7 ian. 2011

Prioritate zero: preluarea puterii de catre opozitie! O noua majoritate in Parlament!

La ultimele motiuni de cenzura, Marko Bela a reprosat opozitiei lipsa unei constructii, a unei alternative serioase si ferme, careia UDMR i s-ar putea alatura:

"În acest moment, nimeni nu a reuşit să-mi demonstreze că într-o altă formulă de guvernare, am putea face altfel decât în această coaliţie şi că există o alternativă clară, fermă faţă de direcţia aleasă de actualul guvern şi atunci trebuie să-mi pun întrebarea de ce să se speculeze sau de ce să speculăm un alt Guvern sau o altă coaliţie?", spunea liderul UDMR in luna decembrie.

Tin minte, inca de la motiunea din 27 octombrie, ca liderul PNL a propus o astfel de intelegere intre partidele opozitiei, inainte de motiune, dar Victor Ponta s-a opus, motiv pentru care au existat o vreme si discutii, disensiuni, intre cei doi lideri ai opozitiei.

Ei bine, acum se construieste aceasta alternativa la care, sa speram, se va alatura si UDMR. Si poate si o grupare dizidenta din PDL. Doar UDMR, doar o parte din PDL, amandoua, sau de ce nu chiar si o parte din UNPR, ramane de vazut. Crin Antonescu a vorbit in seara asta, la Sinteza Zilei, de luna martie ca moment de schimbare a puterii. Un mesaj cat se poate de clar pentru toata lumea. E timpul, nu?

Orice alte discutii sunt, acum, inutile. O situatie extrema cere o impartire radicala. Are cineva ceva de comentat fata de noua alternativa? Daca da, nu e nicio problema. Basescu si sleahta se simt bine la putere. Ii ajutam sa mai ramana...

PS: Doaaaamnelor si domnilor! Pe aceeasi tema, Anca Radu. Atat! :))

PPS: Domnul Emil Constantinescu facea zilele trecute apel la coalizarea tuturor fortelor democrate in realizarea si sprijinirea unei structuri, menite sa puna stop incompetentei guvernari.

38 de comentarii:

transildania spunea...

Fara o coalizare si coordonare a Opozitiei nu se poate realiza o noua majoritate in Parlament care a puna sfarsit acestui regim ilegitim. Bine ca s-a realizat acest lucru (cam tarziu dupa parerea mea).

Daca vedem cum spumega cu disperare Tapalaga, Tismaneanu, Patrasconiu, Preda si compania, putem deduce ca Opozitia se afla pe drumul bun.

(P.S. Nimeni din PD nu ar merita primit intr-o noua majoritate in opinia mea)

Rational Idealist spunea...

Hm... tare as vrea sa-l cred pe Antonescu. Sa vedem.
Deocamdata sunt sceptic: http://rational-idealist.blogspot.com/2011/01/carul-inaintea-boilor-ro.html

Lilick Auftakt spunea...

@Transildania, da... stiu. Nu e numai opinia ta asta cu "sa nu primim pedisti". Nu tin nici eu mortis: dar sa iasa calculul aritmetic in Parlament.

Lilick Auftakt spunea...

@Rational Idealist

Am citit articolul tau de ieri, mi-a placut, si chiar l-am recomandat mai departe (Transildania mi-e martor :) )

atreides spunea...

Eu sunt destul de sceptic in privinta formarii unei noi majoritati inainte de alegeri (adica nu-mi fac iluzii ca sa n-am deziluzii), deci Coalitia mare care se pregateste ar face bine sa se pregateasca pentru alegerile la termen. Prima urgenta...guess what...cooptarea PNTCD. Daca asta se va intampla, ii va veni foarte greu masinariei de propaganda portocalii, care s-a urnit deja, sa mai bage vrajeala aia ca aceasta coalitie e de stanga.

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides, cel mai rau e sa te laude dusmanul. Cand te critica, in politica, e de bine. :)

atreides spunea...

Sigur ca e bine cand te critica, inseamna ca ii e frica, problema este ca baietii vor prezenta treaba intr-o forma care sa-i abureasca pe alegatori, pai nu l-ai vazut in seara asta pe basescu ce a zis cand a fost intrebat ce zice despre alianta? Cica e foarte bine, e foarte natural ca stanga sa se uneasca, pentru ca PNL e partid de stanga! E smecher baiatul si priceput la gogosi de-astea, iar o gramada de idioti pun botul, am vazut deja de prea multe ori. Manipularile de acest gen trebuie contracarate inteligent, altfel o sa luam teapa cu totii.

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides, si ce daca a zis Basescu? A zis un om care are o cota de incredere de 10%. Noi am ramas in trecutul ala in care avea 70%. Crede-ma ca orice atac al lui acum la adresa noastra ne intareste si ii fortifica pozitia lui Crin.

Lilick Auftakt spunea...

http://www.gandul.info/politica/planul-secret-al-psd-pnl-pc-de-desfiintare-a-pdl-daca-facem-asta-pdl-poate-ramane-cel-mult-cu-aradul-lui-gheorghe-falca-7869092

atreides spunea...

Ei, foarte bine ar fi sa fie cum zici, dar sa avem grija, l-am mai crezut terminat si in 2009 si ai vazut ce teapa am luat, pelicanii au inghitit toata vrajeala cu mogulii, comunistii et co.

Lilick Auftakt spunea...

Suntem vigilenti, sigur. Sarpele, pana nu moare, e un pericol. :)

transildania spunea...

Lilick, ai dreptate, ce vreau sa zic eu ca in aia nu poti avea nici o incredere. Ca sa iasa calculul aritmetic in parlament trebuie sa iasa mereu, nu numai la un vot sau la o motiune. Ei ar putea vota la o motiune asa, dar pe urma la suspendare altfel. Ar trebui sa dovedeasca in 100 de voturi ca voteaza cu opozitia inainte sa se poata avea incredere in ei :))

@Atreides
Sunt de acord cu tine, se va porni o campanie, desantata si mincinoasa ca orice propaganda pentru, a denigra in fel si chip liberalii. Sunt de parere ca asemenea campanii trebuie si pot fi contracarate inteligent. Acest lucru se poate face relativ usor insa numai coordonat pe mai multe paliere. Prin informare. De exemplu ei folosesc lipsa de informatie in legatura cu ce se intampla in alte tari, pentru a minti despre liberali si doctrina liberala. La nivel national la fel.

acuvio spunea...

Frumos început cu PC care se clarifică, spune pa PSD, ce drag îmi eşti PNL, sâc soluţia imorală PDL :)
De un an se tot încearcă o formulă pentru a găsi o soluţie mai bună, după 6 moţiuni avem tot un guvern Emil Boc, se gândeşte probabil la guinness book măcar pentru acest aspect al guvernării sale.
Poate-i strică palmaresul totuşi a şaptea moţiune :)

Hendrix spunea...

Noua constructie politica formata din liberali si conservatori da fiori deja pedeleprelor! Armata de propagandisti basescieni a inceput sa tune pe seama mezaliantei cu Felix si istoriei sale controversate. Aseara ba-secu radea malitios de noua alianta, dar nu era rasul lui! Miscarea a fost inteligenta, fiind vorba de 2 partide de dreapta, doctrinara. Urmatorul pas, cel al aliantei cu pesedistii va fi una ELECTORALA si nu ideologica. Coagularea opozitiei da frisoane pedeleprelor si asta nu poate decat sa ma bucure!
Alipirea previzibia a pesedistilor n-ar rezolva problema matematica a unei noi majoritati care sa rastoarne guvernul basescian, fiind nevoie si de aportul UDMR, precum la motiunea de cenzura din 13 octombrie 2009.
Ce va face UDMR? Acum ca sunt cu sacii in caruta, ORICE! Si-au primit rasplata, acum sunt liberi sa aleaga. Dupa congresul din februarie lucruriloe se vor clarifica mai bine. Poate ca stie Crin ceva cand se refera la luna martie ca luna schimbarii politice. Sa-i fie gura aurita!

Shadow spunea...

Pot sa va spun si eu ceva?

Nici udmr-sitii dupa ce a sustinut bella nu merita sa fie primiti in noua constructie. Doar ca "fara ei" nema constructie.

ADRIAN spunea...

sunt destul de sceptic si astept statisticile care sa evidentieze "rezultatul".

Augustin spunea...

E interesant de vazut (si de contabilizat!!) cine spumega, in aceste zile, impotriva coalitiei ale carei baze se pun.
Semnalez un caz interesant: Aurelian Pavelescu, care spunea recent, intr-o emisiune TV (citez din memorie):
E o CAPCANA pe care Ion Iliescu o intinde PNL! Eu, in calitate de presedinte al PNTCD, MA OPUN(!!)!
I-auzi, dom'le! Aurica se opune! Oare l-o fi trimis cineva?

Lilick Auftakt spunea...

@Acuvio, ce sa zic? E greu sa se impace, sa se inteleaga lumea.

Da, @Hendrix, sigur. Trebuie sa vedem dupa congresul din februarie. :) Nu vorbeste Crin degeaba.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, mda. Ei de fapt sunt o solutie chiar mai imorala azi.

Petrisor spunea...

Opozitia trebuie sa se grabeasca, sa fie mai energici pentru ca Traian Basescu le-a transmis portocaliilor sa se pregateasca de "evenimentul" alegerilor din 2012

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, pai sa asteptam chiar... rezultatul. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Augustin, da. E interesant. Nu l-am vazut. Bine ca mi-ai zis sa urmaresc mai bine.

radu spunea...

Sa nu ne grabim. UDMR-ul asculta de "popularii" lui Victor Orban, care e aliatul lui Basescu. daca la Budapesta ar fi guvernat FIDESZ, UDMR ar fi fost cu PNL si PSD. Sunt mai multe variabile aici.
Depinde.
Trebuie lucrat in culise in asteptarea congreselor UDMR si PD.
Anticipam istericalele basistilor.
Voi reveni.

Adrian Stoica spunea...

@Lilick:
Cu respect ... parerea mea este total diferita.
O noua majoritate in parlament? In ACEST parlament? Cu cine? cu toate lepadaturile care s-au perindat prin n partide? Cu nenorocitii care au votat diminuarea salariilor, cresterea fiscalitatii, legea educatiei segregate si toate legile antinationale si antieconomice?
Nu. Daca asa ceva se va intampla - dar, crede-ma, sansele sunt, daca nu zero, oricum foarte mici - asta va ingropa Romania mai ,ult decat a reusit s-o faca Basescu si PDL.
Care ar fi deosebirea dintre PDL si aliatii lor si ceilalti?
Din punctul meu de vedere, PNL trebuie sa aiba cu totul si cu totul alte preocupari. Vad ca ii curteaza pe udemeristi ... pentru ce? Pentru ca sa-i dea prilejul liderilor udemeristi sa-si bata joc de ei? Da' cine a zis ca UDMR = ungurii din Romania? Cine e UDMR? E partidul care, alaturi de PDL, a taiat salariile, inclusiv pe cele ale ungurilor ... ai impresia ca numai romanii sunt afectati? UDMR si-a tradat electoratul, acum oamenii aceia nu sunt reprezentati, dar, daca PNL (sau un alt partid) nu va fi destul de activ, ei cor continua sa voteze, din inertie, acelasi UDMR vetust si retrograd.
Din pacate,PNL (si PSD) nu reusesc sa ofere alternativa. Daca vor sa ofere alternativa, trebuie sa faca altceva decat face PDL. Cu totul altceva.
Si ... te rog sa ma lamuresti ... daca poti.
Aici e un filmulet:
http://www.alinagorghiu.ro/2011/01/05/despre-parlamentari-si-avocati/

si aici ... altceva:
http://www.cdep.ro/pls/steno/eVot.Nominal?idv=7270

Ce sa inteleg?

Ar fi multe de spus ...

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian Stoica, pai nu exista decat doua variante: majoritatea actuala sau una noua? In plus nu avem ce sa vorbim pe tema asta.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian Stoica, pai nu exista decat doua variante: majoritatea actuala sau una noua. In plus nu avem ce sa vorbim pe tema asta.

Adrian Stoica spunea...

Nu, Lilick, exista si varianta alegerilor. Doar prin alegeri se poate genera o majoritate "corecta".

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian Stoica, citeste bine Constitutia sa vezi cum se declanseaza alegerile anticipate. Si dupa aia mai vorbim.

transildania spunea...

@Hendrix
Nu stiu daca UDMR-ul e cu sacii inc aruta. Ei mai urmaresc regionalizarea pe criterii etnice. Cate trei judete o regiune, astfel incat judetele in care sunt mai multi sa fie impreuna, si lasand la o parte criteriul regiunilor istorice.
Cred ca aceasta tema va fi urmatoarea pe agenda.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, in legatura cu votul ala nu am ce sa iti raspund eu mai mult decat ceea ce intelegi si tu.

Hendrix spunea...

` @transildania Ma surprinde afirmatia ta, cum ca nu crezi ca UDMR ar fi cu sacii in caruta. Cum adica? Dupa toata tevatura generata de legea educatiei tu chiar crezi ca nu sunt extrem de multumiti? Sincer, cum crezi ca se simt acum udemeristii?
Abia acum eu zic ca ei pot alege ce vor face de aici incolo. Mai exact dupa congresul lor din februarie. Intrebare pentru tine: ce motivatie crezi ca ar avea ei sa sustina un regim profund impopular? Daca tu crezi ca motivatia lor ar fi regionalizarea pe criterii etnice, eu zic ca gresesti. Chiar ii vezi pe udemeristi sa se bata cu pedeleprele pentru asa ceva? Hai sa fim seriosi!
Astept raspuns, dar astept un raspuns si la postarea curenta de pe blogul tau. Daca esti o gazda buna, da si tu un raspuns!

transildania spunea...

@Hendrix
Parerea mea este ca udemeristii au o agenda mult mai consistenta decat doar legea educatiei.


Mi-ai adresat o intrebare: "ce motivatie crezi ca ar avea ei sa sustina un regim profund impopular?". Raspunsul e: nu stiu, nu sunt si nu pot fi purtatorul lor de cuvant. Din punctul meu de vedere nici unul. Nu ar fi avut nici un motiv sa-l sustina nici in 2010 si uite ca intreg anul trecut l-au sustinut. Experienta arata ca au sustinut neconditionat si reducerea salariilor au sustinut guvernul si la motiune, i-au sustiut tot timpul. Starnind inclusiv nemultumirea electoratului lor, si riscand reprezentarea in noul parlament sau rezultate bune la alegeri locale. Asa ca deocamdata nu am nici un indiciu pentru care optiunea lor s-ar schimba. Nu sunt un profet, nu zic ca asa va fi, nu zic ca nu ma pot insela.

Zici "Chiar ii vezi pe udemeristi sa se bata cu pedeleprele pentru asa ceva?".
Eu nu cred ca trebuie sa se bata. In momentul de fata partenerii lor de guvernare nu au nici o alta alternativa decat sa le accepte toate conditiile. Nu e nevoie de bataie, primii pasi s-au facut deja.
Legea regionalizarii, care e facuta pe placul UDMR (cate trei judete, deci citeriul etnic), a trecut deja prin Senat cu aprobare tacita, fara dezbatere. Prin urmare legea este doar a un singur vot in Camera pentru a fi aprobata. Unii reprezentanti PD, de ex. Preda au spus deschis ca sustin regionalizarea pe principiul "trei judete = o regiune".

Iti raspunsesem deja la mine.

Augustin spunea...

@ Adrian Stoica
Sint in stare sa tin un pariu gras: niste alegeri la termen, in 2012, vor fi cistigate fara probleme, de PDL (& Co). Nu ma dezamagi intrebind cum!
Si chiar daca n-ar cistiga, Basescu va numi, in stilul caracteristic, un alt (sau acelasi)premier obedient (numind pe cine vrea el, adica luindu-si un drept PE CARE CONSTITUTIA NU I-L DA!!!), eventual fortind, cum a mai facut, o noua majoritate. Totul in conditiile in care Romania va mai fi pierdut inca un an si jumatate. Nu ne putem permite!

atreides spunea...

@Hendrix Sigur ca udemeristii sunt foarte satisfacuti cu ceea ce au obtinut pana acum, dar in viziunea lor e intotdeauna loc de mai bine :)
Tocmai am citit ca Marko Bela a comentat propunerile basescului de modificari ale Constitutiei, si a adaugat o soparla cum ca dorinta UDMR este eliminarea sintagmei ''stat national'' din Constitutie. Ori, daca ei chiar vor asa ceva, acum este momentul (nu cred ca in viitor vor mai fi vreodata intr-o pozitie atat de puernica, cea ca un guvern sa depinda exclusiv de ei). Poate e SF ceea ce zic eu acum, dar nu m-as mira ca ei sa inceapa acum sa santajeze PDL, dupa ce i-au santajat cu legea educatiei, cu chestia cu statul national. Basescu a zis ca in curand va trimite la parlament niste propuneri punctuale de modificare a Constitutiei, incluzand treaba cu 300, unicameralul si alte cateva clarificari. Ce-ar fi ca printre propunerile astea sa fie si eliminarea statului national? Sigur ca ar fi sinucigas pentru PDL, dar asta i-ar mai tine totusi la guvernare pana in 2012...De urmarit.

transildania spunea...

@Hendrix

Urmatoarele citate sunt de aici:
http://ziuadecj.ro/politica/marko-si-a-desemnat-urmasul-la-cluj--58415.html

"Aflat în ultimele sale zile în fruntea UDMR-ului, acesta spune că adoptarea Legii educaţiei a consolidat coaliţia şi a îndepărtat Uniunea de partidele din opoziţie.

În tentativa sa de a dărâma guvernul, preconizata mare coaliţie PSD-PNL-PC nu se poate baza pe o eventuală întoarcere a armelor de către UDMR.

“Nu e un secret pentru nimeni faptul că reuşita Legii educaţiei ne-a apropiat de actuala coaliţie şi ne-a îndepărtat de opoziţie. N-aş fi dorit asta, dar reprezentanţii partidelor din opoziţie au atacat legea exclusiv pe tema învăţământului pentru minorităţi." (evident o minciuna, nota mea)

"“Am adoptat Legea educaţiei, măsurile dure, restrictive au fost luate deja, nu văd de ce, în ianuarie 2011, UDMR ar trebui să speculeze alte formule de guvernare şi alte coaliţii, mai ales că în acest an avem şansa unei relansări economice lente”"

Iar Marko il sustine pe minstrul Kelemen la sefia UDMR, celalalt candidat fiind Eckstein, omul lui Basescu...

transildania spunea...

@Atreides
Cum bine remarci, udemeristii au si alte doleante, nu pun acum in discutie daca sunt intemeiate sau nu. Eram pregatit sa scriu ca in ce priveste revizuirea Constitutiei chiar nu exista niciun pericol ca ea sa poata fi facuta doar de coalitia actuala, avand in vedere ca este nevoie de o majoritate de doua treimi in parlament.

Articolul din link-ul de mai sus confirma: si ei sunt constienti de acest lucru, ca revizuirea constitutiei nu se poate face acum.

atreides spunea...

@transildania Bine, asa teoretic eliminarea din Constitutie a statului national nu ar putea fi facuta niciodata (daca sa zicem majoritatea de acum ar fi avut 2/3, atunci evident UDMR-ul nu ar mai fi fost indispensabil iar partenerii de guvernare nu ar fi fost nebuni sa-si bata cuie in talpa cu o astfel de bomba). Dar cel putin acum aceasta mizerie ar aduna cel mai mare numar posibil de voturi mai mic decat 2/3. In orice caz, este un mister pentru mine de ce UDMR continua sa vorbeasca despre treaba cu statul national in conditiile in care e clar ca sansele sunt cam nule. Sa existe Doamne fereste vreo posibilitate de a evita regula celor 2/3 la vot? Eu nu cred, dar pedelistii sunt foarte inventivi cand e vorba de inventat lucruri antidemocratice, a se vedea schimbarea regulamentului Camerei atunci cand au avut nevoie.

Augustin spunea...

@ Adrian Stoica
Precizez, daca mai era nevoie, ca ma refeream la niste alegeri organizate de PDL!