18 iul. 2011

"Tăriceanu - un liberal cu predicat, vervă şi ţinută"

Textul de mai jos nu e al meu. Si nici titlul. Semneaza Marius Ghilezan.

"În noua cafenea liberală de pe Doamnei, Florin Alexe a reuşit să readucă parfumul unor vremi trecute, dar şi tinereţea unui partid care nu va muri niciodată. Venit cu un Chevrolet de epocă decapotabil (nota mea: Citroen 2 CV), Călin Popescu-Tăriceanu a găsit loc rapid de parcare. Detaşat, elegant şi zâmbitor a dat mâna cu toată lumea. Aproape 60 de blogeri liberali, adunaţi de patricianul netului Lilick Auftakt, în plină caniculă, au dialogat aproape trei ore cu fostul premier liberal. Întrebările nu l-au cruţat. Nici un strop de transpiraţie pe figura unui om sigur şi deloc singur. Omul are predicat. Concluzie simplă. Dar şi soluţii la criză. A demonstrat-o de atâtea ori.

Surpriza plăcută:

Călin Popescu-Tăriceanu a vorbit pentru prima oară în public despre Monarhia Constituţională ca soluţia democratică de reformare a statului, pentru ca "peste câţiva ani să nu se mai ridice un alt exaltat ca cel de azi în funcţii cheie". Nu s-a lăudat pe sine. A descompus tranşant filonul ascuns al crizei: Incompetenţa guvernanţilor, lipsa de determinare a grupului de interese din PD-L, un acord prost cu FMI, minciuna cu reducerea cheltuielilor publice, o proastă relaţie cu investitorii, dar şi cu administraţiile occidentale.
Lucid şi pragmatic, aşa cum îl ştim, nu s-a aventurat în prognoze populiste. El ştie, ca un liberal pur sânge, că democraţia costă şi nu poţi face rabat la cheltuieli necesare consolidării statului de drept.
A anunţat că va scrie o carte, la îndemnul prietenilor, despre perioada guvernării. Colocvial, distins, şarmant ca un domn de ţinută, a refuzat politicos să vorbească despre relaţia sa tensionată cu Traian Băsescu. "Omul se plictisea la Palat şi avea permanent ceva de cârcotit."
A plecat senioral, lăsând în urma lui nostalgia vremurilor domneşti. Ce vremuri de cârtiţă trăim."


Si inca un text, al lui Stelian Tanase, prezent de asemenea la eveniment.

8 comentarii:

Augustin Radescu spunea...

Eu nu cred ca Tariceanu a gasit "loc rapid de parcare". Presupun ca autorul textului le mai infloreste nitel!

Lilick Auftakt spunea...

Augustin, chiar nu parcase nimeni in fata Cafenelei. Nu se parcheaza acolo, ca e locul lor. Normal, Tariceanu l-a gasit gol. :)

radu spunea...

Asta e cumva o palma la adresa lui Crin?
Altfel, total de acord, Tariceanu e un liberal suta la suta si un domn. Dar...?

Lilick Auftakt spunea...

Adica de ce sa fie? Ghilezan il admira pe Tariceanu si el a fost invitatul ieri. Cand o sa vina Crin, o sa se scrie si de el. Dar ce legatura are?

Unknown spunea...

Nu putem oare ieși din logica de sumă nulă? De ce ar trebui ca un text favorabil lui Călin Tăriceanu să fie o palmă pentru Crin Antonescu? Am obosit de cînd mă lupt cu falsele competiții interne, în timpul ăsta Băsescu si Comp. își ascut săbiile - și jubilează. Vă invit să strîngem rîndurile în jurul ideii de win-win game, în care orice cîștig al unui liberal este u cîștig pentru toîi liberalii.

Lilick Auftakt spunea...

Da, doamna Petre. Si pe mine ma deranjeaza modul asta de gandire. Si nu ma refer acum la @radu... L-am intalnit destul de des.

Marius Ghilezan are pur si simplu o admiratie sincera fata de Tariceanu (adevarul e ca nici nu e greu) si si-a manifestat-o ca atare. Si nu stiu daca neaparat pentru Tariceanu, cat mai ales pentru un set de valori pe care Calin Popescu Tariceanu stie, in felul lui aparte, sa le exprime. Exista atatia altii care il admira nebuneste pe Crin. Nici ei nu pot fi condamnati sau condamnabili. Fiecare are ceva bun, in felul sau, si asta e pana la urma minunat.

ADRIAN spunea...

as fi fost si eu dar nu s-a putut si chiar ma racaie. inainte de cartea aia va scrie mai des pe blog? alte promisiuni/concluzii s-au ivit? intreb si eu inainte sa intru la Stelian Tanase

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, i-am pus intrebarea de la tine, dar nu stiu daca va scrie mai des. A zis ca ar fi vrut sa vorbeasca ceva cu tine despre Bucuresti. :)