14 iun. 2010

Virusul Traian Basescu

Acum zece ani societatea civila inca mai exista. Dar ce zic acum zece ani ?… Acum sase-sapte ani inca mai avea personalitate, mai respira, isi spunea punctul de vedere dur si transant. « Fenomenul Traian Basescu », cu polarizarea radicala pro si anti, a reusit sa distruga din temelii societatea civila. A rupt-o in doua si a facut-o sa amuteasca pentru o lunga perioada.

Ceea ce nu a putut Ion Iliescu, pentu ca raportarea la el, ca tema fundamentala, tinea unita intelighentia romaneasca, a reusit Traian Basescu in ultimii sase ani. Ce i se imputa in primul si-n primul rand lui Traian Basescu ? Impostura. Apoi caracterul autoritar. Dar, inainte de toate, i-as reprosa ca a realizat personal acea taiere in diagonala in trupul societatii civile, indeplinind visul securistilor din ultimii 20 de ani.

Chiar si la mijlocul anilor ’90, cand Ion Iliescu era la putere, venirea lunii iunie incingea atmosfera politica. Se stia ca Piata Universitatii va fi comemorata si ca, automat, urma sa se discute din nou despre mineriada. Acum 10 ani, in Piata Universitatii a existat o comemorare in toata regula. Nu reusisem inca, ca natiune, sa ne debarasam total de influenta lui Ion Iliescu, acest produs pur al societatii comuniste, dar lucrurile puteau merge intr-o directie buna daca nu aparea un balaur mai mare si mai periculos, mai perfid, produsul cel mai abil al structurilor fostei Securitati.

Astazi, la 20 de ani de la mineriada din ’90, societatea civila este, asa cum stim, complet dezbinata. Aceasta cearta pro sau anti-basescu a reusit sa treaca in uitare tragedia de atunci. E adevarat, televiziunile nu au transmis mai nimic din Piata. Dar, in definitiv, nu este vina lor. Ce sa arate? O Piata goala, in care nu s-au mai strans nici macar cateva sute de oameni ?

Stiu ca astazi problemele romanilor sunt altele : e criza, salariile si pensiile sunt taiate, ne ocupam de o motiune de cenzura… etc. Dar trecerea in uitare a Pietei Universitatii se datoreaza in primul rand infectarii societatii civile cu cel mai periculos bacil al vechiului sistem, virusul « Traian Basescu ».

7 comentarii:

Crăciun Florin spunea...

Foarte bună postare. De acord cu tine.

Lilick Auftakt spunea...

Merci, Florin. Ma amuza acum cum pedeleii isi neaga sloganurile pro-uninominal din capmanie. Pai nu spuneau ei ca uninominalul va responsabiliza pe fiecare senator si deputat? Ca il va face sa asculte vocea poporului, a celor multi care voteaza? Ei, bine: Oajdea de la Iasi chiar asta a facut! Si ce face PDL? Il da afara! De ce? Pentru ca a ascultat de propriul electorat. :)))) Incredibil cum fiecare manipulare se intoarce acum impotriva lor. :)))

Anonim spunea...

Parafrazand zicala "dau un regat pentru un cal" spun "va ofer o tara pentru o arma"

Anonim spunea...

Base a facut chestia asta intr-un mod extrem de simplu.

Nu s-a dus la Preda sau altii cu o caramida de bani. S-a dus cu oferte alternative de genul: vrei o sponsorizare pentru cartea X sau pentru participare la conferina Y?

I-a gadilat acolo unde erau mai sensibili intelectualii - la neuron.

Spune-i unui profesor ca e inteligent ca nimeni altul. Ce obtii? Dai bani sa scoata o carte dupa ce l-au refuzat 5 edituri. Ce obtii?

Iti spun eu ce obtii, in termeni de dinainte de 89: RECUNOSTINTA VESNICA!

Si daca in faza 2 se adauga si elementul pervers de tipul "daca scoti o vorba sau nu faci asta, scot si eu documentele cu sponsorizarile si ce mai am". Nu il credem in stare pe Base de asa ceva?

Metoda e veche si e testata 50 de ani de securitatea comunista. Calea era batuta bine. Si stiuta.

Sau poate inventez eu...

Lilick Auftakt spunea...

@Atitudini

Nu, din pacate nu inventezi. Dar lucrul asta e atat de murdar... Pana la urma nu ma supara ca unul sarac ia o galeata. Cica cel care isi spune intelectual cedeaza asa usor ca sa i se publice o carte.

Anonim spunea...

Cum a ramas pentru maine?
Unde si la ce ora?

Lilick Auftakt spunea...

@Theo

Am venit de curand si nu am aflat inca nimic.