29 apr. 2010

Fundatia Horia Rusu incepe sa elaboreze o Constitutie pentru consolidarea democratiei


Am participat astazi la constituirea Comisiei pentru o noua Constitutie, o dezbatere organizata de "Fundatia Horia Rusu". Lucrarile au fost deschise de Dorina Rusu, care a fost urmata de profesorii universitari Daniel Barbu, Corneliu Liviu Popescu, Gheorghe Piperea precum si de Dinu Zamfirescu.

Referitor la reducerea numarului de parlamentari si la referendumul din toamna anului trecut, profesorul Popescu a spus ca asistam la o propaganda de tip Goebbels, Romania ocupand locul 20 din 27 de state europene in ceea ce priveste raportul parlamentari/total populatie. Daca numarul parlamentarilor va ajunge la 300, Romania va cobori pe antepenultimul loc, adica pe locul 25, populatia riscand sa nu mai fie corect reprezentata numeric.

Redau mai jos cateva fraze rostite de invitati:

Corneliu Liviu Popescu:
• « Parlamentul nu este un fruntas pe ramura in Intrecerea Socialista. »
• « Daca Constitutia este violata des, la noi, de diversi barbati politici, iata ca gardianul ei, Curtea Constitutionala, nu numai ca nu o apara, dar sta dupa colt si primeste bani, transformandu-se intr-un veritabil proxenet. »
• « In curand, procurorii vor fi egali ca numar cu judecatorii. Avand in vedere si ceilalti reprezentanti din Ministerul Justitiei, pana la urma judecatorii, adica partea inamovibila a justitiei, vor ajunge sa fie larg minoritari.”
• “Pe cei care critica parlamentarii ca nu se duc la munca eu i-as intreba: dar voi, odata la patru ani, va duceti la vot?”
• « Daca ar fi sa facem un exercitiu de sinceritate, cati dintre noi ne cunoastem parlamentarul care ne reprezinta prin vot uninominal. Parlmentarul meu este, de exemplu, domnul Prigoana. Si sunt « foarte mandru » de acest lucru. »
• « Nu se doreste o verticalizare. Curtea Constitutionala este lipsita de verticalitate si de profesionalism. »

Gheorghe Piperea:
• « Daca se va ajunge la o masa critica a opiniei publice, eu nu cred ca un proiect de Constitutie promovat de Societatea Civila va mai putea fi ignorat. »

Daniel Barbu:
• « E mai bine sa ne conduca un presedinte cu multe atributii sau un Parlament responsabil? De 250 de ani avem un raspuns: e preferabil sa avem un Parlament responsabil. »
• « Sistemele bipartizane, cu doua partide parlamentare mari, nu se creaza la comanda! E bine sa constientizam asta. »

Dinu Zamfirescu:
• « Odata elaborate principiile noii Constitutii, ele vor deveni publice, iar partidele politice sunt libere sa le adopte sau nu. Sa spuna daca au ceva de spus. Nu sa actioneze numai dupa niste dispozitii. »

Cum spunea si Dorina Rusu, exista in perioada proletcultista un cantec celebru: « Hei-rup ». Versurile sunau cam asa: « Hei – rup, hei – rup, cad stanci de fier, in lupta dusa de brigadieri. » Concluzia a fost ca societatea trebuie sa se implice in dezbatere pe subiectul revizuirii Constitutiei, iar acest lucru nu trebuie infaptuit stahanovist, ca o munca de brigadier.



Video via Soim Press.

12 comentarii:

agaX spunea...

sint neplacut surprins ca avramescu catalin nu s-a numarat printre vorbitori. asa un expert sa fie lasat la o parte, e pacat.

probabil este, dupa cum zice el in opera care l-a facut un expert in constitutii - istoria intelectuala a canibalismului, "a question of taste".

Lilick Auftakt spunea...

@Agax

Pentru linistea unora: a fost pomenit... :))

agaX spunea...

adica? i s-a dat de pomana?

Lilick Auftakt spunea...

Sa zicem ca am varsat si cateva picaturi de cafea atunci cand cineva i-a pomenit numele si m-a bufnit rasul. :))

Lilick Auftakt spunea...

Turbeaza securistii portocalii. Cativa imi tot lasa pe aici comentarii nepublicabile despre persoanele prezente la dezbatere. Haha! Ce ma distreaza.

Deceneu spunea...

Intrebarea este de ce nu s-au organizat asemena dezbateri inainte de referendum si de introducerea sistemului uninominal?

- De ce antenele lui Voiculescu nu organizeaza dezbateri cu personalitati marcante, si ii aduc in fiecare seara pe cei care nu stiu ce sa spuna pentru ca nu au cultura politica. Nu cumva antenele evita subiectele sensibile pentru intreaga clasa politica, pentru ca joaca la cacealma?

Stirile de la televiziuni sunt "manelizate", se discuta despre personajele politice si se evita subiectele despre functionarea democratieie.
Nu-i gratuita plsarea Romaniei la democratii viciate, intr-un studiu al The Economist, dupa India, Cipru, Chile , Africa de Sud etc..

Cel mai prost stam la cultura politica(5), la participare politica (6.11) si la functionalitatea guvernamentala (6.07).
Noroc cu libertatile cetatenesti (8.50) si cu pluralismul electoral (9.0) ca altfel nu obtineam locul 50 din 167. Sursa

radu spunea...

Da, asta trebuia facut mai de mult. Ar fi de dorit o mai mare mobilizare a societatii civile pro-liberale in jurul unor proiecte alternative de acest tip. Trebuie sa strangem randurile si sa contram proiectele PDL-ului (ISP, GDS, tralala).

Starea NATIUNII spunea...

In ceea ce priveste modificarea constitutiei, sunt convins ca aceasta v-a fi modificata dupa bunul plac al marinarului "base" dar si al matelotului "boc".

nanu_mihai spunea...

ce rau imi pare ca nu e bucurestiul mai aproape de brasov... sunt curios ce ar spune parintele constitutiei din 91- Iorgovan daca ar mai trai despre ce vedem azi. se spune ca aia a fost depasita. fata de ce propune presedintele nostru mult-iubit...

Anonim spunea...

Ma bucur enorm sa vad ca din punct de vedere institutional lucrurile se misca...

Despre continut... vorbeste de la sine panelul de vorbitori.

Spor!

simona ionescu spunea...

Foarte interesanta intiativa; Lilick. Doar ca ideile si comentariile trebuie sa treaca si de pereţii încăperii, spre marele public. Multă muncă, dar nu imposibilă. Mă bucur că Dorina a revitalizat această fundaţie. Prin 93 rupeam usile impreuna pe la conferintele de presa de la Parchetul General sau de la Justitie.

Lilick Auftakt spunea...

Si eu ma bucur mult pentru initiativa