23 feb. 2010

Motiunea lui Antonescu!



Aceasta este motiunea lui Crin Antonescu, motiune pe baza careia isi doreste sa candideze. Astept sa gasesc si o garantie ferma ca, daca proiectul nu reuseste intr-un anume interval de timp (liderul PNL vorbeste despre o perioada de 1000 de zile), vom asista cel putin la o demisie de onoare din fruntea partidului: a lui Crin. Asa e democratic. In rest, imi doresc din tot sufletul ca proiectul lui sa reuseasca. Un proiect necesita oameni, resurse, timp si rabdare... Cu cat mai multi liberali i se vor alatura lui Crin, cu atat mai repede va deveni un succes.

Later edit: Intre timp a mai aparut in online aceasta petitie a unor liberali (unii dintre ei membri TNL) care nu trebuie trecuta cu vederea. Pentru inceput as vrea sa ii intrebam unde sunt initiativele pe care TNL vrea sa le lanseze si care ar fi impiedicate de proiectul lui Crin. Si, desigur, ar fi interesant sa vedem si un raport de activitate a TNL pe anul 2009.

35 de comentarii:

Paul-Sorin Tita spunea...

Singura solutie pentru ca PNL sa nu dispara in falia neocomunista dintre PDL si PSD este o alianta istorica de genul http://www.tita.ro/2010/02/polul-libertatilor

Radu Portocala spunea...

Tocmai il primisem si citisem. Nu fara o oarecare dezamagire. Textul contine o serie de principii la care nu am cum sa nu ader - repetate, e drept, de cite trei-patru ori, ca si cum s-ar fi urmarit inmultirea paginilor - si de bune intentii la fel de onorabile.
Propunerile, insa, mi se par vagi si nu sint insotite de explicatii ale modului in care se intelege punerea lor in aplicare. E ca si cum am spune "Hai sa stirpim coruptia", adaugind "O sa vedem mai tirziu cum."
Din aceasta cauza n-am avut impresia ca ma aflu in fata unui program, ci a unui simplu text de campanie electorala.
Toate partidele au intentii bune si nici unul n-a venit pina acum sa spuna "Va vom saraci si va vom persecuta." Problema e ca, neexplicind cum vor sa-si puna in practica intentiile, nu-si iau, de fapt, nici un angajament precis. Textele vagi sint usa deschisa spre clasicul "Am incercat, dar nu s-a putut."
L-am sustinut in campanie, dar de data asta nu m-a convins. Imi pare rau.

Lilick Auftakt spunea...

@Paul-Sorin Tita

Multumesc!

@Radu Portocala

Eu sper ca din dezbaterea acestei motiuni sa se nasca proiectele concrete. M-ar interesa de exemplu sa discutam pe subiectul "marile orase ca tinta speciala". Pe subiectul asta, dar si pe altele, as avea o multime de idei, si cred ca si altii ar avea.

Radu Portocala spunea...

Da, evident. Ma intreb insa in ce masura ideile din exterior sint bine venite in aceasta discutie.

Doru spunea...

rusine dinu patriciu
http://observator.antena1.ro/politic/Vezi-noi-imagini-cu-Ludovic-Orban-dansand-pe-manel_4671.html

LOL

Adrian Stoica spunea...

Eu gandesc greu. Trebuie sa o "rumeg" vreo doua-trei zile.

Lilick Auftakt spunea...

@Radu Portocala

Crin Antonescu, din cate inteleg, propune un proiect care sa raspunda intereselor electoratului. Iar electoratul isi doreste un PNL mai puternic, astfel incat sa ajunga prin forte proprii la guvernare. Comunicarea intre electorat (societatea civila) si "Echipa Crin" sta la baza proiectului. Astept sa vad cine intra in echipa, si sper sa fie dintre cei mai buni comunicatori.

Lilick Auftakt spunea...

@Doru

Oribil. Orban era in campanie, obligat sa "dea bine" in fata acelor persoane. Dar tot nu imi place deloc. Bleah.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian

Hihi! Rumega si te astept cu idei.

Liviu Jicman spunea...

@ Lilick
Ca semnatar al petitiei, dar mai ales ca cititor fidel al acestui blog, incerc un raspuns la intrebari, din punctul meu de vedere desigur.
Mai intai, trebuie spus ca nu reprezinta o pozitie oficiala a TNL sau a vreunei alte organizatii, eu de exemplu ma calific la categoria tanar si, sper eu, si liberal, chiar si la cea de mebru TNL, dar nu detin vreo functie in TNL la ora actuala. Insa propunerile noastre vizeaza si evolutia tinerilor in PNL, dar si un curent de opinie destul de important in randurile lor. De asemenea, nu e vorba despre vreo contradictie, "rascoala" sau contestare a domnului Crin Antonescu, dimpotriva. Dorinta mea a fost de a lansa aceste propuneri inainte de lansarea motiunii lui Crin Antonescu, pentru a fi integrate acolo, nu pentru a fi o contraoferta. Pasul l-am facut ieri dupa anuntul privind dezbaterea in partid pe care chiar domnul Crin Antonescu anunta sa o lanseze prin motiunea sa, considerente de ordin tehnic (aprobarea pe petiionline etc.) au facut ca aceasta sa apara abia dimineata.
Dupa aceste precizari, vreau sa spun ca ma bucur sa vad ca unele din idei se regasesc in documentul prezentat azi de domnul Antonescu. De exemplu noi spunem ca in viitor (nu la acest Congres sau in acest an) Presedintele PNL sa fie ales de toti membrii PNL, iar domnul Antonescu vorbeste de referendum in intreg partidul pe chestiuni mari de decizie politica. Mai sunt si alte exemple...
De asemenea, noi spunem ca reprezentarea tinerilor se poate face mai bine prin dedicarea unui loc pentru competitie libera intre tinerii liberali, acest post existand deja prin functia de presedinte al TNL, decat prin cooptarea unui tanar oarecare. Daca la personalitati ale vietii publice, profesionisti etc. pot exista argumente in cooptarea lor in lista, pentru tineri care vor cariera politica acest procedeu este - spunem noi - neproductiv, ori nici aceasta idee nu este in antiteza cu motiunea Antonescu.
In rest, despre raportul de activitate al TNL, aici cei din biroul national stiu mai bine sa raspunda decat mine, dar sunt sigur ca de exemplu un capitol important il va avea proiectul "Echipa lui Crin". Asa ca ar fi bine sa se lanseze si spre publicul larg acest raport, dar la randul meu mi-as dori ca alaturi de raportul TNL sa fie accesibile daca nu publicului larg, macar delegatiilor la Congres, si rapoartele filialelor care propun candidati sau a altor persoane sau structuri implicate.
Cu scuze pentru mesajul mult prea lung, imi place sa cred ca discutia e ampla si nu ca-s eu prea nevorbit :D
Va stau la dispozitie pentru alte comentarii in continuare.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Ma bucur ca mi-ai scris chiar tu, pentru ca si eu iti citesc regulat blogul.:)
Mai bucur de asemenea ca ati regasit din ideile voastre in proiect. Cred ca asta e cel mai important. Pe de alta parte iti spun sincer ca atunci cand am citit petitia voastra m-am lovit brusc de o problema. Mi-am dat seama ca habar nu am cine e seful TNL. Si mi-am zis: hai, nu stiu membri, dar nici pe seful acestor tineri? Am cautat pe Google si, din pacate, numele lui nu l-am gasit la prima cautare. Am cautat proiecte importante la nivel national si nu am gasit. Mi-ar placea ca cel care face parte din echipa lui Crin sa fie cineva care stie si singur sa se faca vizibil si sa comunice. Tu ai stiut, si tii minte ca te-am remarcat din primul moment. Iar Crin asteapta nume de tineri liberali. A spus asta vinerea trecuta in emisiunea lui Andrei Badin. Deci e deschis spre orice idee a voastra.

Shadow spunea...

@Lilik

"Societatea in tzivil" cum ii spun eu ar trebui sa nu mai fie "echivalata" electoratului. Stiu ca tu consideri ca noi cei de aici de pe blog sau de pe alte bloguri reprezentam "societatea civila" dar sensul este "denaturat" de la GDS fauritorul de "turbane" (firmane) la restul. Eu prefer sa ma consider simplu elector si nu "societate civila". Simpla "molecula electorat" decat societate cu ifose si cu partizanism "cumparat".

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow

Dar cum sa ii spun acelei parti din electorat implicate in comunicarea cu partidul?

Shadow spunea...

@Paul Sorin Tita

Pai am impresia din declaratia lui Antonescu ca exact asta se face. Chit ca nu poarta numele de "pol". referintele la modelul social crestin democrat asta inseamna. Sper sa fie suficient de inteligenti si sa nu incerce sa "canibalizeze" pntcd-ul ramura Sarbu asa cum face pdl-ul cu grupusculul milutz. Nu de alta dar ar face exact ceea ce pd-ul si "prostolojanii" au incercat sa faca cu PNL-ul.

Constantin Ioan BRINCUS spunea...

Lilick,

Nu vreau sa comentez mare lucru despre motiunea asta, probabil ca o vor comenta altii cu mult spor.

Totusi, cu speranta ca nu te vei fi suparat, voi posta ceea ce am transmis pe e-mail unor lideri PNL, deputati/senatori, sperand ca, intr-un final, poate se va fi sesizat cineva (parerea mea e ca nu, dar, cine stie?)

Asadar:

Doamnelor, domnisoarelor si domnilor,
Stimati colegi si stimate colege din PNL,

Astazi a aparut asta:

http://www.petitieo nline.ro/ petitie/apel_ al_unor_tineri_ liberali- p21955051. html

Acum cateva zile a aparut si asta:

http://www.petitieo nline.ro/ petitie/scrisoar e_deschisa_ catre_presedinte le_pnl-p61655048 .html

Pe langa aceste scrisori, pe langa diversele apeluri, pe langa multe alte comentarii, pe langa atitudini si reprosuri, un lucru este cert:

Depinde de cum o sa fie facuta LISTA- pentru ca am convingerea ca va fi o lista, indiferent de reactiile "opozantilor" la o asemenea idee -cine o sa fie pe ea si in ce procent o sa fie dorinta presedintelui Antonescu (adica, numai pe cine va fi dorit dansul o sa gasim pe lista aia sau……).

Si pentru ca sunt consecvent, o sa va rog sa ma scuzati ca reiau si aici o propunere pe care am mai
formulat-o pe unele bloguri liberale, precum si pe cel al d-lui presedinte Antonescu, cu privire la o potentiala solutie la Congres, pentru tinerii liberali, si nu numai.
As fi incantat daca i-ati da macar un pic de atentie!
Deci:

PROPUNERE – LISTA DESCHISA
“D-le Presedinte, nu sunt adeptul unei astfel de modalitati in care sa ne alegem conducerea centrala a partidului, o consider relativ nedemocratica si, cu siguranta, “inamicul” competitiei. TOTUSI, avand in vedere faptul ca o asemenea lista este propusa de catre dvs., am certitudinea ca o sa contina liberali adevarati, demni, fideli principiilor liberale, tineri si mai putin tineri, doamne si domni, corecti, integri si comunicativi. Propunerea pe care tin sa v-o supun atentiei este acea de a lasa lista deschisa, macar pentru 1-2 locuri, si sa cereti membrilor PNL sa se AUTOPROPUNA, functie de autoevaluarea fiecaruia, dvs. fiind cel ce veti fi ales intr-un final. Fac aceasta propunere pentru ca observ multi membri de partid care au fel de fel de sugestii, de critici, de laude, de…, de…., fata de activitatea dvs. si a conducerii PNL. Haideti sa vedem cine crede ca poate face parte dintr-o asemenea echipa de conducere, pe ce motive si cu ce obiectiv. E doar o propunere si rog a fi tratata ca atare. Cu stima..”

si O INTREBARE : IN FILIALE, dupa Congres, o luam de la capat cu alegerile. Pe lista? Hmmmm

Va multumesc pentru atentie!
Cu stima,

Shadow spunea...

@Lilick

Nu stiu gaseste o denumire :-). Eu personal cand aud de "societatea civila" devin extrem de reticent.

Lilick Auftakt spunea...

@Costi

De ce sa ma supar? Doamne fereste. Eu sunt sustinator PNL si atat. Nu sustinatoare fanatica a unui personaj. As vrea ca PNL sa creasca, si pentru asta vreau sa sprijin orice initiativa si participare la dezbateri online ce ar putea ajuta PNL. Din confruntarea voastra (poate ar trebui sa pun ghilimele la confruntare) sper sa iasa ceva bun. Si sper ca echipa lui Crin sa fie cea mai buna si sa va reprezinte pe toti.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow

Of, cam ai dreptate. :)

Paul-Sorin Tiţa spunea...

@Shadow:
Şi eu sper să fie suficient de inteligenţi :)

cosmin spunea...

Prea i s-a suit puterea la cap crinului. Toata treaba asta miroase de la 7 poste a despotism. Probabil ca i-a placut in 2002 si 2005 cand nu a fost pe lista castigatoare si a ramas in afara conducerii centrale. Sunt curios daca la un vot majoritar la parlamentare arogantul asta mai intra in parlament. Dupa ce a fost facut presedinte de orban, acum se leapada de el, halal recunostinta. Daca tot vrea vot pe lista, de ce nu impune acest vot la toate nivelurile si de ce nu militeaza pentru revenirea la un sistem electoral pe lista? Ceva mai multa consecventa n-ar strica. Nu mi-a placut de la bun inceput, din 2009 cand a candidat impotriva lui Tariceanu, a semanat cu depunerea lui iliescu de prostanac prin aranjamente ale unor viermi netrebnici si nevrednici. Tot luptand impotriva chiorului (pe gura) ii seamana din ce in ce mai mult in actiunea politica: dati-mi totul, ca altfel nu sunt in stare sa fac nimic. Stim cu totii la ce a condus "doctrina" asta de la base incoace.

Anonim spunea...

@Lilick & @Radu Portocala
Exista si continut...

Nu e gata. Pentru ca nu poate fi creat de un singur om.

Stiti ca exista 21 de comisii tematice care deja lucreaza? Aduna atat oamenii competenti cat si pe cei care doresc sa-si aduca aportul la orice poate fi numit "program politic". Este implicata atat partea de viziune liberala cat si partea de solutii tehnice.

Propunerea lui Crin este una generala, care da niste linii directoare. Restul, pornind de la justitie, trecand prin politica energetica si ajungand la finantarea cercetarii se cristalizeaza in cele 21 de comiisii...

De exemplu, Liviu de mai sus este presedintele comisiei de educatie. Nu e vreo mare functie, ca e doar munca iar presedintele are ca "beneficiu" in plus partea de comunicare si organizare...

Dar informatia asta nu este genul de informatie care sa ajunga prea departe in zona publica...

Lilick, in afara de intrebarile tale perfect justificate pe tema propunerii "juvenile", cum o vezi? Ca nu prea dai detalii... :)

Deceneu spunea...

Subscriu la ce spune foarte bine Dl Radu Portocala.
Principile liberale nu cred ca le pune nimeni in discutie si cele crestin-democrate nu cred ca ar trebui discutate cel mult sa se faca referire la ele ca sunt agreeate.

De discutat ar fi fost metodele, masurile, pentru ca ele difera.

"Drumul spre iad e pavat cu intentii bune."

Lilick Auftakt spunea...

@Atitudini

A, merci mult. E foarte bine ca ne informati si pe noi cu comisiile. Motiunea o vad ca mulandu-se perfect pe ideile noastre, ale sustinatorilor, si astept desigur dezbaterile, proiectele concrete.

In momentul asta trei teme mari ma intereseaza din zona liberala: 1.congresul si proiectul Crin (dar si alte initiative)
2. ce se intampla in Parlament privind revizuirea Constitutiei (mai exact implicarea liberalilor)
3 IICCR si Marius Oprea.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu

Dar nimeni nu ne impiedica sa sanctionam, tot concret, masurile, metodele, daca nu ni se par acceptabile. Ai citit motiunea?

lucian burjuiul spunea...

Intamplator acum citesc raportul SAR, poate fi descarcat de pe -http://www.sar.org.ro/blog/?p=789#more-789 . N-am avut timp sa-l aprofundez si nici nu e intentia mea asta. Inainte am citit rapid Motiunea.

Raportul mi se pare mult mai punctual si concret decat motiunea lui Antonescu! Iar raportul e cat se poate de echidistant. Nu e cazul sa amestecam mere cu pere dar daca prin absurd SAR mi-ar cere votul i l-as acorda macar pentru faptul ca identifica probleme si propune solutii concrete.

Cu alte cuvinte: vorba multa, saracie ... Obiective clare, punctuale si termene realizabile. Reforma si curatenie interna, purificarea PNL reprezinta o garantie pentru sustinatori si primul pas pentru lustratie. Avem deja un PSD reformat cosmetic in care Ponta e de fapt proiectia lui Iliescu, Nastase, etc. Avem un partid stat in jurul lui Zeus. Ajunge!
Altcum pare ca vrem sa schimbam cate ceva dar sa nu deranjam prea mult.

Radu Portocala spunea...

@atitudini.
Spuneti: "Dar informatia asta nu este genul de informatie care sa ajunga prea departe in zona publica..." Inteleg asta in doua feluri: fie ca publicul n-o merita, fie ca nu se oboseste nimeni s-o transmita publicului. Nici una dintre variante nu e buna.
In ce priveste motiunea, as fi preferat, in locul celor 20 de pagini de bune intentii, 5 pagini de anunturi concrete.
In plus, cred ca trebuie sa tinem cont de un lucru (asta daca acceptam sa facem politica nu cu sentimentele ci cu ratiunea). Crin Antonescu a fost batut la alegeri si de Basescu si de Geoana. Deci, chiar daca ne-a fost noua simpatic si ne-a placut ce-a spus, a fost ineficace in fata electoratului. Acum, discursul ramine unul anti-Basescu, dar viitoarele alegeri va avea un alt contra-candidat - nu se stie deocamdata cine. Campania "contra" pe care a facut-o anul trecut n-a produs un efect notabil. De ce o continua? Si a doua intrebare: daca nu l-a batut nici macar pe Geoana, ce va face data viitoare.
Desfasurarea campaniei de anul trecut si rezultatul alegerilor ma fac sa cred ca un exces de optimism ne poate conduce la o mare deziluzie. Si e ultimul lucru de care avem nevoie.

Deceneu spunea...

@Lilick - am citit-o si sunt intentii laudabile pe care nimeni nu cred ca le contesta sau nu le-ar sustine.

Nu ar fi trebuit sa faca trimitere la PD-L, ar fi trebuit sa se insiste mai mult pe apararea democratiei de tendintele totalitariste, tendinte care sunt vizate si de PSD.

"Un partid altfel" te duce cu gandul la campania Princepelui Duda, "Romania altfel" este sloganul blogului Principelui.
"Altfel" este o notiune evaziva, nu sugereaza nimic.
Mesajul trebuie sa fie clar, concis, precis.
Daca ar fi spus ca partidul va avea in centrul atentiei moralitatea si competenta doua valori necesare si obligatorii era mai concret.

Nu mi se pare inspirata ideea de a concentra puterea, pentru a democratiza partidul de sus in jos cu ajutorul "liderilor".
Eu vad functionarea democratica prin intermediul procedurilor nu al liderilor.
Acele proceduri trebuie introduse in statut sau in regulamentul de organizare si functionare in timp, ca un proces permanent.

Liderii odaca ce obtin puterea nu sunt dispusi sa o cedeze in numele democratizarii.
Practic viata partidelor romanesti actuale se sprijina tocmai pe lideri locali, deci propunerea nu aduce nici o schimbare de management.

Anonim spunea...

@Radu Portocala
Exista si o a treia varianta. Nu preocupa pe nimeni. Pe blogul asta sta altfel situatia. Dar in spatiul public, daca nu esti piticul porno nu ai priza la mase.

Este adevarat ca poate liderii comisiilor ar fi trebuit sa popularizeze un pic tema, mai ales ca sunt deschise si societatii civile (avand caracter tehnic, orice propuneri sunt bine venite).

Pe de alta parte, sunt destul de proaspete. Adica abia s-au constituit si nu toate au avut inca a doua sedinta... E si asta o scuza.

Iar Crin a pierdut mai ales din cauza ca nu a avut partid. PNL-ul nu are structura teritoriala a PSD si nici banii PDL. Asta e parerea mea...

P.S.
Pentru comisii, e un forum online (http://www.liberalii1.ro/ )

atreides spunea...

Eu sustin ca cea mai buna solutie pentru alegerea conducerii este votul mixt, anume cel putin jumatate (sa zicem doua treimi, pentru a fixa ideile) dintre locuri sa fie pe lista si restul uninominal. Poate cineva sa imi demonstreze contrariul? Ca daca nu poate, atunci cred ca e cazul sa ne intrebam de ce nu se aplica solutia asta. Chiar nu vedem cu totii cate nemultumiri a iscat treaba asta cu motiunea? Mie personal mi-a placut mult textul ei, dar vad ca mai nimeni nu discuta textul ci doar modalitatea de alegere. Pur si simplu s-a nascut din senin o problema falsa, adica PNL isi bate singur cuie in talpa. Oare sunt eu singurul nebun care vede lucrurile in acest fel?

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian

Multumesc pt link. Nu am apucat sa citesc inca raportul dar mi-am planificat sa o fac curand.

Lilick Auftakt spunea...

Sa intram si pe liberalii1.ro sa vedem ce e cu comisiile, apoi @Atreides, Deceneu, poate luam si textul la analizat. @Atreides, vrei sa propui un capitol, o tema?

atreides spunea...

''@Atreides, vrei sa propui un capitol, o tema?'' La ora asta nu :)
Doar remarc faptul ca nimeni nu raspunde la intrebarea mea, probabil tot din cauza orei inaintate :)

Petrini spunea...

De acord cu Radu Portocala ca sunt prea multe intentii si prea putine lucruri concrete. Dar am vazut cel putin un lucru concret, bine articulat (cred eu), si destul de istet. Ma refer la strategia de coagulare a voturilor de dreapta prin idei liberale pe plan economic, crestin-democrate in plan social, si conservatoare in plan cultural. Despre formarea unui mare partid de drepta s-a mai vorbit, dar ideea mi se pare formulata mult mai clar aici. Sunt curios ce-o sa iasa in practica.

Claudia Muresan spunea...

all in all, vrea sa transforme PNL din liberal in crestin-democrat. intr-un film italian, un spectator statea in fatza televizorului uitindu-se la un interviu cu un lider social-dem. rugandu-se "spune ceva de stinga, spune ceva de stanga" si raminind dezamagit in final. Cam asa e si cu documentul asta. Nu exista nici o tema liberala in sensul contemporan al acestui cuvint. Daca v-a convis, va urez succes in exercitiile de disciplina si autoritate cu doamna procuror Norica. Acum pot raspunde intrebarii tale, Lil, despre ce m-ar atrage si ce m-ar tine departe de PNL: m-ar atrage un semn ca e un partid liberal, nu un substitut de taranism. Ma tine dreptate un partid al ordinii, disciplinei si 'elitelor', ca nici conservatori cu clasa (i.e. Catargiu, nu Norica) nu prea cred ca stiu sa fie. Ma asteptam la asta, dar nu pot spune ca nu sunt dezamagita.

Lilick Auftakt spunea...

@Claudia

Te-as ruga sa nu iei aceasta simpla eticheta, crestin-democratia, mot-a-mot. Nu scriu mai mult, dar sunt sigura ca vei intelege ce vizeaza in plan social, raportandu-te insa la prezent si nu la trecut.