19 ian. 2011

Scrisoare deschisa adresata Rodicai Culcer de catre Fundatia Horia Rusu


"Într-o scrisoare deschisă adresată Rodicăi Culcer, Fundaţia Horia Rusu cere ca dezbaterile pe care le organizează în cadrul proiectului „Comisia pentru o nouă Constituţie” să beneficieze de acelaşi timp de emisie precum cel acordat Institutului de Studii Populare. În acest fel, ar fi respectat spiritul valorilor echidistanţei, imparţialităţii şi responsabilităţii, pe care însăşi televiziunea publică le invocă.

Stimată doamnă Rodica Culcer,

Am urmărit cu interes simpozionul organizat de Institutul de Studii Populare şi transmis în direct, într-o Ediţie Specială, de către principalul post al televiziunii publice, TVR1, pe 18 ianuarie 2011, “România – stat asistenţial, stat minimal, stat eficient?” Cum trebuie să arate statul reformat?” Transmisia în cauză a fost anunţată din timp pe pagina web a TVR, astfel că întreaga ţară a putut să se adune în jurul micilor ecrane, pentru a asculta despre politicile mult prea populare ale vremurilor noastre.

I-am recunoscut, în această transmisie, pe mulţi membri de vază ai partidului de guvernământ, în frunte cu însuşi preşedintele Traian Băsescu. Nu ştim cum se explică nevoia postului public de televiziune, precum şi a dumneavoastră, de a încălca statutul şi a trece peste principiile de obiectivitate şi imparţialitate menţionate explicit în legea privind organizarea şi funcţionarea TVR. Initial, ne-am gandit că aceste personaje de partid şi de stat sunt în avidă nevoie de creştere de popularitate şi de susţinere mediatică. Apoi, am considerat că, poate, trasmiterea în direct a acestui simpozion reflectă dorinţa sinceră a TVR şi a dumneavostră personal de a informa populaţia, de a o familiariza cu ideea de reformă, de a face educaţie.

Tocmai din acest motiv, dar şi pentru că sperăm că trăim încă într-un stat de drept, în care legile sunt respectate, Fundaţia Horia Rusu vă oferă oportunitatea de a arăta că TVR este o televiziune obiectivă, liberă şi imparţială. Dorim să ne alăturăm efortului dumenavoastră de a populariza reforma statului, oferindu-vă, pentru a fi transmise în direct, dezbaterile organizate de fundaţia noastră în cadrul proiectului „Comisia pentru o nouă Constituţie.” În fond, nu putem reforma statul fără a regândi legea care-l defineşte. Astfel, pentru a nu lăsa impresia că televiziunea publică este părtinitoare în viaţa politică a României şi pentru a atrage atenţia asupra procesului în sine de reformă şi a-l distanţa de simple sloganuri electorale, Fundaţia Horia Rusu vă solicită să transmiteţi şi aceste dezbateri, într-o nouă Ediţie Specială, după ce, în prealabil le-aţi anunţat pe site timp de 48 de ore
."

6 comentarii:

Pro DOC spunea...

Excelenta "mutare"! Este exact cea ce ar trebui sa faca televiziunea publica.

Sa vedem acum cum va reactiona directarea Culcer in fata acestei cereri cat se poate de legitime.

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc, sigur. E o cerere cat se poate de legitima. Fundatia e un think thank liberal, precum si ISP-ul e unul popular. Le acorda lor spatiu, pe o tema de interes national, acorda si dezbaterilor de la Fundatia Horia Rusu facute in interes national. :)

Wilkins Micawber spunea...

Vezi sa nu.

Horatiu spunea...

Televiziunea Română și-a pierdut fecioria de mult, încă de pe vremea primelor mitinguri anticomuniste din București, de acum 21 de ani. Vă mai aduceți aminte de ceața care împiedica transmisiile din Piața Universității ?
E drept că pe atunci era vorba de o iubire neîmpărtășită, pe când acuma, pe este ca la un viol colectiv, pe front. Culmea este că (televiziunii) îi place. Știți vorba aia: pofta vine mâncând !

Lilick Auftakt spunea...

Sigur ca ne aducem aminte. :)

radu spunea...

"- Domnule Basescu, va rog, respectati regulile democratice si separatia puterilor in stat!
- Bine".
"- Domnule Ceausescu, faceti pluripartidism, domnule!
- Bine".
IoI.
Cam asta e.
Suntem caraghiosi. Cretinii astia nu stiu decat de frica. Sa facem asa incat sa le fie frica de noi. Nu exista alta cale cu ei.