18 nov. 2011

De ce isi doreste atat de mult PDL comasarea alegerilor

Printre intrebarile bloggerilor, miercuri, la Cafeneaua Liberala, a existat si una legata de comasarea alegerilor. Bogdan Teodorescu ne-a explicat de ce isi doreste PDL aceasta comasare. Vor sa isi sacrifice primarii, pentru a-si salva parlamentarii. "Exista o mare, mare ipoteza ca PDL sa piarda alegerile locale(...) Daca acest lucru se petrece, ei nu mai au alegeri parlamentare." De unde vine procentul de 18%-20% in sondaje, desi lideri precum Udrea, Boc, Basescu au doar 10%-12%? De la liderii locali de genul Flutur, Falca, spune Bogdan Teodorescu. Ei trag partidul in sus si se spera ca il vor ridica odata cu aceste alegeri comasate. "Pe sondajele care sunt facute publice deja, pe scor politic, PDL-ul nu castiga niciun judet", mai spune Teodorescu, argumentand de ce PDL are neaparat nevoie, pentru a-si minimiza pierderile politice, sa-si sacrifice primarii.



Continuarea aici.

19 comentarii:

acuvio spunea...

Pentru un partid cu resurse de a influenţa material voturi este mai avantajoasă metoda 2 în 1 :)
PS Invitaţie la seria de trei funny photo retouch-uri “PSD Star Wars”

Lilick Auftakt spunea...

Multumesc, Acuvio. :)

Shadow spunea...

@Lilick

Comasarea scade pretul campaniei asa cum spune si acuvio si in acelasi timp da o sansa pdl sa aibe mai multi parlamentari datorita "organizarii" pdlace care exista inca local. La alegeri diferentiate costul cu primarii va fi enorm pt ca acestia sa se aleaga "cat de act" nici macar la nivelul actual si sa poata sa aleaga "parlamentarii" mai tarziu. E doar calcul "pragmatic".

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, sa vedem reactia opozitiei. Stiu, au fost reactii, s-a vorbit chiar si de o motiune, insa vreau sa vad mai departe. Ceva imi spune ca aceasta unificare le convine si unora din opozitie.

Arogantu' spunea...

@Lilick: Daca problema USL este ca PD va reusi - prin comasare - sa-si conserve situatia pe plan local si, pe aceasta baza, sa obtina un scor mai bun la parlamentare - atunci nu este logic sa le convina unora din Opozitie aceasta comasare.
Pe linga asta - prelungirea mandatelor de primari nu se poate realiza pe baza actualei legislatii, deci PD va trebui sa se mobilizeze 'la singe' ca sa treaca modificarile la legea alegerilor locale.
Intrebarea este daca UDMR este interesata in aceasta modificare ...

radu spunea...

Noua strategie PD deja se vede, l-au "luat" si pe Scripcariu.
Da, mi-e teama si mie de un blat al PSD, dar nu vreau sa ma grabesc. Cred ca ar trebui stimulati nemultumitii din PD si UDMR.
Avea Ceausescu o vorba, la proces: tradarea vine intotdeauna de langa tine. Deci, trebuie incurajati cei care asteapta sa-l tradeze pe basecu!

Deceneu spunea...

Nu mai retin cine a explicat (cred ca E Hurezeanu) ca in general parlamentarele se fac inaintea localelor, si alegerile locale sunt influentate de parlamentare, pentru ca electoratul incearca sa aleaga primari de aceeasi culoare cu partidul castigator.
In cazul Romaniei, autoritatile locale fac campanie pentru ei si pentru parlamentari nu mai pun umarul, ii "doare-n cot".
Basescu vrea sa cupleze alegerile ca sa aiba sprijinul din teritoriu. Le da bani de investitii conditionat, sa sustina PDL-ul si sa aiba si realizari pe plan local ca sa fie realesi.

Anonim spunea...

Am auzit eu de reactia opozitiei.. se auzea asa... un sforait complice, ca un om care se face ca doarme. Se pare ca se multumesc cu frimiturile de la masa bogatilor. Comasarea e brand basescu, vezi 2009 alegeri cu referendum. A functionat impecabil.

Lilick Auftakt spunea...

@Arogantu, pai in primul rand nu e normal sa ne convina aceasta comasare pentru ca suntem democrati, nu (?), si nu acceptam incalcarea legii. Dar de aici si pana la realitate mai sunt la mijloc tot felul de joculete, asa cum mai spuneam. Si care nu, nu tin de logica noastra. Insa nu pot sa spun nici ca sunt lipsite de orice logica.

Lilick Auftakt spunea...

@radu, strategie? :) Zicea bine pe postarea trecuta neinfectat de ipocrisie: lumea o sa zica ca e o strategie si atunci cand o sa-l vada pe Basescu la beci, legat in lanturi.:)

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu, la asta nu m-am gandit. La faltul ca alegerile parlamentare ar putea fi inaintea localelor. Hm. Interesant.

Lilick Auftakt spunea...

@basarica, sigur. :)

Anonim spunea...

"Comasarea" este de fapt un eufemism pentru amanarea alegerilor locale cu 6 luni. Ce motive vad eu pentru acest aranjament:
1. Se creeaza un precedent, daca e constitutional sa amani localele 6 luni, de ce ar fi ilegal sa amani si alegerile generale sau prezidentiale cu 12 luni, sau cu 24 de luni?
2. In luna noiembrie, dupa trecerea la ora de iarna, se intuneca deja de la ora 6 ; in timp ce in iunie inca se mai poate vedea la ora 9.30. Daca va amintiti intotdeauna "fortele binelui" au castigat pe ultima suta de metri, dupa caderea intunericului sau chiar a doua zi in zori! Garantez ca in seara alegerilor de la ora 6 va incepe o viermuiala nemaipomenita.
3. Comasarea vine la pachet cu "uninominalul pursange" si pentru prima data in 20 de ani devine posibila fraudarea majora a alegerilor, vicierea rezultatului. Cu acest sistem sondajele si exit poll-urile la nivel national nu mai au nici o legatura cu rezultatul final si distributia efectiva a mandatelor de parlamentari. Aceasta este explicatia pentru insistenta [aparent contraproductiva, pt.ca sistemul avantajeaza partidele mari] lui Basescu in sustinerea uninominalului "pur".
4. Opozita doarme in cizme si declara ritos ca : "il batem pe Basescu dupa orice regulament" ; dupa ce i-a fript o data cu ciorba, ii va frige si a doua oara cu tocana,,,
5. Combinati 1,2,3,4 si va rezulta ca sunt sanse maxime pentru un guvern-marioneta Basescu pana in 2016, si foarte probabil Basescu insusi nu va pleca de la Cotroceni pana atunci.

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim, da, asa e. Si stiu un lucru: ca trebuie sa impiedicam aceasta comasare. Trebuie presiune publica.

radu spunea...

@LilicK: da, e e o strategie made in basecu si Moni Macovei, ca sa scoata PD-ul ca un partid corupt, dar care se trateaza cu Coduri Etice, nu ca Opozitia, care e irecuperabila moral. Toata mascarada asta poate sa fie si un semnal catre bok, dar ma tem ca anunta ridicarea unor primari ai Opzitiei, ca Johannis, Chiliman sau chiar Oprescu. Adica PD-ul sacrifica doi-trei pioni ca sa ia Opozitiei turele si caii, si sa-i puna in situatia de a nu protesta, ca, cica, nici noi nu ne-am opus Justitiei. Om vedea.
Eu nu cred nici in ruptul capului in independenta DNA de basecu si SRI.

Alina Gorghiu spunea...

Opozitia nu este deloc de acord cu mult discutata comasare. Pe langa ratiunile politice, va dati seama ce haos va fi cand primarii isi vor termina mandatul si acesta va fi prelungit, cum? Si ei vor semna in continuare hartii, cum? Nu-i ok si legat pt simplul fapt ca asa spune PDL. Si poate veni T Basescu cu toate argumentele din lume legate de economie. Nu le cred. Sa faca economie acolo unde chiar e nevoie - Administratia prezidentiala ar fi un bun inceput.

Lilick Auftakt spunea...

@radu, dar poti sa crezi ca pedelistii sunt cea mai corupta specie din politica romaneasca din toate timpurile, nu? Si ca nu sunt niste victime ale lui Basescu. Nu? Sper ca da.

Lilick Auftakt spunea...

@Alina, ma bucura mult ce zici. :)

radu spunea...

@LilicK: cred ca sunt cei mai corupti si cred ca asta trebuie sa facem sa inteleaga toata lumea, ca sa nu puna botu la manevrele lui basecu. Dar nu cred ca-i bine nici sa-i lasam se ne amorteasca vigilenta. Sun Tzu ne invata ca atunci cand adversarul se da slab, atunci e mai periculos. :)