9 nov. 2009

Patru candidati - patru strategii

Geoana si-a diluat mult discursul. Incearca sa culeaga de peste tot votanti. O spune si Cristian Preda pe blog, dar am observat si eu. Recent i-a facut si un compliment primarului Negoita, care numai de complimentat nu e, cu mafia lui imobiliara. Bineinteles, Geoana poate foarte usor sa-si diluzeze discursul, avand in vedere si pregatirea lui dimplomatica. Dar de asta avem nevoie? De unul care sa ne spuna, ca si anul trecut in toamna, minciuni frumoase? Da, va fi raul cel mai mic in turul doi, in cazul in care Crin Antonescu nu va reusi sa faca pasul mai departe. Dar ce diferenta enorma este intre sinceritatea declaratiilor lui Antonescu, chiar riscanta de multe ori, si discursul spoit al lui Geoana, care incearca acum sa para deschis si tolerant cu oricine.

Week-end-ul care a trecut a fost condimentat cu declaratii si gesturi politice care mai de care mai interesante. Spectacolul in tabara Basescu e deja involuntar, un circ de satra... Am trecut prin tot felul de stari: m-am ingretosat la declaratiile de iubire ale Basescului la adresa liberalilor, am ras cu lacrimi cand Elena Udrea s-a elogiat singura, in direct, sub masca anonimatului, m-am inchinat vazand regia manifestatiilor pro-basescu. Si tot asa...

Nici liberalii nu au fost deloc stersi zilele astea. Crin ne-a oferit decizia de a vota candidatul Epsilon in turul doi, in cazul in care el nu va intra... (George Serban, excelenta gaselinita cu Epsilon. "Oricine e mai bun decat Basescu." Felicitari!) Cititi cateva reactii la Adi_Ocs. Ludovic Orban a facut si el o declaratie socanta : "Pe Traian Basescu il voteaza alcoolicii, tiganii si probabil prostituatele." Adi Zabava se intreba daca aceasta declaratie a fost facuta in urma unui calcul sau a fost doar o prostie. Pai sa ne gandim...

Orice eticheta in politica stim ca se lipeste al dracului de bine. Cel mai bun exemplu il avem cu celebrul "Prostanac". Se pot pune etichete si pe un anumit segment de electorat? Sigur. Ne enervam putin, retragem declaratia, ne cerem scuze, dar ea ramane undeva lipita de cortex. Popularizata, intretinuta cateva zile, indiferent de catre cine, face ravagii. Nu se vor gasi reactii de asumare declarata a conditiei de "alcoolic", asa cum de exemplu s-au putut gasi in cazul cuvantului "Golan" in Piata Universitatii, in ‘90. In cazul asta nu poti transforma numele in renume. Cine e fraier sa-si puna un fluturas in piept: "Sunt alcoolic. Votez Basescu" ? . Cu atat mai putin: "Sunt prostituata. Votez Basescu"

Insa pe bloguri, in presa, probabil se va mai vorbi despre asta, si stigmatul se va lipi de electoratul basescian. Deci e o declaratie calculata. Traian Basescu a pus de multe ori astfel de etichete. Iar acum, ca sa fim si putin sadici, nici nu e greu de sustinut declaratia lui Orban. Cine nu stie ca un Bercea Mondialul sau o Alina Plugaru au declarat ca vor vota cu Zeus ?

A mai ramas un candidat, Oprescu. Traian Breazu ma intreba pe o postare anterioara:" Totusi, care e rolul lui?". L-am ascultat pe Oprescu cu atentie in emisiunea lui Ciutacu, si a spus-o chiar el. Apoi am luat sondajele la analizat, indiferent ce culoare aveau, si mi-am dat seama ca nu minte. Stiti ca el a facut declaratia aia soc, conform careia 88% dintre cei care il voteaza pe el l-ar vota in turul doi pe Basescu. Cu toate astea, in sondaje, cei mai multi dintre cei care spun ca vor vota cu el sunt votanti PSD. Vi se pare incredibil ca unii pesedisti sa-l voteze pe Basescu? Mie nu, deloc. Ar fi facut-o din primul tur. Exista si aceasta "specie": pesedistii basisti.

Ei bine, acest "Basescu Altfel", adica Oprescu, ii coaguleaza in turul I. Oprescu nu face decat sa le schimbe acum optiunea, care, in cazul in care nu candida, era foarte posibil sa fi fost indreptata direct catre Basescu. Pe cine ajuta asta? Pot sa spun pe cine NU ajuta in turul I. Pe Traian Basescu. Insa cum l-ar ajuta pe Crin sau chiar pe Geoana in turul II acest electorat basist, de stanga, chiar nu vad inca. Poate voi. Insa in turul II e posibil sa se schimbe total strategiile, in functie de actorii care vor ramane in piesa, asa ca ma rezum sa analizez pe termen scurt rolul lui Oprescu.

25 de comentarii:

Liviu spunea...

Am sa ma refer la un singur aspect al postarii dvs.

Sunt de acord ca etichetele aplicate unui candidat sau altuia se lipesc uneori foarte bine si pot avea efecte nefaste. Nu stiu insa daca 'etichetele' mai conteaza in lupta in mediile virtuale. Aici jocurile sunt cam facute. Evident ca rolul campaniei virtuale e inca modest la noi, dar mi se pare clar ca partida a fost castigata aici de Antonescu. Ma indoiesc insa ca o sa-i foloseasca prea mult in lumea reala.

Aceste consideratii nu ma fac sa renunt la opinia, pe care o impartasesc si cu dvs., ca e de preferat oricine lui Basescu. Am fost suprins sa vad cati oameni gandesc asa zilele acestea - si de data asta in viata reala, nu pe net :)

codeus spunea...

Buna dimineata Lilick. referitor la Orban nu pot sa-l laud sub nici o forma, manifestari din astea indiferent din partea cui vin nu-mi sunt pe plac. ca nu-i inteleg pe votantii pedelisti e o alta problema, ma refer la votanti nu la "actorii" pedelisti ca pe astia ii inteleg ce-i ..mână in lupta
cu referire la Oprescu ar ajuta foarte mult daca e asa doar in cazul in care Basescu nu o sa intre in turul doi, adica daca intradevar in astea 2 saptamani Basescu o sa mai scada in sondaje, are toate sansele la cate tampenii face, si Oprescu ii mai ia si asa din procentele care le mai are atunci da e de bine.
specia votantilor Basescu exista in tot spectrul politic nu doar la PSD.sunt acei oameni care in sinea lor nu s-au desprins de ideea "Liderului" ca sa folosesc un cuvant mai putin dur, si ceea ce pe mine ma ingrijoreaza la faza asta e segmentul de populatie tanar care nu a fost educat in societatea "tatucului" care sunt atat de debusolati in societatea de acum de dupa 90 incat vor ceea ce nu au trait. si gata ca ma intind prea mult cu comentul asta

Vania spunea...

Azi chiar am scris despre tipa cu bulina: Sunt prostituată, votez Băsescu!

Alcoolicii autohtoni, în schimb, ne-am cam orientat către liberali... Poate doar drojdierii să mai pedelească.

Elisa spunea...

Geoana este imbibat cu FSN din care-a provenit,deci este diluat din start.Nuu,nu Geoana!
Nu ne oprim la mijlocul drumului uitandu-ne ca unul ne-a luat-o 'nainte ci "alergam" cu forte care au resursele in minte,in vrere,in MUSAI SA FIE ANTONESCU.
(am citit numai primul paragraf :D )

Petrisor spunea...

Eu le-aş propune celor de la PROTV şi Antena 1 să scoată din grila de programe emisiunile de divertisment că n-ai şanse cu sclavii lui Băssescu, fac mai mult rating.
A fost un week-end halucinant :)
Sus pancartele de pe partea dreaptă, sus baloanele la ăia de pe partea stîngă. Aşa, aşa vă vreau :)

PS: Lilick, vezi că-ţi funcţioneşte greu blogul.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Dam asa e. Dar etichetele ies si cel mai repede din mediul virtual in lumea reala. Mai ales daca au fost rostite la tv.

Si eu am fost surprinsa in lumea reala de aceeasi reactie. Chiar nu ma asteptam...

@Codeus

Bineinteles ca pe Traian Basescu nu il voteaza doar categoriile expuse de Orban. Parerea mea este ca il voteaza multi saraci cu duhul, chiar daca nu au caracteristicile respective.

Ti-am zis, nu stiu cum ar ajuta in turul doi, nu vad, dar in turul unu ajuta sa intre cu scos mai mic Basescu.

@Vania

Hihi! Ma bucur! :))

@Elisa

Asa e. Ai dreptate. :)

@Petrisor

Eu din pacate nu ma uit la Pro Tv si a Antena 1, dar probabil ai dreptate, ar merge acolo. :))
Daca folosesti IE e posibil sa mearga greu. Eu nu folosesc.

Draghi spunea...

Oricare dintre candidatzii lui Basescu reprezinta raul mai mic. Sa nu uitam asta, mai ales in turul II. Insa a crede ca Geoana reprezinta binele, e o iluzie. "PSD-isti basescieni", aripa mediocra si submediocra a PSD, pot sa il voteze linistiti pe Geoana, isi vor capata "tatucul" dorit si vor fi promovatzi pe aceleasi criterii de obedientza ca si cum ar fi fost sub Basescu. Din punctul asta nu se va schimba mare lucru.

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi

Da? Crezi? Sunt tare curioasa..

Draghi spunea...

Da Lilick, sunt destul de sigur de asta. Geoana e lipsit de caracter si bolnav de putere. Si chiar e prostanc, se vede inclusiv pe mutra lui, ii lipseste acea stralucire in ochi caracteristica oamenilor inteligentzi. Ca presedinte, va fi o marioneta, la care bataia va avea loc in planul secund, pe cine va trage de sfori. In tzara si in strainatate. E un tip fara o viziune si fara repere care va fi usor de manipulat.

Nu cred ca va stii sa se inconjoare de oameni capabili, din cre PSD-ul are mult mai multi decat PD-L-ul, pentru ca va considera orice eventuala critica ca fiind o lipsa de loialitate. Ii va considera dusmani pentru ca ii vor face, prin comparatie, mai vizibila prostanacia si ii va sacrifica fara sa clipeasca din ochi. Suna cunoscut? Deja vu?... Asa ma gandeam si eu...

Am dubii mari si legat de competentza lui in politica externa. Cum spunea despre el un inalt oficial american? "Baiat bun, dar total lipsit de credibilitate". Asta nu conta prea mult in perioada in care era ministru de externe, pentru ca politica externa in Romania e apanajul presedintelui, dar daca ajunge presedinte se schimba situatia, nu crezi?

Totusi, cum spuneam, chiar si asa, in lipsa de ceva mai bun, chiar si Geoana e de preferat lui Basescu, care e de-a dreptul malefic.

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi

Nu l-am studiat prea mult pe Geoana. Bineinteles ca nu ma incanta, dar nici nu vad marele rau in el. Cred ca e asa cum zici tu. Pentru mine e oarecum sters. Mi-a atras de vreo doua ori atentia cand vorbea despre America. Atunci mi s-a parut coerent. Dar asta se intampla demult, acum cativa ani.

lucian burjuiul spunea...

Nu-l subapreciati pe Geoana! Nu-i asa de fraier precum pare sau cum lasa impresia. E un mic capitalist (sau chiar mare daca se confirma toate informatiile/barfele) care duce politica sociala a PSD-ului: Noi, lupii suntem cei mai buni paznici la stana! Noi nu mai avem de ce sa furam, am furat destul pana acum... Chipurile!

Oprescu. Este evident si pentru un prescolar ca ori se va retrage inainte de alegeri si va indemna lumea sa voteze cu PSD ori va face asta dupa alegeri. Eventual va face/trambita si un pact pre-electoral cu Base si apoi sa-l denunte scarbit pentru a distrage atentia. Un panglicar...

De Basescu nu am ce sa mai adaug. Sper din tot sufletul sa se ocupe iar de marinarit de la comanda unui vapor.

Ii doresc succes lui Crin si in plus sa nu dezamageasca dupa ce va castiga alegerile!

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian Burjuiul

O sa-l studiez mai bine pe Geoana. Desi e greu...

Draghi spunea...

@Lilick

E mai usor daca iti iei o lupa... LOOOOOL

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi

:)))))

Vlad Florea spunea...

Un electorat spart nu se reface exact la loc... electoral 10%+25% nu fac 35 pot face 30 sau mai putin sau 40 sau mai mult... oricum e o sansa si trebuie exploatata ... Crin a crescut destul de mult si o stim... trebuie doar sa scoata oamenii car enu merg la vot la urne... de acolo am scos si ideea dintr-un post anterior.. Toti cei care nu vor sa voteze sa fac aun efort sa se gandeasca la un motiv pentru care ar vota... si dk il gasesc sa se gandeasca in consecinta cu cine ar vota. Crin ar creste enrom in cazul asta zic... Cam atat ca sunt la servici. Multumesc mult de link cu sceneta de dictatura pusa in scena la Timisoara ! Banatu'- fruncea !

Anonim spunea...

Buna ziua Lilik,
cred ca mult mai bine ar fi fost daca protagonistii nu ne-ar fi dat ocazia sa vorbim despe aceste lucruri

Declaratiile lui Crin si Orban? O gafa si respectiv o colosala imbecilitate

sa ma 'esplic'

Mai intai, era bine daca Crin se abtinea sa raspunda explicit ca il voteaza pe Vadim in detrimentul lui Basescu...

in primul rand ca este extrem de improbabil sa se intample asa ceva, si atunci de ce sa ma pronunt, numai pentru ca un propagandist portocaliu dovedit (Turcescu) insista (provocator/interesat pentru a-si servi cum trebuie stapanul de la Cotroceni)? In al doilea rand, vadim nu este o optiune la basescu, spunand asa ceva nu faci decat sa-ti indepartezi potentialii votanti... Daca totusi voia sa raspunda, mult mai bine ar fi fost cred daca Crin ar fi spus ca refuza sa aleaga intre o catastrofa (Vadim), si un dezastru (Basescu), toti ceilalti fiind optiuni viabile(poate nu si Becali, totusi)
faptul ca, Crin a nuantat mai apoi timp de cateva minute nu a mai contat (ca si la chestiunea cu patriciu prim-ministru), stirea a fost (raspandacii pdl din presa "nu doarme")
-Crin voteaza cu Vadim in turul II!- fapt care ii aduce o gramada de voturi, nu?

dar cum o nenorocire nu vine niciodata singura...au urmat declaratiile lui Orban
..............................

Dupa monstruozitatea spusa de acesta, cum vom mai putea spune noi ca liberalii sunt din alt aluat decat pedeleprele (din moment ce folosesc un astfel/acelasi de limbaj)?
cum pot sa mai spun eu ca ba'secu jigneste categorii intregi de oameni (de ex comunitatea armeana prin acel 'in sfarsit am intalnit si eu un armean competent' sau cetatenii italieni prin 'slava Domnului ca nu sunteti italieni' -discurs tinut in Spania) cand dobitocul de Orban insulta la gramada o multime (din nefericere pt tzara asta- mai mult inseamna mai rau in cazul nostru) de oameni,numindu-i prostituate sau drogati?
Chiar si din perspectiva electorala(desi un politician care nu e cinic si demagog nu trebuie sa faca declaratii doar din perspectiva castigului electoral- asta face basescu, nu?) afirmatiile sunt o calamnitate, la fel ca si autorul lor, pentru ca, o buna parte din electoratul ,captiv' al ba'secu-lui mai poate inca fi dislocat, recuperat, ori o astfel de declaratie are ca efect radicalizarea acestora in jurul piratului- Good job Mr. Orban! In plus (cireasa de pe tort) crin si-a ales ca slogan conceptul de 'bun simtz', concept aruncat in aer de afirmatiile cretinoide ale lui Orban ... ce sa facem acum, sa cautam alt slogan electoral, care sa corespunda noii situatii?

Deci IMNSHO (In my not so :) humble opinion), Orban trebuie sa dispara urgent din postura de comunicator al PNL,daca nu e deja prea tarziu...

PS: nu vreau sa par pesimist, insa, prostia debitata de Orban nu numai ca ii va afecta serios sansele lui Crin de a accede in turul II (nu mai exista timp pentru a atenua impactul acesteia) ci va aduce atingere dpdv imagistic si anchetarii duduii in parlament (activitatea comisiei va putea fi usor aruncata in derizoriu de propagandistii portocalii,prin gestul simplu de a arata cu degetul spre Orban)- un nesperat serviciu adus lui basescu, caruia ii da sansa sa-si acopere o vulnerabilate (exploatabila de catre oricare dintre contracandidati)-again, Great job - Mr. Orban!

Lilick Auftakt spunea...

Cu placere, Vlad!

@Anonim

Pacat ca nu ai un nick. Suna atat de ciudat... anonim.. :)

Sa stii ca in declaratia cu Vadim Crin nu a facut decat sa confirme ceea ce noi, sustinatorii lui (si ma refer la persoane cu bloguri sau fara, comentatori pe net si nu numai)declaram demult. Mie imi pare bine ca a accentuat, atunci cand initial nu i se cerea decat sa spuna daca l-ar vota pe Geoana. Nu, nu era de ajuns. Ideea care trebuie transmisa e ca ORICINE e mai bun decat Traian Basescu. Nu este niciun neadevar. Nimeni nu a mai indraznit pana acum sa incerce sa desfiinteze PNL-ul. Deci pentru liberali nu exista un om politic mai rau decat Basescu.

In ceea ce priveste declaratia lui Orban e a lui. Liberalii nu sunt ca portocaliii sa vorbeasca in cor sau sa repete unul dupa altul orice prostie. Orban isi asuma asta, altii din PNL nu. Asa e normal, democratic, ca intr-un partid sa fie voci disonante. Ca Orban si-a asumat sa puna o eticheta pe electoratul PD-L? OK, poate nu sunt numai betivi, tigani, prostituate.. Asta e sigur. E o declaratie pur politica. Dar iti spun eu, fara sa fac o declaraie politica, normal, :D ca sunt saraci cu duhul. Asta in afara de fripturisti... :)

Oana spunea...

Pana si-un caine fara stapan e mai bun ca Basescu, sa fim seriosi. Macar ala sta si din coada fara sa faca nimic, dar sunt sigura ca nu are de gand sa muste. Asta nu mai e tara, e un circ. Cupola Circului Romanesc.

hendrix spunea...

In privinta declaratiei lui Orban lucruriole nu stau chiar asa! Uitandu-ma dupa-masa la B1, in timp ce Orban era infierat cu manie proletara de oranjgutanul mircea marian si alina stancu, a intervenit Orban si a clarificat lucrurile! Declaratia sa a fost redata TRUNCHIAT, in vestitul mod comunist de a deforma realitatea. De a minti cu buna stiinta, prin omisiune! Orban a declarat raspicat ca a fost stearsa prima parte a declaratiei, in care se referea la categoriile sociale care aveau motive serioase sa nu-l mai voteze pe securistul de la Anvers: pensionarii, bugetarii, oamenii de afaceri. Ramaneau sa-l mai voteze doar...cei indicati de el! Cu largul concurs al fripturistilor mici si mari, care isi vor parandaratul!
In privinta lui Oprescu refuz sa cred ca alegatorii lui il vor vota pe ba-secu in turul doi! Si ma bazez chiar pe sondajele date publicitatii privind repartitia voturilor date de votantii candidatilor care ies din primul tur. Am doua argumente care dovedesc ca Oprescu este si va fi un inamic al lui ba-secu! Primul ar fi atacul continuu dus de propaganda basesciana anul asta impotriva lui, inclusiv pe blogurile portocalii. Atacurile lor denota FRICA, de care se pare ca n-au scapat! Ha ha ha ha ha ha (hahait basescian!). Al doilea argument ar fi modul in care este depunctat sistematic in sondaje. Doar el si Crin sunt singurii care sunt loviti de sondaje, este de domeniul evidentei.
Oprescu a stricat anul trecut blatul electoral fesenist facut de ba-secu si geoana. Modul in care geoana l-a faultat, nedandu-i sansa de a ajunge candidatul pesedistilor, a fost sansa lui de a se victimiza. Cu succes! El a fost si este un pion important al aripii dure din psd, cea condusa de ilici-nastase! Si n-am nicio indoiala ca Oprescu n-are alta menire decat sa-l incurce pe ba-secu. Definitiv, ADICA SI IN TURUL DOI!
Pronosticul meu: se va retrage saptamana viitoare! Spre disperarea lui ba-secu, care nu va mai avea sansa sa se confrunte cu geoana. Daca intrarea in turul doi se joaca acum la mustata intre Crin si geoana, miscarea lui geoana il va scoate din joc. Traiasca ilici, daca planul meu se va adeveri!

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Si eu sper ca planul tau se va pune in aplicare.

PS- pe unde ai fost? nu ai scris demult...

hendrix spunea...

Erata: miscarea lui Oprescu il va scoate din joc pe geoana!

hendrix spunea...

Ieri am fost sa-l vad live pe Crin, de exemplu. A electrizat sala din Baia Mare, a vorbit timp de 40 de minute magistral! Ar fi o piredere imensa daca n-ar fi presedinte. Este peste Constantinescu, cel pe care il am si acum in suflet, dupa magnifica victorie din 12 decembrie 1996. Sunt convins ca si pe 6 decembrie voi fi extrem de fericit! Asta daca va fi ,,ajutat'' si de Oprescu, altfel va fi greu sa intre in finala.
Ce sa fac? Ma uit ingrozit la circul pedeleprelor, butonez telecomanda de zor. Tupeul lui ba-secu este nemasurat, vazand si lista lui neghiobita de la ora 17! Vazand de ce sunt in stare pedeleprele parca vad o ecranizare dupa Kafka! Circul eletoral m-a acaparat total, nu pot sa nu ma amuz vazand disperarea portocaliilor. Am vazut sambata in direct show-ul din Timisoara, gratie unui post TV local portocaliu 100%, AxaTV. Bineinteles ca au dat in direct si Cantarea lui ba-secu din Banie de ieri. Imi pun o singura intrebare: cati oameni s-ar inghesui sa-l asculte pe ba-secu din pura placere? Uite, ieri in Baia Mare, oamenii au umplut la refuz o sala de peste 1200 de locuri, multi stand pe scari. Si vreo cateva sute ramanand pe dinafara.

Traian Breazu spunea...

Buna postare Lilick, si mersi pentru lamuririle in legatura cu Oprescu. Interesante si adaugirile lui Hendrix.

Pe scurt despre cele 4 strategii:

Geoana: nu-l simpatizez si nu l-as vota decat daca ar fi sa fie in turul 2 impotriva lui base, insa si eu cred ca e subestimat. Nu cred ca e asa de prostanac cum e facut de multi. Nu stiu prea bine cum e campania sa electorala, si ce greseli face (probabil) in campanie. Are o calitate insa din ce am remarcat eu, de a da cand e nevoie niste statementuri foarte bine formulate cu toate ca sunt improvizate. Nu ma refer neaparat la continut, ci la modul de a vorbi, de a le formula.
Nu am nici o speranta ca ar fi cinestiece presedinte, daca ar ajunge sa fie. Insa macar atat cred: ca nu ar incerca sa schimbe constitutia catre un un sistem prezidential de tara bananiera. Ca ar putea intarii institutii fundamentale cum ar fi parlamentul.

Basescu si famiglia: multe cuvinte in plus fata de cele spuse si citite ar fi de prisos. Am auzit si eu fragmentul acela cu Udrea -incognito- la radio. Lasand la o parte tupeul si prostia fara limite de a crede ca nu i se recunoaste vocea, altceva mi s-a parut si mai remarcabil. Discursul in sine, antidemocratic, repetat de ea si de ceilalti propagandisti. A spus Udrea (in contextul "presedintele are dreptate, majoritatea parlamentara manipuleaza"): "Aceasta majoritate .. aa... de factura pur electorala". Modul acesta de gandire, acesta sucire a logicii...infiorator, Caragiale. Desigur ca "majoritatea de factura electorala" este poate un pleonasm. Insa nu pentru Udrea, ea foloseste o jumatate a pleonasmului ca "arma" pentru a pune sub semnul intrebarii cealalta jumatate.

Crin (Orban): Campania lui Crin e okay oricum are o misiune mult mai grea decat basescu sau geoana. ce mi-as dori mai mult de la Crin e sa evidentieze mai mult ce va face, nu numai ce va face altfel, ci cateva prioritati. Prioritati de politica, nu de stil. De ex. politica externa, economica, etc. Sa prezinte ce fel de presedinte va fi (in comparatie cu basescu) i-a reusit deja perfect, acum trebuie sa pluseze si sa treaca mai mult si la chestii de program. Nu zic ca nu o face, e doar perceptia mea care nu nu dispun de informatii complete. In ce-l priveste pe Orban: e okay ce a spus. Nu e stilul care-mi place,insa in politica e nevoie cateodata si de o lovitura sub centura mai ales cand e in legitima aparare (adica cand adversarul loveste mereu sub centura si mai are si o bara de metal ascunsa sub manusa de box).

Oprescu: poate fi corecta strategia de mai sus. Iarasi am prea putine informatii ca sa-mi pot face o parere clara. Pe de o parte suna plauzibila explicatia. Pe de alta parte zic ca oricine se bazeaza pe studii sociologice, sondaje, poate ajunge repede victima lor. Nu stiu cat de corecte sunt. Intuitiv as zice ca orice inependent anti-basescu nu face decat sa scada sansele lui crin de a ajunge in turul doi, si sa creasca sansele unei finale base-geoana, si deci si sansele lui basescu. din acest p de vedere Oprescu e pentru mine un alt fel de Duda. Au cam acelasi discurs, chiar daca unul avea un discrs mai elevat invatat pe de rost, iar celalalt foloseste un limbaj mai de cartier.

Poate ar fi bine sa se retraga inca inainte de turul 1. Eu zic ca si Kelemen s-ar putea retrage. Asa i-ar dezumfla si pe vadim+gigi, si campania ar fi lipsita de diversiuni in legatura cu maghiarii, autonomia etc.

atreides spunea...

In legatura cu Orban: e binevenita informatia lui hendrix, nu stiam de treaba asta, desi banuiam si eu ca declaratia lui Orban, asa cum aparea pe situri, era trunchiata, lipsea ceva pe-acolo, plus ca nu aparea in textul acela ca basescu ar fi votat NUMAI de alcoolici etc. Orcum ar fi, declaratia a fost o imensa gafa, la experienta lui Orban trebuia sa se fereasca sa intre pe un astfel de teritoriu. In plus, nici macar nu e adevarat ce zice el, eu cred ca grosul electoratului lui basescu nu este format din ce zice Orban ci din PROSTANACI. Dar chestiile astea le putem spune noi pe bloguri sau in particular, nu le spui in public atunci cand esti nr. 2 in PNL. Cred ca Orban ar trebui sa se ocupe de chestii administrative, organizatorice etc (inteleg ca e bun la asa ceva) si sa lase comunicarea in seama altora. Adica sa faca un pas inapoi, oricum functia de prim vice e o palarie prea mare pentru el, sper sa se inteleaga treaba asta pana la viitorul congres. I-am scris ceva asemanator lui Mihai Voicu si mi-a spus ca mai multa lume din PNL a fost nemultumita de afirmatia lui Orban, dupa cum a zis Mihai, Orban a ratat o buna ocazie de a tacea. Noroc ca in campania asta evenimentele se succed cu o viteza nebuna si toata povestea va fi probabil uitata in cateva zile...

Lilick Auftakt spunea...

Are grija Basescu sa spuna prostii si mai mari.. :))