23 iun. 2010

Botnita presei

"In 1997 am fost in vizita la Vilnius, capitala Lituaniei, unde am participat la Conferinta Internationala privind cooperarea si stabilitatea regionala, unde Lukasenko, presedintele Belarusului, a insistat sa ne intalnim. Am luat cu mine o delegatie de jurnalisti, erau pe atunci Zoe Petre si Adrian Severin, si m-am intalnit cu presedintele belarus. Mi-a spus sa raman doua saptamani sa vad cu ochii mei ca Belarsului este cea mai mare democratie. Spunea ca democratia nu are cum sa existe in conditiile in care exista Parlament si presa." - Emil Constantinescu, Antena 3, august 2009.

Pornind de la citatul de mai sus am mai scris anul trecut un text si, desi nu imi place sa revin, consider ca e nevoie. Am citit pe Inpolitics acest articol, din care citez:

În cadrul emisiunii de luni seara, Moraru l-a avut ca invitat la emisiunea sa, ”Nașul”, pe Adriean Videanu, care a opinat, la un moment dat, că presa ”are obligaţia să informeze corect cetăţeanul”. În replică, Moraru a declarat, textual: ”Aici e drama României. Spuneam eu într-o seară, e o dramă că România are 3 talk-show-uri care sunt total independente şi toate 3 din păcate sunt pe B1 TV, iar celelalte 64 de talk-show-uri toţi vorbesc la fel, aceeaşi limbă, acelaşi mesaj, aceleaşi minciuni, aceleaşi presiuni. Aici e foarte dubios şi deja ţine de interesul naţional şi de securitate naţională şi e treaba şi a serviciilor secrete şi a CSAT-ului”.

Nu cred ca e cazul sa comentam personajul Radu Moraru. El nu e important. Ca si Dan Diaconescu e un simplu pion intr-un scenariu mai amplu. Insa cuvintele lui trebuie citite in cheia declaratilor lui Sebastian Lazaroiu, cel mai important sfatuitor al presedintelui Basescu, care punea anul trecut intr-o relatie antagonica democratia si presa din Romania.

Apoi trebuie privit si contextul actual, in care diferite personalitati publice au avertizat deja cu privire la invocarea articolului 53, ca fiind un precedent deosebit de periculos. Interzicerea unor emisiuni tv in interes national, ar fi chiar o urmare fireasca in incercarea de a ingenunchia presa, cel mai aprig dusman al actualei puteri. Ca se va putea realiza sau nu asta... inca nu stiu. Insa mi-e clar, din ceea ce vad, ca se doreste.

La urma urmei ce i-a mai ramas de facut lui Basescu in acest mandat?... Sa-si rezolve si acest ultim orgoliu: sa puna botnita presei. Insa, pentru inceput, trebuie sa se asigure ca presa e clar divizata. Iar episodul "Dan Diaconescu incatusat" va asigura si aceasta divizare. In plus, va testa reactia societatii.

Update: Se vede treaba ca Radu Moraru nu a vorbit degeaba, stia el ce stia. Executa o comanda. Cititi aici: "Presiunea trusturilor de presă pe decizia politică, o vulnerabilitate, conform Strategiei de Apărare"

Primele reactii ale jurnalistilor aici si aici. O alta reactie aici.

16 comentarii:

neinfectat de ipocrizie spunea...

Ca de obicei presa libera deranjeaza pe unii.
"Cazul DD" nu are de-a face decat cu o diversiune, si cu astroturfing-ul si propaganda neagra din recenta ta postare. Atunci cand DD va fi condamnat definitv la inchisoare pentru santaj si luare de mita voi ecunoaste ca am gresit.

Astroturfing: http://www.mediafax.ro/social/sustinatorii-lui-dan-diaconescu-condusi-de-acelasi-lider-ca-in-cazul-arestarii-lui-becali-foto-6439410
Protestatarii sunt organizati de cineva, pt a produce un efect mediatic care sa dea amploare diversiunii si sa acapareze cat mai mult timp de antena

Black propaganda: nu m-ar mira ca DD sa joace un rol intr-o sceneta. Si aici paralelele cu arestarea lui Becali sunt evidente. Becali dupa ce a fost prins in flagrant cu valiza cu spaga de 1,7 milioane euro in cash nu a fost arestat nici judecat de doi ani incoace. Pt ceva mult mai putin grav a fost arestat si nu i-a prins rau a ajuns eurodeputat.Pt DD acest episod urmareste si pozitionarea sa ca (fals) persecutat.

Lilick Auftakt spunea...

@Neinfectat de ipocrizie

DD e actorul potrivit in scenariul asta. E un personaj controversat, dubios, iar colegii de breasla sigur se vor diviza. Ca si publicul. Dupa ce Basescu a rupt tot ce se putea rupe: societatea civila, partide, categorii sociale, acum i-a mai ramas sa divizeze presa. Un fleac, as zice... :)

Astroturfingul si propaganda neagra sunt din nou bine-venite.

Crăciun Florin spunea...

Lilick,

Dan Diaconescu este un caz. Sincer. Acuzația este de șantaj. Tipul de șantaj gazetăresc, ca în Caragiale - „pac la Războiu”. Se pare că există plângere penală.

Mediatizarea excesivă a cazului și motivarea lui Diaconescu că este victimă în calitate de ziarist este o tâmpenie. Dar, prin amploarea mediatică a cazului, se poate ajunge și la intenția puterii de a da un exemplu presei incomode.

Mai degrabă mă folosesc de ce a declarat Lăzăroiu decât de ce reclamă Diaconescu. Bănuiesc că Diaconescu se va folosi în apărarea sa, printre altele, și de declarația lui Lăzăroiu.

Oricum, Băsescu are ce are cu A3 și RTv, nu cu OTV și Dan Diaconescu, un pupincurist interesat, până mai dăunăzi, de promovarea PD-L și a lui Băsescu. Când procurorii băsescieni vor continua atacul început de ANAF împotriva ziariștilor de la cele două posturi (vezi cazul Răzvan Dumitrescu) vorbim de punerea botniței presei.

Hendrix spunea...

Este de domeniul evidentei ca asistam la o MASCARADA jenibila, o diversiune securista care are ca principal tel deturnarea atentiei de la grava situatie economica. Sa nu uitam ca maine CCR este posibil sa dea o sentinta privind legea taierilor!
Stratagema folosita de porc-urorii basescieni( ca si in aprilie 2009 impotriva lui fecali) este extrem de simpla: se aresteaza cu mare tam-tam un om de-al lor(anul trecut fecali acum senzationescu), se incita presa sa urle isteric ca este un abuz, justitia ii aresteaza, ,,victimele'' urla in disperare, media preia isteria iar in final sunt eliberati. Anul trecut fecali a fost ,,eliberat'' in Vinerea Mare. Cand va fi eliberat senzationescu? Probabil de Sfanta Marie!
Este cel putin straniu ce se intampla. Mana de sustinatori al lui senzationescu este manevrata precum o haita de pedelepre aduse in campanie la unmare miting portocaliu. Acum cateva minute s-a anuntat ca senzationescu a fost ARESTAT 29 ZILE! Avocatii vor face apel. Au porc-urorii altceva in afara binecunoscutelor INREGISTRARI ale convorbirilor telefonice??? Ma tem ca nu!
CIRCUL va continua, dar nu cred sa aiba impactul scontat, precum cel de anul trecut. Povestea este tesuta cu ata alba. Problema porc-urorilor este ca ata este groasa cat odgonul, de se vede din avion.
A venit vara si CIRCUL este singura distractie data boborului basescian otevist manelist. Asta dupa ce ba-secu a avut grija sa le taie salariile cu 25% si pensiile cu 15%. Se adevereste din nou reteta oricarei dictaturi: paine si circ! Cum paine nu prea mai este, vom avea circ in compensatie.
Nu cred ca exista sanse pentru a pune botnita presei. Ca viseaza la asta unul ca lazacoiu este una. Aberatiile unui propagandist oranj ca radu oralu nu trebuie bagate in seama! Este radu oralu un reper al presei? Poate, in masura in care erau si vadim sau paunescu ,,repere'' inainte de lovilutie, cand limba erea proverbial de catifelata!

Lilick Auftakt spunea...

@Florin

Da, sigur, este un caz. Cum sunt si altele. Insa de cazul asta e cel mai util sa te folosesti acum.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix, da. Dar am scris ca Moraru ca individ nu conteaza, e un pion. Conteaza insa mesajul pus in gura lui. Pe asta nu trebuie sa il neglijam.

Crăciun Florin spunea...

Corectă observația, Lilick. Acum este mai bine. Vorba lui Hendrix, se suprapune peste decizia CCR. Așa că cei loviți de legile portocalii vor fi atenți la ce se întâmplă cu panarama OTV-istă și nu cu ce li se întâmplă lor !

Lilick Auftakt spunea...

http://www.mediafax.ro/cultura-media/presiunea-trusturilor-de-presa-pe-decizia-politica-o-vulnerabilitate-conform-strategiei-de-aparare-6440848/

Lilick Auftakt spunea...

@Florin, Hendrix, cititi ultima stire de pe Mediafax. Vorbele lui Moraru nu vor mai parea simple aberatii.

Hendrix spunea...

@Lilick Chestiunea asta cu presa ca vulnerabilitate pentru siguranta tarii mi se pare infioratoare. Este tot o diversiune aruncata pe piata chiar de CSAT. Stii cum este vorba aia, unnebun arunca o piatra...Hai sa nu ne inflamam pentru toate tampeniile aruncate INTENTIONAT pe piata! Si in categoria asta incadrez si vorbele lui radu oralu din postarea ta. CSAT nu face decat sa repete ce a spus radu oralu. Pardon, radu oralu spune ce i-au soptit securistii sa spuna! Ideea este ca avem de-a face cu o diversiune ieftina care nu merita tratata cu atentie. Cred ca le faci jocul!

Lilick Auftakt spunea...

Doar invocarea aceasta e un motiv pentru ca liberalii sa ia atitudine.

Doar Libertate spunea...

dragii mei, mai este un pic pînă ce Traian Băsescu va îngenunchia definitiv presa din Romania.

irongates spunea...

Radu Moraru nu vorbea de capul lui. Numai că preşedintele Băsescu nu rămâne niciodată dator. A se vedea "Petre eşti cel mai bun!".
E doar un exemplu.

Lilick Auftakt spunea...

@Petrisor

Oooo, ce veste minunata!

@Irongates

E pe linie de secu. Astia raman in sistem si nu patesc nimic.

transildania spunea...

Stia Moraru ce stia, era initiat, foart bine ai anticipat tema zilei :-)

Lilick Auftakt spunea...

Da, noroc cu cei de la Inpolitics care s-au uitat la emisiunea lui Moraru. Dar imediat mi-a sunat clopotelul amenintator. :)