic.
Nu ştiu cât de specialişti în comunicatul cu lumea cealaltă sunt domnii din secta prezidenţială (care cuprinde nu numai PD-L ci şi pe intelectualii pătrunşi de cauza reformei băsesciene a statului). Probabil că domnul Aliodor Manolea i-a învăţat şi alte trucuri ezoterice, în afara „flăcării violet”….
Trebuie însă să recunosc că m-am întrebat şi eu: cine s-o răsuci în mormânt din pricina lui Băsescu şi grupării lui? Dar mi-am dat seama că…. nimeni. Cine s-ar răsuci în mormânt din pricina unei găşti de politicieni, intelectuali şi afacerişti fără identitate, care alaltăieri erau comunişti, ieri erau socialişti şi astăzi sunt „de dreapta”- cu un comportament de stânga?
Din păcate vedem cum mulţi oameni ajung în mormânt din pricina acestui amestec de ticăloşie şi de incompetenţă al guvernării sectei „Martorilor lui Băsescu”.
Dacă nu aş fi victima acestei ticăloase şi incompetente guvernări probabil că m-aş amuza citind elucubraţiile intelectualilor lui Băsescu. Dar din păcate nu e nimic de râs atunci când eşti guvernat de această gaşcă.
Am citit câteva articole portocalii despre nou înfiinţata Alianţă de Centru Dreapta. Unul de neluat în seamă, al unui romancier isteric şi incoerent (care aplauda pe Boc când tăia salariile profesorilor şi îl înjura când impozita drepturile de autor- ce dovadă mai clară a lipsei sale de coerenţă şi de onestitate?). Două texte ale unor „deontologi” prezidenţiali şi postările de pe blog ale lui Vladimir Tismăneanu.
Profesorul Vladimir Tismăneanu este unul din acele personaje căruia îi datorez destule din punct de vedere intelectual şi lângă care am fost alături de multe ori, atunci când cauzele noastre au coincis. Din respect faţă de domnia sa şi o relaţie de prietenie (ratată oricum din raţiuni de Băsescu şi Patapievici), am tăcut de foarte multe ori când ar fi trebuit să protestez faţă de multe din declaraţiile domniei sale ca şi faţă de multe din tăcerile nejustificate.
Dar acum domnul Tismăneanu chiar exagerează. Iar ceea ce poate fi de înţeles (chiar dacă nu permis) la un eseist ca Mircea Cărtărescu este inadmisibil la un profesor de ştiinţe politice.
A confunda Alianţa de Centru-Dreapta cu Pactul Ribbentrop- Molotov este exagerarea prostească a unui semidoct sau o jignire grosolană. Cum domnul Vladimir Tismăneanu nu este un semidoct, nu pot să regret decât grosolănia care începe să îl caracterizeze de când s-a făcut vecin de casă şi coleg de politică cu Traian Băsescu.
Dar grosolănia comparaţiei este dublată şi de afişarea falsei inocenţe. Domnul Vladimir Tismăneanu profită de ocazia semnării acestei alianţe politice pentru a face un gest de falsă demnitate: returnarea premiului „Ion I. C. Brătianu”, acordat lui de PNL în anul 2001.
Domnul Tismăneanu nu doreşte să păstreze premiul din pricina alianţei PNL cu partide care „au boicotat decomunizarea ţării” (PC şi PSD). Ce eroic! Domnul Tismăneanu care tace mâlc când niciunul din obiectivele serioase (şi nici din cele mai banale) prezentate la sfârşitul Raportului final al comisiei dumisale, nu a fost îndeplinit de guvernarea PDL, îndrăzneşte să acuze opoziţia că s-a opus decomunizării.
Domnul Tismăneanu care a contribuit la epurarea pe criterii politice a lui Marius Oprea, a lui Stejărel Olaru, a lui Dinu Zamfirescu, profitând de pe urma ei, se supără pe deciziile politice ale PNL.
Domnul Tismăneanu care nu şi-a mişcat şezutul academic din fotoliul comod de la ISP şi nici din funcţia de preşedinte al Comisiei prezidenţiale în decembrie 2008, când PDL şi PSD băteau palma şi se puneau pe guvernat cu binecuvântarea lui Traian Băsescu, face pe eroul returnând un premiu pe care sunt sigur că nimeni din actuala conducere a PNL nu ar vrea să i-l ofere (şi bine face).
Domnul Tismăneanu care a tăcut penibil atunci când un Teodor Baconschi a decis boicotarea prin subreprezentare a ceremoniei decernării premiului Nobel pentru Pace a lui Liu Xiaobo, este foarte vocal acum, comparând pe liderii opoziţiei cu Molotov si Ribbentrop.
Domnul Vladimir Tismăneanu care nu are probleme în a colabora cu Silvian Ionescu, cu Teodor Stolojan, cu Radu F. Alexandru, utecistul de viitor Emil Boc şi nu în ultimul rând cu fostul înalt funcţionar comunist Traian Băsescu, este foarte indignat că alţii pot semna un protocol de alianţă cu partidul care are ca senator un fost informator al Securităţii.

Domnule Tismăneanu, regret un singur lucru, acela că PNL, atunci când aţi devenit un tonomat al Cotroceniului, nu v-a retras premiul acordat în 2001. Căci, domnule Tismăneanu, poate că unii s-au opus unei (oricum false) decomunizări, însă dumneavoastră aţi pus o cauză nobilă, cea a anticomunismului, în slujba uneia din cele mai ticăloase şi în acelaşi timp incompetente administraţii politice pe care o ţară membră a UE o poate avea: administraţia Băsescu."
- Bogdan Duca

17 comentarii:

transildania spunea...

Curios ca nu da inapoi titlul de doctor dupa ce teza sa de doctorat intitulata "Noua Stanga si Scoala de la Frankfurt" continea urmatoarea concluzie:
"Capitalismul nu poate fi nimicit prin vagi reverii, prin revolte dogmatice, prin tranziții bruște și prin studii metafizice. Singura modalitate de a depăși acest Statu-quo este revoluția socialistă, în care clasa muncitoare, condusă de partidul politic revoluționar, va avea rolul principal."

Lilick Auftakt spunea...

Nu, titlul de doctor in socialism il tine bine. E... de suflet. :))

atreides spunea...

@transildania Demential! :) Nu stiam ca teza distinsului contine acele minunate fraze :) Oare dl CPreda le stie? N-ar stica sa i le spui si dumnealui pe blog. Eu i-am sugerat acolo cum poate PDL sa-i aline distinsului ''durerea'' cauzata de faptul ca s-a vazut nevoit, nu-i asa, sa returneze premiul Bratianu: sa-i acorde premiul ''Traian Basescu''.

Hendrix spunea...

Este absolut incredibil tupeul lui ismeneanu! Cat de scelerat poti sa fii incat sa compari o alianta politica dintre 2 partide ale unei tari membre UE cu pactul politic incheiat in 1939 intre 2 puteri totalitare? Cat de nemernic poate fi ismeneanu doar daca s-ar gandi la asa ceva, nu sa si spuna cu voce tare? Cat tupeu poate avea jegul asta de ismeneanu incat sa faca mascarada asta cu returnarea unui premiu primit din partea PNL in 2001?
Sunt absolut socat de cata mizerie poate sa zaca in ismeneanu! Daca acum spune asemenea enormitati, ce va spune cand pesedistii vor face alianta cu noua ACD? Ce va spune ticalosul asta atunci cand si udemeristii se vor fi raliat noi aliante? Sincer, mi-e si frica sa ma gandesc! Lozincile staliniste din anii 50 cred ca vor pali in fata noilor lozinci portocalii...Daca in acei ani Tito, de exemplu, era prezentat de presa stalinista pe afise ca un satrap cu o secure in mana de pe care curgeau picaturi de sange( asta datorita faptului ca Tito n-a accetat jugul stalinist!, chit ca era si el comunist), oare cum va fi prezentat Crin de catre presa portocalie isterizata?

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides

Pai voi nu stiati ca a fost un comunist imputit? Va imaginati cat a studiat el tone de mizerii ca sa isi faca lucrarea? Oricum, adevaratul doctorat si l-a dat in pupincurism. :))

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix,

Orice ar spune, oricum ne-ar ataca, ce argumente au ei pe care sa nu le intoarcem de 10 ori mai dur si mai articulat?

Lilick Auftakt spunea...

Oricum, ne uraste de moarte acest maimutoi pupincurist.

radu spunea...

@Transildania: am facut rost de brosura asta. E cu mult mai rau decat imi imaginam! Daca te-apuci sa dai citate compromitatoare din ea nu mai termini! Tismaneanu face praf, din perspectiva celui mai desantat bolsevism, Noua Stanga si Scoala de la Frakfurt. Cam cum face acum cu Opozitia. Si propagandistul asta isi permite sa tina predici liberalilor!

Shadow spunea...

@transildania

pai de ce sa renunte la titlul de doctor? In fond el nu sta in "reverii" ci lupta impotriva capitalismului, a statului de drept, a democratiei printr-o "revolutie culturala socialista". Carticica lui mao fiind inlocuita doar de asa zisa "expertiza stiintifica" si mai ales morala a lui tismaneanu and comp.

Asta e noua revolutie culturala.

Lilick Auftakt spunea...

@radu, pai daca ai facut rost o tii numai pentru tine? "Bucura-ne" si pe noi cu ea. :)) Scoate pasaje de pe-acolo, sa vada lumea. :))

Marieta spunea...

Apreciez răbdarea de care ai dat dovadă citind toate articolele de care pomeneşti. Eu am citit unul singur, al lui Mircea Mihăieş şi mi-a ajuns pe un an. Nu că m-aş fi aşteptat la altceva având în vedere prestaţia lui de până acum. L-am întâlnit şi eu pe Vladimir Tismăneanu pe vremea când îl susţinea pe Nicolae Manolescu şi Partidul Alianţei Civice. Fiind ceva mai în vârstă l-am şi ascultat la Europa Liberă. Oamenii se schimbă, nu toţi dar unii se reorienteză.
PS Timişoara a ajuns un furnizor de bază pentru PDL şi pro-băsescieni. ;((

Lilick Auftakt spunea...

@Marieta, cand incep sa spumege ii citesc, in sfarsit, cu placere. Pentru ca stiu ca daca adversarii te critica, sau iti plang de mila in cor, e de bine. Zilele astea a fost un atac nesperat de dur. Mor de ciuda ca PNL-ul nu se va alia cu PD-ul, asa cum sperau. :)

Da, asa e cu Timisoara. Parca erau cu punctul 8. Au uitat...

atreides spunea...

Ei, eu stiam ca tac'su a fost un comunist imputit si ca el a fost un comunist mai mititel, dar se vede treaba ca era la fel de imputit ca tac'su. Eu cred ca ar trebui publicata teza asta a lui de doctorat, eventual la Humanitas :)

Niels Schmecker spunea...

Inca o data, prin vorbele lor naclaite de ura, de la inaltimea sinecurilor primite de la canalia perfecta, acesti propagandisti ai Sectei Basescu neaga dreptul la protest civic, la propria constiinta si la libera asociere a cetatenilor romani. Vezi Doamne, in Romania de azi merita drepturi cetatenesti numai slugile basesti, eventual "reevaluatii" pocaiti si nimfele blonde sau buzate...

Astia sunt propagandistii sectei-stat: discrimineaza fara mila, cu cinism canibal si extremist, dar pe bani grei, ca ei nu se vand niciodata degeaba, dupa cum graia o colega de secta de suflet de-a 'telectualilor propagandisti...

Demnitate la niste propagandisti de salon din mahalaua lu' Basescu?! Nu se mai egzista demnitate, constiinta sau macar simtul ridicolului, cand atatea schelete le zornaie amenintator prin dulapurile Biedermaier! Stapanul dosarelor ii biciuieste, mai aruncandu-le si zaharelul, din cand in cand, iar ei chitaie excitati, lingand picioarele cui "trebuie" si li se indica.

Lilick Auftakt spunea...

A, nuu. Atreides, a fost chiar invers. Ta-su cat de cat a crezut in ceva, chit ca a crezut in dracu, dar a crezut... Tismanelul mic e oportunist pur sange.

Lilick Auftakt spunea...

@Niels, asta e. Ca ei vorbesc de la inaltimea sinecurilor. Chiar nu isi dau seama ca astfel nu au niciun pic de credibilitate?

transildania spunea...

@atreides
Lucrurile astea sunt cunoscute de ceva vreme, prima data cred ca le-am citit pe blogul lui Andreo Badin, credeam ca le stie mai multa lume. Dar se pare ca nu e asa...
In orice caz ar fi bine sa le stie toata lumea.

@radu
Daca ai brosura respectiva te rog sa o publici sau sa o trimiti cuiva (de ex. lui Lilick) care o poate publica.