26 iul. 2011

E peste puterile noastre?

“Oamenii ăştia trebuie să ştie două lucruri esenţiale. În primul rând că ei sunt o putere a statului. Sunt trei puteri: executivă, legislativă, judecătorească. Toate aceste trei puteri au în vârf pe unul care se numeşte şeful statului."

Deci Traian Basescu se crede peste puterile statului... Aflu de pe blogul Alinei Gorghiu... O fi peste puterile noastre sa ii explicam ca, in timp ce dansul isi da doct cu presupusul fata de orice misca in tara asta, pentru asemenea enormitate un copil de clasa a saptea ar putea fi lasat corigent la educatie civica? O fi peste puterile noastre sa explicam sustinatorilor lui fanatici, asa cum spune un comentator de pe blogul Alinei, ca Traian Basescu tocmai a definit aproape perfect dictatura? O fi peste puterile noastre ca, macar de acum incolo, sa nu mai permitem ca la varful puterii sa ajunga oameni care nu stiu cele mai simple reguli ale democratiei?

14 comentarii:

Wilkins Micawber spunea...

Pai tocmai, foarte multi din cei care l-au votat chiar pentru asta l-au ales, sa fie ca un fel de mot peste excrementul care... dar ma opresc aici, ca e domeniul lui H. R. Patapievici.

Rational Idealist spunea...

Mda, a inceput ca presedinte-jucator, iar acum se vrea si arbitru, observator federal si patron. Un fel de "l'Etat, c'est moi!", versiunea basista. Si tot insista cu titlul asta de "sef de stat", care ii place foarte mult desi nu exista nicaieri in Constitutie. Inca o fila pentru dosarul viitoarei suspendari.

Constitutia Romaniei, art.1 alin.4: "Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale."

Art.80 alin.2: "Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate."

Lilick Auftakt spunea...

@Micawber, culmea ca la asta cu motul ma gandeam si eu, dar nu am scris. Si da, majoritatea celor care l-au ales in 2009, tocmai pentru ca sa le fie mot l-au ales.

Mynsc spunea...

Mai, e simplu, nu stiu de ce tot nu intelegeti. Pe o nava ai un ofiter de comunicatii, un mecanic sef si un sef al personalului... iar toti astia 3 il au deasupra pe capitan, de care asculta fara sa comentezde.

Ce ne mai frecam aiurea cu detalii gen nava <> tara, subordonare <> democratie, etc... ar trebui sa tacem si sa ascultam de capitan. Ca el stie mai bine!

Omul e pierdut de mult timp in lumea sa marinareasca... inca se crede capitan de nava sau poate vrea sa se creada asta doar ca sa-si aline frustrarea unei meserii pierdute. O meserie in care nu existau televiziunile mogulilor sa-l critice, nu avea opozitie si in loc de un singur Boc avea o nava intreaga de astfel de "yes men".

Lilick Auftakt spunea...

Sigur, @Rational Idealist. Nu exista niciun "sef al statului" in Constitutie. Trebuie sa tot reluam asta pana le intra tuturor imbecililor in cap. Ca Institutia Presedintelui face parte din puterea executiva la fel ca si guvernul, ministerele sau organele administratiei publice centrale si locale. Iar puterile sunt EGALE intre ele. Constitutia vorbeste clar de "echilibru".

Lilick Auftakt spunea...

@Mynsc, buna! Da, pai omul nu se poate ridica de la nivelul de sefulet, fie el si comandant de nava. Ca el nu intelege ca e o diferenta, e clar. E limitat. Oarecum ma bucur ca de data asta au fost mai multi socati de aceasta afirmatie. Ca a inceput sa zgarie la urechi. Ca atunci cand presedintele pune democratia in paranteze, asa cum o face de sapte ani, lumea reactioneaza ceva mai bine. Vad pe bloguri, in ziare, iar televiziunile au marsat si ele. Pana la urma e si un bine in tot acest mare rau: dictatorasul comandant de nava ne obliga sa invatam sa aparam democratia, asa cum pana acum nu s-a intamplat.

Lilick Auftakt spunea...

Si mai e ceva...

Am urmarit si eu ieri o parte din acel simulacru de interviu facut de TVR cu presedintele Basescu. Nu mi-am imaginat vreodata ca o sa mai ajungem sa vedem o mobila, pe post de "jurnalist", punand niste intrebari liniare, simple, atat de bine convenite dinainte cu intervievatul incat acesta nici macar nu astepta sa fie enuntate pana la capat. Probabil erau concepute chiar la Cotroceni. Vazand atata falsitate, am avut o clipa senzatia ca o regret pe Rodica Becleanu, o jurnalista fanatica, un om pe deplin devotat lui Ion Iliescu, pe care la vremea respectiva il detestam, dar totusi viu, care reusea sa initieze si sa sustina un dialog mult mai real. L-am votat pe Basescu, printre altele, tocmai pentru ca mi-era frica ca Nastase ar putea ajunge la asa ceva. Si uite ca e exact pe dos. Iar acea jurnalista, Ramona Avramescu parca, e o rusine si un pericol pentru breasla ei.

Anonim spunea...

Dragă Lilick, ca să fim foarte exacți, Președintele României, ca instituție, nu face parte din puterea executivă - și nici din vreo alta. Sunt 3 asemenea instituții minunate, în Constituția moșită de răposatul Iorgovan(fostul meu prof. de Drept Constituțional), despre care nu se știe prea bine cu ce se mănâncă: Președintele, Avocatul Poporului și Curtea Constituțională(care, nota bene, nu face parte nici din Puterea Judecătorească!).
Această situație ambiguă, alimentată și de reminescențele Constituției lui Ceaușescu, precum și de propria-i megalomanie, îl fac pe Băse să se creadă, textual, ”șeful statului”.
Îmi amintesc de un interviu al său, din ”Ev. Zilei”, la un an după prima sa alegere, la care am pus și eu umărul, ca boul!, recunosc, și în care ipochimenul afirma, nici mai mult, nici mai puțin, că deasupra sa e numai D-zeu!(mare mirare ca, acum, să nu aibă ceva rezerve...)
Atunci m-au trecut primele frisoane prevestitoare, dar răul fusese deja făcut!
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Magnus, referindu-se la Presedintele Romaniei, Constitutia vorbeste despre urmatoarele: despre functia de reprezentare, despre functia de garant, despre functia de mediere, despre candidatura, validarea mandatului, vacanta functiei si interimat. Din punct de vedere traditional insa, Presedintele, ca si Guvernul, fac parte din puterea executiva si isi impart sefia executivului. Cel putin asa ar fi normal sa fie, nu ca se si intampla la noi, unde stim ca seful guvernului, practic, nu conduce nimic.

Anonim spunea...

@Lilick:
”Părinții Constituției” noastre, speriați de bombele dictaturii comuniste, au conceput doi poli de putere: Premierul, care conduce tot ce mișcă înăuntrul țării și care nu are nevoie de Președinte, pentru asta(putând să îl invite sau să-l ușuie din Palatul Victoria, pe ultimul, dacă venea neanunțat, cum era să facă, odată, Tăriceanu, cu Băse); și Președintele, care este responsabil de politica externă. Premierul și întreg Cabinetul(executivul, deci), dau seamă nu în fața Președintelui, care-i numește formal, ci în fața Parlamentului, puterea legiuitoare. În limitele actualei Constituții, Băse nu era nici ”șef al statului”(pe care nu-l conducea, la intern); nici șeful Primului ministru (pe care nu-l putea demite și, în teorie, nici nu-l putea manevra, iar de Boc nu discutăm aici, că pierdem timpul), nefiind, astfel, component al puterii executive. Aici era clou-l!
Forțând nepermis regimul constituțional, spre unul semi-prezidențial sau chiar cvasi-prezidențial, Băse conduce acum de facto executivul, deși, legal, nu face parte din el!Ba mai mult, ajunge să-și strige omnipotența pe toate posturile TV obediente, iar oamenii săracii, neinformați ori dezinformați, s-or fi gândind și ei: ”Bine le mai zice Dom Președinte al nost, care se pricepe el la toate, să pună mâna odată să conducă dumnealui singur, să desființeze porcăria aia de Parlament, că aiă tot nu produc nimica și să-i bage pe politicieni, pe toți, la pușcărie!” Aud chiar eu asemenea comentarii, pe la colțuri și mă înfior. Degeaba mi se argumentează că oamenii s-au mai trezit. Mulți s-au culcat la loc, iar la căpătâiul somnului chinuit al națiunii noastre, știți cine veghează?
Anonymus Magnus

Anonim spunea...

Acus' acus' isi atinge apogeul. Am credinta ca daca va da aurul tarii cui trebuie, timp in care media cu penetrabilitate tace pe bani muulti (cred), o sa vedem accese si mai mari de autoritarism din partea Piratului si nu vom scapa de ei si secta lui de medocri parveniti nici in mandatele viitoare. Atunci sa vezi cum ne scoate Baswlu' si din UE ca il cam enerveaza aia din consiliul de vara, iarna, etc vrc. Ne-au furat oranjgutanii tara precum piratii corabia bezmetica, in timp ce ai nostii barbati beau bere, mancau mici, ascultau manele si frecau menta. Unde sunt barbatii din tara asta. Sunt?

Anonim spunea...

Ubi sunt...bărbații?
Păi, partea cea mai bună dintre ei, a plecat spre alte zări, precum armada grecilor în războiul troian. Teamă mi-e că nu se mai întorc ei, prea curând.
Restul s-au înmuiat, încet-încet, sub loviturile vieții, s-au sastisit, s-au apucat de băut ori de făcut copii - sau au sărit în corabia Piratului!
Dar să nu disperăm!
Mai rămân femeile, săracele. Care au fost dintotdeauna mai greu de supus sau de corupt!
Anonymus Magnus

Petrini spunea...

Lilick, citatul intreg de pe blogul deputatului Gorghiu se termina cu "Nu-l pot împiedica pe şeful statului să-şi exprime puncte de vedere, cu atât mai mult cu cât acestea reflectă corect nişte realităţi ale justiţiei. M-am cam săturat de sensibilităţile lor excesive”.

E foarte amuzant sa citesc pe acest blog cum Basescu se declara omnipotent (pe baza unor citate trunchiate), cand stiti si voi foarte bine ca judecatorii au facut exact cum au vrut ei de fiecare data, in ciuda frustrarii presedintelui. Si-au protejat salariile lor cand la toti ceilalti se taiau? Si le-au protejat! Si-au lungit abuziv mandatele in anumite posturi cheie de decizie? Si le-au lungit!

Nemultumirea multora dintre cei care au votat cu Basescu si a doua oara (inclusiv eu) NU este ca s-a bagat in prea multe ci, tocmai, ca nu a reusit sa faca mare lucru, in ciuda "omnipotentei" lui trambitata pe acest blog si pe altele. Mai mult, chiar si atunci cand face simple recomandari sar destui si spun ca isi depaseste atributiile constitutionale, context in care remarca de mai sus a presedintelui capata cu totul alt sens decat cel pe care marsati voi.

In rest, nu pot sa nu remarc ca preocuparea voastra principala nu s-a schimbat: criticati tot ce propune Basescu sau PDL, dar ideile voastre care sunt? Eu iau blogul asta ca fiind emblematic pentru ce are PNL-ul de oferit acum. Am citit cateva titluri despre regele Mihai, ceva evenimente pe la niste case regale din Europa, si in rest mai nimic.

Singura substanta a venit intr-un articol despre votul prin corespondenta, dar si acolo gasesc doar critici. Ok, si ce propuneti voi sa faceti pentru cei din diaspora? Sau e mai convenabil sa nu faceti nimic? Am vazut ca liderul vostru chiar se gandea la un fel de vot cenzitar, sa nu mai votam deloc daca nu avem nu stiu ce impozit in tara (ca miliardele trimise anual nu se pun). Va plangeti ca nu v-a consultat ministrul de externe. Ok, spuneti pe bloguri care sunt solutiile voastre. Dar clar si fara ocolisuri.

Anonim spunea...

Soluția este una, domnule Petrini (ceva legături cu personajul lui M. Preda...?):
Băsescu să înceteze a mai deturna voința populară, manifestată prin votul dat la alegerile trecute, creând tot felul de majorități (când cu PC, când cu PSD, când cu UDMR și cu ”fugiții”),care să-i țină PDL artificial la putere, ca partid dominant, ceea ce , matematic vorbind, nu a fost și nu este,că de doctrină propriu-zisă, nu mai are rost să vorbim.
De asemenea,să renunțe la marioneta Boc și să se întoarcă la popor, cu curaj și pe legea electorală existentă(fără minunea votului prin corespondență), pentru a vedea ce decide acest popor, în alegeri anticipate corecte. Să nu-mi spuneți că actuala coaliție din parlament refelectă structural, intenția de votul de la legislativele precedente!
Cei ce vor accede la guvernare, vor trebui să ofere și soluții politice(e treaba lor!).
Dacă soluțiile(recomandările...)băsescie-ne sunt așa de bune, de ce respinge Președintele ideea anticipatelor?
Sau, dacă toată clasa politică, firește, exceptând PDL, e o ”zoaie” sterilă și coruptă, să-și ducă dumnealui până la capăt lovitura de stat de catifea, ce a transformat deja România în republică prezidențială și să-și impună direct voința, după modelul lui Carol II. Ce-o fi după aia, om mai vedea!
P.S. Iar chestia dvs., cu justiția, e argumentologie pur băsesciană. Adică, o fi coana cu balanța cum o fi, dar nu ea a adus țara în situația de acum - și nu ea o va scoate de acolo!
Anonimus Magnus