30 ian. 2011

Monica Macovei - unealta cu care Traian Basescu a pus mana pe justitie

Va semnalez mai intai in "Lumea Justitiei" un articol extraordinar de bine documentat despre... "Marea epurare! Cum a decapitat tandemul Macovei - Basescu fostul PNA, pentru a impanzi parchetul anticoruptie cu procurori-politici"

Observam toti astazi cat de politizata e justitia, in special procuratura, procuratura generala si DNA-ul. Lucrurile s-au agravat enorm de cand Monica Macovei, unealta lui Traian Basescu, a reusit sa treaca numirea procurorilor generali in mana presedintelui. A pretins ca face ordine in justitie si ca lupta impotriva coruptiei si, sub steagul asta mincinos, pe care la inceput l-au creditat si liberalii din naivitate, a politizat procuratura si i-a oferit-o pe tava lui Basescu. Lucru pe care nu poate sa il mai conteste azi nimeni.

Tot din "Lumea Justitiei" aflam si un amanunt nou in legatura cu ultimul caz politizat: despre disparitia unui act semnat de Ion Carstoiu, tatal finului lui Traian Basescu, din "dosarul Nicolescu". "Interesant este ca in timpul judecarii ordonantei prin care DNA a cerut arestarea lui Nicolescu, in cursul zilei de joi, s-a vorbit si de inexistenta unui act obligatoriu pentru a fi accesat aceste fonduri si acest act ar fi trebuit semnat de prefectul de atunci al judetului, Ion Carstoiu, nimeni altul decat tatal finului presedintelui Traian Basescu. Care ar fi fost motivul pentru care DNA sa nu fi ”gasit” acest act?

Revenind la politizarea justitiei: pana la urma singurul lucru pe care l-am realizat, ca tara, in acesti aproape sapte ani de cand s-a schimbat regimul PSD, a fost sa luam PNA-ul din mana lui Nastase, sa il rebotezam DNA, si sa il punem in mana lui Basescu. Un lucru inacceptabil pentru liberalism, pentru democratie, pentru un stat de drept. Numirea procurorilor trebuie luata definitiv din mana unei singure persoane.

6 comentarii:

radu spunea...

Abis astept sa vad ce va comenta niku rlectriku :)

Deceneu spunea...

Parchetul a fost si este o institutie utilizata de Presedinte in scop politic.
Amarie executa ordinele lui Iliescu, iar Morar pe ale lui Basescu.

Nu am vazut nici o intitativa a PNL de a responsabiliza parchetele si DNA-ul, si aici nu ma refer la trecerea atributiei de a numii Procurorul General de la Presedinte la Ministru Justitie, pentru ca asta nu ar schimba decat stapanul.
Trebuie ca parchetele sa aiba indicatori de evaluare, a dosarelor, a prioritatilor, a termenelor de inaintare in instana functie de complexitatea dosarelor, a numarului de rateuri in justitie etc..
Procurorii fara rezultate sa fie schimbati iar cei care dau NUP desi exista daune sa fie pusi sa plateasca daunele.
De ce niciun partid nu doreste si nu propune indicatori de performanta pentru procurori?
M Macovei a fost la justitie doi ani. Daca legea e proasta de ce nu a fost schimbata in urmatorii doi ani?
Pentru ca nici PSD-ului nu-i convine sa existe o justitie independenta si libera de orice constrangeri politice.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu, ai uitat atacurile lui Basescu la Chiurariu atunci cand incepuse sa arate aceste mizerii? Hm, chiar asa de usor uitam?

Lilick Auftakt spunea...

@radu, chiar nu ma intereseaza ce cred portocaliii. Ei depind de un tatuc, sunt comunisti, vor puterea concentrata intr-o singura mana.

Deceneu spunea...

Nu am uitat, dar chiar daca Chiuariu a fost schimbat, masurile puteau fi continuate.
Nu renunti de la primul obstacol.
Urmatorul ministru trebuia sa aiba ca sarcina de la partid continuarea masurilor, si daca nu-si lua angajamentul sa nu fie numit sau sa fie schimbat de premier dupa 3 luni.
In guvernarea CDR ministerul justitiei a fost detinut de liberali, de Quintus si de Stoica. L-au predat in starea in care l-au luat.
Daca PNL-ul avea un program de reforma pentru justitie ar fi trebuie sa-i oblige pe cei care au gestionat ministerul sa-l implementeze.
Eu asa vad raportul intre partid si ministru. Ministru este un executant. Partidul poarta raspunderea pentru masurile ministrilor sau pentru lipsa lor.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu, nu stiu cat de liberal si om al partidului era Predoiu, din moment ce el apare acum ca om al lui Basescu. Cred ca problema e mai complicata si se va putea rezolva atunci cand nu ne vor mai conduce Basescu si oamnii lui din servicii.