19 oct. 2009

Parlamentul jucator. Klaus Johannis, liant intre electoratele aliatilor. Basescu nu va face o a doua nominalizare !


Traian Basescu nu va dizolva Parlamentul. Acest subiect e mort. A dat inapoi dupa ce a vazut ca aceasta idee nu alarmeaza absolut deloc parlamentarii, ba, din contra, Crin Antonescu pe de o parte, dar si Viorel Hrebenciuc pe de alta, au anuntat ca partidele nu se tem de alegeri anticipate. Cum va decurge jocul politic in continuare ? Sa incercam sa intuim...

Fenechiu anunta pentru marti o miscare surpriza din partea aliatilor, asa cum imi place sa le spun celor care formeaza astazi majoritatea parlamentara. Ce sa fie, ce sa fie ? Probabil o coalitie juridica, care sa respecte toate cerintele constitutionale, astfel incat Traian Basescu sa nu o mai poata sfida la o a doua eventuala nominalizare de premier, altfel decat printr-o incalcare grava a Constitutiei.

Si Crin Antonescu vorbeste despre o solutie : "Soluţia pe care ar trebui să o aplicăm acum pentru a-l ajuta pe preşedinte să ia măsura corectă este de a discuta într-o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului situaţia privitoare la criza politică şi de a exprima un vot, după sau înaintea căderii fantomaticului Guvern Croitoru. De a exprima un vot prin care îi arătăm preşedintelui o majoritate în Parlament în susţinerea unei soluţii. Sunt discuţii şi vom vedea", a spus Antonescu

De cinci ani Traian Basescu joaca Constitutia ca pe Ciuleandra, si pe stanga si pe dreapta. E un moment pe care mi-l doresc demult, si anume ca si noi, prin reprezentantii nostri oficiali, din Parlament, alesi uninominal, sa ne transformam in votanti jucatori. De un Parlament jucator, flexibil, nevoit sa raspunda astfel derapajelor grave ale Presedintelui, avem mare nevoie acum.

Sunt sigura insa ca Traian Basescu a intuit jocul aliatilor, si de aceea, intr-o emisiune recenta, a exprimat varianta de a lasa guvernul interimar Boc sa functioneze pana la alegeri, cu voia FMI. Ce inseamna asta ? Ca nu va mai face o a doua nominalizare ! De fapt, Presedintele Basescu nu a facut nici prima nominalizare altfel decat din dorinta de a se juca putin cu noi toti, stiind ca nu va trece de Parlament.

Cum poate fi obligat Traian Basescu sa faca o a doua nominalizare ? Pana acum nu am gasit o cale constitutionala sa fie obligat. Doar FMI-ul se pare ca o poate face, dar sa vedem cum va juca acesta.

Important e ca in ultima vreme am vazut un Presedinte debusolat, incercand sa dejoace planurile majoritatii, pana acum fara succes. Nu va putea nici sa nominalizeze un premier din cadrul PD-L, deoarece Constitutia nu ii permite. Portocaliii nu au obtinut in alegeri o majoritate absoluta, iar in Constitutie nu scrie nicaieri aberatia pe care o sustinea zilele trecute, ca e posibil sa numeasca un PM de la partidul care are cel mai mare numar de parlamentari. O astfel de incercare ar fi imediat contestata la Curtea Constitutionala si penalizata.

Deoarece mi-e clar ca Basescu nu va mai face, de frica, o a doua nominalizare, va invit sa calculam cat va pierde in campania electorala Traian Basescu, alegand sa mearga cu o echipa de loseri la lupta. Eu zic ca mult. Dar vorba aia : pentru el e de preferat acum chiar o echipa perdanta care sa-l ajute sa fraudeze alegerile, decat un Guvern sustinut in Parlament de catre o majoritate care ii e potrivnica.

Mi-ar placea sa cred ca aceasta campanie, chiar si in cazul in care nu vom avea un guvern nou, va fi tratata de catre liberali la modul : "nu pot ei fura cat putem noi vota". Adica sa indemne pe toate caile, electoratul, sa mearga la vot. Mi-ar placea sa scoata in evidenta frica lui Traian Basescu de Parlament – garantul democratiei, de partide, si de orice alt guvern necontrolat de catre acolitii lui.

In paralel mi-ar placea ca unitatea aliatilor sa functioneze in continuare si in campanie, si sa se semneze o intelegere, ca, indiferent care dintre contracandidatii lui Basescu ar ajunge presedinte, sa-l desemneze, pe baza optiunii aceleiasi majoritati, pe Klaus Johannis prim-ministru, iar acesta sa fie votat in plen, intr-o sesiune exceptionala, in ziua de Craciun. Daca primarul Sibiului va veni zilele astea cu echipa si programul de guvernare, dupa 20 decembrie lucrurile se vor misca rapid. (La o astfel intelegere poate sa adere intr-o forma sau alta si Sorin Oprescu, care de asemenea il sustine pe Klaus Johannis)

Toti aliatii trebuie sa inteleaga ca primarul Sibiului e un liant intre votantii fiecaruia, care in turul doi va asigura votul majoritar care il va debarca pe Basescu de la Cotroceni. Declarand ca-l vor sustine pe Johannis si dupa alegeri, si-ar dezlipi tinichele pe care le aveau lipite de coada, despre care scriam cu ingrijorare AICI, fara sa numesc o solutie. Se pare ca acum avem solutia. Si o motivatie pozitiva pentru a vota.

31 de comentarii:

codeus spunea...

'neata Lilick

Lucia Verona spunea...

Ai dreptate. Aş adăuga că Johannis ca prim ministru e foarte convenabil pentru toate partidele, pentru că, un timp, va atenua luptele interne. Pe de altă parte, mi-e teamă să nu fie transformat într-un nou personaj providenţial...

Lilick Auftakt spunea...

'Neata @Cody

@Lucia

Exista votanti care au nevoie de asta, e adevarat. Nu ai cum sa-i cuceresti altfel, pentru ca se vor vesnic salvati. Probabil ca daca Johannis ar candida, ar fi vazut astfel.

nicole spunea...

Excelent articol! Si eu sunt incantata de cel pe care Crin Antonescu l-a ales sa uneasca opozitia. L-am urmarit cu atentie pe Johannis in ultima perioada. Inteligent, fin, hotarat. (Seamana cu Crin.:D)
Cheia daramarii guvernului de boci poate sta la "interne" unde este un ministru numit fara respectarea legii. Daca aliatii considera necesar.

hendrix spunea...

Tu spui ca:,,Basescu nu va dizolva Parlamentul. Acest subiect e mort.'' In primul rand, EL NU POATE DIZOLVA PARLAMENTUL in ultimele 6 luni de mandat! Crezi ca el nu stia asta? Stia, dar tot a AMENINTAT! Mandatul lui nu se incheie pe 6 decembrie, odata cu turul doi, ci dupa validarea alegerilor, mai exact abia in momentul in care noul presedinte preia mandatul( asta in situatia fericita in care ba-secu pierde alegerile). Nici mavar teoretic ba-secu nu poate dizolva Parlamentul in acest mandat al sau!
In al doilea rand, el n-a dat inapoi pentru ca reprezentantii psd si PNL ar fi ,,dat inapoi'', ce puteau sa zica? Ca le este frica?
In al treilea rand, nu cred ca ,,este un subiect mort'' dizolvarea Parlamentului! Iata scenariul pus la punct de securistul de la Anvers:
1. pastrarea lui boc pana la alegeri( evident ca guvernul securistului croitor nu va trece si nici un eventual al doilea guvern conceput de o pedelepra);
2. fraudarea alegerilor prin binecunoscutele metode feseniste aplicate vreme de 20 de ani. Marea frauda va fi insa prin turismul electoral, dus la cote aberante prin infiintarea de peste 3000 de sectii de votare speciale in mediul rural!!! Si tu te suparai pe mine cand eu am propus pentru aceste alegeri interzicerea acestor sectii speciale...
3. dupa castigarea unui nou mandat prin orice mijloace, cu orice pret, VA DIZOLVA PARLAMENTUL. Perfect constitutional!
4. noile alegeri anticipate il vor avantaja pe dictator, acesta fiind pe val dupa castigarea alegerilor! Va putea lua usor intre 40 si 50%!
5. cu un guvern controlat de pedelepre, controland statul 100%, va urma o MINERIADA TOTALA impotriva oricarei forme de opozitie, ceva in genul mineriadei din iunie '90, mai putin agresiva fizic dar care va suprima in esenta orice voce antiportocalie.
6. majoritatea portocalie din Parlament va vota cu voiosie un nou Parlament unicameral) adica o noua Mare Adunare Nationala), o noua Constitutie care sa-i confere puteri sporite( de a dizolva Parlamentul si de a demite premierul), votul uninominal ,,pur si dur'' care sa scoata partidele mici in afara Parlamentului etc etc etc
Sunt ABSOLUT CONVINS ca ba-secu va dizolva Parlamentul imediat dupa castigarea noului mandat! De aceea am reactionat asa la prima ta propozitie! Ce zici, modul in care vad eu strategia lui ti se pare de luat in seama?

Lilick Auftakt spunea...

@Nicole

De Blaga uitasem. E posibil sa fi uitat si aliatii. E bine ca ai punctat. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Nu m-am referit DOAR la cele sase luni, ultime de mandat. Nu-l va mai dizolva niciodata, nici daca prin absurd mai ia un mandat.
In rest, ce sa mai zic... eu zic ca nu cred ca mai propune un alt premier pt ca va fi obligat de aliati, de marti, sa propuna omul lor, tu zici altceva. Cred ca nu ai citit cu atentie.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix, revin: eu zic ca daca astia isi legalizeaza alianta, asa cum se pare ca doresc, Basescu va fi obligat, conform Constitutiei sa propuna omul lor. Basescu va evita cat poate acest lucru. De aceea a si zis ca a doua varianta pt el e sa ramana cu Boc pana la alegeri. Ai inteles acum? Daca nu face si a doua desemnare, care nu poate sa fie alta decat Johannis, nu are cum sa mai dizolve Parlamentul. Acum ai inteles ce vreau sa zic?

hendrix spunea...

@Lilick Daca am trai intr-o tara normala Johannis era premier inca de marti, dupa ce ba-secu a consultat partidele, imediat dupa caderea guvernului boc! Daca am trai intr-o tara normala ba-secu nu l-ar fi desemnat pe croitor, un om de paie care stia de la bun inceput ca totul este o macarada, ca el este sacrificat!
Daca am trai intr-o tara normala ai avea dreptate! In Romania lui ba-secu lucrurile stau altfel, asa cum vea ba-secu. Fii atenta la mine: NIMENI NU IL POATE OBLIGA SA-L DESEMNEZE PE JOHANNIS! Poate sa fie sustinut de 80%, chiar de 90%, el nu il va accepta, chiar nu intelegi? Iti dai seama ca si eu imi doresc asta, dar el NU VA ACCEPTA!
Stii cand il va accepta pe Johannis? Atunci cand va afla ca incapatanarea sa a dus la rezultate contrare, ca lumea a inteles ca el a blocat tara si ca vor veni la vot sa-l penalizeze! Va fi insa prea tarziu pentru el, muuuult prea tarziu...
Chiar n-ai nimic de zos despre modul cum vad eu strategia lui ba-secu, de la postarea anterioara? Mai gandeste-te, n-ar fi exclus sa se intample chiar asa.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Nu, tu nu intelegi. Citeste ziarele sa vezi ce au zis Fenechiu si Crin. Citeste la Preda sa vezi ca e ingrozit de varianta asta. O majoritate juridic constituita, sub indrumarea Curtii Constitutionale, il VA OBLIGA pe Basescu sa desemneze omul aliantei.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Din moment ce o vezi exact pe dos decat mine.. ce sa zic? Insa observ ca nu ai citit declaratiile liberalilor, si nici reactiile portocaliilor. Astept sa le citesti.

Lilick Auftakt spunea...

A murit Radu Timofte.

hendrix spunea...

@Lilick Tu spui asa:,,Daca nu face si a doua desemnare, care nu poate sa fie alta decat Johannis, nu are cum sa mai dizolve Parlamentul.'' Sunt de acord cu tine in sensul ca daca nu face o a doua desemnare nu mai poate dizolva Parlamentul! Si o va face! Desemnand o pedelepra, fii sigura de asta!
Stii unde gresesti? Cand afirmi ca a doua desemnare ,,nu poate sa fie alta decat Johannis''. Te mai intreb inca o data: cine il poate OBLIGA sa desemneze pe cineva? Nimeni! Singurul lucru care poate sa il faca Parlamentul este sa dea o hotarare( nu stiu cum sa-i zic altfel) prin care sa il anunte pe ba-secu ca s-a format o majoritate care il sustine pe Johannis. Si? El va continua sa fideze ACEA majoritate...Simplu!

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Basescu danseaza pe langa Constitutie. O incalca mai mult in spiritul ei, in litera ei nu. Daca se va constitui juridic aceea alianta, cum tot incerc sa iti spun, dupa toate regulile, el NU POATE sa se faca ca nu o vede, pentru ca aliatii se vor prezenta imediat la Curtea Constitutionala. De ce crezi ca pana acum nu s-au prezentat? Ca nu era juridic constituita. Dar citeste ce scrie Crin, domnule, ca nu mai am chef sa scriu aici alt comentariu. Poate el te lamureste. Sau Fenechiu.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Cine il va obliga? Constitutia. De data asta si in litera ei.

hendrix spunea...

@Lilick In postarea ta de la ora 9:55 ai zis un lucru mare:,,O majoritate juridic constituita, sub indrumarea Curtii Constitutionale, il VA OBLIGA pe Basescu sa desemneze omul aliantei.'' Ai amintit de CC! In niciun caz majoritatea constituita in Parlament! Nici ,,indrumarea''CC nu il poate obliga! DOAR DACA IL OBLIGA CC! Eu asta am zis inca de marti, cand a picat guvernul boc: sesizare IMEDIATA la CC! Daca CC nu il obliga pe ba-secu sa respecte Constitutia, adica sa numeasca un premier din cadrul noii majoritati, el NU VA ACCEPTA desemnarea lui Johannis.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Dar sper ca ai inteles ca daca se duceau la CC pana acum nu aveau sanse 100%, din ce spune Crin.

Lilick Auftakt spunea...

Hendrix

Uite ce scrie Preda:

"dl Fenechiu a propus, potrivit ediției online a României libere, ca PSD, PNL și UDMR să încheie “o coaliție juridică pentru susținerea lui Klaus Johannis, în condițiile în care Curtea Constituțională ar putea susține că este nevoie de acest lucru”. "

Deci in conditiile in care Curtea Constitutionala va cere acest lucru. Vom afla maine daca e nevoie de asa ceva. Se pare ca da.

hendrix spunea...

@Lilick Din momentul in care ba-secu l-a desemnat pe croitor el era deja IN AFARA CONSTITUTIEI! Pentru faptul ca n-a desemnat o persoana propusa de majoritate! Si nici vreo alta persoana din cadrul majoritatii! Din acel moment ba-secu putea fi reclamat deja la CC, in viziunea mea. Conflictul constitutional a aparut inca de joi, 15 octombrie. Fiecare zi pierduta il avantajeaza pe ba-secu. Nu era neaparat nevoie de vreo hotarare a Parlamentului care sa consfinteasca o stare de fapt, nu cezi? Constitutia nu face referire la nicio majoritate care sa fie juridic legalizata, nici macar prin Parlament. Stii tu de asa ceva?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Te rog sa nu ma mai faci sa scriu zeci de mesaje. Nu scrie ceea ce zici in Constituie, dar nu zice nici ca Basescu e obligat sa puna omul cu care vine majoritatea. De aceea Crin spune ca trebuie umblat la Constitutie. Tu ii crezi tampiti pe liberali? Asa se pare... din moment ce nu crezi ca daca aveau posibilitatea mergeau deja la CC.
Asta una la mana. A doua e declaratia lui Basescu. Iat-o:

(...)Mai este varianta sa spunem ca ramanem cu acest guvern pana la prezidentiale si presedintele ales sa isi desemneze premierul pentru a nu risca conditii de dizolvare a Parlamentului inainte de alegerile prezidentiale(...) Exista deci varianta sa ii las viitorului presedinte posibiliatatea de a-si alege premierul", a anuntat Traian Basescu."

Deci asta "mai este varianta"!

hendrix spunea...

@Lilick Ca sa nu te fac ,,sa scrii zeci de mesaje'' o sa ma opresc aici. Raman la convingerea ca liberalii puteau merge linistit la CC inca de joi, dupa ce ba-secu l-a desemnat pe croitor. Nu era nevoie de o intrunire a Parlamentului care sa consfinteasca o stare de fapt. O zi buna!

Lilick Auftakt spunea...

OK! Dar citeste si aici ce zice Crin:

http://www.mediafax.ro/politic/antonescu-cred-ca-va-trebui-umblat-la-constitutie-si-clarificata-problema-desemnarii-premierului-5008740/

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

Aii dreptate, Johnnis devine un liant interesant care poate aduce candidatului PNL acel plus de procente necesar pentru turul 2. Cu toate acestea, nu sunt inca convins ca Geoana si PSD vor merge la fel de convinsi pe cartea asta....

Lilick Auftakt spunea...

@Codrin

Nici eu nu sunt inca sigura, dar cred ca nu are incotro. Daca defecteaza, va fi perceput ca facand parte din echipa lui Basescu. Ceea ce nu cred ca ii convine. Si-asa a stat un an langa el.

Draghi spunea...

FMI-ul (AKA "bubulii") va sustine acea varianta care ii va permite subjugarea financiara definitiva si irevocabila a Romaniei. Din aceasta perspectiva, cred ca Basescu e alegerea lor cea mai logica.

Mutarea lui Crin (sustinuta spre surprinderea mea si de ceilalti) cu Johannis a fost una inteligenta, foarte probabil in ideea de a face Germaniei (mai exact "bubulilor" europeni) o oferta de nerefuzat, una mai buna chiar decat Basescu, care altfel, din lipsa de ceva mai bun, ar fi fost sustinut atat de Germania cat si de SUA.

Va fi asta suficient pentru a segmenta sustinerea pro-basesciana la nivel transatlantic? Nu sunt sigur, dar cred ca mai exista si un alt aspect care ar putea ajuta, o anume alternantza la putere intre interesele UE si cele a SUA in Romania. Basescu a fost in mod clar omul americanilor, logic ar fi sa urmeze un presedinte dorit de UE.

Ce ar putea sa uneasca din nou interesele de cele doua parti ale Atlanticului ar fi un presedinte care sa urmareasca prea vizibil interesul national romanesc, adica o formula de tip "prin noi insine". Va sti oare Crin sa joace inteligent si aceasta partida? Sa ofere perceptia "politic corecta" pana la alegeri, si apoi sa comute pe optiunea "national corecta" daca va fi ales? Sau, dupa ce il va fi facut cadou pe Johannis, Crin va fi abandonat de "vestul reunit" in favoarea marionetei perfecte Geoana sau a "dracului pe care il cunostem" Basescu, ambii reprezentati ai zonei americane?

E important sa nu se neglijeze componenta externa, mai ales ca e din ce in ce mai clar ca Basescu va frauda masiv alegerile. In functie de cum se va pozitiona "vestul" in raport cu aceasta frauda, Basescu va ramane sau nu presedinte. Desigur, strict teoretic, ar fi posibil ca serviciile romanesti, intr-un subit acces de patriotism autentic, sa previna frauda. Mi se pare insa destul de improbabil asa ceva, deoarece ar insemna ca serviciile sa renuntze de buna voie tocmai la puterea imensa (pentru unii cuantificabila in bani) pe care au recastigat-o cu Traian Basescu.

We will see...

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi

Care e optiunea "national corecta"?

Draghi spunea...

@Lilick

Interesul romanilor, evident.

Petrisor spunea...

Singurul lucru care va conta este "SA NU LASAM ISTORIA SA SE REPETE"

http://www.yodablog.info/2009/10/video-il-mai-vrei.html

gicu spunea...

Nu cred ca e nevoie de o forma juridica a majoritatii parlamentare desi situatia este serioasa si deci ar putea justifica asta. Pentru ca majoritatea parlamentara poate fi ceva destul de fluid , pe chestiuni diferite ea poate fi alfel configurata dupa interesele de moment sau doctrina politica.
Deci propunerea in parlament pentru primul ministru (Iohannis of course)si votarea ei ca majoritate.Apoi Basescu trebuie sa faca nominalizarea pe care o cere parlamentul si nu alta.Daca nu o face - motiune de cenzura la adresa presedintelui .
Apoi Guvernul Boc , demisionar poate fi teoretic controlat tot prin motiuni de cenzura cu conditia unei flexibilitati sporite a introducerii pe ordinea de zi si a votarii (cam greu).
2.Imi plsce ca Antonescu creste ,are un discurs constructiv ,dar..trebuie sa se vada echipa :domni respectabili cum sint destui in PNL trebuie sa apara cu el sau separat (mi-a placut Tariceanu cred ca joi - echilibrat si logic, nu-mi place Orban ca nu are prestanta si nici nu vorbeste bine ).
Crin ar trebui sa incerce costumele gri , batoase , gen Iliescu sau Vanghelie .

tony spunea...

Daca nu isi depune mandatul,Croitoru va merge in Parlament cu o lista de ministri de la PDL si poate cativa "independenti".Basescu nu-si da seama cat e de penibil.Va fi o mare placere pentru parlamentari sa-l mai loveasca o data.

Liviu spunea...

E limpede ca pot PSD-PNL-UDMR sa semneze 10 documente, sa adopte 10 hotarari ale parlamentului, ca degeaba, Basescu va proceda tot cum vrea el.

In alta ordine de idei, vad ca 'apoliticul' Croitoru a invatat in 3 zile destula politica pentru a incerca spargerea majoritatii propunand PSD sa faca 3 propuneri de ministru de Interne. Am glumit, doar nu Croitoru a venit cu propunerea asta, ci seful de la Cotroceni.

Si, ca sa ma autocitez: Croitoru ale nadragii scurti si i se vad sub ei budigaii portocalii.