20 nov. 2011

Romanii sunt destepti? Unii da, altii ba!

Am vazut si eu campania "Romanii sunt destepti". Da, interesant... Ce pot sa spun? Hai sa ne schimbam cu avant pionieresc imaginea pe internet. Am studiat insa putin sa vad daca vreunul dintre bloggerii care au preluat campania au scris despre reintorcerea lui Vladimir Cosma in Romania, dupa mai bine de 50 de ani, si despre concertul de la Ateneu. Ar fi avut ocazia sa dea si un exemplu concret de "roman destept". Nimic. Probabil nici nu stiu cine e Vladimir Cosma. Sigur, Google il cunoaste bine. Exista si bloggeri care au scris despre Cosma, dar fara legatura cu campania. Vreo doi: Cristiana Uzuna si Donkeypapuas.

In ceea ce ma priveste, pot sa spun ca prima data cand am simtit un sentiment de patriotism in afara tarii a fost chiar legat de Vladimir Cosma, in 1990. Pentru prima data ajunsa la Paris, gaseam orasul luminilor impanzit de afise mari ce promovau unul dintre ultimele filme la care compozitorul francez de origine romana scrisese muzica. Numele Vladimir Cosma era printre cele mai mari de pe afis.



13 comentarii:

codeus spunea...

Stiu si eu de el, tot de la coloanele de film, cred ca prima data chiar pe vremea lui Ceausescu. cand i-am vazut numele atunci la coloana sonora, m-am simtit chiar mandru. era un film american, nu mai tin minte numele filmului

Lilick Auftakt spunea...

Da, e un sentiment normal. :) Dar... film american? Nu prea cred. A scris muzica la peste 300 de filme, dar nu stiu decat frantuzesti.

Lilick Auftakt spunea...

Un articol interesant: http://www.rezistenta.net/2011/11/romanii-sunt-manipulati.html

Anonim spunea...

RELATIV OFF TOPIC: Ce ziceti, moare Urdoarea nationala in parnaie, pana la urma?! Motive a tot dat, in ultimul timp, si multe dintre ele acceptate de organismele internationale: http://www.corectnews.com/politics/udrea-anchetata-de-directia-de-lupta-antifrauda :D ! Moarte lor! Moarte lor! Moarte PDLprelor!

Lilick Auftakt spunea...

Udrea va fi a doua Iulia Timoşenko. O sa ne distram intr-o zi cu procesul ei, apoi o sa vedem in direct si incatusarea ei...

Donkeypapuas spunea...

Eu am văzut un afiş la Institutul Francez, marţi 15, făcând referire la concertul lui Vladimir Cosma. Apoi, vineri cred, în Jurnalul Naţiuonal era numit "omul zilei" (sau poate tot marţi?). Iar pe youtube am aflat o mică înregistrare de la concert.
A! Şi tot zilele astea, întâmplător sau nu, pe ProTV a fost transmis "Marele blond cu un pantof negru".

Micawber spunea...

Nici mie nu-mi plac hei-rupurile astea de "imbunatatire a imaginii Romaniei".

Ca sa vedem cat de stupida e situatia si cat de prostuti sunt cei care ne propun remediul, e suficient sa ne uitam ce sugestii face Google pentru cautari de tipul "Americans are" sau "Frenchmen are" - ies numai rezultate neonorante, cam ca la "Romanians are". Musai sa se puna americanii sau francezii pe munca si sa caute trasaturi pozitive la propriile popoare :)

In alta ordine de idei, V. Cosma a scris si muzica pentru cateva filme americane - nu multe si nici celebre, e adevarat.

Lilick Auftakt spunea...

@Donkeypapuash, buna!

Din pacate evenimentul nu a fost promovat pe televiziunile de stiri. Iar in online, se vede... Pe urma ne miram de ce suntem priviti asa si pe dincolo de catre straini. Eu voi tine minte toata viata ceea ce a spus Varujan Vosganian acum un an, de 1 decembrie, despre romanii din exil care se intorc: "Trebuie sa fim primitori si intotdeauna sa taiem vitelul cel gras atunci cand un roman se intoarce acasa" Nu o facem, deci nu prea suntem destepti. Campania "Romanii sunt destepti" va ramane una la ciocolata, le va aduce ceva bani unora care o promoveaza... si cam atat.

Lilick Auftakt spunea...

@Micawber, pai da. "Americans are idiots". "The Majority of French People Are Dumb/Stupid"... :)) Numai romanii "e" destepti. :))

Lilick Auftakt spunea...

@Micawber, te mai astept cu postari cu muzica de film. Si nu numai de film. :)

Wilkins Micawber spunea...

Cu muzica de film e mai greu. Pe teme muzicale.(clasica, simfonica, opera etc.) postez cam in fiecare weekend la mine pe blog.

Lilick Auftakt spunea...

Da, stiu ca te fofilezi cu muzica de film. :) Citesc, citesc si imi plac foarte mult cronicile tale.

Micawber spunea...

Multumesc. Nu-s 'cronici', ci simple texte de blogger fara vreo pretentie.