2 feb. 2011

Constitutionalistul Emil Boc despre desemnarea primului ministru

De mult timp pedelistii se chinuie sa ne induca ideea ca presedintele desemneaza prim-ministru pe cine vrea. Traian Basescu a facut-o, de altfel, de mai multe ori, ignorand o majoritate si Constitutia. Am mai scris pe subiectul acesta si am demonstrat ca nu e deloc asa, ca presedintele nu poate desemna chiar pe oricine. Astazi, insa, ne sare in ajutor chiar Emil Boc. Si manualul sau de proceduri constitutionale. Iata ce scrie:

Pag. 225: Preşedintele României nu se bucură de independenţă totală în desemnarea primului-ministru. Potrivit textului constituţional, Preşedintele trebuie să consulte partidul care deţine majoritatea absolută a locurilor în Parlament ori, dacă nu există o a asemenea majoritate, să consulte toate partidele reprezentate în Parlament.
Chiar dacă Preşedintele României nu este obligat să ţină cont de părerile partidelor consultate, considerăm că nu va putea desemna la funcţia de prim-ministru decît pe acel candidat care are suportul majorităţii parlamentare”…


Pag. 165: “Aşadar, esenţial în procedura de formare şi învestire a Guvernului este votul Parlamentului. Guvernul va răspunde politic doar în faţa Parlamentului care îl poate demite.”

Via Transildania, pe blogului caruia va recomand un articol foarte bun pe aceasta tema.

8 comentarii:

ADRIAN spunea...

Stii cum se spune in astfel de situatii: "eram sub influenta bauturilor alcoolice!" :)

cățelul alpha spunea...

Textul este editat. Un trucaj nasol. El începea altfel. Era cam așa: „Președintele României, Ion Iliescu, nu se bucură...” Acum e cu totul altceva.

Augustin spunea...

"Art.102(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru IN URMA CONSULTARII ……
De ce legiuitorul nu a zis “DUPA CONSULTAREA….” , in loc de “IN URMA CONSULTARII”? Simplu, DUPA cere, impune plasarea, in timp, a nominalizarii, posterior consultarii, iar IN URMA defineste caracterul de CONSECINTA, DE URMARE A CONSULTARII, al acestei nominalizari. Concluzia e simpla: DUPA i-ar fi dat voie presedintelui ca, ULTERIOR consultarilor, sa numeasca pe cine vrea el, iar IN URMA il obliga sa puna in aplicare consecinta consultarilor, rezultatul acestora.
E mai mult decit limpede, mai mult decit romaneste.
Politrucii portocalii au avut grija sa ne citeze GRESIT textul Constitutiei, transformind pe "IN URMA" in "DUPA" si multa lume, neatenta la detalii, a sfirsit prin a le da dreptate. DAR N-AU!
Ceea ce chiar nu inteleg este de ce nimeni nu mai obiecteaza la aceasta "tragere a mortului in Academiei", nici macar juristii.

mihaela spunea...

Orice ar zice ei, deocamdata tot Basescu dicteaza totul. El pune si da jos cum vrea si pe cine vrea.

Lilick Auftakt spunea...

@Mihaela, esti portocalie?

VLAD spunea...

Acum eu sunt portocaliu... Stacojiu... vinetiu... DE NERVI!

ORI EU, ORI EI!

M-AM SATURAT DE GUNOAIELE ASTEA! TREBUIE FACUTA MAREA CURATENIE, DE LA JEGU' ALA CHIOR PANA LA ULTIMA BABA TAMPITA SI ULTIMUL SECURIST TURNATOR! ALTFEL NU SE POATE!

transildania spunea...

@Augustin
Excelent comentariu, excelenta completare, jos palaria!

Lilick Auftakt spunea...

@Augustin, o explicatie excelenta. :)