9 iun. 2010

Daca acum e criza, atunci ce era?



Am participat astazi la dezbaterea organizata de "Fundatia Horia Rusu" sub titlul "Criza nu poate fi un pretext pentru restrângerea drepturilor individuale ". O sa revin cu citate si probabil cu imagini de la aceasta dezbatere. Insa mai intai as vrea sa punctez o chestiune la care s-a referit domnul Emil Constantinescu, prezent astazi in sala Fortuna a Hotelului Intercontinental. Este o problema pe care fostul presedinte a ridicat-o si ieri la Antena 3, si pe care am discutat-o pentru prima data la Clubul Bloggerilor Liberali cu doamna Zoe Petre.

"Daca acum e criza, cum s-a numit ceea ce a fost pe mandatul Constantinescu?" Am stat putin si m-am gandit. Sa incepem sa enumeram si sa comparam:

1. Cand Emil Constantinescu a preluat mandatul, rezervele BNR erau de 5-6 sute de milioane de dolari, acum au depasit 35 miliarde euro. Acum e criza. Atunci ce era?

2. Cu greu s-a rezolvat, in acea perioada, importul de petrol al tarii. Nu aveam pur si simplu bani. Rafinariile nu aveau petrol. Ca urmare nici GPL pentru butelii nu exista, iar oamenii stateau la cozi nesfarsite. Acum se gasesc butelii. Dar e criza. Pe atunci ce era?

3. Tot in acea perioada, intr-o singura saptamana, dolarul a sarit de la 3.200-3.300 la aproape 9000 lei! Acum e insa criza. Atunci ce era?

4. Inflatia a fost in 1998 cu trei cifre (parca 160%). Acum e cu o singura cifra. Si e criza. Atunci ce era?

5. Cand ne era lumea mai draga s-a prabusit cea mai mare banca a tarii, Bancorex... Iar pierderile au fost de miliarde. Acum nu s-a prabusit nicio banca, dar e criza. Atunci ce era?

6. In 1999 trebuia sa rambursam peste doua miliarde de dolari si rezervele BNR abia treceau de 800 de milioane de dolari... Cum ne-am descurcat atunci? Acum nu ne descurcam, asa ca taiem salarii si pensii. Da, da, da, stiu, acum e criza! Atunci ce era?

Si tot asa... Cred ca se mai pot adauga cateva puncte. Iar Emil Constantinescu nu a invocat niciodata articolul 53 din Constitutie. Diferenta majora consta in faptul ca Emil Constantinescu a fost un om de stat si un presedinte democrat, iar Traian Basescu este... un Moise de Murfatlar. Crizat.

13 comentarii:

Stevie the LightningRod spunea...

foarte bine punctat! :)

Anonim spunea...

Aşadar, acum nu le mai ajung nici
35 de miliarde. De euro.
Păi dacă nici asta nu mai e criză, atunci ce poate fi?!
Criza lor, desigur!
Aş zice morală, dar i-aş jigni inutil.
Bănuiesc că, dacă ar depistată vreo uşoară urmă de morală la vreunul, l-ar izola complet, considerându-l mai periculos decât dacă ar avea SIDA, sifilis şi Ebola la un loc.
Nu de alta, dar dacă e contagioasă şi se ia?!
LFB! Now!

ionut spunea...

iti imaginezi cum ar fi aratat tara cu basescu presedinte in acea perioada?...nu cred ca mai vorbeam de romania acum...

Lilick Auftakt spunea...

Dar stiti ce facea atunci Basescu, nu? Baleta, tropaia, fluiera, facea opozitie din guvern. DISTRUGEA! Atata tot.

Adrian Stoica spunea...

Usor ...

Mihai Pop spunea...

Pai da. Cam deasta am votat cu Boc. Sa nu dea drumu la inflatie. La cat de putin ne-a afectat criza, puteam da drumul la inflatie. Si gata cu taierea salriilro si pensiilor. SI populatia avea mai mult de suferit, dar Opozitia nu avea atata impact si PDL nu avea de pierdut. Si ne intorceam la sistemul din 96. Ce a facut PDL este sa mentina un sistem productiv, si sa priveasca criza mai mult din punct de vedere al sistemului si mai putin din punct de vedere al oamenilor. In Grecia, oamenii pe buna dreptate au iesit in strada, ca le pica sistemul. La noi, ma astept sa fie fericiti, ca inca mai au putere de cumparare. Ca daca aveam inflatie de 160%, ieseam din recesiunii, dar oamenii erau mult mai saraci. Nu in bani, ci in cat pot cumpara cu acei bani.

Lilick Auftakt spunea...

Ai votat cu Boc? Boc.... "da sau nu da drumul"? Boc nu poate decat, eventual desi nu cred, sa isi dea drumul. :))))

Mihai Pop spunea...

Contrargumenteaza inteligent, te rog. Daca vrei sa facem misto, facem misto. Eu ma gandesc ca tu vorbeai serios cand icnercai un atac prin comparatie la Boc. Sau de fapt stii ca el face bine si doar faceai misto?

Lilick Auftakt spunea...

Eu vorbesc foarte serios cand iti spun sa nu mai lasi toate ineptiile pe aici. Voteaza cu.. Boc si gata.

Mihai Pop spunea...

Da, am observat ca nu exista o dorinta de progres. Fiecare o tine pe a lui. Sa nu crezi ca scriu degeaba. Voi comenta tot mai putin, avand in vedere ca nici macar nu exista in PNl scopul de a castiga. Voi vreti sa promovati ideile voastre orice ar fi. Fie...

Rational Idealist spunea...

Ar mai fi si altele:

In 1999, FMI a intrerupt finantarea pentru Romania si a sfatuit guvernul sa declare incapacitate de plata (!) Acum, FMI are in derulare un credit de 14 miliarde euro (plus 5 miliarde de la UE).

In 1999, minerii au pornit de doua ori spre Bucuresti, starnind haos pe unde au trecut. Acum, se danseaza "dansul pinguinului" in Piata Victoriei.

Shadow spunea...

@Mihai

Nu ai votat cu "boc" pt inflatie pt ca aia este tinuta in frau de o institutie care se vrea "independenta" intr-un stat de drept si poarta numele de Banca Centrala.

Cresterea tva care sa dea inflatie este o alta "tampenie" scoasa de "basecu" si boc si care masoara slaba pregatire economica a "specialistilor" din PDL.

Inflatia este influentata in mod invers "proportional"(e o figura de stil) de catre tva. Scazi tva-ul, creste consumul care are o influenta directa in inflatie. Cresti tva-ul scade consumul si automat inflatia.

Ce se va intampla acum in scaderea de consum deja prezenta de mai mult de un an si jumatate s-a mutat si se va muta in "specula". Specula de marfuri de prima necesitate (specialitate a guvernarii stolojan sau votcaroiu) si "specula" pe leu(atac la moneda).

PS. Ce spui tu despre "impunerea" de idei si "lipsa de dezbatere" sunt azi o caracteristica proprie a pdl.

Mihai Pop spunea...

Treaba asta cu independenta fiecare o intelege altfel. Eu vad independenta descrisa de tine, dar la ea adaug un spirit de reconciliere, oamenii din institutii diferite si independente trebuie sa lucreze impreuna, avand un numitor comun.

Banca Centrala e autonoma, nu independeta fata de puterile statului, insa da, ar trebui sa fie independnta politic. Sa nu intram doar in alte discutii si sa avem in vedere ca guvernul a sprijinit BNR, cu peste jumatate din banii de la FMI (10/17), ca sa mentina inflatia in limite rezonabile. Din banii de la FMI se pot plati salariile si pensiile totusi, si poate fi inflatia lasata liber. Dar asta cred ca nu e de dorit.