11 iun. 2010

De la dragoste la ura. Flashback Ceausescu - Basescu

Unii nu isi explica intoarcerea brusca a sentimentelor populatiei in urma anuntului din 6 mai facut de Traian Basescu. Dupa 20 de ani de la revolutie, Basescu este singurul politician roman care isi asuma in mod explicit scaderea nivelului de trai. A mai facut-o cineva pana acum?

Toti politicienii postrevolutionari, indiferent de defectele lor - ca au fost presedinti, premieri, ministri - nu au indraznit sa se atinga, ca Ceausescu, de nivelul de trai. Ca au reusit sa il ridice, sau doar au mimat ca vor sa il imbunatateasca, ramane un lucru de analizat.

In anii '80, Nicolae Ceausescu isi asumase fara frica scaderea nivelului de trai, pentru a plati datoria externa. Cu cat romanii o duceau mai greu, cu atat propaganda il prezenta pe Ceausescu intr-un mod din ce in ce mai exagerat, drept singurul lider politic al patriei. Intrucat lucrurile mergeau tot rau, iar aparatul de propaganda il slavea pe Ceausescu din ce in ce mai tare, asocierea din mintea romanilor a fost simpla: el, Ceausescu, era vinovat pentru toate.

Dupa ce Marele Carmaci a fost impuscat, toti politicienii s-au ferit ca dracu' de tamaie sa fie asociati cu scaderea nivelului de trai. Exemplul impuscarii lui Ceausescu era prea proaspat si, probabil, frica de o soarta asemanatoare era prea mare.

Culmea e ca exact acei oameni care isi aduc aminte cu precizie de anii '80, si de eforturile de supravietuire de atunci, sunt cei loviti acum din nou. Pensionarii de astazi sunt salariatii cu copii si responsabilitati din acea vreme. Oameni care au stat la cozi interminabile, au indurat frigul si intunericul. Functionarii publici de astazi sunt, la randul lor, in majoritate, oameni de varsta a doua. In 1989 aveau 25-30 de ani si au trait o buna parte din tineretea lor in frig si lipsuri.

Schimbarea brusca si radicala a opiniilor politice a acestor oameni nu mi se pare deloc surprinzatoare. Ei sunt aceia care au mai trait asa ceva, iar gestul sadic al lui Basescu, care si-a asumat taierile de pensii si salarii cu zambetul pe buze, a creat in mintile acestor oameni un flashback. Poate de aici rezulta si intoarcerea brusca a sentimentelor lor, de la dragoste la ura. Iar acesti oameni nu sunt deloc putini...

17 comentarii:

EPISTOLEpentruZEUS spunea...

hei, oameni buni, voi urmariti stirile?
ati auzit declaratia lui boc despre motiune si asumare. trimite legile la monitor si le pune in aplicare ca motiunea nu mai poate avea loc. asta era manevra lui base cu scrisoarea si cererea de a se introduce in parlament sambata, nu marti!!!
primul pas spre dictatura personala: LOVITURA de STAT!

Lilick Auftakt spunea...

Motiunea poate avea loc oricum. Nu are legatura cu monitorul. Sa trimita sanatos.

Crăciun Florin spunea...

Trimite doar proiectul de lege cu pensiile. Nu cel cu echilibrul bugetar care are moțiune depusă. Nu înțeleg de ce PNL nu a depus moțiunea pe aceasta a doua lege ?! Ca să speculeze Boc momentul ? Și iar se face PNL de tot ... cel puțin la nivelul pensionarilor.

mirko spunea...

off:cica maria basescu il calarea pe "hot" si din cind in cind ii spunea :dii-cot...

Anonim spunea...

In mare parte sunt perfect de acord cu argumentele dvs. privind acest "Flashback" dar, de ce acest fenomen se manifesta mai acut in mediul urban si mult mai slab (aproape inexistent) in mediul rural ?

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim, asa se intampla mereu. In comunitatile mici oamenii se cunoasc mai bine, le e rusine de vecin, poate vecinul e pedelist, le e frica de primar... etc.

Matilda spunea...

Foaie verde şi-un dudău,
O să fie şi mai bine !

- folclor -

Vania spunea...

Că derbedeul e sincer detestat, s-a văzut încă din decembrie 2009. Între timp, s-au mai adăugat şi cei care pricep mai greu, numărul urmând să sporească, deoarece unora le vine mai anevoie să-şi imagineze foamea, trebuie s-o simtă concret.

Oricum, în 2007 am presupus că derbedeul n-o va sfârşi mult diferit faţă de Ceauşescu. Semnele erau evidente de pe atunci, şi-am fi putut scăpa de el elegant, când cu suspendarea... Era o şansă şi pentru individ.

Deceneu spunea...

@Lilick - e timpul sa recunosti ca te-ai inselat in privinta capacitatii profesionale si a bunelor intentii a lui Isarescu pe care-l vedeai un posibil premier.

Am intuit corect ca masurile au fost sugerate de Guvernatorul BNR, care-si apara cursul de schimb si inflatia sacrificand nivelul de trai al populatiei, riscand sa mareasca somajul si sa accelereze "picajul".

O confirma boloombiz
A confirmat-o in mod tacit si Vladescu la TMC, cand intrebat cine a propus si a sustinut masurile anuntate de Basescu, si pe care el le-a aflat cu o zi inainte de a fi facute publice, a refuzat sa nominalizeze "specialistii", spunand ca daca ei nu vor sa faca publice nici el nu o face.
De ce nu are curajul M Isarescu sa-si asume paternitatea reformelor guvernului Boc?
Tine atat de mult la imagine?
Se pregateste pentru o cariera politica, sa ocupe locul "liderului luminat", "salvator al economiei si a neamului"?
Basescu e ca Geoana cu mai putini neuroni, "ce-i in gusa si-n capusa".
"Sistemul" vrea sa-l faca responsabil pentru toate problemele create, cum l-au facut si pe Ceausescu, ca sa poata sa o ia de la capat, fara sa fie grevat de "mostenirea" proprilor fapte.

Anonim spunea...

Si daca e corecta teoria ta iti dai seama ca nici macar nu foloseste la nimic ? Adica daca ura asta le vine doar din faptul ca le e foame nu am facut nimic.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu

Da, asa e.

@Basarica

Altfel in niciun caz nu se revolta. De aia si vreau sa nu cada guvernul si sa ii omoare pe capete. Daca nu ies in strada sa le fie de bine.

Hendrix spunea...

@basarica Ai mare dreptate in aceasta afirmatie:,, Adica daca ura asta le vine doar din faptul ca le e foame nu am facut nimic.'' Ar fi extrem de trist ca monstrul politic ba-secu sa pice doar ca boborul basescian MOARE DE FOAME. Lucrurile nu stau chiar asa! Pe 6 decembrie geoana strangea peste 5 milioane de voturi, fiind invins doar de FURTURILE masinariei portocalii, care a furat cat a fost necesar!!! Cele peste 5 milioane de voturi au sanctionat FURTUL si MINCIUNA portocalie, ai uitat? Cei care acum urla in strada sunt multi dintre cei pacaliti de ba-secu in decembrie, nu crezi?

@Lilick Esti extrem de cinica in raspunsul tau dat lui @basarica:,, De aia si vreau sa nu cada guvernul si sa ii omoare pe capete.'' Problema nu este asta! Cei la care te referi acum au fost in mare parte PACALITI in decembrie de ba-secu. Ai vazut memorabilele scene de ieri de la Suceava? Galetile portocalii aruncate in fata sediului pedeleprelor? Ouale aruncate vineri la Constanta? Este foarte bine ca oamenii s-au trezit la realitate! Ei nu trebuie blamati, ei trebuie doar treziti!

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Nu crezi ca mi-e destul de greata cand ii vad ca ies in strada doar de frica foamei?

Actiunile de care spui sunt facute de pesedisti. Crezi ca imi convine ca acum, dupa ce au fost pacalisti de pedelisti, sa ii ia de fraieri pesedistii?

Hendrix spunea...

@Lilick Gresesti cand afirmi ca oamenii care ies acum in strada ar fi pesedisti. Eu unul cred ca mare parte dintre ei sunt alegatori derutati, pacaliti de ba-secu in decembrie! Vazand fetele lor, ascultandu-i este lesne de inteles ca multi poate ar vota psd-ul si nu pe liberali. Multi sunt fosti votanti fesenisti, adulatori de-ai lui ilici din anii 90. Multi sunt poate nostalgici ai ceausismului, ca sa nu zic comunismului. Nimic insa nu te indreptateste sa le doresti MOARTEA sau sa ii tratezi cu dispret.
Dupa alegerile din 20 mai 90 am inteles crudul adevar ca suntem o tara comunista despartita formal de ceausescu. Degeaba l-au ucis pe ceasca, el continua sa traiasca prin milioanele de fesenisti care il adulau atunci pe ilici. Care acum il aclama pe ba-secu. DEPINDE DOAR DE LIBERALI SA SCHIMBE ASTA. Guvernarea lui Tariceanu este dovada vie ca liberalismul este solutia si nu demagogia iliesciana sau basesciana. Mentalitatile sunt cel mai greu de schimbat, intelegi? Oamenii nu trebuie blamati, trebuie ajutati doar sa inteleaga realitatea si trebuie educati catre valori democratice.

Lilick Auftakt spunea...

Nu am zis ca sunt pesedisti. Sunt, in functie de oferta, pedelisti sau pesedisti. In niciun caz liberali. Sunt oameni usor de manipulat. Vesnic masa de manevra. Nu au ce sa schimbe liberalii. Au incercat sa schimbe nivelul de trai. Doar asta ii poate schimba, ii poate face mai informati. Altceva nimic. Nu le plange de mila. O sa ii urasti cand o sa vezi cum o sa voteze intr-o veselie iar cu PSD, acum, ca PDL e pe duca... Nu educi un om atunci cand ii e foame, intelege. Nu ai cum!

Hendrix spunea...

@Lilick Iti raspund cu aceeasi intrebare pe care i-am adresat-o lui @basarica mai devreme: cele peste 5 milioane de votanti impotriva lui ba-secu cum au votat? DE FOAME???
Intrebare suplimentara: cati dintre cei care urla acum crezi ca l-au votat pe ba-secu in decembrie?
Ma doare enorm CINISMUL tau fata de acesti oameni. La fel gandeai si in 90, cand ilici era ales cu 85%? Nu le plang de mila, ii inteleg poate mai bine decat tine. Si n-am sa-i urasc daca vor vota multi cu pesedistii, crede-ma! Nu este vina lor, daca intelegi ce vreau sa spun! Ai dreptate cand spui ca sunt o masa de manevra, dar nu in totalitate. Singura solutie: schimbarea mentalitatilor si educatie. Adica exact lucrul de care se fereste ba-secu si de care vrea sa profite Ponta. Cat timp Ponta va lupta deschis impotriva politicii de mahala duse de ba-secu ii voi scrie numele cu majuscula, sper sa nu devina un populist de stanga.

Lilick Auftakt spunea...

Ponta e un mare populist.