30 nov. 2009

If history: Tariceanu si Johannis


Istoria nu se scrie niciodata cu “daca”.

Daca Cleopatra ar fi avut nasul mai scurt, daca Napoleon n-ar fi atacat Rusia, daca Lenin n-ar fi avut sifilis, daca japonezii n-ar fi atacat Pearl Harbour... istoria s-ar fi scris, cu siguranta, altfel. Totusi, cateodata, nu te poti opri sa nu te gandesti: ce-ar fi fost daca?...

Ma intreb si eu, uneori: ce-ar fi fost daca Traian Basescu si-ar fi calcat pe inima si l-ar fi numit premier, in decembrie anul trecut, pe Tariceanu? Ar mai fi trebuit sa deconteze acum, singur, povara crizei economice? Ar mai fi trebuit sa poarte, atarnat de gat, bolovanul numit Emil Boc? Ar mai fi existat acum mult hulitul impozit forfetar daca la finante ar fi fost ministru Varujan Vosganian? Povara crizei n-ar fi fost mai usoara daca s-ar fi purtat in doi? Nu ar fi decontat premierul liberal cea mai mare parte din costurile crizei?

Si cum s-ar fi distribuit acum voturile? Cum ar fi putut electoratul liberal sa-l voteze in turul doi, cu inima usoara, pe Mircea Geoana? Cum ar fi privit astazi termenul de "tradare" daca Traian Basescu n-ar fi comis o tradare anterioara, aliindu-se, pe neasteptate, cu PSD-ul? Cate voturi ar fi primit Traian Basescu, in turul doi, de la electoratul liberal?

Ma gandesc si la solutia Klaus Johannis. Acelasi mod de rezolvare a problemei, aceeasi functie de prim ministru, acelasi refuz... Cum ar fi fost perceput acum Basescu daca primarul din Sibiu ar fi fost astazi premier? Ar mai fi fost vazut Basescu ca un om incapatanat si absurd? Sau ca un individ curajos si preocupat de binele tarii?

Imi revine in minte cazul Frantei. In 1986, socialistul Francois Mitterand a avut curajul sa-si numeasca adversarul direct, pe liderul RPR Jacques Chirac, drept premier. Urmarea? Doi ani mai tarziu Mitterrand l-a zdobit pe acesta, pentru a doua oara, la alegerile prezidentiale, si a castigat al doilea mandat. Francezii au apreciat faptul ca presedintele pusese pe planul intai Franta si interesul general, lasandu-si deoaparte orgoliul si interesele personale.

Un deceniu mai tarziu Chirqac era, la randul sau, presedinte. Invatand din propria patanie, el si-a desemnat adversarul, pe socialistul Lionel Jospin drept premier. Urmarea? Jospin n-a mai prins nici macar finala, si Chirac a obtinut, in turul doi, o victorie la pas.

Ce-ar fi fost daca presedintele Basescu isi lasa deoparte orgoliul si propriile interese si numea un premier neamt? Ce-ar fi fost daca ar fi pozat drept un presedinte impaciuitor, predispus la compromis in numele interesului general? Alina Mungiu Pippidi scria recent ca, daca presedintele l-ar fi desemnat pe Johannis drept premier, ar fi avut, inca de pe acum, al doilea mandat in buzunar.

Intuiesc faptul ca Traian Basescu ar oferi orice liberalilor in schimbul sustinerii in turul doi. Culmea e ca solutia i-a fost livrata deja de doua ori presedintelui Basescu, pe tava, chiar de catre liberali. Si tot de doua ori Basescu a dat cu piciorul solutiei fara sa clipeasca.

Ma intreb: daca Traian Basescu ar putea da timpul inapoi, l-ar numi premier pe Calin Popescu Tariceanu? Dar pe Klaus Johannis? Din pacate (sau din fericire!) istoria nu se scrie cu "daca"...

20 de comentarii:

eliad spunea...

Tare mi-a fost frica de faptul ca Base l-ar fi putut accepta pe Johannis. A fost o oferta de mare risc!

Noroc ca Basescu e batran si nevricos, si nici nu prea mai vede bine...

Cu Tariceanu a fost cam la fel, le-a dat liberalilor peste mana ca sa-l puna pe Boc! Acum la ce-i serveste?

Lilick Auftakt spunea...

@Eliad

Din prostie, din orgoliu, datorita unui caracter infect Basescu si-a ratat toate sansele. Plesu spunea bine ca el si-o face cu mana lui. Daca Basescu ii numea pe Tariceanu sau Johannis liberalii erau poate mai neutri azi si nu fermi anti-basescu.
Dar e spre binele nostru... :)

Anca spunea...

Imbecilitatea lui Basescu lucreaza in favoarea noastra macar de data asta. :)

Matilda spunea...

Într-adevăr, istoria nu se scrie cu "dacă.." .
Dacă Ceauşescu le dădea romanilor căldură,lumină,mîncare şi paşapoarte, am mai fi auzit de Băsescu ?
Băsescu e singur împotriva tuturor, pentru că aşa este el construit : egoist,scandalagiu, bătăuş, curvar politic, un adevărat "lup de mare" de care trebuie să scăpăm urgent !

Lilick Auftakt spunea...

@Anca, Matilda

Sigur. A vrut sa faca un partid al lui, mare, de 51%. Si a ratat. Deh, mai eram si noi, electoratul liberal, pe-acolo. Nu ne-a intrebat ce parere avem. Dar pentru asta a jucat atat de murdar incat, in mod natural, PNL a crescut. Asta trebuie sa fie o lectie politica nu doar pt el. Nu stiu cine o sa conduca PD dupa Basescu. Poate Blaga, poate altul. Trebuie sa ia aminte.

Claudia Muresan spunea...

sa stii, Lil, ca ma gandisem si eu la asta. Cred ca Basescu se realegea fara probleme. 'Tinerii mafioti obraznici' decontau totul, Blaga era omul providential, mina forte de propus sa ne scoata din criza....uuuh, tot raul e spre bine; uneori, cel putin.

flavius spunea...

servus...
daca ar fi stiut toate astea... ;)
toate cele bune!

Lilick Auftakt spunea...

@Claudia

Da! Si Crin a mers prima data cu propunerea Johannis chiar la presedinte. De-abia seara, dupa ce a vazut ca presedintele respinge solutia, a apelat la Geoana si la restul. Citind in ultima vreme ca Basescu ii tot face curte lui Johannis, imi imaginez cum isi da cu pumnii in cap ca a gresit.

@Flavius

Nu poti sa mergi mai departe cu un presedinte care nu anticipeaza deloc. :)

mirko spunea...

noroc chior aka basexu, ca nu i-a nominalizat! ce stii de violul ce urmeaza a fi devoalat de badin?

Lilick Auftakt spunea...

@Mirko

:) Stiu ce stie si Badin si mai banuiesc unele lucruri peste. O sa puna un filmulet diseara. Dar iti imaginezi ca nu pot sa spun nimic. E un subiect foarte delicat, si justitia ar trebuia sa aduca unele precizari. Avertizez insa ca Basescu poate manipula pe acest subiect, si, daca nu e gestionat bine, se poate intoarce impotriva noastra.

Anca spunea...

Subiectul abordat de Badin a mai iesit la inaintare si in 2004, dar a fost tinut dupa perdea de catre... buna parte din iubita presa, care pe-atunci traia o aventura pasionala cu Basescu...

hendrix spunea...

Imediat dupa castigarea alegerilor pe 12 decembrie 2004 ba-secu nu avea alt obiectiv decat daramarea guvernului Tariceanu. Inca din luna ianuarie 2005 striga Anticipate! Anticipate! Ce urmarea? Sa profite de ,,valul'' pozitiv, Alianta sa faca peste 40% si sa-l desemneze premier...pe draga stolo sau un obedient de genul lui boc! In vara anului 2005 s-a prins si Tariceanu de jocul lui infect si pe 19 iulie a spus ca nu accepta anticipatele, chiar daca fusese de acord cu ele dupa multe presiuni basesciene.
Urmarea? A trecut la next level: sa se uneasca pedeleprele sale cu liberalii intr-un mare partid popular! Precizez ca peste noapte pedistii au trecut de la Internationala Socialista la PPE, dupa un vot in unanimitate! ,,Proiectul'' politic al lui stoica a esuat si de data asta, fiind prea evident scopul josnic al lui ba-secu.
Urmarea? Next level, ultimul: distrugerea PNL! Vazand ba-secu ca nu-i poate pacali cu anticipatele si nici cu absorbtia lor intr-un partid ,,popular'', a trecut la activarea tuturor cailor troieni din PNL, aflati sub comanda lui draga stolo. Acestia au fondat la finele anului 2006 pld cu scopul de a atrage ,,liberali''gata sa se vanda lui ba-secu. In afara a vreo 30 de parlamentari liberali n-au prea reusit sa ia. Tradatorii liberali s-au unit oficial cu dusmanul liberalilor abia pe 3 decembrie 2007, la o saptamana dupa alegerile europarlamentare din 25 noiembrie, dupa esecul distrugerii PNL.
Dupa demiterea dezastruosului guvern boc pe 13 octombrie ba-secu s-a confruntat cu mutarea geniala a lui Crin: Johannis premier. Securistul nu l-a acceptat pe Johannis din orgoliu, creand ca asta ar fi insemnat un ESEC PERSONAL! El mai stia ca un guvern condus de sas ar fi ramas si dupa alegeri si nu putea fi dat jos, exact ca si Tariceanu. A apelat pentru asta la siluirea Constitutiei, facand din tara noastra o tara bananiera in care majoritatea parlamentara nu conteaza, doar vocea sefului de trib. Mentalitatea lui primitiva, de sef de trib, il tradeaza ACUM. Cum vor vota romanii acum? Nu pentru geoana in special, ci pentru Johannis, pentru un guvern sustinut in Parlament, pentru normalitate. Johannis va fi in final liantul aliantei parlamentare democratice impotriva unui dement care mai crede si azi ca putea controla o tara intreaga. Johannis va insemna sfarsitul politic al securistului de la Anvers! Mai are 6 zile. Tic-tac! Tic-tac!

Lilick Auftakt spunea...

@Anca

Problema e doar ca Basescu a anuntat subiectul inaintea tuturor. Aici eu am niste dubii mari si imi pun niste intrebari.


@Hendrix

Da. E exact asa cum spui.As mai spune ca e o arta in politica si sa spui NU si cand sa spui. Tariceanu a stiut sa spuna NU pe cand cu salariile profesorilor, iar partidul a castigat pe termen scurt si lung din atitudinea lui. De altfel chiar Basescu a fost nevoit de cateva ori sa se impauneze cu meritele lui Tariceanu, sau chiar sa il mentioneze la realizari.

Ei, Basescu nu a stiut cand sa spuna NU pentru interesul national urmarind eaxct acele interese personale, meschine, despre care scrii.

P.S. - I-am auzit acum pe Geoana si Johannis. Sper sa nu intre in nicio capcana mocirloasa pe care le-o arunca Basescu.

Anonim spunea...

Oops! Bad luck! I chose the wrong penguin: he only speaks Penglish! :)
Here’s another one who seems to know some English:
http://www.newyorker.com/online/photocontests/cartoonkit_desertisland/entry500546386?nextId=500546188

Traian Breazu spunea...

De acord cu toate cele spuse, mai ales ce a zis Plesu ca si-a facut-o cu mana lui.

Si-a facut-o cu mana lui pentru ca nu e un om de stat, un om politic intelgent si de valoare.
El crede ca in politica totul e posibil. Ca e posibil sa treci peste noapte de la socialisti la crestin-democrati, ca e posibil sa absorbi sau sa distrugi un partid cu care esti aliat.
Crede ca totul e posibil daca se aplica destula forta, daca e aplicat forcepsul, daca se aplica destul santaj, constrangere.
Nu stie nimic de cultura compromisului, nu stie ca nu le poti avea pe toate. In tari democratice nici macar un partid care guverneaza singur nu le poate avea pe toate si schimba dupa bunul plac constitutia etc. Daramite un partid de (inca) 30%.
Mai ales nu stie basescu ca greselile se platesc in politica, chiar daca nu imediat. Crede ca orice greseala se poate repara sau acoperi cu alte subiecte. Insa greselile se acumuleaza si candva se platesc. Pentru ca nu considera ca e important sa nu greseasca nici nu chibzuieste mult, daca ceea ce face e bine sau nu, nu incearca sa evite greselile. Crede ca in politica poti spune/face azi una, maine opusul, si tot scapi.

Primele greseli mari au fost cele mentionate de hendrix. Pe urma cu Tariceanu in 2008, corect, insa acolo parte din vina o are si psd-ul. Insa cea mai mare greseala mi se pare cea cu ne-nominalizarea lui Iohannis. A fost cea mai mare si mai grava, pentru ca atunci a incalcat cel mai clar un principiu fundamental al democratiei: principiul majoritatii.

dramoleta spunea...

Jocul pe care-l face acum este unul mizerabil si il face doar in scopul de a-l decredibiliza pe Johannis.
Stie clar ca alianta PSD-PNL nu poate fi rupta decat smulgandu-l pe Johannis din "mijloc".

E capabil sa si inventeze ca a vorbit sau ca s-a intalnit cu Johannis, doar ca Geoana si Antonescu sa-si piarda increderea in acesta.

Lilick Auftakt spunea...

@Babydac

Sunt tari. Le tot pun pe Facebook. Good luck!

@Traian

Sigur. Pentru ca el de fapt a desconsiderat votantii majoritatii si lumea a simtit asta.
Postare noua cu Referendumul si cum l-a penalizat electoratul.


@Dramo

Daaa, cum sa nu. Ar face orice ca sa slabeasca unitatea aliatilor.

tony spunea...

Cateodata si eu ma gandeam ca Basescu e un prost ! :)

dramoleta spunea...

Exact ce spuneam. Boul de Dan Diaconescu tocmai a spus ca Johannis joaca la doua capete pt ca s-a intalnit azi cu Basescu.

codeus spunea...

lasa, mai bine ca a fost capos, asa scapam definitiv de el. cine spunea odata ca pe Basescu il poate invinge doar Basescu?