Saptamana care tocmai se incheie a fost marcata de o grea pierdere pentru familia Savall, Hespèrion XXI si intreaga familie a iubitorilor de muzica veche din intreaga lume. Soprana Montserrat Figueras s-a stins din viata la 69 de ani, rapusa de o boala incurabila. Despre importanta grupului Hespèrion XXI si despre contributia familiei Savall la dificilul proiect de cercetare si readucere in atentia publicului a muzicii vechi ar fi multe de spus, una dintre ultimele reconstructii sonore fiind chiar cea a muzicii lui Dimitrie Cantemir. Sa ascultam insa vocea calda a sopranei si sa vedem cateva imagini de la ultima intalnire cu muzicieni din Romania, in cadrul evenimentului "Nopti baroce la Palais de Béhague", din luna iunie a anului curent.
Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
8 comentarii:
Minunata postare.
Da, minunata familia Savall. Multumesc, Mihai.
Proiectul familiei Savall a fost una din cele mai importante contributii la istoria artei interpretative din ultimul secol.
@Micawber, da, probabil cel mai important. :)
Minunata postare! De multe ori, cand ascult asemenea muzica, ma gandesc daca noi astazi am evoluat cu adevarat fata de secolul respectiv?
Desigur, muzica aceasta era ascultata de persoanele instruite ale vremii, dar chiar si melodiile populare din perioada respectiva, atata cat mai stim noi despre ele azi, parca sunt mai frumoase si melodioase decat gunoiul sonor pe care il asculta azi atat de multi! Oare asta se cheama progres?
@Dorin, eu personal prefer sa ascult astfel de muzica, dar sa am confortul acestui secol. :)
Ne intalnim fara indoiala atat pe taramul preferintelor muzicale, cat si pe cel al confortului. Cu o mica observatie, totusi: confortul acesta, care fara indoiala se refera intre altele la prezenta unei incaperi sanitare dotata cu wc si apa calda, este mult mai vechi decat muzica de care vorbim. Asemenea incaperi aveau deja vilele romane de la Pompei si Herculaneum. Desigur, pe vremea aceea isi permiteau asemenea lux doar bogatii. Iata totusi un progres evident!
Inca o observatie referitoare la muzica: unul dintre cei mai proeminenti compozitori in materie de muzica de lauta al secolului al XVI-lea ramane Valentin (sau Balint) Bakfark, nascut la Brasov in 1527 si mort la Padova in 1576. Iata ca pe vremea aceea spatiul carpato-danubiano-pontic :) nu era chiar la periferia Europei civilizate!
Multumesc. O sa scriu si despre el intr-o pauza de politica. :)
Trimiteți un comentariu