10 feb. 2010

Votul obligatoriu la pachet cu votul alb. Ce spuneti?

Anul trecut s-a vorbit in cateva randuri despre Votul Obligatoriu. Tin sa specific ca am fost contra, pentru ca orice masura de constrangere imi repugna. Am trecut insa printr-o serie de alegeri anul trecut, dominate de frauda, si m-am gandit mai bine daca o astfel de solutie nu ar fi benefica. La un moment dat, Adriana Saftoiu a avut in Parlament o initiativa in acest sens. Nu stiu ce s-a intamplat cu ea... A avut loc si o dezbatere publica, oarecum superficiala, din care mai retin doar opinia pro a lui Andrei Plesu.

Zilele trecute insa, uitandu-ma pe site-ul lui François Bayrou, am gasit o solutie care ar impaca cum s-ar zice si capra si varza. Mai exact, ar multumi si acele constiinte civice care nu accepta sa legitimeze prin votul lor niciun partid sau om politic inscris in cursa electorala. Politicianul francez propunea votul obligatoriu la pachet cu votul alb. Si am spus : ei, da. Asa mi-ar conveni si mie. Dincolo de faptul ca eu cred acum ca votul obligatoriu ar putea lasa mai putin loc fraudei, mai cred ca, in eventualitatea in care vom ajunge pana la urma la votul uninominal majoritar (sper din tot sufletul sa nu ajungem), votul alb trebuie sa fie neaparat luat in considerare.

P.S. - Cautand si alte opinii privind votul obligatoriu, am gasit-o pe cea a scriitorului Radu Cosasu, care imi scapase din vedere anul trecut. Iata ce spunea! Citez din Gandul:
"Spre deosebire de Mircea Cărtărescu, scriitorul Radu Cosaşu consideră normală o astfel de decizie. “Sunt de acord cu votul obligatoriu, cu o condiţie: existenţa pe buletin a casetei pentru vot alb. Votul alb este secretul acestui vot obligatoriu”, susţine Cosaşu. “Aş putea face o trimitere, vizavi de opţiunea mea privind existenţa votului alb, către romanul scriitorului portughez, Jose Saramago, laureat al premiului Nobel pentru literatură. Veţi vedea ce pot crea, într-un oraş democratic, voturile albe”. Radu Cosaşu este de părere că şi în România, cu siguranţă, voturile albe ar fi extrem de numeroase, situaţie care i-ar determina pe politicieni să nu fie de acord cu o astfel de obligativitate. “Marea problemă ar consta în şocul produs de numărul foarte mare al celor care nu votează niciunul dintre candidaţii propuşi”."

14 comentarii:

Dan Patrascu spunea...

Salutare.

M-am mutat la casa noua cu blogul. Prin urmare as avea o mica rugaminte. Te rog sa faci un update la linkul catre mine din blogroll, astfel incat cei care ma acceeaza sa fie directionati catre noua locatie.

http://danpatrascu.eu/

Multumesc mult!

Lilick Auftakt spunea...

Te introdusesem deja cu noul blog in blogroll. Momentan esti cu amandoua. :)

Deceneu spunea...

Eu de cand sustin ideea asta. Cred ca am scris si pe blog la Alina.
Am scris despre votul alb valabil, care sa aiba ca efect locuri libere in Parlament si in consilile locale la: la reabilitatrea electoratului.
si la
Controlul societatii !!!
1. Pentru stimularea prezentei la vot ar putea fi introdus votul impotriva tuturor, sau votul alb, care sa aiba ca efect locuri libere in parlament sau in consilile locale. Asta ar motiva pe cei care nu au pe cine alege, sa se prezinte la vot, pentru votul impotriva tuturor, si ar stimula pe politicieni sa se intereseze de votul pozitiv, sa atraga electorat.

sau la Fraude electorale

Cineva a incercat un sondaj http://votalb.wordpress.com/

Si pe Sit-ul Asociatiei Pro Democratia sunt ceva opinii.
http://www.apd.ro/votuluninominal/votul_alb.php

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu

Ma gandesc la ceva.. Sa adunam toate postarile legate de vot undeva.. Ce zici?

transildania spunea...

Si eu sunt de acord cu votul obligatoriu, m-a convins argumentatia lui Bayroux. Nu cred insa de cei care profita de absenteism si de fraudele facute posibile prin el vor fi de acord. Partidele pd si psd. In absenta votului obligatoriu e nevoie de o combatere a ca celor care instiga la absenteism. Nu-s putini si au microfoane, camere si calculaoare in fata lor.

vali plesca spunea...

mai usor cu votul obligatoriu pe scari. nu de alta, dar vorba lui fareed zakaria (apropo de el, e unul din "guru" care trebuie cititi), "democratia prospera, libertatea nu", chiar devine adevarata. cu alte cuvinte prea multa democratie (cu forta) inseamna prea putina libertate. votul obligatoriu nu are nici un efect benefic in grecia, de exemplu, asa ca nu doar e abuziv, ci si fara consecinte pozitive. sunt atatea masuri care pot impulsiona participarea la vot incat obligativitatea votului e o tampenie. uite, de exemplu, daca ziua de alegeri ar fi in timpul saptamanii, iar angajatii ar avea zi libera platita daca s-ar prezenta la vot, chestia asta nu numai ca ar mari prezenta la vot, dar ar schimba si configuratia electoratului activ, cel asistat si deci permeabil la mita electorala, pierzandu-si din influenta.
a, si un link de urmarit> http://www.prosperity.com/country.aspx?id=RO

Lilick Auftakt spunea...

@Vali

Mai usor cu ziua libera PLATITA. De cine platita? De stat, nu? De putere. Care ce culoare e? Deocamdata portocalie. Pai asta ar fi mita de stat, domnule. Lumea ar vota intr-o veselie cu partidul de guvernare care a dat ziua libera. Apoi cum ai putea sa obligi particularii sa plateasca pentru o zi libera? Ca banuiesc ca si ei trebuie obligati cumva... Prin lege? Pai nu ar fi constitutional. Si nu exista nicaieri in lume asa ceva. Deci aiurea si iar aiurea. Te rog eu, nu mai prelua de pe blogurile portocalii tot felul de prostii... Chestia asta e rasuflata.

Lilick Auftakt spunea...

Merci pt link!

vali plesca spunea...

lilick, incearca sa gandesti in termeni democratic/nondemocratic, buna guvernare/proasta guvenare aparare a drepturilor/ incalcare a drepturilor etc., si nu in termeni precum "ce spune partidul e bine/ ce nu foloseste partidului e rau" (oricare partid ar fi in discutie). ai constata un mare salt in viziunea asupra politicii. nu poti obliga oamenii sa voteze. punct. ii poti impulsiona. poate ca solutia mea e proasta, repet, poate, dar nu sunt eu singura minte luminata din tara asta :), si se pot gasi si altii care sa gaseasca solutii de atragere a votantilor la urne.
ps: studiu de caz: ai 3 milioane de romani cu drept de vot in diaspora. variante in conditiile obligativitatii votului: le interzici dreptul la vot (stiu, stiu, mai lipseste flacara violet :) ), organizezi sectii de vot peste tot (acolo si-ar manifesta birocratii romani talentul organizatoric) sau lasi totul ca pana acum, pui milioane de oameni pe drumuri sau la platit amenzi si ii faci din indiferenti fata de democratie, total antidemocrati. mai am niste argumente dar le las pe mai incolo ca trebuie sa aduc si ceva plusvaloare societatii asteia...

Lilick Auftakt spunea...

@Vali

Si eu mai am argumente, dar sa nu uitam ca eu am propus aici o dezbatere. Inca din titul scrie: "Ce spuneti?" Deci astept sa isi dea fiecare cu parerea.

Deceneu spunea...

Eu sunt impotriva votului obligatoriu, pentru ca:
- nu-i democratic sa impui exercitarea unui drept. Dreptul nu este obligatie, il exerciti sau nu.
- multi nu au posibilitatea sa voteze si pentru ca statul ar fi obligat sa le creeze conditii sa voteze in cazul votului obligatoriu, ar atrage adoptarea votul electronic sau prin corespondenta si automat noi posibilitati de frauda.


Ar putea fi introdusa o prima pentru cei care voteaza sa stimuleze prezenta la vot.

Cred ca votul impotriva tuturor care sa aiba ca efect locuri libere corespunzator numarului de voturi impotriva, ar face pe multi care au votat pentru reducerea numarului de parlamentari sa voteze impotriva tuturor.
Propaganda portocalie ar produce efecte de bumerang.
Din cauza asta nu cred ca este dorit de cei care au cultivat votul negativ.

Deceneu spunea...

@Lilick nu postarile dar ideile, argumentele, ar putea fi colectate, reformulate si sintetizate cat mai concis si accesibil. Eventual sa se dea link spre materialul cu detalii.

cristi spunea...

Sunt de acord cu votul obligatoriu! Sunt foarte multi prosti in Romania care nu isi exercita dreptul la vot, drept pentru care mii de oameni au sangerat si altii care au murit!

ana_idu spunea...

eu spun ca ar merita sa investigam mai indeaproape cazul greciei pt ca, dupa mine, motivele care au facut ineficienta aplicarea votului obligatoriu la ei s-ar regasi si la noi.

cat priveste contra-argumentul la ziua platita ca ar fi "mita" electorala, cred ca e cam partizan :). de fapt, si azi avem zile libere platite pentru exercitarea dreptului la propria religie (zile libere de paste, craciun, rusalii si cele speciale pentru cei de alte religii decat cea crestina). de ce n-ar fi la fel si pt exercitarea drepturilor cetatenesti?

stiu, doar am criticat, nu am venit si cu propuneri, dar poate ajuta si critica asta la ceva...

diana usturoiu