27 feb. 2011

Bratianu descentraliza, Udrea centralizeaza...


Ieri, la Trattoria Buongiorno, cu ocazia zilei de nastere, Lucretiu Tudoroiu a lansat studiul "Sectoarele Bucurestiului - istoria unei povesti de succes". Puteti citi pe blogul lui Lucretiu fragmente din textul acestei brosuri excelent documentate. Citez in continuare o parte din discursul argumentativ al lui I.C. Bratianu la sustinerea legii pentru unificarea administrativă din 14 iunie 1925 (!), o lege revolutionara pentru acele timpuri, o mostra de liberalism autentic, lege ce avea la baza principiul descentralizarii:


„La alcătuirea legii de unificare administrativă s-a ținut seama de principiile cele mai democratice. În acest scop s-a căutat să se asigure:
- libertatea dezvoltării vieții locale, singura capabilă să contribuie la armonizarea completă a sforțărilor tuturor factorilor administrativi, dintr-un oraș sau județ; o descentralizare cuminte, sănătoasă, care să nu slăbească unitatea statului; participarea la administrația locală a unui număr cât mai mare de cetățeni, reprezentanți autorizați ai tuturor ramurilor principale de activitate: învățământ, muncă, agricultură, comerț, industrie, etc., etc.;
- executarea unui riguros control cetățenesc în aplicarea legilor;
- alegerea consiliilor comunale și județene pe un termen mai lung, care să garanteze desăvârșirea unui program serios de muncă, întocmit de gospodari cu adevărat pricepuți;
- independența consiliilor comunale și județene, sustrăgându-le de la orice influență politică;
- asigurarea resurselor financiare, prin modificarea sistemului de impozite în favoarea organizațiilor județene și comunale.”


Cum ar fi ca, alaturi de argumentele liberale ale lui Bratianu, pe care ni le aduce in atentie Lucretiu Tudoroiu, sa le asez pe cele comuniste, pro-centralizare, ale Elenei Udrea, la distanta de 86 de ani? In ce hal am ajuns ca sa fie nevoie, poate, sa facem o asemenea comparatie, intr-o dezbatere reala, incercand sa aparam capitala, bucurestenii, principiile democratice? Ce festa ne joaca istoria? Nu voi face asta. Insa va recomand sa cititi un alt articol, care poate starni interesul mai multor cititori. Al unui nebucurestean, pe blogul Transildania: "De ce Legea Capitalei nu priveste doar Bucurestiul". Despre felul in care se incearca impunerea legii, despre concentrarea puterii si reducerea numarului de decidenti alesi, sau despre alegerea uninominal majoritara a consilierilor locali. Dincolo de razboiul declaratiilor politice, ca bucuresteni si nu numai, ca cetateni activi, informati, cu personalitate, e bine sa reflectam putin mai adanc la toate aceste aspecte si sa ne exprimam opinia.

7 comentarii:

Vlad cel Groaznic spunea...

PANA NU DISTRUGEM MAFIA BASISTA, NU PUTEM SPERA LA NIMIC BUN IN CARPATHIAN GARDEN!

PDL-prele sunt cea mai cumplit infectie umana navalita asupra lu' Land of Choice, de la bestiile staliniste incoace! Vreau sa-i vad pe toti ca pe Ceausesti! Vreau sa fie executati cu batele, cum faceau Khmerii Rosii! Vreau sa experimenteze pe pielea lor ceea ce au planificat (proiectat, de la "proiecte", cum ii place Urdorii sa spuna) pentru populatia Romaniei!

M-AM SATURAT DE SCURSURILE ASTEA DEGENERATE!

niku_elektriku spunea...

lilick,
lasin' nervozitatea peremista a groaznicului de mai sus, nu poci pentru ca sa nu te 'ntreb: cum, si pentru cita vreme, ar mai putea beneficia udroaica de pe urma unei astfel de "centralizari"? ca's aproape sigur ca n'o sa se'ntimple, din acelasi motiv pentru care "fratzii nosti" basarabeni nu vor reveni prea curin' 'ntre granitzele strabune.
viespariile de la sectoare sint perene, sa nu zic nemuritoare, indiferent de apartenentza lor politica, religioasa si secsuala.
portocoalele mafiote basiste, car' il streseaza in asa hal pe vladutz, n'or sa mai cistige secole d'acum in colo in bucuresti
datzi'i jos odata, ce mai asteptatzi? ca s'apropie doo'ş cinci martie, termenu' decretat de varanu'!
desiii, daca e sa'l ascultam pe patriarhu' stingii, taika ilici, le'au prelungit astora termenu' de valabilitate pin' in 2012...

Lilick Auftakt spunea...

E fals ceea ce spui, Niku. Portocaliii pot castiga prin "independenti" ca Oprescu, prin DDD, prin furt si multi bani.

niku_elektriku spunea...

@lilick
facem pariu, p'un post de elektrik la ambasada din londra, dupa ce cistigatzi "voi" alegerile, ca usl il sprijina p'oprescu?
si ca "asta" cistiga cu op's'cinci la suta?

Lilick Auftakt spunea...

Niku, eu sper sa nu fie asa.

Lilick Auftakt spunea...

Si, oricum, eu nu l-as sustine in niciun caz.

Shadow spunea...

@niku

chiar si numai din placerea "pohtei ce-am pohtit" aberatiile portocaleze sunt periculoase. in cazul in speta tovarasa udrea vrea si ea sa "lase o dara". Iar despre cum poate udrea sa "beneficieze". banii pt sectoare. Centralizat vor ajunge la "toate sectoarele" in timp ce necentralizat ajunge doar la setoarele pdl. Asa ar spune ca "uite bre ce de bani v-am pus la dispozitiei" (oricum sub ceea ce produce ca impozite Bucurestiul).

Manipularea prin banutzii de la partid unde madam Mungiu a reusit sa masoarea psdr-siamul portocal este o realitate chiar daca matale nu vrei sa o vezi.


PS. exista doua patriarhii ale stangii azi. una la ilici (traditionala) si alta la conu lazariche la jucator in curte. Nici una nu este democrata.