15 ian. 2011

Eminescu, un jurnalist deosebit de critic al timpurilor sale


Criticat pentru pozitiile sale extrem de dure fata de Putere, Eminescu le raspundea politicienilor vremii astfel:

„Suntem noi oare de vină dacă adevărul curat, spus neted, e deja o injurie? Ne propunem câteodată a fi foarte urbani – ce folos? Adevărul simplu, descoperirea simplă a neştiinţei şi a mărginirii multora din partidul la putere este deja o atingere. Cauza e simplă. Nu sunt oamenii la locul lor, nu sunt ceea ce reprezintă. Compararea între ceea ce sunt într-adevăr, nimica toată, şi ceea ce reprezintă, demnităţi înalte ale statului, excitează deja râsul şi ironia cititorilor, încât o vină din partea noastră, o intenţie de a ponegri, nu există defel.”

Va imaginati cum l-ar fi infierat Basescu astazi? "N-o sa-l iert niciodata pe jurnalistul care..."

16 comentarii:

radu spunea...

Mhmh. Eminescu era un antiliberal intratabil, dar nu de asta il iubim noi. :)
Noroc ca pe vremea aia in fruntea statului era Carol I iar conservatorii nu erau papitoii de azi ci alde Carp, Maiorescu, Epureanu sau Catargiu. Eminescu era direct proportional cu ei.
Azi il avem pe poetul Cartarascu, direct proportional cu basecu. Just feel the difference!

Lilick Auftakt spunea...

@radu, nu-l iubesc chiar atat de mult. :) Si, oricum, era vorba de el doar ca jurnalist. Ca poet, da, perfecta comparatia ta. :))

radu spunea...

Ca poet, Cartarascu tot mai e cum mai e, dar ca jurnalist e penibil.
Eminescu era de multe ori enervant ca jurnalist, dar la ani lumina de lacheul anemic al lui Volo si Liiceanu. Cel putin badita Mihai era un om cinstit care nu scria la gazeta pt. ambitii grandomane si fifirici in tescherea.

Lilick Auftakt spunea...

@radu, a sigur. El scria, cica, pentru a ridica nivelul culturii politice a romanilor. Sau cel putin asa isi dorea. Ceea ce e cu totul altceva decat ce fac cei numiti de tine care urmaresc indobitocirea politica a romanilor.

INCERTITUDINI spunea...

”Ce folos că țara e bogată, lanul nostru de grâu e plin de aur și, de-i stoarce piatra noastră, din ea va țâșni vin..căci frunțile stâncilor noastre (le) rod câinii! Și pe grumazii noștri s-apasă jugul de lemn al boului ce lucrează...”Belșug și asuprire, pg. 333,Eminescu, Opere,III, Publicistică

Pro DOC spunea...

Eminescu a muncit la TIMPUL pana la epuizare, fara sinecuri si fara vreo dependenta de partidele politice. Intr-o vreme facea singur aproape tot ziarul! Daca azi articolele lui sunt considerate, in mare masura, "incorecte politic", nimeni nu le poate pune la indoiala sinceritatea abordarilor.
Si, in multe cazuri nici actualitatea:

"( ...)Regimul parlamentar s-a viciat la noi din zi în zi mai mult, încît miniştrii au ajuns astăzi în poziţia de-a putea guverna după placul lor, fără control de jos, fără control de sus" (Eminescu, Timpul, 22 febr. 1880).

Ce ar fi facut Eminescu azi, ce ar fi scris, ce relatie ar fi avut cu guvernarea basista? Pai cred ca el - care a fost un perfectionist si facea pana la ultima suflare orice activitatea inceputa, inclusiv munca anosta de inspector scolar in satele innoroite ale Moldovei, ar fi devenit "inamicul public nr.1". Mama, mama, ce i-ar mai fi zis el lui Funeriu, cu reforma lui scolara, ce i-ar mai fi zis el lui Basescu, apropo de Catalin Avramescu si chestiunea Tinutului Secuiesc... Nici nu vreau sa ma gandesc, ca ma sparie gandul! :))

www.pelin.com spunea...

Lilick,pe 15 ianuarie 1990-a renascut din cenuse ca pasarea Phoenix,PARTIDUL NATIONAL LIBERAL,am postat pe facebook,mai multe materiale ..."libderalii"de pripas au uitat,o sambata minunata,cu pretuire Octav.

Lilick Auftakt spunea...

@Imperialistul, aici nu esti primit!

Lilick Auftakt spunea...

@Tavi, da, stiu, doar am postat pe facebook aseara, si avem la clubul bloggerilor liberali si o aniversare cu ocazia asta. :)

Zamolxis spunea...

Eminescu nu era antiliberal, el era un om care dorea sa traiasca intr-o societate unita si prospera, nu a ezitat sa-si critice nici dragii lui conservatori cand a fost cazul. A fost poet,jurnalist si politician, singurul geniu al societatii romanesti ucis de masonerie

radu spunea...

Presedintele Meu a comis-o din nou. Cica azi il comemoram pe Eminescu, haha! Prietene, pe Eminescu il comemoram pe 15 iunie, azi il sarbatorim, ca-s 161 de ani de la nastere, nu de la moarte!
Doamne Maica Domnului, si cand te gandesti cate stele de pe bolta privesc in jos la bravul om prietenos! Si-a facut omul comunicatul cu mana lui, sau i l-a "editat" eba?
Telectuali basisti, hai, pozitie de drepti si aplauze, ca s-a produs din nou sefu. Schnell!

Lilick Auftakt spunea...

2radu, da-mi si mie te rog o stire pe tema asta. Ca nu am fost deloc azi pe-acasa sa vad la tv.

Lilick Auftakt spunea...

Aici nu intra niciun securist portocaliu. Trebuie sa pun un anunt mare pe blog? Si IP-ul tau a intrat la cusca cu spamuri. Nu mai poti sa ma deranjezi daca postezi de pe el.

radu spunea...

@Pai, Lilick, comunicatul cu comemorarea poate fi gasit in presa, peste tot, inclusiv pe site-ul Administratiei Prezidentiale. :)

transildania spunea...

Oare de ce se vorbeste atat de putin despre jurnalistul, criticul si comentatorul politic Eminescu?

Am pus pe blog un articol semnat de el, articol care in mare parte este perfect valabil si azi.

Lilick Auftakt spunea...

Da, nici eu nu inteleg de ce...