7 iun. 2010

Revin cu o invitatie!

Fundaţia Horia Rusu vă cheamă la o dezbatere despre criză, falimentul statului şi calitatea democraţiei în România

"Criza nu poate fi un pretext pentru restrângerea drepturilor individuale

Fundaţia Horia Rusu vă cheamă la o dezbatere despre criză, falimentul statului şi calitatea democraţiei în România

Miercuri 9 iunie, ora 10.00, Sala Fortuna a Hotelului Intercontinental (etajul 21)

Invitaţi: liderii partidelor parlamentare, reprezentanţi ai societăţii civile, analişti politici şi economici, jurnalişti

Moderator: Răzvan Dumitrescu

Este pentru prima dată în istoria recentă a democraţiei, când un Guvern foloseşte criza economică drept pretext pentru restrângerea drepturilor individuale. Un articol din Constituţie, utilizat doar în cazuri de de război, lovituri de stat, pericol public sau terorism, a fost invocat de Guvernul Boc pentru reducerea salariilor şi a pensiilor. Criza economică este obiect de activitate al Guvernului şi nu o scuză pentru adoptarea unor măsuri represive sau acumularea de puteri excesive. Asimilând criza cu un dezastru natural, Guvernul îşi declină orice responsabilitate faţă de starea economică a ţării şi se declară nepuntincios să adopte soluţii.

Mai grav pare răspunsul la întrebarea: de ce mai avem nevoie de Guvern, dacă el nu poate rezolva o criză decât prin încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor? Este acesta falimentul statului?

România are nevoie de o nouă Constituție care să garanteze drepturile și libertățile individuale, să limiteze ponderea cheltuielilor bugetare şi să asigure un echilibru între instituţiile statului. Este necesară o constituţie coerentă, care să fie garanţia unui regim democratic şi să evite riscul gravelor derapaje de la democraţie care s-au produs în ultimii ani.

Pornind de la aceste considerente, Fundaţia Horia Rusu a înfiinţat Comisia pentru o nouă Constituţie. Sub această titulatură, prof.univ. dr. Daniel Barbu, prof.univ.dr. Corneliu Liviu Popescu, prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, prof. univ. dr. Simina Tănăsescu şi prof. univ.dr. Manuel Guţan îşi propun să readucă în agenda publică o dezbatere temeinică despre principiile unei Constituţii capabile să consolideze democraţia şi statul de drept în România.

Fundaţia Horia Rusu vă invită să răspundem la câteva întrebări care decurg din evenimentele ultimelor săptămâni şi care pun în discuție însăși calitatea democrației românești:
1. Cum au devenit pensionarii, şomerii, medicii şi profesorii periculoşi pentru siguranţa statului?
2. Soluţia articolului 53 din Constituţie poate fi adoptată şi în cazul unor greve de amploare sau manifestaţii împotriva autorităţilor?
3. Ce instrumente deţine individul pentru a reacţiona în faţa abuzurilor autorităţilor publice, utilizate ca forme de rezistenţă civică?
4. Este cetăţeanul suficient de educat încât să-şi reclame drepturile?
5. Cum se formează cetăţeanul pentru viaţa democratică?
6. Ce fel de stat dorim să avem?
7. Ce ne uneşte pe noi, ca români, astăzi?"

Un comentariu:

Andrei Pop spunea...

Sunt putin nervos si probabil nu gandesc lucid:

1) Nu pot sa accept ca pensionarii, profesorii, medicii, politistii si functionarii publici sunt un pericol pentru siguranta statului (nu a guvernantilor). Intrebarea ma insulta.
2) Poate sau nu poate, ea va fi adoptata si in cazul unor greve.
3) Plecarea din tara pt. cine mai are unde sa mearga, pietre, topoare, coase, arme albe si eventual arme de foc. Vorbele sunt de mult timp inutile.
4) Nu. Nu stie ce sa ceara si nu intelege ce i se da.
5) Ascultand manele.
6) Monarhie. Ca in Marea Britanie, Spania etc.
7) Nimic. Avem saracia in comun dar asta nu ne uneste.

Am raspuns exact cum vad eu lucrurile, nu cum cred ca ar trebuii sa fie si nici conform teoriilor sau legilori. Sper sa nu se modifice constitutia inainte de alegeri parlamentare, cu atat de multi impostori in parlament. Daca da: renunt la cetatenia romana. De trei ani indeplinesc conditiile pentru a primi o cetatenie occidentala.