22 nov. 2009

Iti multumesc, Daniel, ca m-ai ajutat sa inteleg mesajul lui Crin...

Crin a socat aproape pe toata lumea atunci cand l-a numit pe Tudor Chirila un reper moral. In locul lui nu m-as fi gandit sa dau un asemenea raspuns. Imi veneau imediat in minte Corneliu Coposu, Doina Cornea, Regele Mihai si atatia altii, majoritatea apropiati ai liberalilor, sau din randurile lor.

Nu as vrea sa analizez acum neaparat de ce sau daca Tudor Chirila, cu a lui celebra "Scrisoare pentru liceeni", e un reper moral. Poate are sansa sa devina. Ma intreb doar daca toti cei care au criticat realizeaza de ce nu au fost socati de raspunsurile contracandidatilor. Pai ce ar fi putut sa raspunda Geoana sau Basescu uitandu-se, din punct de vedere istoric, sau in gradenele studioului improvizat, in spatele lor? Da, Crin era singurul care avea alternative.

Si inca multe! Oameni buni, noi putem face liste de repere morale. Oameni care au crezut in Romania si care au iubit pana la moarte Partidul Liberal. Ne plang peretii la Sighet numele lor. Electoral sau nu, Crin a transmis un mesaj pe care nici macar pomenitul reper nu l-a inteles. Din pacate... Intr-atat ne-a pervertit mocirla in care traim.

Un mesaj pentru viitor. Eu, cel putin, asa l-am simtit. Tarziu. Foarte tarziu. Acum. Si era unul dintre cele mai constructive mesaje din dezbaterea din seara de vineri. Si numai un idealist precum Crin il putea transmite. In momentul in care am realizat asta mi-a fost rusine ca l-am judecat si eu. Crin, inconjurat de repere morale, facuse un pas mai departe.

La ce privim in fata? Ce ne propun contracandidatii lui? "Sangele proaspat" urcat pe culmile puterii de catre Traian Basescu? La Udrea, la Ridzi, la Minimus sau Minimum Prighena? La Elena Basescu? La cel care-i "garanteaza" pe pesedisti pe bannere electorale? Spre "Tanarul Vanghele"? Ori poate spre tanarul Mazare?

Dar de ce nu analizam putin si personajele numite de ceilalti doi? Patriarhul cu epoleti sub sutana poate fi un reper moral? Dar doamna Basescu? E un reper moral un om care a permis, de zeci de ori, sa fie calcat in picioare, public, si care a crescut niste monstri langa ea dintr-o bunatate neintrecuta decat de o imensa prostie? Mi-e sila...

Cei care il critica pe Antonescu pentru ca l-a numit pe Tudor Chirila, multi dintre ei chiar liberali, realizeaza totusi ca, punandu-i in gura lui Crin altceva decat el a ales intr-un moment (constient fiind ca poate supara multa lume - a spus clar asta), ar face un lucru de 100 de ori mai ipocrit si mai electoral? Sa ne batem cu pumnul in piept ca il avem pe Neagu Djuvara suntem toti in stare. Dar cati dintre noi avem curajul sa aratam cu degetul in viitor, catre un tanar care sa merite increderea noastra, fara sa starnim hahaituri ironice, strambaturi sau indiferenta?

Multi au spus ca nici macar nu stiau cine e Tudor. "Chiar asa... oare cine e? Baiatul ala care canta. A, da. Ce mare scofala? Un amarat de rocker? A, a scris si o scrisoare-manifest? Ia uite cu ce indoctrinam tinerii in ziua de azi. Asta ne mai lipsea pe criza asta."

Cineva insa a inteles imediat. Un profesor tanar, foarte apropiat de elevii lui. Pe care ii invata adevarata istorie. Pentru care face totul sa ii ajute sa vada trecutul cu ochii lor. Un om care merita sa fie el insusi numit ca reper moral. Si nu ma indoiesc ca pentru elevii lui chiar e. Il cheama simplu, Daniel. Si nu e nici pe departe Preafericit. Insa in sinea lui cred ca e un om fericit. Si e un sustinator al liberalilor. Multumesc, Daniel...

11 comentarii:

Daniel Mălăelea spunea...

Multumesc. Dumnezeu sa ne ajute!

Me spunea...

Am cazut in aceeasi capcana, recunosc. Aseara tarziu am inteles. Citisem scrisoarea lui Tudor Chirila cand a lansat-o prin martie si m-a impresionat de pe atunci. E perfect justificat raspunsul lui. Totusi pentru multi pare bizar si nu-i pot condamna. Crin Antonescu a fost pur si simplu prea sincer si lipsit de prejudecati. Si uite cum asta ajunge sa fie un defect in zilele noastre.

Vania spunea...

La repere morale, niciun candidat nu mi-a părut inspirat. Oricum, m-a ferit Dumnezeu să-l am model pe Daniel, câtă vreme mai avem şi episcopi ortodocşi, cum ar fi Bartolomeu Anania...

Lilick Auftakt spunea...

@Daniel

Dumnezeu sa ne ajute!

@Ioana

Asa e. A fost sincer si a riscat. Stia...

@Vania

Sigur! Daca Geoana il numea pe el era cu totul altceva.

Anonim spunea...

Cam asa e.

Si eu am tot incercat sa explic ceva ce mie mi s-a parut evident de la inceput. Chiar daca nu mai am varsta liceului de multisor.

Nu stiu insa cati au inteles pana la urma sau la cati a ajuns mesajul, dintre cei care nu au inteles...

Lilick Auftakt spunea...

@Atitudini

Pai nu cred ca vana voturile... liceenilor. Ca doar nu au nici varsta de vot, majoritatea.

Anca spunea...

Ca i-am inteles alegerea, am spus-o si atunci, deja ii cam stim metodele de a surprinde, pentru a-si da ocazia sa revina cu explicatii mai mult decat satisfacatoare. Nu i-am inteles curajul de a risca insa. Desigur, daca v-ati fi uitat astazi pe blogul lui Chirila la ultima postare, pe care a sters-o, prin care invita la exprimarea votului, si la comentariile nu putine, ale tinerilor care chiar il iubesc pe Crin si s-au simtit PENTRU PRIMA DATA INCLUSI INTR-O DISCUTIE INTRE OAMENI MARI, ati fi inteles ca de fapt... Crin a empatizat mai bine cu publicul vizat decat noi. Stia clar ca votantii atrasi pana vineri n-o sa-i plece, pentru ca l-au ales din motive de total alte dimensiuni. Singurii care se mai puteau razgandi, inclusiv daca sa iasa sau nu din casa, erau tinerii. Aplauze, Crin.

(Pe de alta parte, mi se strange ceva pe coloana vertebrala cand vad exit poll-urile si sutele de votanti din sectiile speciale.)

Daniel Mălăelea spunea...

Majoritatea liceenilor de clasa a 12-a si destul de multi din cei de clasa a 11-a au implinit 18 ani. Foarte multi dintre ei iubesc muyica lui Tudor Chirila si il considera un idol. Sper ca multi vor raspunde mesajului transmis de Tudor si vor participa la vot.

Daniel Mălăelea spunea...

Nu stiu cine si cand mi-a recomandat blogul Adrianei Dutulescu. Acum am gasit asta pe blogul ei. Foarte urat a scris. Nu mai citesc blogul ei de acum.
,, Ai lu’ Crin sint cam tristi. Cele 4 exit-poll-uri (care au cifre extrem de diferite de la un institut la altul, motiv pentru care am decis sa nu le dau pe blog) il dau pe candidatul PNL la distanta de Geoana. Adica nu intra in turul 2. Motiv pentru care liberalii fac un fel de cheta telefonica si on line, sa-si adune rudele si prietenii intirziati la vot. Sms de la PNL: “Nu pot aia doi fura/Cit putem noi vota/ Est baiat fin/Iesi la vot, alege Crin”.

Lilick Auftakt spunea...

@Daniel
Liberalii merg mai pe seara. Asa e. Eu acum am venit si acum am mai trimis niste persoane care nu aveau de gand sa voteze. I-am trimis sa-l voteze pe Crin.
Dar Adriana poate nu stie ca liberalii asa fac dintotdeauna, nu ca acum sunt blazati, sau morcoviti. Ce sa zic...

Daniel Mălăelea spunea...

INSOMAR Orele 17,00

Traian Băsescu – 33%
Crin Antonescu- 25%
Mircea Geoană - 25%
Daca este asa, atunci este extraordinar.