21 nov. 2008

Sa ne gandim la posibile aliante. (plus pauza de blog)
















Voi face o pauza de blog. Maine plec la Bruxelles unde voi participa la evenimentele organizate acolo pentru Ziua Romaniei. Ma reintorc cu o zi inainte de alegeri.
Probabil ca ultima saptamana de campanie va fi cea mai fierbinte. Desi, nu vad ce ar mai putea sa apara nou. Dupa 4 ani de atacuri murdare ale PD-ului fata de liberali, pe 18 noiembrie Boc a declarat in sfarsit ca cel mai mare dusman al partidului portocaliu e PSD-ul. Ia uite…Ce surpriza! Pai nu erau liberalii cei mai mari dusmani? Tocmai acum face aceste declaratii cand Funar a spus ca spera ca PRM sa ajunga la guvernare alaturi de PDL si PNG? Cand e pe cale sa se consfinteasca, sa se legitimeze o alianta extremista?
In ceea ce ii priveste pe liberali acestia trebuie sa stie ca multi dintre sustinatorii lor vad o singura diferenta intre PSD si PDL, si anume diferenta dintre un adversar si un dusman.
PSD-ul e adversarul cu care joci sah. Nu te poti alia cu el totusi. In caz ca PSD va lua un procent mare si va ajunge la guvernare, PNL ar trebui sa intre in opozitie si sa reprezinte de acolo dreapta romaneasca. De pe pozitii adverse, PNL si PSD, partide cu ideologie clar conturata, se pot potenta unul pe altul
In caz ca PDL-ul intra la guvernare… (atentie!!!, dusmanul de la care te astepti oricand sa-ti bage cutitul pe la spate) PNL ar putea sa intre alaturi de ei, dar cu mare prudenta si, mai ales, punand conditii clare si negociind posturi avantajoase si vizibile. Si uitandu-se mereu in spate sa nu fie un pedelist cu cutitul ridicat.
Iar daca PDL si PSD se aliaza sa guverneze, caci exista si voci in ambele partide care agreeaza o astfel de idee, pentru PNL ar fi perfect: sa ramana in opozitie si sa propuna un candidat pentru la anul la alegerile prezidentiale care sa reprezinte cu adevarat o schimbare: un om tanar, cu o educatie nemteasca, un profesionist, un om integru, care sa fie asa cum a fost perceput si Obama in Statele Unite. Adica un politician de doua ori nou: nou pentru ca e mai de curand in politica, si nou pentru ca e..altfel fata de presedintele Basescu. Se poate! PNL e singurul care poate sa promoveze un astfel de om cu sanse reale de castig. Voi ce ziceti?
Voi mai modera comentarii pana maine (22 nov) la pranz, dupa care voi intra ceva mai rar pe blog timp de o saptamana, dar de-abia astept sa vad care sunt opiniile voastre in legatura cu posibilele aliante.

20 de comentarii:

Anonim spunea...

Scuze pt indrazneala
Sunteti muziciana (am aflat azi blog ul si scurat pprezentare a creatoarei.
Veti avea un spectacol la Bruxelles?

Lilick Auftakt spunea...

@ComentatorMeta

Exact!

Anonim spunea...

Excelent!

Consider ca cei care interpreteaza muzica (mai ales cea dinainte de disparitia lui Haydn) sunt oameni cu har.

Acum ascultam Haendel: - E Vivo ancora Scherza, Infida- din Ariodante'cantata de P Jaroussky (contratenorul)

Cristian Banu spunea...

PSD+UDMR. Cu puţin (mai mult) noroc, vor avea 51%, oricum, pe-aproape. E singura şansă a lui Băsescu să fie reales. Condiţia acceptării unui guvern PSD va fi nominalizarea lui Năstase la prezidenţiale şi sabotarea lui Sorin Oprescu.
În nici un caz nu va fi acceptat un guvern care să conţină PNL. În principiu, candidatul PNL ar fi fost Sorin Oprescu, la schimb cu Ludovic Orban la primărie. Cu PNL în opoziţie, probabil că SO va prefera să rămână unde este, iar un alt candidat PNL va porni cu şansa a treia, cu greu putând intra în turul 2, chiar şi în faţa lui AN.

Lilick Auftakt spunea...

@ComentatorMeta

Da-ne un link :)

@Cristi Banu

Nu am inteles foarte bine...
Mie mi se pare ca daca participa Basescu si Nastase, cea mai mare sansa o are al treilea, cu conditia sa fie NOU. "E cazul sa nu mai alegem dintre doi fosti comunisti!" ar fi ideea. Iar cu Oprescu...mai vedem. Macar sa creada Basescu ca ii va fi contracandidat si sa il atace. Dar nu o face. NU a facut-o deloc pana acum. Din contra, i-a trimis flori. Basescu a lasat destule "urme" prin primarie despre care nu ar fi interesat sa iasa la iveala. Cu toate astea NU CRED ca S.O. va fi omul PNL in final.
Iar daca e sa castige Basescu, o poate face doar apropiindu-si stanga. Ceea ce deja a si inceput sa faca. Se poarta ca un om de stanga, face declaratii pe masura, e apropiat de sindicate, a cerut ca intelectualii de stanga sa fie mai activi in societate..etc. Acum, ca vine criza, o sa o carmeasca si el usurel, usurel...

CRadu25 spunea...

Guvernarea in acest moment este o problema tare delicata, mai ales pentru PNL. Criza economica generalizata, factorul Basescu, ce nu va pregeta sa dea cu barda in orice ministru care ii displace, controversata lege a salarizarii profesorilor si multe altele pot genera o guvernare de cosmar. Asa ca, dupa parerea mea, PNL ar face mai bine sa stea cumintei in opozitie o perioada, sa se mai reorganizeze intern (daca scapa numai de maimutoiul ala de Bogdan Olteanu si castiga infinit la capitolul imagine) si sa-si mai consolideze pozitiile. Nu de alta, dar am asa un feeling ca aceasta va fi prima guvernare care se va incheia mult inainte de termen, prin niste alegeri anticipate.

Cristian Banu spunea...

1. Un al treilea, ar trebui să aibă ceva notorietate la nivel naţional, care este greu de făcut în timpul scurt rămas până la alegeri.
2. Sunt de acord cu deplasarea către stânga (inclusiv a PD-ului, în siajul său). Numai că e "too little, too late".
3. Discuţiile PNL-SO există, dar nu sunt finalizate. De aceea am spus că "în principiu". Pentru TB, atacarea lui SO ar fi prematură. Când va fi necesar, o va face. Acum este pierdere de timp, mass-media şi electoratul având memorie scurtă.

Anonim spunea...

Poate ar fi bine sa fie moderata postare mea anterioara.

Link ul Sa ramana numai pt Lilick.

Nu e egocentrism , e mai bine cu aza buna...

Eventual mai trimit si eu un mail direct, acum vad ca nu se poate tehnic...

Lilick Auftakt spunea...

Multumesc mult, @Meta. Ok. Nu am scos de la moderare postarea precedenta.

Lilick Auftakt spunea...

@Radu

Sigur o sa fie o guvernare infernal de grea. Si eu as prefera ca PNL sa ramana in opozitie si sa arate mereu, prin comparatie, diferentele dintre perioada guvernata de ei si..restul.

Lilick Auftakt spunea...

@Cristi Banu

Stii cum e: cand e si Basescu in ecuatie nu se poate discuta pe termen lung despre nimic. Dar vedem :)

Anonim spunea...

Sa ma bag si eu in seama.

Daca as fi in locul PNL-ului, as accepta sa intru la guvernare cu PDL, din pozitia de vioara a doua, cu premier PDL-Basescu.

Dupa asta m-as apuca sa joc, din interior, rolul de Gica-contra practicat (cu oarecare succes) de PD(L) inca din anii '90.

Macar sa stiu o treaba :)

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Haha! Tare de tot. Dar din pacate stii ca nu e stilul PNL-ului. (si mie mi-ar placea insa) :))

Anonim spunea...

Nu mai poate Basescu de scremutii din PNL ! Are cu cine , are cu ce !

Anonim spunea...

Cred că ne îndreptăm cu paşi repezi spre anticipate.
Alandra

Lilick Auftakt spunea...

@Alandra

Pai eu zic sa trecem direct la anticipate. :))))

Anonim spunea...

S-a spus ca, de teama anticipatelor, parlamentul va fi dispus sa inghita premierul desemnat de Basescu, chiar daca nu-i convine.

Sa ne imaginam asadar ca s-a creat un guvern mosit cu forcepsul de Basescu si acceptat cu scrasnete de parlament.

Asta inseamna ca urmeaza o perioada de macinari si confruntari politice cel putin la fel de suparatoare ca si pana acum. Or sa nu uitam ca Basescu candideaza la un nou mandat in 2009. Nu cred ca o sa-i convina sa-si perpetueze imaginea de generator de conflicte. Iar parlamentul poate mentine guvernul in viata, ca acum, fara alegeri anticipate, in timp ce scandalul va continua, eventual suprapus pe criza economica. Nu stiu daca o sa-i convina asta lui Basescu.

Dan Gheorghe spunea...

ce frumoasa e politica...nu-i asa?...

Anonim spunea...

Karina, vezi aici se poate vota.

http://answers.polldaddy.com/poll/1137581/

Lilick Auftakt spunea...

Dan Gheorghe


Pai nu e? Eu zic ca da.:)Tu esti FYT?


@Ovidiu

Nu am gasit sondajul...