3 feb. 2011

O fotografie...

Simplitate, caldura, incredere. Doua maini care se unesc, se strang. Prietenie. Si emotia aceea ce te cuprinde poate numai atunci cand stii ca una dintre ele e mana Regelui Mihai, iar cealalta... a unui om simplu, de la baza poporului. Ce liant divin reuseste sa ne conecteze spiritual, sa ne uneasca aproape magic, la vederea acestei imagini, afland ale cui sunt mainile? Talentul fotografului? Are un rol important, sigur. Dar nu m-ar emotiona nicio poza asemanatoare cu mana vreunui presedinte. E cu siguranta altceva. E poate scanteia ce se aprinde atunci cand simti ca Memoria si Speranta se reintalnesc.

6 comentarii:

Marieta spunea...

E ca şi cum ai da mâna cu istoria. Emoţionant

Lilick Auftakt spunea...

@Marieta, exact!

ADRIAN spunea...

eram odata la centrul cultural din Cracovia si ne-a tinut cineva cu rang de ambasador di Austria un "spici". Despre tarile reprezentate acolo (printre care si Kosovo - 2002) si despre cum podurile sunt facute sa uneasca natiuni ... bla bla.
Can am avut ocazia, cu paharul de cafea in mana, nu m-am putut abtine sa-i spun:
1) Kosovo nu e o tara (dar iata ca el stia dinainte realitatea)
2) Apolodor din Damasc a facut un pod peste Dunare nu sa uneasca natiuni ci ca sa cucereasca Traian una.

Si in poza asta as putea sa am acelasi cinism. De unde stii ca in cadrul mai larg n-ai vedea ca ala in verde l-a apucat strans de mana pe amratul in bleu si-l trage cu forta spre spre el ca sa-i infiga in stomac un cutit pe care-l are in mana ce nu se vede in cadru ? :)))

Lilick Auftakt spunea...

Da, pai daca nu stii despre ce e vorba poza poate sa nu aiba incarcatura emotionala, sau sa-ti sugereze si usor altceva, in functie de imaginatie. O poza detaliu e privita altfel daca ti se spune ca e vorba de X sau Y.

ADRIAN spunea...

Da, recunosc, am cateodata o imaginatie bolnava si un umor negru :) Asta a pornit de la siglele pe care le-ai pus cu interzis nazismului si comunismului si promonarhie si de la primul mesaj care dadea mana cu istoria cu emotie.
Daca intri pe wikipedia, la personajul Adolf Hitler ai sa vezi ca i-au pus si o poza de copilarie timpurie (ceva la circa 2 ani). Un copil mirat, inocent ca orice copil in fata unui aparat (pe atunci urias) de fotografiat ... De multe ori vad femei entuziasmate in fata unui copil mic : "vai ce dragut e manca-l-ar mama!" si nu de putine ori ma gandesc: "dar daca acest copilas dragut e un viitor dictator sau criminal in serie?". Ca si Basescu a fost copil dragalas candva!

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, da. Stiu fotografia despre care vorbesti. O intalnesti pe tot felul de bloguri si site-uri pro naziste. Au gasit o smecherie: cine le poate reprosa ca idolatrizeaza un copilas asa dragalas?