20 dec. 2010

Herta Müller catre Marius Oprea, auzind ca a fost debarcat de la IICCR: "Ce ti-au facut porcii dracului!"

Rep.: Ești prieten cu Herta Müller. Ce-a zis cînd te-au demis de la IICCR?
Marius Oprea: Da, sînt prieten cu Herta de foarte multă vreme și demiterea mea pur și simplu a șocat-o, pentru că ea a fost una dintre cei care au luat de bun actul lui Băsescu de condamnare a comunismului. Dar modul în care regimul politic actual Băsescu-Boc a procedat cu mine a întors-o pe dos. M-a sunat și mi-a spus că este dezgustată, că ce ți-au făcut porcii dracului…
Rep.: Știi că se vorbea că Palatul Cotroceni ar fi vrut să o decoreze pe Herta, iar ea a spus că nu colecționează insigne. Refuzul ei poate fi pus în relație cu dezgustul pricinuit de demiterea ta?
M.O.: Cu siguranță. Cred că, dacă se ducea la Cotroceni, îi și zicea vreo două lui Băsescu, așa cum o știu. Oricum, am fost de curînd în Germania și m-am întîlnit cu ea, și mi-a spus că „Băsescu, dacă a condamnat comunismul, cam ce căcat a făcut, pînă la urmă? Cum condamnă comunismul și pe tine te dau jos, care ești singurul care face ceva?“. Cred că o întîlnire între ea și Băsescu s-ar fi lăsat cu scîntei din acest motiv.
Rep.: Îți amintești că Herta a mai pus la zid și așa-numita „rezistență prin cultură“.
M.O.: Rezistența prin cultură este un eufemism menit să ascundă lașitatea. E ca și cum ai spune „Am fost curajos să fiu inteligent“. Cîți au sărit de partea Doinei Cornea? Cîți au sărit de partea muncitorilor de la Brașov? (Iulian Tănase)
(Fragment interviu Kamikaze)

2 comentarii:

Hendrix spunea...

Herta Muller si Marius Oprea sunt doi oameni verticali care nu au ce sa-si reproseze in privinta trecutului absolut nimic. N-au facut niciun compromis in timpul regimului comunist si au avut de suferit din cauza asta. Spre deosebire de marea majoritate a intelectualilor care cica au facut „rezistență prin cultură“. Adica au tacut inteligent, uitandu-se chioras la cei care cutezau sa spuna ceva contra regimului.
Dupa 90 cei doi n-au pregetat sa arate fatza hidoasa a regimului comunist, sa se lupte cu noul regim criptocomunist. Au continuat sa ramana repere morale, spre deosebire de telectualii lui ba-secu, care au fost niste oportunisti dezgustatori. Mascarada cu condamnarea comunismului a aratat foarte clar cine este de partea imposturii basesciene si cine era cu adevarat un adversar al comunistilor si urmasilor sai fesenisti.
Tabara celor care n-au facut compromisuri este extrem de saraca, motiv pentru care sunt atacati extrem de virulent de cei care au cochetat cu puterea comunista, care au facut compromisuri. Nu-mi doresc decat ca Herta Muller si Marius Oprea sa spuna pe mai departe adevarul, sa aiba curajul sa spuna adevarul. Adevarul este singurul lucru care ii deranjeaza pe mostenitorii regimului comunist, care si-ar dori ca oameni de talia celor doi sa taca, sa nu deranjeze!

Lilick Auftakt spunea...

In fata lor, "impostorii", "porcii dracului", asa cum ii numeste Herta Muller, nu au incotro decat sa taca si sa inghita.

@Hendrix, da, bine spui ca mascarada a impartit apele in doua: pe de o parte oportunistii, pe de alta adevaratele repere morale, care nu vor face parte niciodata din curtea securistului. E bine ca s-a intamplat asa, si ca am putut sa le descoperim celor dintai adevarata fata.