20 nov. 2011

Despre o Noua Republica prezidentiala, un proiect basist sustinut de Valeriu Stoica si Mircea Geoana

Nu o sa scriu prea mult, ci o sa va dau link-urile necesare si cateva citate. Cand a aparut ideea Noii Republici? Aflam de aici. Citez:

Valeriu Stoica: "Îmi amintesc cu plăcere de dezbaterea publică din septembrie anul trecut (nota: 2006), sub numele Noua Republică. Dacian Ţolea şi prietenii lui au făcut o treabă foarte bună, după aproape un an sintagma este reluată nu numai de către mine, ci de tot mai mulţi oameni, mai mult sau mai puţin spontan, ideea pluteşte în aer. (…)"/ Observator Arădean, 3 iulie 2007, interviu realizat de Flavisu Ghender>

Sau de aici, de pe blogul CADI, un articol din 2007:

"Numele “Noua Republica” a fost lansat anul trecut la Arad, cu ocazia dezbaterii publice din data de 29 septembrie, organizat de CADI-Eleutheria impreuna cu Centrul pentru Institutionalizarea Resurselor si Initiativelor Strategice (CIRIS) din Arad si asociatiile Millennium Center si Initiativa Tinerilor din Arad."

2006, 2007, urmeaza 2008, anul in care se produce alianta minune, mult visata de Basescu, dintre PDL si PSD, negociata timp de doi ani de socrul Sarbu. Si ce descoperim in 2008? Il gasim pe Geoana cu Noua Republica prezidentiala in gura. Aveti un articol aici:

"Mircea Geoana a precizat ca PSD are cateva teze pentru revizuirea Constitutiei si ca el pledeaza pentru o republica prezidentiala. "Este greu sa le iei romanilor dreptul de a-si alege presedintele. De aceea pledez pentru o republica prezidentiala." Geoana ar mai vrea si Parlament unicameral. Singurul care se grabeste insa cu modificarea electorala a Constitutiei este Geoana. PD-L si PNL pledeaza pentru ca misiunea sa fie incredintata viitoarei legislaturi. si PD-L a sesizat "aberatii constitutionale inadmisibile" referitoare la actuala procedura parlamentara."

Sau aici, inca unul, dupa cateva luni, cand republica prezidentiala se transformase, totusi, intr-una semiprezidentiala:

Avem nevoie de o Nouă Republică, pe care să n-o modificăm în funcţie de anotimpul, de culoarea ochilor sau de şuviţa celui care conduce România”. Cu această frază şi-a încheiat Mircea Geoană lungul discurs pe care l-a ţinut, ieri dimineaţă, la World Trade Center din Bucureşti, cu ocazia unei noi dezbateri despre oferta de guvernare a PSD. A fost un speech de „premier”, în care Mircea Geoană şi-a prezentat, pe larg, viziunea despre România şi proiectul politic cu care vrea să ajungă la Palatul Victoria.

Observati ca Geoana vorbea si despre... unicameral!

In 2009 ideea apare rostita de Ioan Stanomir, cel care a lucrat la proiectul constitutional prezidential. Citez din revista "22":

"Un nou proiect politic şi constituţional este alternativa la catastrofă. Legea fundamentală se cere situată în centrul acestui efort de renovare. Moderaţia şi viziunea de perspectivă sunt cărămizile pe care se poate ridica o Nouă Republică."


Concluziile le trageti voi, insa as vrea sa cititi si acest articol scris de Razvan Dumitrescu, pe care chiar puteti sa il salvati. Eu am facut-o. Poate o sa mai avem nevoie de el...

21 de comentarii:

ADRIAN spunea...

Concluzia tragica este ca sunt un dobitoc cum spunea Postelnicu odata ... Asta pentru ca majoritatea numiti aici au fost, sunt sau va trebui sa fie, cel putin o vreme, "de-ai nostri" Adica daca nu suntem permanent cu ochii cat cepele, multe ghionturi ni se pot trage pe sub masa ...

Lilick Auftakt spunea...

Da, @Adrian, asa e. Ne trezim acum ca in 2008, Geoana, pe care l-am votat in 2009, sustinea mizeria prezidentiala a lui Stoica si a lui Stanomir. Spune si tu!

Anonim spunea...

Vad ca toti discuta despre Republica dar nimeni nu sufla un cuvant despre un referedum in care sa fim intrebati daca vrem republica sau vrem monarhie.

Lilick Auftakt spunea...

@Razvan, pana la urma o sa aiba o surpriza toti prezidentialistii astia. Se va intoarce din nou roata istoriei. :)

ADRIAN COSMESCU spunea...

cu geoana ai tras-o de par cu greu sa il aduci la noua republica, el vorbeste doar de republica prezidentiala si nu de noua republica,dar daca tot trebuie belit, hai sa-l facem si sustinator la noua republica,sa se bucure magarul de pota specialist in magariile lui radu tudor.

berenger spunea...

faptul ca te lupti cu ceva ce nu exista (decat la nivel de vorbe) e interesant.

Adrian Stoica spunea...

@Lilick: "Ne trezim acum ca in 2008, Geoana, pe care l-am votat in 2009, sustinea mizeria prezidentiala a lui Stoica si a lui Stanomir. Spune si tu!"

Da, Lilick, spun si eu: ce bine ca nu ne-a pacalit prostanacul! Nu mai pot de bine ca nu s-a intamplat asta! A, ne-a pacalit, in schimb, marinarul ... ca nu le putem avea chiar pe toate.

Arogantu' spunea...

@All: Un interviu-bomba !

@Razvan: Cine decide daca este sau nu necesar un referendum pentru a alege intre 'republica' si 'monarhie constitutionala' ?
Din cite stiu - comunistii n-au intrebat boboru' daca vrea republica !
Stiau ei de ce ...

radu spunea...

Nda, uitasem... Uitasem de geoana, de restul stiam. Razvan Dumitrescu are dreptate. Sa dim oare condamnati sa fim spectatori in propria tzara? Ghinionul mai e si cum si-l face omul.
Eu sunt pentru expectorarea urgenta, cu orice pret, a acestui papa-lapte, papusa cu cheita a americanilor ca si siamezul lui uneperist, Cristi Diaconescu.

Lilick Auftakt spunea...

Adrian Cosmescu, nu stii sa citesti? Mai invata.

ADRIAN COSMESCU spunea...

nu trebuie sa te superi, AM CITIT, geoana nu are nimic cu noua republica basista, putem sa-i punem lui geoana in carca o mie de greseli, dar nu "Noua Republica"

Lilick Auftakt spunea...

Proiectul lui Basescu inseamna o republica prezidentiala si un Parlament unicameral. Citeste bine presa din vremea aia sa vezi ce cerea Geoana. Am dat link-uri. Daca vrei, mai dau.

Arogantu' spunea...

Scuze - acum observ ca este o eroare in link.
Corect:
Un interviu-bomba !

Lilick Auftakt spunea...

Multumim!

radu spunea...

Adrian Cosmescu asta, de ce nu e usuit la blenoragistii lui?
Noua republica e prezidentiala sau nu e deloc, iar republica prezidentiala e un rahat dupa care trebuie trasa apa, s-avem pardon!

Lilick Auftakt spunea...

Nu stiu. Unii nu vor sa inteleaga ca cine sustine prezidentialismul si unicameralul e basist, e comunist, e orice numai de partea binelui Romaniei nu e.

Deceneu spunea...

Eu v-am mai spus ca nu trebuie sa reduceti totul la Basescu sau la Geoana, pentru ca in spatele lor sunt niste strategi ca Stoloja, Magureanu, si altii mai putin vizibili, care au ca proiect politic concentrarea puterii in institutia prezidentiala, pe care o pot controla.
Asaltul asupra Parlamentarismului este din '92, de cand se spune ca "parlamentarii dorm in banci" si acum vedem un atac la adresa justitiei. Ambele structuri democratice stau in calea concentrarii puterii.
Trebuie sa aparam democratia, institutile democratice Parlamentul si justitia.
De ce televiziunile lui Voiculescu nu subliniaza ca din 2008 Romania functioneaza ca o republica prezidentiala 100%, desi Constitutia prevede ca este semi-prezidentiala, mai mult parlamentara decat prezidentiala?
Sa le spuna Romanilor, "uitati cum este intr-o republica prezidential, presedintele angajeaza tara in datorii si apoi vinde muntii si resursele naturale sa le plateasca, fara sa-i consulte pe parlamentari".
Dupa ce le arati romanilor care-i diferenta intre un sistem prezidential si unul parlamentar, poti sa-i intrebi ce prefera. Daca se evita subiectele si redactorii fac loby masacat pentru prezidentialism sa nu ne miram ca romanii vor prefera un Hitler.
In indexul democratiei pe 2010 Romania are 3.75 ca o tara "bananiera", desi instruirea este peste nivelul altor tari, de unde rezulta ca mass-media evita sa discute problemele politice intr-un mod profesionist si independent.
Ale cui jocuri le face mass-media?
Chiar credeti ca exista o diferenta intre Basescu si Voiculescu, sau intre Mitrea si Flutur?
De ce nici PSD-ul nu are printre prioritati democratia, consolidarea institutilor statului si o lege electorala cu elelmente care sa nu permita fraudarea. Si PSD-ul cocheteaza cu votul uninominal, a promovat sistemul majoritar, este de acord cu reducerea numarului de parlamentari, in loc sa se opuna, pe motiv ca majoritatea parlamentara poate fi rasturnata prin santaj si coruptie.
Oamenii ar intelege daca le-ai da exemple, care exista si in Romania si in alte tari vecine ca Ucraina.
Problema este ca si PNL-ul a "derapat" de la principii spre false interese, si spre persoane si din cauza asta nu cresc in sondaje, dimpotriva "sageata" si-a orientat directia in jos.

ADRIAN COSMESCU spunea...

BAI RADUCULE, norocul tau este ca o respect prea mult pe lilick altfel te invatam eu cei aia blenoragisti de nu te mai spala nici mata...

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu, mass-media privata face ce vrea. Ne uitam la ea sau nu. Dar ceea ce zici ca trebuie facut si aratat trebuie sa o faca in primul rand televiziunea publica, cea pe care o platim fiind obligati. Societatea civila de ce nu face presiuni publice?

Lilick Auftakt spunea...

Nu va certati!

radu spunea...

@Adrian Cosmescu: cred ca si nea Geoana ar fi de acord cu asta: "cei aia blenoragisti".
Blenoragisti e Madame Blogary, asa le spun eu.