24 oct. 2009

"Parlamentul cu o singura camera: de gazare!"


In 1932, in turul doi al alegerilor prezidentiale, Germania a fost impanzita cu afisul din stanga. Erau ramasi in cursa doar Hitler si generalul Hindenburg. Hindenburg fusese votat in primul tur de 18 milioane de votanti, Hitler de 11. Pe Hindenburg il sustineau toate partidele democratice. Pe afis Hitler contrapune voturile sale (11 milioane, o minoritate) celor 18 milioane din sustinerea partidelor democratice, sub sloganul: "Un singur barbat (si NSDAP ), impotriva cadavrelor din partide si cercurilor de interese". In josul afisului scrie: "Da si tu votul omului fortei: Hitler" Intr-un final, Hitler a pierdut alegerile.

Va suna cunoscut totul, nu? Un singur barbat contra partidelor, un singur om contra Parlamentului. "Dati-mi un vot si rastorn Parlamentul". Propaganda celor de la Institutul de Studii Populare e croita parca sub indrumarea lui Goebbels, Ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist, care spunea :

"O dictatură se poate pronunţa împotriva unui parlament atunci când este necesar, dar niciodată împotriva poporului."
"Un dictator nu are nevoie să urmeze voinţa majorităţii. El trebuie să aibă capacitatea de a utiliza voinţa poporului."


De ce face asta ISP? De ce se foloseste de o propaganda fascista? Nu vad alt raspuns decat ca "Scopul scuza mijloacele".

Niciodata un lider democrat nu va abuza referindu-se la popor, sau la "vointa poporului". Democratia inseamna majoritate si minoritate. De aceea Parlamentul, cu a lui majoritate sau minoritate, e garantul democratiei. Pentru ca, aici, vointa poporului nu poate fi manipulata de un singur om.

Nu suntem o masa amorfa, buna de atras in revolutii rosii sau portocalii. Suntem indivizi cu personalitati, care prin vot, prin alesii nostri, prin jocul democratic al partidelor, facem ca puterea sa alterneze de la un grup politic la altul. Un popor nu castiga niciodata puterea printr-un singur reprezentant al sau cu acolitii lui, iar dictaturile dintotdeauna ne-au demonstrat asta. Nu exista lideri providentiali, exista insa lideri autoritari, dictatori.

Am citit oripilata de dimineata pe site-ul de campanie al lui Traian Basescu. Am cules de acolo astfel de mesaje :

eugen
24/10/2009 00:03
are dreptae cu o singura camera...dar sa nu reduca nr de parlamentari...sa il creasca si camera sa fie de gazare..poate asa scapam de toti...

Klaus Ionescu
24/10/2009 04:32
O singura camera!!! De gazare!!!!!!! Sa-i starpim pe politicieni!


M-am uitat din nou la desenele lui Devis Grebu. Intr-unul apar cei care nu vor Parlament Unicameral, desenati ca teroristi. Bun! Deci toti cei care nu vom vota Referendumul lui Basescu suntem niste teroristi. Romani "rai". De altfel tot site-ul lui Traian Basescu instiga la violenta, in timp ce anunta un program prezidential pentru 15 ani. (!!!)

Ca si Goebbels, care ii impartise pe germani in buni si rai, Traian Basescu ne-a impartit si el in romani buni si romani rai. "O sa am eu ac de cojocul celor care nu sunt buni romani", a spus Presedintele intr-o emisiune TV, acum cateva zile. Adica? Ce ne face celor care ii suntem potrivnici? Ne face el "buni" cu forta? Suntem cam multi.

Eu cred ca aici nu mai e vorba de o discutie democratica despre felul Parlamentului, bicameral sau unicameral, si despre numarul de parlamentari, ci de ceva cu mult mai periculos.

20 de comentarii:

Lucia Verona spunea...

E foarte periculos şi bine faci că scrii. Că propagandiştii lui se inspiră de unde se inspiră nu mă uimeşte prea tare, dar că există atîţia comentatori care par că abia aşteaptă un semn... Brrr!

Lilick Auftakt spunea...

Exista destui, @Lucia. M-au socat cu acele comentarii.

codeus spunea...

Lucia&Lilick exista destui extremisti in Romania. si in perioade tulburi acestia isi arata "coltii". asa cum acum cativa ani era o situatie destul de periculoasa in Germania cu capetele rase asa cum in Austria tot acum cativa ani era o situatie similara. asa cum in toate tarile sunt extremisti si la noi sunt destui. ce ma ingrijoreaza muult mai mult decat existenta lor este tocmai balacareala celor care ne conduc ..inca in aceste ape tulburi. faptul ca usa Cotroceniului este deschisa unor mafioti si unor oameni fara lege. si de aici ne dam seama cat de disperat a ajuns marinelul incat face pacturi cu mafia tiganeasca si cu altii doar va iesi din nou presedinte.si majoritatea populatiei mi se pare mai mult decat amorfa.parca am fi mielul dus de macelar la butuc,vedem butucul vedem cutitul da noi "behaim" de bucurie, asta soc. sper totusi ca poporul asta nu si-a plecat iar capul,nu din nou

Lilick Auftakt spunea...

@Cody

A, nu cred ca va castiga. Dar uite ce ii indeamna disperarea sa faca pe cei de la ISP. Parca mai mult ma bucur ca vom scapa de ei decat de Basescu. Sau la fel.

Crăciun Florin spunea...

Excelent, Lilick. Excelent. Voi folosi cu trimitere la tine. Imi completeaza un material.

Lilick Auftakt spunea...

Sigur, @Florin. :)

Liviu spunea...

Parlamentul suedez (Riksdag) este monocameral, e drept, dar... surpriza.... are 349 de membri la o populatie de vreo 9 milioane de insi.

Cum ramane cu calculele savante pe care le invoca intelectualii orange si care ne spun ca 300 sunt ideali la 22 de milioane?

Desigur, exista si posibilitatea ca suedezii sa fie niste imbecili, ca doar nu pot sa cred ca oamenii presedintelui nostru drag pot sa se insele :)

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Iti mai aduci aminte cele cateva exceptii de "Parlamente fara opozitie" sau "Democratii fara partide" elogiate de Catalin Avramescu? Cam asa e si cu Parlamentul Unicameral. Au dat doar exemplele care le convin, si cum le convin, ca sa serveasca cauzei.
Suedezii sunt desigur prosti si platesc degeaba parlamentarii. Poate o sa invete de la noi. :)

tony spunea...

Iliescu si fesenistii bateau campii cu "modelul suedez".Basescu si slugile lui idioate au vise legate de dictatura,dar de cele mai multe ori dictatorii au un sfarsit tragic! :))

Vania spunea...

Cred că derbedeul va culege ce-a semănat...

Anonim spunea...

Nu stiu cum s-o numesc: impertinenta prezidentiala? botulism? andropauza?

Sau, pur si simplu, inconstienta maselor?

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Asta imi da sperante. :) De fapt, nici nu stiu multi din cei care il sustin fanatic cat rau ii fac. :)

@Vania

Sigur! :)

@Paul

Toate la un loc. Si inconstienta a maselor peste masura.

Draghi spunea...

Daca nu alegem bine, Romania intreaga o sa devina o camera de gazare in care toti o sa murim intoxicati de gazele eliminate de Basssssssescu. Ce nume predestinat...

razvan sidoreac spunea...

prin constitutie tara mea e republica parlamentara si asa vreau sa fie, nu vreau ca puterea sa apartina unui singur om. asa ca voi incerca sa refuz buletinul pt referendum, voi vota doar pt presedinte… daca s-ar respecta principiile unui stat de drept sistemul asta bicamreal cu 471 de reprezentanti e foarte bun

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi

Asta ii scrisesem si eu cuiva, azi, a propos de nume. :)


Buna, Razvan! :) Sigur! Sa vedem insa ce se intampla. E posibil sa ne puna sa semnam o singura data pentru doua buletine. Si atunci suntem numarati. Daca fac asa e o imensa magarie.

Vania spunea...

Dacă se va cere să semnăm pentru două buletine, putem face campanie electorală în secţie:

- Eu nu răspund întrebărilor unui derbedeu!

- E neconstituţional!

ş. a. m. d.

Şi nimeni nu ne va putea reproşa nimic, căci, dacă mergi să cumperi vodka, nu ţi se poate da la pachet şi bere.

Lilick Auftakt spunea...

@Vania

Sper sa mearga asa. Dar pana atunci as vrea sa aflam din timp ce si cum, ca sa stim exact cum sa reactionam. :)

dan spunea...

nu refuzati buletinele de referendum - vor ajunge albe si virgine si gata de a fi completate dupa voia portocalelor. luati-le si scrieti mesaje de bine pentru presedinte cu pixul. sau votati cum vreti - desi dupa parerea mea chiar daca se doreste unicameral si numar redus de parlamentari - faptul ca navigatorul se foloseste de astfel de idei, ar trebui sa impiedice destupatul la creier de a marsa si a vota contra.

Lilick Auftakt spunea...

@Dan

Nu votam. Sigur, mai bine le mazgalim. :)

Irina Iliescu spunea...

Acesti teribilisti sunt defapt produsul unui sistem deficitar inca de la baza. Normal ca oamenii devin frustrati si ii doresc morti pe cei care ii conduc, pentru ca psihicul uman e foarte labil cand vine vorba de drepturi refuzate, promisiuni neindeplinite si in special cand le este amenintata acea farama de libertate.
Cat despre campania baselului, nimic nu ma mai surprinde...