4 iun. 2009

"Bruma de credibilitate" a Alinei Mungiu Pippidi


Alina Mungiu Pippidi e plina de greata. Razboiul cu EBa continua. In fiecare articol se vede nevoita sa ii mai dea un ghiont eurocandidatei:
"Eu sunt convinsă că electoratul din Romania e inteligent și că nu o va vota pe dra Băsescu, pentru că prezența ei în Parlamentul European ar distruge și bruma de credibilitate pe care o mai are trupa PDL și Romania în general. Dar nu e sigur că partidul, temător de tată-sau, va fi la fel de deștept ca poporul și nu îi va concesiona câte zece voturi pe circumscripție, conform indicațiilor deja distribuite, autoadministrându-și lovitura finală", afirmă Mungiu intr-un articol din Romania Libera.

Elena Basescu se foloseste si ea de orice ocazie sa o mai loveasca putin pe AMP. Conform Inpolitics, intr-un interviu acordat presei iesene, EBa o acuza pe AMP de lipsa de eleganta. “Elegant ar fi fost să meargă și dânsa independentă. Să mergem amândouă independente.” (A propos de "eleganta". Va mai aduceti aminte? "Putea sa ma caute la telefon daca avea vreo problema. Chestiune de minima eleganta." - Traian Basescu). Lovind-o pe AMP, fiica presedintelui loveste insa in toata elita intelectuala din Romania. O buna parte dintre intelectuali merita aceste lovituri. Au tacut complice atunci cand era mai mult decat previzibila aceasta evolutie in familia prezidentiala.

Mai rau e ca in timp ce se lupta cu reprezentanta Bamboo, AMP inca gireaza PD-L atunci cand spune despre partidul prezidential ca mai are “o bruma de credibilitate”. Dar ce credibilitate mai are AMP cand spune asta? Acum cativa ani milita pentru o Romanie curata, pentru un Parlament curat. Astazi inchide ochii cand pe primele locuri in lista PD-L se afla, la rand, contabilul lui Ceausescu, o procuroare comunista, un campion al pupincurismului, scriitor de ode pe vremea Impuscatului, si un fost activist UASCR.

24 de comentarii:

Vania spunea...

AMP este un nod de contradicţii, dar sunt şi lucruri tonifiante în spusele sale, cum ar fi acela că PD-L e dispus la suicid...

Lilick Auftakt spunea...

@Vania

Spune, spune, dar atunci cand e vorba de PD-L totusi inmoaie tonul, ca atunci cand trebuie sa critice o veche dragoste.

Paul Gabor spunea...

"Eu sunt convinsă că electoratul din Romania e inteligent" - AMP

Eu sunt absolut convins ca e o busola fara Nord. Asta ca sa nu o contrazic pe AMP. As fi mojic...

Pro DOC spunea...

Hmm! Bruma asta de credibilitate "pe care o mai are trupa PDL si Romania in general", mie imi pare a fi un fel de cui al lui Pepelea.
Imi suna ca si cum Alina Mungiu ar fi zis ca bruma de credibilitate pe care o mai are Romania in general rezida doar in bruma de credibilitate a trupei PDL, bruma care va disparea odata ce EBa va pune un piciorus de eurodeputat pe catwalk-ul Parlamentului European.
Altfel, articolul e dur si toate criticile formulate sunt indreptatite (vezi pozitia lui Basescu fata de Moldova, atacata insa la doua luni "dupa scripturi").
Si totusi, bruma de credibilitate a PDL-ului ar putea fi salvata, sugereaza Alina Mungiu, daca EBa nu va ajunge in Parlamentul European, si, in acest caz, doamna Mungiu ar ramane tot alaturi de partidul in care inca mai e dispusa sa vada ramasite de credibilitate. In fond, isi pastreaza o marja de libertate de-a se intoarce la partidul care - cu sau fara credibilitate - pana una alta i-a dat si dumneaei o sinecura la ICR. Or, sinecura atarna de bunavointa lui Traian Basescu si, nu ultimul rand, de realegearea lui.
Asa ca Alina Mungiu spune, indirect, ca ar sustine bruma pedelica, in locul secetei pe care o vede in afara PDL-ului, dar cu o singura conditie: fara EBa la Bruxelles! Parca la fel spusese si despre cealalta Elena din viata presedintelui... O fi avand ea ceva "karmatic" cu aceste Elene.

Lucia Verona spunea...

Am făcut săpături pe France 24 şi pe Prediction.09.eu (se poate vedea pe blogul meu) şi EBa apare la unii cu 16 la sută intenţii de vot, la ceilalţi cu aprope 8 la sută. Chiar a înnebunit lumea?

Lilick Auftakt spunea...

@Paul Gabor

Ei, cum sa o contrazici? Cine ar avea aceste tupeu? Poate doar Eba. Haha!

@Pro Doc

Pai nu te inseli. Bruma de credibilitate a Romaniei, in conceptia AMP, e intr-o legatura extrem de stransa cu bruma de credibilitate a PD-L. Acum, ca dansa e mai indulgenta, avand in vedere ca are o sinecura de la ICR, e treaba ei. Uite insa ca aceasta indulgenta o atrage intr-o lupta in noroi cu Eba. Si, nu stiu de ce, dar am impresia ca EBa o sa o invinga. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Aproape 8% am vazut si eu. Enoooorm. Ei, inseamna ca EBa o face K.O. pe Alina Mungiu.

Riddick spunea...

Cred ca dincolo de orice testare a electoratului prin candidatura sa, EBA are rolul sa obtina acel loc de europarlamentar de la un electorat al carui profil nu l-ar face sa voteze pentru un partid, oricare ar fi acela (nonconformisti, votanti nehotarati, tineri la primul vot).Tot ce depaseste procentul necesar unui loc de europarlamentar, se poate trece ca pierdere pentru PDL.

Liviu spunea...

Ce ma amuza pe mine la intelectualii simpatizanti PDL/Basescu si care in ultima vreme au luat o anumita distanta critica este faptul ca par sa o faca cu durere in suflet si cu gingasie, ca si cum ar fi vorba de o persoana iubita.

A se vedea si cazurile Cartarescu si Hurezeanu. Parca-l vad pe Hurezeanu in discutie cu CT Popescu. cand Popescu ii explica cam cate parale da Basescu pe parerea lui, Hurezeanu avea un zambet indurarat, de parca l-ar fi parasit iubita :)

Unii din ei s-au declarat dezamagiti in trecut si de PNL, dar parca nu i-am vazut sa sufere atata. Dimpotriva, au tabarat direct cu barda pe partid.

atreides spunea...

Off topic: Tocmai am primit la cutia postala un nou fluturas al d-lui Preda, in care stiti deja ce vrea de la mine, ''votati Preda, vecinul nostru, locuitorul din Berceni etc etc etc''. Fluturasul contine si o scurta prezentare a d-lui Preda, si cum o citeam eu asa plictisit ia uitati peste ce fraza dau, citez:''Intors in tara, a devenit Decan al Universitatii din Bucuresti''. Poftim?!? Domnu' Preda, ce faceti dom'le dezinformati electoratul? Nu exista dom'le functia de decan al Univ. Bucuresti, dumneata esti decan la facultatea aia unde predai, nici nu stiu cum se cheama, poate doar visezi sa ajungi rector la UB dar mai ai pana acolo...

Pro DOC spunea...

Apropo de intentiile de vot pro EBa, imi amintesc foarte bine ca, in 2000, multi tineri intrebati de ce au votat cu Vadim au dat un raspuns consternant: "Fiindca e nebun!"

Lilick Auftakt spunea...

@Riddick

EBa nu ia nimic de la nehotarati, tineri.. etc (asta au aratat TOATE sondajele).

@Liviu

Ai dreptate. Asa e.

@Atreides

Ei? Chiar asa? Decanul Universitatii? Cred ca a vrut sa induca in eroare electoratul. Iti imaginezi ca cei care nu sunt la curent cu termenii spun: "Uite, bai, asta e seful Universitatii."

Pro DOC spunea...

Apropo de duiosia cu care se distanteaza unii intelectuali de Basescu si de partidul lui, imi amintesc de cuvintele lui Andrei Serbulescu (aka Belu Zilber): "Eu am cazut la partid asa cum se spune despre unii barbati ca au cazut la femeie". Acolo, in "Monarhia de drept dialectic", toata drama "caderii la partid", in profunzimea mizeriei ei halucinante!

tony spunea...

Ma uit la A3 la Videanu.Cred ca e drogat sau beat.Zice ca PDL-ul si-a indeplinit toate promisiunile electorale,ultima ( cresterea cu 50% a salariilor profesorilor )urmand sa se realizeze f.repede !
AMP mai crede in acesti PDL-isti mincinosi? AMP o vede pe EBa ca e proasta si nu vede mafiotii din PDL?

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

In afara de ce zici despre tinerii care l-au votat pe Vadim "pentru ca e nebun" (imi aduc aminte), ma mai gandesc ca multi l-au votat (sau l-am votat) pe Basescu pentru acelasi motiv. Rezultatul se vede.
Grav e ca unii persista si sunt in stare sa repete gestul. Cu Basescu, cu EBa, cu Vadim, cu Vanghelie, cu Becali...

Belu Zilber a spus frumos. Dar asta nu il scuza (si nu ii scuza pe intelectuali) cu nimic. Nu, intelectualii chiar nu sunt niste copii naivi care sa-si motiveze astfel gesturile politice.

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Ei, uite cel mai bun exemplu ca se face ca nu vede. Il aud si eu pe mincinosul mincinosilor.

tony spunea...

A propos de primii 4 :Stolojan,Macovei,TRU,Preda.Ei nu au nimic in comun cu Parlamentul European,locul lor ar fi intr-un film cu zombie.

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Pai o fi si PE o mare gradina zoologica. :))

Liviu spunea...

@Pro Doc

Va citesc intotdeauna cu interes comentariile. Ati facut o apropiere foarte nimerita intre spusele lui Belo Silber si situatia in care se afla unii din semi-sustinatorii(n-am un termen potrivit) PDL-Basescu.

mihai 4 spunea...

Incep s-o plac pe Alina Mungiu.Am o slabiciune sa-i vad cum se ciondanesc intre ei.Mungiu tot da in Eba de ceva vreme asa ca o fi ajuns-o si pe ea lehamitea din urma.Ii doresc greata placuta.

Pro DOC spunea...

@Liviu
Multumesc.:) Si eu va citesc cu placere si nu numai pe dvs. Si fiindca tot l-am evocat pe Belu Zilber, cred ca si eu "am cazut la"... acest blog, (cu tot cu comentatorii lui). :)

gugu spunea...

Foarte interesant dialogul intre Liviu si Pro Doc.

Da, acesti intelectuali(cam toti de sorginte liberala) critica cu gingasie PDL, in timp ce in PNL au dat cu toporul!

Alaturarea lui Belu Zilber este foarte nimerita. Totusi personajul nu era nici atat de naiv si nici atat de romantic precum a incercat el sa se prezinte... Va recomnad descrierea pe care i-o face Ioan Ioanid in "Inchisoarea noastra cea de toate zilele".

Ioanid a petrecut multe luni in celula cu Zilber si, daca e adevarat ce scrie acolo, atunci Belutzu e o maaaaare javra.

Ioanid spune ca dragostea asta era mai curand mimata, si ca Belu realiza intr-un mod foarte cinic pentru cine lucreaza. Zilber isi descrie si rolul in procesul Patrascanu, face si alte multe dezvaluiri despre comunistii romani.

Portretul schitat de Zilber lui Patrascanu e distrugator, ca si cel facut celorlalti lideri comunisti, incepand cu Stalin si Beria si terminand cu Pauker. Numai naiv nu era acest personaj...

Si cred ca nici acesti intelectuali de astazi nu sunt naivi, dar mimeaza asta, intocmai ca Zilber...

Mai bine sa se spuna ca esti idealist decat sa fii vazut drept un ticalos!

Pana la urma Zilber a sfarsit prost, un marginalizat, o batranete la periferie...

Nici intelectualii de azi n-o sa aiba o soarta mai buna. Dupa ce Basescu va pica ei vor sfarsi prin a fi ignorati.

Un lucru este insa ingrijorator: faptul ca ei, cei care erau depozitarii ideilor anticomuniste, au predat acest important dosar in mainile lui Basescu. Acesta s-a folosit de dosar apoi l-a aruncat.

Vina lor cea mare va fi aceea ca au pus niste comori in mainile unui hot!

Tudi spunea...

Când lingi fundul prezidenţial, trebuie să te aştepţi la surprize. Bunăoară, limba „deontoloagei“ AMP a dat peste locuri unde nu s-a acţionat cu hârtie igienică. Şi a luat-o drept un afront personal. Eroare de orientare: în PD-L n-ai voie să zici mâc. Papi tot, fără mofturi, sau te cari. Şi, dacă vrei să te evidenţiezi, de pildă ca TRU, mai ceri o porţie.

Lilick Auftakt spunea...

@Tudi

Buna! Hehe! Ai dreptate. Daca esti la PD-L trebuie... ca in vorba aia... sa papi si "bataturica" si sa nu cracnesti. "Cine mananca fripturica, papa si bataturica".

M-am uitat pe blogul tau si am vazut o poza cu caii zebrati ai Lenutzei Udrea. Tot cautam o astfel de poza pentru ca auzisem de "minune". :))