"Ei, nu mai iese lumea in Piata acum. Lumea se uita la meci", e o replica pe care am auzit-o intr-o forma sau alta de cateva ori zilele astea. A inceput Campionatul Mondial de Fotbal! N-avem timp de intalniri, mitinguri, revolte civice. Ministrii si Traian Basescu pot sa mai astepte cocotati in fotolii. Ii dam jos peste o luna, cand poate va fi si mai racoare...
Mi-am amintit ca si acum 20 de ani era Campionat Mondial in aceeasi perioada, iar lumea venea totusi in Piata. In plus, eram calificati. In 1990 Romania revenise in turneul final dupa o pauza de 20 de ani. Dupa o victorie cu (inca) Uniunea Sovietica, o infrangere cu Camerunul (chiar pe 14 iunie) si un egal cu Argentina, Romania s-a calificat in optimi unde a fost invinsa la loviturile de la 11 metri de Irlanda, dupa un scor nul pe teren. Mmm, ce mult am urat atunci Irlanda... Va mai aduceti aminte? Cam la fel de mult cat am urat Suedia dupa patru ani. Insa "Piata Universitatii" era "Piata Universitatii" chiar si in timpul campionatului.
Imi dau seama cat de mult ne-am schimbat... Astazi, Piata era goala. Asa cum probabil va fi si maine, si poimaine... Mint. Am fost pe-acolo si, la un moment dat, l-am vazut pe Radu Sarbu. Singurul lider politic care s-a incumetat sa sfideze aburii care ieseau din asfalt. A stat putin si a plecat. Dedesubt, in pasaj, poze cu mineri si texte semnate de Vladimir Tismaneanu (despre gratie si greata), Ioan Stanomir si cativa martori ai evenimentelor din iunie '90. Trecatori apatici se opreau sa-si traga sufletul si faceau poze. Plictiseala...
Aud ca maine vin in Piata "Noii Golani" ai "Asociatiei 21 Decembrie", asociatie care tocmai a facut-o membra de onoare pe Roberta Anastase, fiica de activist comunist, ea insasi activista paukeriana in noul partid-stat. Cei trei tineri "golani"(parca atatia am vazut la Bookfest) se duc sa-l dea jos (probabil din pat) pe Ion Iliescu, dupa un mars prin tot Bucurestiul.
La urma urmei trebuie sa-l dam odata jos si pe fostul activist comunist Iliescu, ca domnii Tismaneanu&Co sa poata sa treaca mai departe si sa se ocupe de securistul Basescu. A, spuneti ca nu e cazul? Credeti ca n-o sa faca asta? Sa nu ne pripim! Bag mana-n foc ca noul locatar de la Cotroceni (cand va fi cazul sa mai avem vreunul nou) va avea ca prim vizitator un Tismaneanu spasit, cu un geamantan mare, burdusit cu dosarele erorilor si ororilor basescianismului. Care va trebui condamnat! Basescianismul (nu geamantanul). Ca doar n-o sa ramana domn' profesor fara tema si scop in viata.
Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
14 comentarii:
Cat costa auto-propaganda leprelor Tismaneanu, Neamtu, Stanomir?
Mai exista o paralela interesanta: Basescu era la putere si in iunie 1990 si acum, si era si 1988.
Dupa 20 de ani noii utcisti ocupa Piata Universitatii...
@PaulP
Nu stiu cat costa, dar in vreme de criza bugetele pentru propaganda sunt cele care cresc cel mai mult.
@Lilick - "Imi dau seama cat de mult ne-am schimbat... Astazi, Piata era goala. Asa cum probabil va fi si maine, si poimaine..."
Asata-i rezultatul dezamagirii "politicii de lideri" si a lipsei ofertelor credibile.
Oferta de lideri cred ca si-a epuizat potentialul.
Jos Basescu nu mai e credibil dupa ce a fost schimbat Iliescu cu Constantinescu si apoi cu Basescu.
Lupta politica se da intre electoratul nostalgic (PSD) si cel neinformat si usor cumparat si mobilizat de catre primarii din rural(tiganii), pe fondul absenteismului electoratului urban.
Sondajul BSS care incearca sa de a un impuls electoratului, prezentand o situatia din Bucuresti care nu-i reprezentrativa pentru Romania, nu face nici un serviciu, vinde iluzii liderilor din opozitie.
In Bucuresti intotdeauna opozitia a castigat, dar la nivelul tarii a fost invers.
Politica trebuie sa suporte o "revolutie a metodelor" si a mesajului, sa vizeze antrenarea electoratului cultivat si asta nu se poate face cu populisme si cu metode vechi de denigrare a adversarilor. Cu asemena metode jignesti inteligenta electoratului si te discreditezi ca partid.
Trebuie sa ai oferta de solutii pe care sa le transmiti electoratului tinta sa aduci la vot si pe tineri si pe cei in limitele 30-50 ani din mediul urban si sa-i transformi in agenti electorali pentru mediul rural.
@Deceneu
Dar, dupa cum scrii, tu vezi responsabilitatea de o singura parte. De partea politicii, a politicienilor. Eu o vad exact ca Emil Constantinescu, de partea elitelor. Ele educa si politicienii, nu invers. Nu ele asteapta, asa cum zici, sa fie antrenate in politica.
Bună, Lilick. Bună și celorlalți. Mulțumesc pentru e-mail. Folosesc imaginea. Am preluat și colajul. Foarte bun.
Sunt de aceeași părere că schimbarea poate veni doar din partea societății civile și a intelectualilor. Cât timp societatea civilă „doarme în papuci”, la guvernare vor fi cei din FSN (PD-L). populismul va bate, întotdeauna, expunerea de principii. O găleată cu merinde dă valoare principiului vechi potrivit căruia „conștiința trece prin stomac”. Iar noi suntem români !
AC - s-a stins pentru ca politicienii dupa ce au ajuns la putere au refuzat colaborarea cu elitele.
Nici acum politicinii nu par sa trateze elitele ca pe niste parteneri, le rezerva rolul de sustinatori morali. Elitele sunt bune sa le sprijine campania electoala, sa contribuie cu credibilitatea lor la capitalul electoral.
Ai vazut la politicieni intentia sa faca o asociere cu elitele, sa faca proiecte politice impreuna cu asociatii civice, sa sustina implicarea asociatilor civice in viata politica?
Atunci sa nu ne mai miram ca La mitingul de la Cluj din faţa sediului PDL a venit un singur om, si el manat de reducerea pensiei.
Mobilizarea elitelor se face pentru idealuri nu pentru alternante la putere.
Am fost plecat. Sorry.
Dar macar pe blog am sustinut ziua de ieri.
Si o voi sutine si pe cea de azi.
Si de maine.
S.A.M.D.!
@Florin, OK :)
@Deceneu
Eu stiu situatia putin altfel cu AC, dar nu vreau sa barfesc acum tendintele autoritare ale unora...
Si nici orgoliile nemasurate.
@Atitudini
OK :)
@Deceneu
Sondajul GSS foloseste un esantion probabilistic stratificat (adica selecteaza aleator mai multe localitati, nu doar Bucuresti). Teoretic, ar trebui sa fie reprezentativ pentru intreaga tara.
@Lilick
De ce esti surprinsa de lipsa protestelor? Ti se pare ca opozitia a convins ca are o alternativa viabila la reducerile anuntate de guvern?
@Petrini
Hello. Ai prins glas?
Comentariile anonimilor nu sunt permise pe blog. Cred ca oricine are atata minte incat sa isi treaca aici numele, un nick sau initiale.
Pe mine unul nu ma reprezinta Statul roman de astazi. Cel care m-ar fi putut reprezenta a fost desfiintat de URSS la 30 dec.1947, cand s-a rupt de tot filmul istoriei nationale. Faptul ca Revolutia si Golaniada nu au reusit sa rastoarne acel stat, care DE DREPT este NUL, din moment ce a fost impus cu forta armelor, include in el si frustrarile noastre asupra unor Iliescu, Basescu si altii ca ei. Ei nu sunt decat pionii unei nomenclaturi emenate de acel stat, aflat si astazi la putere. Statul roman este deci ILEGAL. Degeaba ne luam da unul sau altul, daca nu taiem raul de la radacina, daca nu RESTAURAM ultimul stat roman care a fost legal...
Lumea este foarte suparata dar nu realizeaza ca actuala guvernare se confrunta cu probleme serioase tocmai prin aceste masuri pe care este nevoita sa le ia
Asa e, Madalin!
@Alex, nu e deloc obligata sa le ia. Alea nu sunt masuri. Sa taie cu toporul poate oricine.
Trimiteți un comentariu