5 ian. 2011

PNL aproba alianta cu PC

Pe scurt: propunerea a fost votata in unanimitate, astazi, de PNL. Se va numi Alianta de Centru-Dreapta PNL+PC. Prescurtat: ACD.

53 de comentarii:

Anonim spunea...

Uiiiiii!

gicacontra.eu spunea...

Mi-au bagat mogulu' banii pa' card?

atreides spunea...

Tocmai i-am scris o chestie lui Mihai Voicu, o repet si aici caci mi se pare importanta (desi e destul de evidenta, si sper ca veti fi de acord cu ea):
In privinta aliantei de centru-dreapta care se preconizeaza, mie mi se pare ca pentru a iesi o chestie rotunda ii lipseste ceva: PNTCD. Deci, mi se pare fundamental ca in urmatoarele zile PNL sa dea un mesaj public ferm si viguros prin care sa spuna PNTCD ca ii asteapta in aceasta alianta. Poate asta va grabi si clarificarea situatiei interne din PNTCD. Daca lucrul asta se va intampla si PNTCD va intra in alianta, eu zic ca pedeleprele vor fi pe faras.

Lilick Auftakt spunea...

Lipseste doar momentan. PNTCD va fi langa PNL in Parlament. :)

Florin Matei spunea...

Eu atâta zic: foarte bine! Prevăd doar câte bale vor curge acum din gura spurcaţilor...

Lilick Auftakt spunea...

Va imaginati cat si-a dorit Basescu sa se numeasca si el "liberal", "conservator" sau "crestin-democrat"?
Pedistii o vor lua in mana si de data asta. :))

Lilick Auftakt spunea...

Portocaliii sa faca spume de ciuda in alte parti, nu aici.

Lilick Auftakt spunea...

Basescu si ai lui raman doar securisti. Niciodata liberali, conservatori sau crestin-democrati. :))) Asta ii doare cel mai rau.

Lilick Auftakt spunea...

A, sa nu uit: Alianta nou constituita o sa primeasca, probabil, in cadrul ei si gruparea dizidenta ce va aparea in urma congresului PD din martie. Aici vor fi probabil niste discutii, probleme...

CRadu25 spunea...

Nu ma incanta, sorry, aceasta alianta. Chiar daca in acest mod PNL va avea acces la resurse media extraordinare, alaturarea personajului Voiculescu la imaginea PNL face mai mult rau decat face alaturarea personajului Patriciu. Parerea mea...

Anonim spunea...

Ia te uita, se reface alianta D.A.!
Iar nu ma duc la vot.
Orice se aliaza cu vreo ramasita a PDL a pierdut votul meu pe veci.
Si astazi il fac punctul zero, trecutul e trecut, oricine greseste odata dar... in curand chiar ca nu o sa mai am cu cine vota.

Shadow spunea...

@lilick

O sa zici ca iar o sa fiu eu "gica contra" :-).

Nu e bine deloc. Pt real politic e o tampenie. PC nu intra in parlament fara "partid in alianta" deci asta nu inseamna decat ca isi diminueaza procentele. S-a intamplat si cu PNTCD cand au facut acelasi lucru cu UDF care oricum dpdv ideologic erau foarte apropiati. In cazul PNTCD chestia asta i-a scos din parlament.

Pe parte ideologica pc cu voiculescu nu e altceva decat conservatorismul dupa 45 de ani de comunism. Adica "comunismul".

In plus anuleaza Romania Bunului Simt, adica cea mai buna campanie pe care a dus-o pnl din 90 pana azi.

Intelegeam si chiar asteptam sa faca o alianta cu pntcd asa slab cum e ca sa il poata reintroduce in parlament si deci in "viata reala politica" si nu cu pc. In plus "taia macaroana" asa zisilor "crestin democrati" din pdl odata pt totdeauna acum ca partidul lui pavelescu (aliat al pdl) si-a dat obstescul sfarsit cu plecarea lui milutza.

Daca e pt "spatiul de antena" ala il aveau deja si pc nu avea cum sa-i "diminueze" fara sa sustina explicit pdl.

E o tampenie deci dpdv al meu imensa. Una este alianta punctuala pt demiterea guvernului si chiar guvernarea in conditii de criza si alta e alianta aia pe termen lung.

lucian burjuiul spunea...

Lilick
A, sa nu uit: Alianta nou constituita o sa primeasca, probabil, in cadrul ei si gruparea dizidenta ce va aparea in urma congresului PD din martie. Aici vor fi probabil niste discutii, probleme...

Chiar nu inteleg rostul acestei manevre. Pentru crestere numerica?

Lilick Auftakt spunea...

@CRadu25, fac rau alaturarile astea, dar ce rau ne-ar fi facut sa stam alaturi de PD si Basescu nu ne gandim? Am fi fost astazi, impreuna cu ei, un singur partid de vreo 12-15%.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, PNL e un partid mai mare acum si gandeste mai departe, in perspectiva. Crin are si alte planuri spre maturarea PD-ului de pe scena politica.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian, bine, dizidentii se pot duce si la PSD... :D

Radu spunea...

Pai PDL a inceput deja sa faca spume. Vedeti dna Turcan, Hotnews samd. Nici eu n-as putea spune ca sunt foarte incantat de miscare, dar vom vedea ce va iesi.

Ma ingrijoreaza insa amorteala opozitiei, mai ales a PNL care nu au mai iesit cu nimic "pe fond" (solutii economice de ex), ceea ce permite goarnelor oficioase sa spuna ca opozitia nu face nimic. Pacat...

Lilick Auftakt spunea...

@Radu, chiar ne intereseaza ce zice una ca Turcan? Nu am citit si nici nu imi doresc. :D

Lilick Auftakt spunea...

A, ce ne intereseaza? Sa cucerim Bucurestiul mai intai. :D

radu spunea...

La Multi Ani!
Tocmai i-am raspuns lui @atreides la Mihai Voicu ca are dreptate. Unitatea fortelor antibasiste e vitala. Sa renuntam la prejudecatile prostesti induse de vuvuzelele portocalii.
@Lilick: gruparea disidenta a PD exista, se pregateste, poate e chiar calul troian al lui basecu. O simt deja tarandu-se prin subterane... Atentie mare! Ii asteptam la interval, eliminarea basismului e prioritatea nr. 1 si pt. asta orice compromis rezonabil e binevenit.
PS: eu sunt celalalt radu, cu r mic. :)

ADRIAN spunea...

ca sa fie cu motz astept ca in viitorul guvern sa apara propunerea PC pentru ca ministrul de justitie sa fie Rodica Stanoiu ... ca doara stiu a acolo "activeaza" distinsa doamna, alaturi de alti distinsi domni si alte distinse doamne
alianta preelectorala mi se pare prea mult chiar daca inteleg ca e sunetul goarnei de adunare a opozitiei ... dar mi se pare prea mult ...

Radu spunea...

Nu ne intereseaza ce zice dna Turcan, semnalam goarnele. A iesit si dl Cristian Preda, a sarit si presa oficioasa (vezi Calin Hera care face pe liberalul care nu mai voteaza PNL). A iesit si Tolontan la critica. Parca-l vad si pe CTP...

Va fi o masina de zgomote infernala pe care liberalii si simpatizantii vor trebui sa o contracareze. Greu, pentru ca si unii din simpatizanti se lasa influentati de ea. Cred ca pana la urma PNL va trebui sa absoarba PC prin fuziune si atunci totul va fi mai clar.

Apropos dna Lilick, daca PNL facea prostia sa mearga cu PDL in 2008 sau 2009 nu era azi la 10-15% ci undeva inte 5 si 10.

Lilick Auftakt spunea...

@radu, se taraste nu numai prin subterane, dar si prin filialele din tara unde isi face de zor campanie. :D

Lilick Auftakt spunea...

Pai stiu patru de Radu. radu cu r mic, Radu cu R mare, CRadu25 si Radu Fatulescu (Gica Contra). E destul de greu, dar ma descurc. :))

Deceneu spunea...

N-are nici o logica alianta cu PC-ul, dimpotriva o sa erodeze credibilitatea PNL. Langa Patriciu si Catarama care au fost dintotdeauna liberali si li se trecea cu vederea relatile si legaturile, se adauga un "mogul".

In politica procentele nu se aduna, iar daca electoratul celor doua forte politice este incompatibil procentele se scad.
In cazul de fata multi adepti liberali sau taranisit nu vor mai merge la vot. Probbail ca alianta v-a pierde mai multi liberali decat electorat PC va primii.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, pana la viitorul guvern nici nu stim sigur daca va mai exista PC. :) Crin nu facea alianta asta daca nu era intr-un avantaj clar PNL-ul.

Lilick Auftakt spunea...

Radu (cu R mare). Pai numai la asta sa ne gandim: la procentul mic pe care l-ar fi avut acum, in combinatia nefasta cu PD, si ne trece orice greata. Calin Hera nu stiu sa fi votat sau sustinut PNL vreodata. As fi aflat. :)

radu spunea...

Daca ar bate palma cu Opozitia, baietii tandemului Preda-Macovei (aripa SIE a PD) ar putea juca rolul lui basecu in guvernul CDR: calul troian.
Mare atentie la ei! Sunt cei mai periculosi anestezisti ai fraierilor care inca mai pun botul la basisme "idealiste".

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu, care este electoratul PC?

Lilick Auftakt spunea...

@radu, ei sunt sub linie pe lista de primiri si deasupra lor, tot sub linie, multi altii. Sa stea la coada. :)))))

ADRIAN spunea...

Eu nu tin neaparat sa dispara PC. Sa existe, e bine ca unii sa aiba unde sa se manifeste si poate chiar sa atraga o bruma de voturi daca reusesc sa convinga. Dar sa fie la ei acolo! Si sper din tot sufletul ca daca dispare atunci sa nu fie prin absorbtie in PNL ...
A gresi e omeneste iar Crin e si el om asa ca e posibil sa mai si greseasca aprecierea avantajelor. Am sa incerc sa urmaresc in viitorul apropiat statisticile la Turambar sa vad daca se confirma :))

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, s-ar putea sa dispara prin absorbtie... Dar asta depinde si de ei. Da, urmarim. :)

ADRIAN spunea...

am uitat ... ma manca insa un off-topic!
mi-ar placea sa fie in sanul bloggerilor liberali o oarecare miscare de "rusinica!" pentru dl primar Stavarache! Inadmisibil ca intr-un mare oras cu un primar liberal care mai e si reales, patrimoniul sa fie distrus de "oamenii strazii" iar primarul sa spuna ca n-are ce sa faca! mai ales cand e vorba de o casa din centru si care este presupusa a fi casa natala a lui Vasile Alecsandri ...
oarecari explicatii la mine

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, recunosc ca eu nu prea am studiat subiectul... :(
O sa citesc.

Shadow spunea...

@lilick

asigurarile tale nu ma incalzesc deloc. alianta cu pc este "gratuita", ii erodeaza si e facuta pe "perioada lunga de timp". Ii da munitie lui basescu si pdl in lupta lor contra opozitie cat si in lupta lor de "ocupare" a dreptei.

Bogdan spunea...

Sincer nu vad motivatia.

Dpdv principial nu cred ca are rost sa vb, PCul a fost cu cine l'a bagat in Parlament, mai mult cu PSDul, asa ca nu vad coagularea fortelor de dreapta.

Dpdv mediatic pare nu numai inutila dar chiar contraproductiva, nu neaparat datorita goarnelor portocalii(insa nici de neglijat!), insa chiar din partea ziaristilor aflati mai la centru sau chiar a celor cu inclinatii liberale.

Si eu cred ca in toti acesti ani Voiculescu a fost cu mult mai putin nociv decat Basescu, insa marea majoritate a populatiei a inghitit galusca cu mogulii, iar daca astazi increderea in Basescu si in PDL e atat de jos e pe motiv de stomac si nu din dragoste de moguli. Marota poate fi oricand resuscitata.

Parca vad cum in preajma campaniei stomacul se va ostoi cu niscavai galeti, iar subiectul mogulilor va face iar furori printre pedelepre.

Singurul aspect pozitiv ar fi incetarea diversiunilor din media portocalie in legatura cu revenirea la alianta DA(PNL+PD). La cate si'a luat Felix de la Basescu, semnalul PNLului e cam clar.

Per total nu mi se pare deloc o miscare inspirata. Insa ramane de vazut...

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan, se face prea mult caz pentru un partid minuscul care vrea sa vireze spre dreapta.

Deceneu spunea...

@Lilick - "care este electoratul PC?"
Raspuns PC nu aduce electorat, dar produce pierderi de electorat PNL-ului.

PC-ul este pentru PNL ca vizita lui Geoana la Vantu.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu, nu ai de unde sa stii tu asta... Ai vazut sondaje? Ai facut?

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu, nu ai de unde sa stii tu asta... Ai vazut sondaje? Ai facut?

transildania spunea...

Chestia cu alianta cu PC nu o vad atat de negativ precum altii. In fond este o alianta, nu o fuziune.

Important e sa fie asa cum a zis Crin, doar inceputul unei constructii mai ample. Din care nu poate lipsi PNTCD-ul adevarat dar si o deschidere catre alte categorii de alegatori, categorii liberale, dar mai mult ignorate pana acum de catre PNL.

atreides spunea...

Lilick, asa cum este acum, alianta PNL-PC pare intr-adevar lipsita de motivatie serioasa, asa cum au remarcat mai multi comentatori. Numai si numai prin atragerea PNTCD aceasta constructie va avea o motivatie credibila, si anume una care ii va arde la lingurica pe diversi trepadusi portocalii: ''coagularea dreptei''. Ar fi o alianta a tuturor fortelor de dreapta REALE din Romania. Si dupa aia vom putea chiar sa facem misto de portocalii: vorbeati despre unificarea dreptei? Iata, s-a realizat. Fara voi, ghinion, voi nu sunteti de dreapta.

Lilick Auftakt spunea...

@Transildania, la ce categorii te referi exact?

@Atreides, sigur! Sunt foarte de acord!

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides, o sa iti scriu un mail.

Petru Clej spunea...

Senatorul PNL Raymond Luca contestă alianța cu Partidul Conservator

detalii în revista ACUM http://www.acum.tv/articol/23760

Lilick Auftakt spunea...

Dragi bloggeri,

Priviti ce caracter au unii oameni.

Bineinteles, nu ma refer la domnul senator, pe care il respect mult, si cu care de-abia astept sa ne ma intalnim la Club.

Sunteti foarte inteligenti si v-ati prins exact la cine ma refer si cu cine, de fapt, ne luptam. :)

Lilick Auftakt spunea...

Postari excelente pe aceasta tema: http://horatiubuzatu.wordpress.com/2011/01/06/alianta-sau-mezalianta/

http://rational-idealist.blogspot.com/2011/01/carul-inaintea-boilor-ro.html

Shadow spunea...

@lilick

te superi degeaba pe deceneu. Te intreb si eu cum il intrebi tu pe el.
Ai vazut sondaje sau ai auzit ca s-au cerut analize statistice la pnl inainte de alianta cu pc ca sa vada daca castiga in plus sau in minus?

Eu am impresia sincera ca conducerea pnl s-a aliat cu pc-ul ca sa-i mai dea o lovitura lui ponta care doar se face ca vrea "opozitie unita" el fiind in esenta croit pe aceeasi mentalitate basesciana(pohta ce-am poftit).

Lilick Auftakt spunea...

Da, Shadow. Am vazut. Altfel nu as spune.

A, nu. Nu ca sa-i dea o palma lui Ponta...

Shadow spunea...

@lilick

Imi garantezi deci ca liberalii au facut o cercetare sociologica care ii dadea "castigatori" ca procente in alianta cu CC?

Despre "lovitura" data lui ponta scrie printre dinti si dancu. Deranjul mare al lui dancu, nastase, ponta, ilici este ca Antonescu se impune ca lider al opozitiei cand psd-ul are cele mai multe voturi.

Dancu ar fi in stare sa voteze cu basescu doar sa nu iasa liberalii. Asa "social democrat" mai rar.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, Crin e hotarat sa ia electorat din absolut toate partile. Ciupeste putin si de la PSD.

Bogdan spunea...

Singura varianta acceptabila pe care o vad ar fi ceva ce noi nu stim inca. Anume ca aceasta alianta sa fie primul pas dintr'un plan mai amplu, cerut expres de unguri (pe care'i stim abonatii oricarei guvernari). Caz in care ungurii ar schimba barca daca vad in zona opozitiei un proiect clar care sa includa si PSDul si sa le garanteze urmatorul guvern si urmatorul presedinte.

Insa chiar si asa, primul pas da munitie nesperata pedeleprelor, asa incat toata miscarea n'ar trebui sa dureze mai mult de 2-3 luni, altfel efectele asupra PNLului cred ca vor fi negative, fara a schimba cumva perspectivele de viitor.

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan, da. UDMR-ul a reprosat la ultima motiune (cu ceva sanse) faptul ca opozitia nu le-a propus un proiect serios.