18 iun. 2010

Despre Astroturfing si Black Propaganda


Pe 15 iunie, la Parlament, am vazut cu ochii mei procesiunea astroturfing, cu tinerii aceia de 20 de ani, imbracati in mantii si coifuri rosii de inchizitori. Le-am facut si cateva poze, dar nu le postez acum. Nimeni nu cred ca si-a imaginat ca acei tineri ar fi fost niste… sindicalisti. M-a izbit imediat materialul rosu pe care il foloseau, si faptul ca isi acopereau fetele. Ce sindicalisti isi acopera fetele? Pentru ce? Bucatile de material care nu le lasau decat ochii liberi semanau insa izbitor de bine cu cravatele pe care le lega la gat noilori golani, cu doua zile inainte, Teodor Maries. Am vazut mai apoi ca doar Inpolitics s-a mai prins ca ceva pute in toata afacerea asta, insa Noii Golani au respins acuzatiile. Totusi, semne de intrebare raman…

Si, pentru ca tot a venit vorba, sa vedem ce este astroturfing-ul despre care am scris. Pe scurt, o forma de propaganda politica, prin care oameni cumparati sau carora macar li se platesc materialele de propaganda, deplasarea, se prezinta ca oameni obisnuiti la un miting, care se manifesta mai mult sau mai putin spontan, se amesteca in multime, si apara aparent aceleasi cauze cu ceilalti manifestanti… O forma a astroturfingului este insa «propaganda neagra». Cei care se folosesc de "black propaganda" participa la un protest pentru a-l compromite, a-l defaima, pentru a face de ras sau a denatura scopurile protestului. E exact ceea ce au incercat sa faca marti in Bucuresti acesti tineri, multi dintre ei probabil fara sa aiba habar.

Mai multe amanunte despre «Black propaganda» aici. Cititi in special “Black Propaganda of the Soviet Union“

24 de comentarii:

Toni spunea...

Ku Klux Klan-ul roşu, mi s-a părut mie...
Mai aproape de zilele noastre...
Tradiţia medievală, vine din miracolelel şi misterele interpretate în piaţa burgului.
Costume, recuzită, un rudiment de acţiune...
Lipsea acompaniamentul muzical.
Mai degrabă păreau studenţi la actorie...
Teatrul e o lume, dar şi lumea... ce mai teatru e!

Hendrix spunea...

Black Propaganda a fost, este si va fi practicata de regimurile totalitare. Fesenistii dupa 90 au practicat de zor aceasta marsavie, pot vorbi din proprie experienta despre actiunile lor din Piata Universitatii si tot ce s-a intamplat la mineriada din 13-15 iunie 1990. Este o forma de manipulare tipica securistilor!
Cine sunt si ce vor Noii Golani? In primul rand defaimarea lui ilici, primul conducator fesenist. De ce este el urat ACUM? Simplu, pentru ca este impotriva ACTUALULUI dictator ba-secu, fost fesenist! Propaganda basesciana vrea neaparat sa-l demonizeze pe ilici pentru ceea ce spune si face acum, acuzandu-l de ceea ce a facut acum 20 de ani!!! Se practica imensa manipulare bolsevica din anii 50, cand stalin era pus la zid de noul dictator hrusciov! Reteta este simpla, aplicata de noii dictatori celor dinaintea lor care au curajul sa miste in front!
Noii Golani fac jocul lui ba-secu, sunt manevrati de oamenii lui ba-secu prin intermediul unor cozi de topor precum maries. Sa nu uitam ca lozinca portocalie cum ca ba-secu ar fi anticomunist iar ilici marele pericol comunist a fost folosita extrem de eficient in campania prezidentiala din noiembrie 2009, culminand cu nebunia din Timisoara de la 1 Decembrie 2009. Securitatea n-a murit, doar un pic s-a odihnit! Ha ha ha ha ha ha ha (hahait basescian)!

radu spunea...

Lilick, eu cred ca gruparea asta, Noii Golani, e o organizatie paramilitara secreta instrumentata de Ba-secu. Uitati-va numai cine o sustine (Anastase si altii ca ea). Ar fi de vazut si pentru cine si sub ce acoperire lucreaza acest Teodor Maries, care facea greva foamei cum fac eu sarituri cu parapanta de pe Everest. Pute de la o posta a servicii secrete aici.

Anonim spunea...

Poza aia reprezinta Nazareno ( http://es.wikipedia.org/wiki/Nazareno ), e ceva legat de catolicism , penitenta inaintea invierii lui Iisus, something like that

Lilick Auftakt spunea...

@Toni

Seamana, dar culoarea e alta... Ei, studenti la actorie... Am trecut pe langa ei. Erau niste tineri care mimau o precesiune. Da, acompaniamentul muzicam lipsea. Puteau sa foloseasca macar niste tobe.

@Hendrix

Uite, chiar voiam sa facem o pagina cu black propaganda romaneasca. O sa vorbesc cu tine sa ne mai aducem aminte.
Imi place ce ai scris. Ideea e ca doi dictatori n-au loc niciodata, vii, in aceeasi tara. Noul n-are loc pana ce nu-l vede terminat (chiar si fizic) pe fostul.

@Radu

Asa se aude.

@Anonim, da, e posibil...

Unknown spunea...

Bucureștii au experimentat propaganda neagră încă de la 8 noiembrie 1945. Exemple bine cunoscute de noi sînt cele din 18 februarie (la Guvern) și 13 iunie (la TV) 1990. Constat ca Băsescu favorizează renașterea acestor commando-uri de provocatori.

Lilick Auftakt spunea...

Doamna Zoe Petre, da. Le favorizeaza. Ar fi foarte bine ca lumea sa stie la ce sa se astepte. In special liderii de sindicat. Pentru ca lumea de rand nu sesizeaza pericolul, si participa voioasa la compromiterea propriilor manifestatii. Nimeni la miting (dintre lideri) nu sesiza insa ca acestia erau mult prea tineri ca sa fie sindicalisti. Ca nu aveau materialele (sepcute, veste) care sa arate din ce sindicat fac parte. Procesiunea cu arderea era insa similara cu cea din 13 (atunci au ars un steag, acum marionetele).

Hendrix spunea...

@Zoe Petre Am scris si eu despre propaganda neagra practicata de fesenisti in mineriada din 13-15 iunie 90. Daca este sa judecam anul 90, pe langa manifestatia din 18 februarie poate fi amintita cea din 28 ianuarie(acelasi tipic!), mineriada nationalista din 19 martie de la Targu Mures si nu in ultimul rand lovilutia din Decembrie 89. Numitor comun? Manastirea Secu! Gresesc?
Ce s-a intamplat acum 20 de ani ma doare infinit mai putin decat imensa manipulare basesciana de acum. Propaganda neagra facuta de basescieni pe 1 Decembrie 2009 la Timisoara mi s-a parut mizerabila, josnica. Acesti ticalosi au compromis la Timisoara o manifestatie a opozitiei cu 5 zile inaintea decisivei zile a alegerilor din 6 decembrie. A fost apogeul acestei ticaloase propagande negre, inceputa pe 18 decembrie 2006 cu ,,condamnarea comunismului'' de catre securistul de la Anvers, continuata cu imensa propaganda din zilele anterioare votarii lui Oprescu pe 15 iunie 2008. Noii golani portocalii au continuat manipularea si cu ocazia recentei comemorari a 20 de ani de la mineriada.
Concluzie: ba-secu si ticalosii lui au dus la perfectiune arta vcitimizarii, manipularii ticaloase, propagandei negre. Megatupeul sau de a juca rolul de anticomunist de mucava a prins perfect pe 6 decembrie! Care mai este diferenta intre 6 decembrie 2009 si 20 mai 90, that is the question! Aveti un raspuns?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix, uite ca si Transildania imi spunea ieri ca pe 1 decembrie 2009 a fost o actiune de Black Propaganda. Trebuie de acum incolo sa le aratam pe toate. Merci ca imi mai aduci aminte...

Hendrix spunea...

@Lilick Ce s-a intamplat la Timisoara pe 1 Decembrie a fost black propaganda facuta dupa manual:
1.Apare brusc un grup compact de ,,tineri golani'' imbracati in rosu, cica pesedisti!
2. Grupul compact de ,,pesedisti'' incepe sa faca harmalaie, scandal, vanzoleala!
3. Cei mai turbulenti ,,protestatari'' inep sa urle la adresa pesedistilor, sa acuze macularea simbolului Timisoarei: balconul Operei!
4. Televiziunile transmit nebunia creata. Imaginea transmisa era complet falsa, distorsionata, gratie ,,protestatarilor''!
Cine erau ,,protestatarii''? PROPAGANDISTI PORTOCALII binecunoscuti in oras. Totul a fost extrem de bine pregatit in Timisoara, inclusiv cu sprijinul unor ong-uri portocalii, inclusiv Societatea Timisoara, incaputa pe mainile jegurilor portocalii( cum au cazut si GDS, Revista 22).
Rezultatul? Cu 5 zile inaintea decisivie zile a vutului din 6 decembrie se arata tarii o FALSA IMAGINE: aceea ca Timisoara nu ii vrea pe Crin si Geoana! Plecarea celor doi prin spatele Operei a consfintit o zi mizerabila, orchestrata profesionist de securistii portocalii! Impactul asupra votului din 6 decembrie? MAXIM!

Lilick Auftakt spunea...

Da. Absolut. Si in spate se vad aceleasi maini. Ar trebui chiar prevazute astfel de actiuni.

Hendrix spunea...

@lilick Erau semne evidente inaintea zilei de 1 Decembrie ca se pregateste ceva opozitiei! Fac referire la ong-urie portocalii de care pomeneam, in frunte cu mizerabila Societate Timisoara( ce mizerie portocalie a devenit dupa 20 de ani de la celebrul punct 8 al Proclamatiei de la Timisoara din 11 martie 90!) care au cerut liderilor opozitiei sa nu se apropie de Timisoara. Crin si Geoana n-au tinut cont de amenintari iar programul lor n-avea nimic in comun cu manifestatia din Piata Operei. Securistii au INVENTAT un scandal in Piata, simplu!

radu spunea...

@hendrix a pus punctul pe i. Poate ar merita investigata legatura intre ONG-urile portocalii si serviciile secrete. Mi-aduc aminte, la alegerea lui Ba-secu din 2004, cum provocatori bine plasati la cozile din sectiile de votare incitau la scandari pro-basiste inaintea inchiderii urnelor. Atunci nu m-am prins cum stau lucrurile, dar "baietii" pareau coordonati si instruiti. Unii faceau agitatie foarte profesionist in Piata Universitatii, mi-l aduc aminte f. bine pe Mihail Neamtu! Si pentru 6 decembrie anul trecut era planificat ceva asemanator daca Ba-secu avea probleme in turul doi, chiar daca pedeleii stiau cu o saptamana inainte ca situatia e sub control. Cum stiau? Ei na, cum stiau! Ghici cine inclina balanta cand jucatorii stau in marja de 2%!

Hendrix spunea...

@radu Nu te supara, dar cine ,,sa investigheze'' ceea ce spui tu??? Eu unul n-as zice ,,legatura intre ONG-urile portocalii si serviciile secrete'', stii de ce? Pentru simplul motiv ca Societatea Timisoara este 100% controlata de securisti, intelegi? Este portavocea securistilor portocalii, precum umil boc este trompeta perfecta a lui ba-secu.
Ce s-a intamplat pe 1 Decembrie la Timisoara a fost regizat in totalitate de securisti, cei care conduc Partidul Derahat(cica democrat!). Tara asta nu este condusa de pedelepre sau ba-secu ci de SECURITATE! Chiar ai impresia ca ba-secu controleaza totul??? Cand ba-secu se va uza definitiv ori va fi ,,sinucis'', ori va avea un accident ciudat ori see va imbolnavi subit, intelegi? Daca ai intelege ce se intampla in Rusia lui Putin ai intelege ce are loc acum in Romania!!!

radu spunea...

@hendrix. Da, ma tem ca asa stau lucrurile, baietii sunt intotdeauna cei care pun, la noi, presedintele. Eu chiar sper sa se investigheze chestiile astea candva, peste ani, cand se vor prescrie si se va da liber la dosare, daca se va da.
Deocamdata avem de lucrat la erodarea definitiva a Ba-secului, pe care securistii il vor abandona cand vor vedea ca nu mai cadreaza cu contextul intern si international. Daca tot conduc ei, macar sa puna pe un PNL-ist :)

Hendrix spunea...

@radu Partidele istorice erau in 90 singurele care se opuneau FSN-ului, urmasa partidului comunist, faclia sub care s-au adunat toti politrucii comunisti, toti securistii, toti nostalgicii comunismului. Partidele istorice au fost infiltrate de securisti si se urmarea distrugerea lor din interior. PNTCD a fost rapus si gratie lui ba-secu si se afla si acum in coma. PSD, condus de Sergiu Cunescu, a fost inghitit de psdr-ul lui nastase in 2001 doar pentru a prelua numele si doctrina!
Cine a mai ramas de distrus? PNL! Monstrul securist ba-secu a incercat sa distruga PNL prin diverse metode, de la ,,fuziune'' pana la declansarea cruciadei lui draga stolo&cie( securistii aciuati in partid). PNL a rezistat iar ba-secu facea spume la gura!
Singurul moment in care securistii au PIERDUT controlul a fost dupa alegerile din 17 noiembrie 96. Constantinescu a fost bresa in SISTEM, laolalta cu curajosul premier Ciorbea. Dupa 3 luni de linsaj mediatic basescian, din decembrie 97 pana in martie 98, Ciorbea si-a dat demisia. Numirea securistului radu vasile a fost lovitura fatala data de SISTEM tarii. Venirea lui Isarescu nu mai putea salva raul facut!
Pardon, a mai fost un om nealiniat sistemului: TARICEANU! Ura cu care a fost atacat de ba-secu si oamenii sai din servicii si porc-urorii lui daniel morar, ticalosia cu care au tradat ,,liberalii'' lui draga stolo arata un singur lucru: exista doar EI si PNL!!! Orice discutie in plus mi se pare de prisos, nu crezi?

radu spunea...

@hendrix: Eu cred ca rotatia din noiembrie 1996 a fost gestionata tot de Secu, Magureanu chiar a spus-o, pentru ca, dupa august 1991, Romania intrase deja in sfera de influenta a Occidentului si trebuia sa dea un examen pentru NATO, prin Parteneriatul pentru Pace. Examenul a fost rotatia la putere, ca dovada a democratizarii tarii dupa experienta mineriadelor, care ne-a costat enorm ca imagine.
Si cu Tariceanu problema e mai complicata. Ce i-a enervat foarte tare pe ba-seci a fost pozitionarea lui Patriciu, care, jucand dublu, a stiut sa tina PNL-ul in echilibru. De-asta s-a enervat Ba-secu si a inscenat scena biletelului cu Udrea, ca sa-l compromita pe Patriciu, pe care l-a si bagat la zdup cu televiziunile ciopor dupa el. De-aia a incercat sa si inghita PNL-ul in PD si, cand a vazut ca nu poate, l-a rupt. Normal: dupa admiterea Romaniei in UE, PD-ul a profitat de vectorul Ba-secu ca sa treaca in pole-position pentru afilierea la grupul popularilor europeni, care avea nevoie de multi parlamentari. Miscarea fusese, din cate spunea Corlatean, pregatita din 2003, cand Nastase s-a intalnit cu Berlusconi. Ei, si iac-asa V. Stoica a zis domne, ar fi bine ca PNL si PD sa fuzioneze intr-un mare partid de dreapta, "popular", pe care sa-l faca cadou PPE. Numai ca liberalii fideli aliantelor europene traditionale si reticenti fata de PD s-au opus si au scapat de Sssstoica si draga Stolo. In partea cealalata, PD-ul s-a dat de trei ori peste cap si din internationala socialista a trecut la populari, dupa unirea cu PLD si schimbarea de sex ideologic. Transfuzia cu hormoni de dreapta a continuat prin contractul anticomunisto-sinecurist facut cu Tismaneanu si GDS-ul, care oricum erau la cutite cu Constantinescu de prin 1998. Restul se cunoaste.

Anonim spunea...

Lilick, eu am zis că păreau, nu că erau.
Şi eu am fost acolo, ştii.
Ai văzut pozele.
Nu am fost numai acolo.
Ştii şi asta.
Am fost şi în 13, şi în 14.
Iunie, 1990.
Am făcut o relatare impresionistă, conform impresiilor mele de la faţa locului, asupra a ceea ce-am trăit.
E accesibilă oricui.
Este foarte greu să identifici infiltraţii...
Nu întotdeauna poartă uniforme.
De mineri, de KKK...
Dar unde sunt ziariştii de investigaţie?!
Ce anume au relatat ei, ce anume au devoalat?!
Că nu era chiar aşa o mare şmecherie să-i supravegheze niţel.
Să-i intervieveze.
Să-i identifice.
Chiar nu era.
Dacă mă solicitam niţel, puteam s-o fac şi eu.
Şi tu. Erai acolo, doar.
Ei unde erau?! Ziariştii anti?
Nu crezi că ceva e cam naşpa aici?!
La nivelul mass mediei, care pare a naibii de anti?!
Chiar aşa o fi, la o adică?!
Eu da. Eu cred!
Că e. Naşpa!

Lilick Auftakt spunea...

Ba da, ba da, Toni. E mare tacere!

transildania spunea...

Caracatita propagandei are multe brate. Ati mentionat ONG-urile, activistii de front, "telectualii" care dau acoperirea ...
As mai mentiona unul: media care amplifica intentionat sau neintentionat aceste incidente. Pe 1 decembrie a fost in prima linie hotznews. ei erau desigur ininititi, stiau ce se va intampla si ce trebuie sa scoata in evidenta. De multe ori insa tv-urile de stiri sunt si ele complice, chiar fara sa stie d-inainte, atunci cad difuzeaza la infinit stiri si imagini cu un anumit "incident".
Mai urmeaza si armata comentatorilor si anal-istilor, care pe urma dau spin-ul dorit (invarteala, directia dorita) incidentului respectiv.

transildania spunea...

Si ar mai fi de adaugat postacii platiti, au care scriu la comanda in timp foarte util 50 de comentarii pe articole unde primesc linkuri (cea mai buna dovada ca sunt organizati este ca navalesc intr-un anumit loc unde le spune comandantul de detasament, alte articole le ignora complet, deci nu comenteaza pentru ca u citi la intamplare).
Si ar mai fi cei care suna la realitateaFM. cetateni de bine care suna desigur pentru ca au ascultat intamplator... cel mai bun exemplu a fost cand Udrea a sunat in persoana cu identitate falsa (astroturfing at it's best).
Nu poate fi exclusa o comlicitate a redactorilor care selecteaza interlocutorii sau comentariile. Si poate chiar si a moderatorului.

Fara a avea dovezi alt caz susceptibil de propaganda neagra ar putea fi episodul Geoana-Vantu, in care RTV care s-a prefacut pro Geoana, l-a atras in cursa, iar pe urma in zilele finale ale campaniei pe RTV CTP si altii infierau intalnirea dintre patronul RTV si catindat.

ema spunea...

Cei care au venit mascati in rosu, sunt la fel de tineri ca si cei care i-au dus panselute lui Iliescu, unii poate nici nu erau nascuti la revolutie. De aceea inversunarea lor este ciudata la fel ca si mascarea. In plus, in tepe erau doar cei din guvern, niste papusi obraznice si-n realitate, din tepe lipsea papusarul sef. Si eu am simtit ca este o piesa pusa in scena de Basescu, legand insa evenimentele, ma intreb daca nu cumva ura lui Basescu pentru Iliescu este provocata de faptul ca Iliescu stie foarte multe despre Basescu. Si am senzatia ca a inceput sa povesteasca.

Lilick Auftakt spunea...

@Ema

Pai ce sa povesteasca Iliescu? Ascensiunea lui Basescu nu i se datoreaza in mare masura?

Hendrix spunea...

@ema Este de domeniul evidentei ca Noii Golani fac jocul ticalos al lui ba-secu. Baietzii si fetitzele cu cravata rosie n-au nicio legatura cu ce s-a intamplat in 90, ei sunt doar masa de manevra in piesa regizata de ba-secu impotriva lui ilici. Face parte din campania mediatica care urmareste diabolizarea lui ilici pentru fapte petrecute in urma cu 20 de ani. Adevaratul motiv al urii lui ba-secu fata de ilici este ceea ce spune si face ilici ACUM,nu? Securistii au ,,darul'' de a interpreta tendentios absolut orice, de a manipula astfel in cat albul sa fie negru si viceversa.
Stii ce ar putea spune ilici despre ba-secu? Simplul fapt ca ba-secu personal a fost implicat in trimiterea trenurilor de mineri pe 13 iunie 90 la Bucuresti! Si mai stie multe si despre distrugerea Flotei pe vremea cand guvernul era condus de vodcaroiu, timp in care ba-secu a praduit Flota cot la cot cu Micky Shpaga.
Si inca ceva. Stii ce facea securistul de la Anvers in 90? Era secretar de stat in guvernul fesenist pastorit de ilici!
Si inca ceva. Ba-secu este doar unul din shleahta de securisti care au profitat la maximum in timpul regimului fesenist. Despre hahalerele FESENISTE berceanu, blaga, videanu, toti alesi pe listele feseniste din 20 mai 90, ce sa mai zic? Ca lista de securisti in PD sa fie desavarsita au fuzionat si securistii lui Magureanu. Clar?