13 nov. 2009

Doar din Geoana mai poate Basescu sa muste


Pe Facebook Anca Radu scrie urmatoarele: “In cazul in care vom asista la un tur 2 intre Geoana si Basescu, aproape ca-mi vine sa votez Basescu, din simpla pasiune de a vedea cum se alege praful de presa care right now, as we speak, faciliteaza intrarea lui Geoana in finala. Sunteti niste retardati!”

I-am raspuns ca exact pe acest tip de reactie, pe judecata noastra la suparare, se bazeaza acum si Basescu. Se bazeaza pe o reactie ca a ei. As vrea sa dezvolt putin aceasta tema.

Multa lume afirma, in ultima vreme, ca cel mai comod adversar pentru Traian Basescu este Mircea Geoana. Continuand ideea, se afirma chiar ca cei doi ar avea un blat, o intelegere anterioara. Opinia mea este ca ideea e falsa din capul locului.

Nu cred ca cei doi ar fi avut macar vreo intelegere verbala cu privire la prezidentiale. Ambilor insa le convine de minune prezenta situatie. Lui Geoana ii convine sa fie umflat cu pompa in sondaje, sa ajunga in finala, si, pe valul de emotie negativa, sa-l invinga, pe 6 decembrie, pe Traian Basescu.

Il inteleg pe Mircea Geoana, dar si mai tare ii convine aceasta situatie lui Traian Basescu. Pentru el, Mircea Geoana nu este numai adversarul comod, cu care s-a mai inteles intr-o alianta, ci si UNICUL adversar in fata caruia mai are ceva de spus. Dupa cinci ani de mandat catastrofal, Traian Basescu nu mai poate vorbi aproape in fata nimanui. Cu exceptia lui Geoana! Si nu mai poate spune aproape nimic. Nu mai poate avea nicio tema. Ultimul lui cal de bataie este un anti-comunism de fatada si un discurs anti-Iliescu.

Geoana nu este un adversar usor de invins, dar este singurul impotriva caruia Basescu isi poate folosi principalele arme: demagogia si populismul. Cui ii poate reprosa Basescu prezenta baronilor locali, misculatiile lui Hrebenciuc, golania lui Mazare, gandirea agramata a lui Vanghelie? Si, mai ales, cui ii poate reprosa Basescu ca este marioneta lui Ion Iliescu?

Mizand pe toate astea, va avea si Basescu ceva de spus in confruntarea finala. Daca insa in turul doi ajunge Antonescu, retorica lui Basescu ar deveni falsa si goala. Ultima lui bruma de credibilitate s-ar duce pe apa sambetei. Geoana e bun pentru ca poarta in spate niste tare. Asa ca poate fi scuipat, blamat, demonizat. Impotriva lui Geoana, Basescu, isi va gasi usor argumente. Oricat ar parea de paradoxal, daca ar ajunge in finala, Crin nu e deloc o victima facila in falcile actualului presedinte. Pentru ca Basescu nu are de unde sa-l muste.

11 comentarii:

Crăciun Florin spunea...

Foarte bune observatii. De acord cu tine, @Lilick.

[D][S][N] spunea...

As fi de acord cu argumentatia ta daca nu as sti ca orice om are slabiciuni care pot fi exploatate de adversarii sai, intr'o anumita conjunctura.

[D][S][N] spunea...

E adevarat ca Antonescu nu e victima perfecta pt Basescu, de acord cu asta, dar e cam mult spus ca nu are de unde sa'l muste, nu crezi ?

Lilick Auftakt spunea...

@DSN

Despre ce vorbim? Slabiciuni? Vorbeam de politica. Ce slabiciuni are Crin? E betiv sau afemeiat ca Basescu? E un tip conflictual? Scuze, dar astea nu sunt teme electorale.

Anca spunea...

Un fel de raspuns la raspuns. :)

Marius Mina spunea...

Daca prosty ajunge in turul doi, il premiaza Basesxu cu un free membership la PDL.
Vorba lui Oparescu, 5-0 la pauza , il face zdrentze pe nasotte.

Liviu spunea...

De acord cu dvs.

O repet - cineva isi freaca mainile de bucurie zilele astea la Cotroceni.

Nu de alta, dar daca electoratul liberal ajunge sa se reintoarca in bratele lui Basescu in turul II, PNL isi merita soarta.

Oxygen spunea...

Ai dreptate, desi nu cred ca ii va fi usor nici cu Geoana. Problema lui Crin este ca nu iese in fata destul. Poate ca nu il vor mogulii sau cine stie de ce, dar nu presteaza suficient. Multi l-ar vota, dar nu cred ca poate ajunge in turul 2.

ciutacu spunea...

Asta-i cea mai ieftina scuza a neputintei: "ma lucreaza presa". Ca unul care-i prieten si cu Crin, si cu Sorin, ca realizator de emisiuni care i-a favorizat evident (iar arhiva sta marturie), ca unul care a declarat in clar ca ar vota ori cu Crin, ori cu Sorin, ar trebui sa ma uit la ei cu sila. Dar ma uit cu multa compasiune. Vor, dar nu pot. Presa mai ostila ca Basescu nu a avut nimeni, niciodata; nici macar Nastase. Si a castigat alegerile. Si intra iar in turul doi. Asa ca sa ma scuteasca demoazelele astea abuzate!

Anca spunea...

Asta inseamna ca si ei, si noi, astia care aproape ca cedam nervos alaturi de ei, reactionam irational, impulsiv de multe ori, la o realitate cu care ar fi bine sa ne obisnuim: in tara asta nu pot castiga oameni ca Antonescu sau Oprescu. Nici chiar daca vor cu tot dinadinsul. Eu sincer incerc sa ma educ in directia asta. Sunt in minoritate si n-am decat sa ma descurc si sa ma spal pe cap cu democratia. Si in conditiile astea FIRESTE ca-mi doresc si mai avan ca daca nu poate fi nici Antonescu, nici Oprescu, macar sa fie tot Basescu pana la pastele cailor si sa stiu ca ne ia dracu’ pe toti, asa, din spirit democratic, fie majoritatile alea si de profesori in jafuri. Daca eu nu m-am luat de liberali destul, atunci nu s-a mai luat nici mama naibii – numa’ Orban stie de ce epistole-s in stare. =)) Asa ca nu mi-ar fi greu sa accept sondajele alea, chiar si asa, cu Crin la 16% si Oprescu la 7%. INSA: evolutiile procentelor se-ntampla aaaabsolut antigravitational. La cea mai buna miscare electorala din tot anu’ asta, Antonescu isi scapa vreo 6% pe jos si tooooocmai Geoana culege vreo 10. Acuma... oi fi io tanara, da’ nici chiar asa. Oprescu saracu’ era dumnezeu’ lor, ssssmeu’ sssssmeilor, salvarea complet echipata a salvarilor FIX pana la intrarea in cursa. Dupa care brusc s-a transformat in ratusca cea urata si dus a fost! Pai mai bine nu intra, ca era gata presedinte daca se mai rabda un pic! Deci... sunt de acord ca ma mai pot incurca pe la geometrii neeuclidiene, da’ chiar la aritmetica de clasa a 6-a intinsa pe psihologia de clasa a 10-a inca mai am pretentii ca ma descurc cat de cat, chit ca probabil nu las impresia.

Concluzie:
Pot sa fiu de acord cu sondajele alea cu o conditie: daca in tara asta absolut toate functioneaza cu picioarele-n aer, macar sa fie si cu ele departate.

Anonim spunea...

http://sfinx777.wordpress.com/2009/11/14/fariseul-basescu-cine-altul/