14 iul. 2011

Basescu, Boc si Baconski, din nou nefrecventabili la un eveniment important

Toata presa a scris in ultimele zile despre trecerea la cele vesnice a lui Otto von Habsburg, ultimul print mostenitor al Imperiului Austro-Ungar, care a murit la 4 iulie, in Pocking, Germania, la varsta de 98 de ani. Arhiducele Otto de Austria a fost cel mai mare fiu al lui Carol I de Austria, ultimul imparat al Austro-Ungariei.

Media din Austria si reprezentantii Casei de Habsburg au scos in evidenta faptul ca, in afara oficialilor de la varful Republicii Austriece, vor fi prezenti la ceremonie sefi de state sau de guverne din toate tarile care au facut parte din Imperiul Habsburgic.

Din Croaţia va participa prim-ministrul Jadranka Kosor, din Ungaria Preşedintele Pál Schmitt. "Din celelalte tari care au facut parte din Imperiul Austriac se asteapta reprezentanti de cel mai inalt rang", spune Eva Demmerle, secretara de presa a Casei de Habsburg. “Aus Rumänien kommt König Michael von Rumänien”, mai scriu austriecii, si cred ca nu mai trebuie tradus pentru nimeni. Dar sa vedem cum arata lista:

"Royalty:
Karl of Austria, Georg of Austria, Andrea of Austria, Monika of Austria, Michaela of Austria, Gabriela of Austria, Walburga of Austria; King Carl XVI Gustaf of Sweden, Queen Silvia of Sweden; Prince Carlos of Bourbon-Parma, Duke of Parma and Piacenza; Princess Annemarie, Henri, Grand Duke of Luxembourg; Hans-Adam II, Prince of Liechtenstein; King Michael of Romania; Princess Astrid of Belgium, Archduchess of Austria-Este; Tsar Simeon II of Bulgaria; Princess Michael of Kent (Marie Christine von Reibnitz); Lij (Prince) Asfa-Wossen Asserate;

Representatives of state (in order of precedence):
Holy See – Pope Benedict XVI has appointed Cardinal Christoph Schönborn as his personal representative to the funeral celebrations. Schönborn will also preside over the requiem in Vienna, as Archbishop of Vienna.
Austria – President Heinz Fischer, Chancellor Werner Faymann and most of the Austrian cabinet and governors, and other representatives of state.
Hungary – President Pál Schmitt
Georgia – President Mikheil Saakashvili.
Macedonia – Prime Minister Nikola Gruevski
Croatia – Prime Minister Jadranka Kosor
Czech Republic – Foreign Minister Karel Schwarzenberg.
Bavaria – Representatives of the government of Bavaria are expected.
Other
EU – Jerzy Buzek, Hans-Gert Pöttering, Alejo Vidal-Quadras.
Religious
Bosnia-Herzegovina – Grand Mufti Mustafa Cerić of Bosnia-Herzegovina
Bavaria – Former Chief Rabbi Steven Langnas of Munich"


Am evidentiat mai sus, in bold, un pasaj: "vor fi prezenti la ceremonie sefi de state sau de guverne din toate tarile care au facut parte din Imperiul Habsburgic". Romania, prin Transilvania, Banat, Crisana-Maramures si Bucovina a facut parte din fostul imperiu. Cu toate astea, niciun reprezentant al maretei noastre republici nu a fost invitat la aceasta ceremonie, iar lumea buna a Europei va fi iar lipsita de prezenta celor trei B.

Reiese din nou ca actuala conducere a Romaniei nu are relatii diplomatice normale cu cele mai importante tari, precum au omologii din Cehia, Croatia sau Ungaria. Si mai e ceva de spus: in 1916, Regele Ferdinand a fost cel care a declarat razboi Austriei, reusind intregirea Romaniei cu Transilvania si cu celelalte teritorii romanesti. Faptul ca astazi, Regele Mihai, nepotul lui Ferdinand, este asteptat la ceremonie, ridica si mai mult consideratia de care se bucura Casa Regala, ca reprezentat al Romaniei.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Se apropie un moment in care si noi romanii s-ar putea sa-l ducem pe ultimul drum pe Majestatea Sa Regele Mihai. Ma gandesc cu mult amar ca acest lucru s-ar putea intampla fara ca el sa mai fie din nou rege al Romaniei.

Lilick Auftakt spunea...

@Razvan, Basescu e izolat ca un ciumat. E oficial. Din pacate nu sufera doar el ci si noi, toti romanii. Sigur, deocamdata, si sper pentru inca multi ani, in ciuda mitocanilor care spera altceva, il avem pe Rege si Casa Regala care ne reprezinta. Cei care nu observa aceste lucruri cred ca sunt inconstienti. A propos, ce face azi Basescu? Merge la Ziua Frantei? Pe site-ul presedintiei nu apare nimic legat de acest eveniment.

Lilick Auftakt spunea...

Un alt esec al lui Traian Basescu si al diplomatiei romanesti. Nu va semna el acordul privind scutul anti-racheta. Pierde astfel o noua sansa sa-l intalneasca pe Obama, asa cum isi dorea, si cum se spera, la inceputul lunii mai.

http://spunesitu.adevarul.ro/Politic/Noutati/Basescu-nu-va-semna-cu-Obama-acordul-privind-scutul-antiracheta-8296

Anonim spunea...

Ma gandesc ca USL castiga in noiembrie 2012 alegerile, il suspenda pe basescu in 2013 si Crin devine presedinte. Apoi, in 2013 pe 10 mai sau in 2014 pe 10 mai Antonescu lanseaza un referendum pentru monarhie constitutionala , se aproba si apoi Crin demisioneaza si Romania redevine regat. Stiu ca e un scenariu SF. Alt scenariu SF este o lovitura de stat militara cu sprijin CIA care sa-l reinscauneze pe regele Mihai si care sa-i execute in stil Revolutia Franceza pe toti cei care au distrus Romania in acesti 20 ani. Stiu ca sunt fabulatii, dar numai asa mai putem fi regat vreodata.

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim, nu. Daca se va face vreodata ceva se va face cu acceptul Casei Regale si democratic. Scenariile astea sunt si SF dar si inacceptabile. :)

Rational Idealist spunea...

Eu cred ca l-au invitat si pe Base, dar s-a ratacit invitatia pe la registratura sau nu s-a putut duce din cauza agendei foarte aglomerate :)

Lilick Auftakt spunea...

Rational Idealist, daaa, ocupat rau la Ciresica. Deja i se aglomereaza pe lista evenimentele la care NU se poate duce. :))