24 iun. 2010

Un nou scenariu "am vrut dar nu s-a putut..." ?

Stirea este asta: "Lazaroiu: Daca masurile pica, ajungem la vorba FMI - cresterea taxelor."

Nu stiu ce va spune voua aceasta stire venita de la Cotroceni, insa maine CCR ar putea salva PDL-ul, si in special pe Traian Basescu, declarand neconstitutionale masurile de reducere a salariilor si pensiilor. "Eu am vrut, dar nu s-a putut...", ar putea spune cu jumatate de gura Basescu spre cei care inca il pupa in fund, in timp ce cu cealalta jumatate de gura ar ranji electoral la pensionari.

Vi se pare imposibil acest scenariu? Mie nu. Mai ales ca Iulia Motoc, proaspat aleasa la Senat pentru un mandat la Curtea Constitutionala la propunerea PDL, scria deunazi, pe propriul blog, urmatoarele:

"Cum pot sa functioneze spitalele, educatia sau alte sisteme publice sau private in lipsa unui stat de drept? Este evident, asa cum a demonstrat experienta multor state, ca aceste sisteme nu functioneaza. Orice consolidare democratica trebuie sa acorde un statut special magistratului, inclusiv din punct de vedere a drepturile salariale si apoi a pensiilor.
Cum pot sa-si redobandesca judecatorii demnitatea de care se bucura in oricare alt stat de drept?"


Daca Basescu avea nevoie de majoritate in CCR tocmai ca sa nu treaca legea reducerilor? Si s-o trimita inapoi la Parlament ca fiind neconstitutionala... Va imaginati ca asta i-ar aduce mai multe osanale in randul prostimii... Si i-ar aduce si Curtii credibilitatea necesara.

24 de comentarii:

Adrian Stoica spunea...

E foarte probabil.
Totdeauna a jucat la ofsaid, si de cele mai multe ori i-a iesit.
Stii, imi amintesc ce zicea Popoviciu, ca PSD ar fi incercat sa cumpere voturi pentru motiune, cu 20000 euro. Ma gandeam ce ar fi facut PSD daca motiunea ar fi trecut? Nu era deloc simplu...
Pana la urma, depinde de cati bani mai sunt de praduit.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian

Dar il crezi pe Popoviciu? Sau pesedistii sunt asa idioti? Ma rog, daca Basescu le trage presul de sub picioare pe subiectul asta cu pensiile si salariile, reflectat pe unele televiziuni printr-un populism gretos, sunt nu idioti, ci fooarte idioti. Slava Domnului ca PNL sta ca de obicei destul de rezervat, chit ca de multe ori criticam la nervi atitudinea asta. Insa pe termen mediu si lung, intre doua partide gretos de populiste ca PD-L si PSD, asta le va face bine.

Andrei Pop spunea...

Intentia conteaza!

Cred ca orice situatie s-ar prezenta, Basescu o va folosi in favoarea lui. Eu sper sa nu treaca pentru a salva niste vieti. Sigur ca judecatorii nu asa trebuie sa-si puna problema, ci din punct de vedere constitutional. Orice avantaj, sau scuza sau beneficiu ar putea trage Basescu din treaba asta, eu sper sa nu treaca.

Lilick Auftakt spunea...

@Andrei Pop,

Da, Basescu va folosi in favoarea lui oricum. Acum, ca intr-adevar s-or fi sinucis vreo 2-3 pensionari de frica reducerilor, nu mai conteaza. Sunt victime colaterale in razboiul lui Basescu cu presa, mogulii, partidele de opozitie.

lucian burjuiul spunea...

Eu daca as fi mogul as tranti niste emisiuni zaharisite si cel putin un numar saptamanal de preamarire a lui Basescu. I-as angaja pe cei mai buni actori sa spuna poezii inaltatoare, tribut carmaciului neinfricat... as transmite din jumatate in jumatate de ora cuvantarile nepereche ale celui mai mare barbat al tarii.

Ar fi un deliciu sa-l zugravesc pe Basescu in roz. De ce sa ma chinui sa arat ceva ce jumatate din romani nu vor sa vada. Mai bine le arat ce vor sa vada. Cat mai reprede, cat mai inflacarat, cat mai gretos. Sa-l las pana si pe Pata si Carta fara cuvinte de lauda. Sa vada ca sunt si altii mai buni la lins...

Ce pacat ca nu mai stim sa folosim ironia si umorul.

Pana la urma as putea organiza si un festival de ziua lui, o defilare, focuri de artificii. Nici un leu n-ar fi irosit in vant. La stiri Basescu, la meteo Basescu, la sport Basescu, la micul dejun Basescu, in reclame Basescu. Si apoi filme, documentare (SAHIA) cu glorioasele fapte. Si un "Omagiu" oferit strainilor cand vin in tara..
Ce pacat ca nu sunt mogul... :(

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian

Da, dar diferenta e ca tu esti un om inteligent si mogulii sunt batuti in cap. Sau... la urma urmei nu mogulii, ci cei care lucreaza pt ei si ii tot fac jocul lui Basescu. Oameni fara idei. :)

Crăciun Florin spunea...

Foarte bună idee lui Lucian. Dacă nu o fac televiziunile ... o pot face alții !

Decizia Curții nu l-ar salva. Părerea mea. S-a adunat prea multă ură împotriva lui Băsescu și sleahta. Cel mult ar mai tempera acțiunile directe de ostilitate împotriva lacheilor portocalii. Așa că măsurile prognozate de Lăzăroiu nu mai devin o amenințare decât pentru clientela politică din mediul economic, cei care au susținut aberațiile cu tăierile din salarii și pensii. De fapt, totul i se duce de râpă. Visează la salvare dar este doar un vis. Au furat toate ouăle de sub cloșcă și degeaba așteaptă pui.

vali plesca spunea...

pe toata lumea intereseaza jocurile politice. pe mine ma intereseaza solutiile unei probleme economice majore. avem o jumatate de solutie, care e si proasta, a unui guvern clientelar si incapabil de a aplica ceva impotriva propriei clintele, dar, mai grav e ca nu exista solutii alternative (in caz ca ccr hotaraste altfel, in cazul in care revoltele sociale ating un prag de nesuportat, in cazul, foarte probabil, in care actualele masuri nu rezolva situatia), in afara de cresteri de taxe. puterea nici nu se gandeste, ca nu poate, sa taie din banii clientelei, pesedeii ruleaza sterp si nerealist, peneleii nu stiu ce propun, iar singura masura liberala si, deci, viabila, propusa de un matematician armean, nu e luata in seama de nimeni. si apoi ne miram de ce lumea iese din criza, iar tara asta se afunda si mai tare...

lucian burjuiul spunea...

@Craciun Florin
Va dati seama ce bucurie le-ar aduce pensionarilor sa primeasca in cutia postala o editie speciala de ziar dedicata glorioaselor fapte ale carmaciului, numai de bine sa spuna acolo. Si niste fluturasi albastri (neaparat albastri) cu "Traiasca Basescu! Ca el ne vrea binele!"

Hendrix spunea...

@Lilick Mi se pare absolut FANTEZIST scenariul indicat de tine, ca ba-secu ar dori sa fie declarate neconstitutionale legile taierii! Ca mai apoi sa castige capital electoral trimitand legea inapoi in Parlament. Aiuritor!
De asta crezi ca au stat pedeleprele in seara zilei de 14 iunie pana la 2 noaptea? Nu pot sa uit noaptea aia dinaintea motiunii, cu ochii carpiti de somn ma uitam siderat cum se felicitau intre ei pedeleprele, se pupau pe obraz si radiu de ,fericire''. Stii de ce erau bucurosi? Era vai de capul lor daca nu indeplineau cu orice pret ORDINUL primit de la ba-secu.
Am senzatia ca IMAGINATIA ta zburda prea mult. Eu nu spun ca ar fi imposibil, dar daca legile vor pica azi( sanse de 1%!) nu vor pica in urma scenariului anticipat de tine!

Rational Idealist spunea...

Eu am spus de mai multe ori ca acest guvern nu va fi in stare sa aplice masurile anuntate nici daca i se da cale libera. Cred ca, macar subliminal, daca nu mai mult, Boc isi doreste sa nu ajunga in situatia de a se face de ras ratand cu poarta goala. Si mai cred ca si Basescu are un plan diferit (http://rational-idealist.blogspot.com/2010/06/agenda-ascunsa-lui-basescu-ro.html).
Referitor la CCR si Iulia Motoc. Ce a scris pe blog nu este foarte relevant, e o postare dinainte de numirea ei si argumentul este prezentat din punct de vedere al analizei politice, nu al analizei de constitutionalitate. Se intampla sa o cunosc si nu cred ca va actiona ca un pion politic la CCR, ci conform cu ceea ce crede din pozitia in care este acum; dar este greu de anticipat ce decizie va lua.

octavpelin spunea...

DEMISIA IN 5 MINUTE BASESCULE SI GROPARII ROMANIEI!!!

Shadow spunea...

Sa fie atenti la greci tovarasii portocali. Nu de alta dar ieri s-a pus o "bomba" la interne si au murit colaboratori ai ministrului de interne (da ala care si-a pus trupetii sa bata populatia). Te pomenesti ca s-au transformat in "teroristi" manifestantii.

Dan Patrascu spunea...

Din pacate acest scenariu este foarte plauzibil si s-ar incadra in tactica lui Basescu de a acapara cat mai multa putere pana va deveni dictator. De altfel chiar ieri am scris despre acest pericol, care nu mai este deloc ireal.

Lilick Auftakt spunea...

Hello! Tocmai m-am intors de la miting. Cu Miscarea violet. Am facut si noi putina agitatie ca sindicalistii erau cam apatici initial. Poate pun si poze curand. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix, poate am eu prea multa fantezie, dar tu esti complet lipsit de ea si de intuitie. Iar in politica asta e esential. Sa ai macar intuitie. Si sa stii sa citesti o stire, ceea ce se vede ca nu stii. daca cu o zi inainte iese omul de la Cotroceni si zice ca e posibil ca legile sa fie neconstitutionale fii sigur ca se stia clar ca sunt si cum sunt. Si asta chiar de la bun inceput. Doar nu te indoiesti de asta... Insa acum era vorba de CREDIBILITATEA Curtii. Daca poti sa intelegi, bine, daca nu eu nu imi bat capul.

laurentiu spunea...

niste penibili si niste hoti! ma intreb oare cand om scapa de ei.

Lilick Auftakt spunea...

Nu stiu daca mai scapam...

Paratraznetul Fanica spunea...

presiune externe (lobby negativ) + presiuni interne = puterea cedeaza
... ceea ce este o dovada a faptului ca nu suntem chiar ca Belarusul, unde Lukashenko face ce vrea el! :)

Adrian Stoica spunea...

@Lilick: Evident ca nu-l cred pe Popoviciu. Dar, cred, de asemena, ca PSD nu a dorit, intr-adevar, sa tranteasca guvernul Boc, in 15 iunie.
In alta ordine de idei: ai avut dreptate. Si ... pe undeva am banuit ca se va intampla asa. Si ... banuiesc ca nici PSD nu e strain (vezi cum au ajuns cei doi judecatori la CC). Si PDL si PSD joaca la cacealma si pregatesc instaurarea dictaturii.
Fiecare zi care trece ne pregateste pentru asta.

Lilick Auftakt spunea...

@Paratraznetul Fanica

Greu...


@Adrian

Exact! Ponta nu e strain...

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix,

Uite ca si Cristina Pocora, azi, dar si altii, gandesc la fel: http://blog.cristinapocora.ro/?p=1881

Paratraznetul Fanica spunea...

eu sunt din ce in mai sigua ca habar nu aveau, nici Boc nici Basescu nici nimeni...mizau 100% pe faptul ca aveau sa treaca legile, ca nu ii va trada UDMRistul etc...au fost total nauciti!

Anonim spunea...

Da, exact asa. Si din cauza ca nu ne-ati lasat o sa vedeti voi ..